Wiadomości

Dokąd na rzemieślnicze piwo i dobre jedzenie?

AleBrowar Sopot to miejsce na piwo rzemieślnicze i pizzę.
AleBrowar Sopot to miejsce na piwo rzemieślnicze i pizzę. fot. facebook.com/alebrowarsopot

Przyglądamy się pubom, które serwują nie tylko dobre piwo rzemieślnicze, ale i pomysłowe, autorskie jedzenie. Czyli: dokąd na piwo i coś więcej niż orzeszki i nachosy.



AleBrowar Sopot


Znawcy "kraftów" piwa z AleBrowaru uważają za jedne z najciekawszych. W sopockim barze przy ul. Podjazd 11 zobacz na mapie Sopotu niemal każdego dnia do nalewaków podłączony jest inny alebrowarowy trunek. Do szklanki piwa zamówimy wypiekaną na miejscu pizzę - ze spodem cienkim jak opłatek i mięsistymi rantami do maczania w oliwie. Równie rzemieślniczą, co piwo. Warto spróbować tej z pastą z czarnych trufli i pikantnym salami (22 zł), jest też kilka innych, klasycznych pozycji. P.S. Od wtorku do piątku w godz. 12-17 "happy hours", czyli pizza i piwo za 20 zł.

Pierwszy raz w multitapie. Co robić?



W pubie 107 za ofertą kulinarną dba kolektyw Omnom.
W pubie 107 za ofertą kulinarną dba kolektyw Omnom. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

107


Stosiódemka to pub odrobinę ukryty, ale ma to swoje plusy. Do piwnicy kamienicy przy Ogarnej 107 zobacz na mapie Gdańska raczej nie trafiają przypadkowi ludzie, sporo też tutaj stałych bywalców. W lokalu jest mroczno, odrobinę artystyczne i bardzo na luzie, co sprzyja posiadówkom przy rzemieślniczym piwie (wybór szeroki) i przegryzaniu tutejszych specjałów przygotowywanych przez kolektyw Omnomnom. Pozycją obowiązkową jest burger z sosem z jagermeistera, cheddarem, cebulą w likierze i bekonem (18 zł). Oprócz tego kilka innych burgerów, sandwicze na ciepło (od 13 zł) i fryty (10 zł). P.S. Na mniejszy głód nie ma lepszej przekąski od tutejszego corndoga (9 zł) i panierowanych jalapeño z serem (10 zł).


Sopocka "Piątka" ma chyba najciekawszą ofertę kulinarną spośród wszystkich trójmiejskich multitapów.
Sopocka "Piątka" ma chyba najciekawszą ofertę kulinarną spośród wszystkich trójmiejskich multitapów. fot. facebook.com/No.5sopot

No.5


Chyba najciekawiej zaaranżowany multitap w Trójmieście - we wnętrzu "Piątki" na górze Monciaka między tunelami zobacz na mapie Sopotu nowoczesność miesza się ze stylem vintage i robi naprawdę dobre wrażenie. Dobre wrażenie robi też dwadzieścia kranów z przeróżnymi piwami rzemieślniczymi i ciekawa, rozbudowana karta przekąsek mniejszych czy większych. Na przykład kanapka BLT z bekonem glazurowanym w burbonie czy burger z masłem orzechowym, ale też w wersji roślinnej buła z pieczonym chlebowcem (od 21 zł). Do wyboru są też małe przekąski: frytki z octem piwnym i solą cytrynową (18 zł) czy domowe precelki z sosem serowym (10 zł). P.S. No.5 to naprawdę sporej wielkości lokal, na tłok raczej tutaj nie będziemy narzekać.



W Kandelabrach zamówimy m.in. burgery.
W Kandelabrach zamówimy m.in. burgery. fot. facebook.com/Kandelabry

Kandelabry


Lokal przy alei Topolowej zobacz na mapie Gdyni jest prawdopodobnie jedynym multitapem w Gdyni, gdzie do sporej oferty piw kraftowych dobierzemy całkiem fajne - i bardzo różnorodne - jedzenie. Jest klasyczny chleb ze smalcem, skrzydełka, quesadilla, burgery i kanapki, a nawet pełne dania obiadowe. Warto wybrać się większą grupą i zamówić dechę mięs z grilla (119 zł), solo lub we dwoje dobrze do piwa pasuje piwny set (25 zł), na który składają się m.in. panierowany kurczak, frytki czy krążki cebulowe. P.S. Klimat raczej imprezowy, sporo młodych bywalców.


Maverick to pub patronacki browaru Rockmill.
Maverick to pub patronacki browaru Rockmill. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

Maverick


Multitap patronacki szanowanego przez piwoszy browaru rzemieślniczego Rockmill, co oznacza, że o jakość piw nie musimy się tutaj martwić. Za barem lokalu przy Partyzantów 8 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu znajduje się szesnaście kranów i od czasu do czasu goszczą na nich również piwa z innych zaprzyjaźnionych browarów. W środku miejsca nie brakuje, jest przyjemnie jasno dzięki sporym oknom - dobrze spędza się tutaj czas nie tylko wieczorem, ale i za dnia. Do piwa zjemy dania przeróżne: małe i duże, inspirowane różnymi stronami świata. Na pierwszy raz sięgnąć warto po firmowe żeberka glazurowane kawowym stoutem (39 zł) albo krewetki w tempurze na piwie z sosem mango (15 zł). P.S. W ciągu dnia zjemy lunch z napojem i deserem za 20 zł, a w czwartki posłuchamy muzyki na żywo.

Opinie (139) 5 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Piwwwoooo

    Pyszne piwa serwują w Chlebeernickiej. Duży wybór przeróżnych smaków i rodzajów piwa. Do tego można przekąsić co nieco.

    • 0 0

  • Dobre Piwo

    Dobrego piwa można się też napić w Chlebeernickiej. Mają tez fajne promocje. Np na happy hour można zamówić dwa piwa w cenie jednego. A że te trunki mają pyszne na pewno się nie zmarnuje

    • 0 0

  • Ale browar=sopot/gdy

    Niestety b.drogo..piwo z malborka 0.5l..od 13-20pln..ceny z kosmosu

    • 1 0

  • Maverick cena i jakość

    W Europie w pubie dobre piwo to 5-7. Lepsze i po 20. Polskie ~3 plus naprawdę dobre jedzenie za mniej niż 10 to koszt lekkiego lunchu w Holandii czy Francji. Warto zajrzeć bo jeszcze oprócz muzy na żywo są mecze na ekranach.

    • 0 2

  • Browar

    Najlepsze piwo jest w Piwnicy Rajców na Długim Targu. Klimatyczny browar z pysznymi kraftowymi piwami. Można tam też smacznie zjeść. Fajna knajpka z miła obsługą

    • 1 2

  • WooW i Szok w trójmieście są dobre lokale z przyzwoitą ceną? (4)

    i nie słychać z zaplecza dźwięku z mikrofalówki ... przy daniu za 40zł?

    • 33 8

    • Live cooking

      W Mavericku kuchnia jest otwarta i od sali oddziela tylko szyba. Można się przyglądać jak powstaje obiad.

      • 0 0

    • Mikrofalówki nie słychać, bo frytek nie trzeba rozmrażać przed smażeniem. Podobnie jak krążków cebulowych (2)

      i paru innych przekąsek, za które kasuje się jak za zboże. Generalnie wysokie koszty najmu i pracy windują ceny w granice przyzwoitości. 10 euro płacimy od lat za granicą za podobne frykasy.

      • 10 1

      • (1)

        wysokie koszta pracy w Polsce? ha ha

        • 2 11

        • Bardzo wysokie

          Prawie 50% kosztu pracodawcy idzie do państwa w postaci ZUS i PIT.

          • 21 3

  • Najlepsza opcja

    Wszedzie byle byla tam moja ulubiona chmielowa Perła. Niby nie kraftowe, niby nie za miliard złoty ale ma coś w smaku cos co urzeka. Dobry sposob na spedzenie czasu ze znajomymi

    • 1 0

  • Browar PG4 przy Dworcu Głównym (2)

    starogdańskie najlepsze piwo w mieście.

    • 2 2

    • Starogdańskie OK. (1)

      Piłem, smakowało. Pozdrowienia znad kufelka Femme Fatale :-)

      • 1 0

      • również pozdrawiam, z nad pokala Puckiego Szczochu

        • 1 0

  • Rzemieślniczy - drobna wytwórczość obejmująca wykonywanie przedmiotów ręcznie lub prostymi narzędziami. (11)

    2 000 000 litrów z AleBrowaru nie podpada chyba pod słownikową definicję. Zresztą nie wiem skąd modą na stosowanie tego określenia do wszystkiego co ma być jakieś wyjątkowe. Jeżeli produkt jest dobry (lubię akurat w/w browar) to sam się obroni, nie trzeba wszystkiego na siłę sygnować kraftem/rzemiosłem.

    • 71 6

    • (3)

      Tak, nawet przy 2 000 hektolitrów piwa w skali roku są browarem rzemieślniczym. Nie idą na masówki jak koncerny, które w jednym tanku mają więcej "piwa" niż taki AleBrowar w ciągu roku.

      • 2 2

      • 20 000 hektolitrów (2)

        • 1 0

        • 20 tryliarfow megagalonow (1)

          • 1 0

          • 10 basenów olimpijskich browaru!

            • 0 0

    • i nie trzeba mieć brody i grubych oprawek okularów, żeby robić dobry browar??? (2)

      nie wierzę... na pewno trzeba za to mieć czapkę z daszkiem do góry i mówić do gości siema ludzie

      • 7 2

      • W sumie racja. (1)

        Bo skoro do picia Tyskiego z puszki niezbędny jest dres i znajomość najwyżej 200 słów w języku polskim...

        • 1 1

        • siema frędzle! Jam jest posiadacz koka, rurek i brody :)

          • 0 0

    • Ta samo, jak słowem „projekt”

      Rzygam słysząc po ra setny słowo projekt

      • 3 0

    • Fakt: rzemieślnik piwo zrobiłby ręcznie tak ..

      Beczka wody + 2 szklanki bydlęcej żółci + 2 litry spirytusu-księżycówki ..... poczym wystarczy zamieszać dobrze wiosłem i podłączyć do suteratora CO2 .... i piwko gotowe

      • 1 3

    • racje, ale pisze się ww. (1)

      • 6 0

      • Racja, nie wiem jakim sposobem tak to napisałem.

        • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii
Nowe obostrzenia: jedzenie tylko na wynos
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online

Kultura

Jak zostać aktorem? Opowiada dyrektor Studium Wokalno-Aktorskiego
Jak zostać aktorem?
Książka o chorobie Literacką Książką Roku. Przyznano Nagrody "Wiatr od Morza" 2019
Książka o chorobie Literacką Książką Roku

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

Bardzo Włosko

Pizzerie
Gdańsk
Przytulna 9U4