- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (63 opinie)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (102 opinie)
- 3 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 6 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
Śledź na różne sposoby. Gdzie zjemy najciekawsze dania ze śledziem w roli głównej
Kto z nas nie zna śledzia? W śmietanie, oleju, na słodko, a może w occie? To jedna z najpopularniejszych przystawek rybnych na stołach w całej Polsce. Śledź przez wiele osób uznawany jest za prostą rybę i niezbyt wykwintną, jednak nie dla wszystkich. Smak ryby docenia wiele osób, a jej popularność stale rośnie, o czym może świadczyć fakt pojawiania się w menu coraz większej ilości restauracji. Gdzie zjemy dobrego śledzia w Trójmieście? Wybraliśmy kilka miejsc.
Smażalnie ryb w Trójmieście
Idealna regionalna przystawka
W Polsce jednym ze zwyczajów, w którym śledź występował w roli głównej są oczywiście zwyczaje związane z Wielkim Postem. Wtedy też wieszało się śledzie na drzewach, na znak wytchnienia po postnym okresie. Mimo że ryba ta jest głównie kojarzona z okresem postu i dla wielu uznawana za niezbyt "elitarny" przysmak, to warto jednak poznać ją z innej perspektywy.
Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje
Śledź jest jedną z ryb, którą ukochaliśmy sobie od wieków, czego dowodem są przepisy na przerobienie go na wszelki możliwy sposób. Od zrolowania go z owocami, smażenia na maśle, zamarynowania w occie, a może podanego z cebulą lub curry. Ryba ta jest dość tłustym przysmakiem. Jednak ryba jest jednocześnie niskokalorycznym i bogatym m.in. w kwasy omega-3, witaminy z grupy B, selen, wapń, magnez, potas i żelazo daniem.
Dokąd warto się wybrać na śledzia w Trójmieście i w jakich formach go otrzymamy w lokalnych restauracjach? Wybraliśmy kilka miejsc.
Śledź w Bałtyckim wydaniu
W restauracjach na Pomorzu najczęściej wykorzystuje się śledzia bałtyckiego. W naszym regionie szczególnie lubianą formą podawania śledzia jest postać ze śmietaną. Takiego śledzia otrzymamy m.in. w restauracji Mon Balzac z Gdańska. Ryba podawana jest z sosem jogurtowym, cebulką, jabłkiem oraz rodzynkami i kosztuje 29 zł. Danie podawane jest na zimno w formie przystawki. Śledzia w śmietanie otrzymamy również w restauracji Gdański Bowke. Tutaj śledź bałtycki podawany jest w śmietanie z cebulą i chlebem własnego wypieku. Dostępne są dwie wersje wielkościowe 70 g za 17 zł lub też 140 g za 32 zł. W takiej formie otrzymamy śledzia również w Muszli w Gdyni. Za danie zawierające śledzia w śmietanie z jabłkiem, burkami, cebulą i puree ziemniaczanym należy zapłacić 29 zł.
Zaś w sopockiej restauracji L'idillio, znajdującej się nieopodal plaży, mamy okazję skosztować śledzia solonego z ziemniakami i sałatką ziemniaczaną za 27 zł. Rybę w klasycznej, posolonej wersji otrzymamy także w restauracji Kubicki mieszczącej się w Gdańsku przy ul. Wartkiej. W lokalu znajdziemy śledzia w tradycyjnej marynacie za 32 zł.
Śledzia w nieco bardziej kolorowej formie otrzymamy w restauracji Bazar w Gdańsku. Lokal oferuje go za 24 zł za 180 g. Nazwana śledziem po gdańsku przystawka zawiera: marynowane buraki, ziemniaki, jajko, jabłko, kwaśną śmietanę i szczypiorek. Śledź może jednak występować również w innych formach niż tylko w sosach lub marynacie, jak np. w galarecie. Taką formę oferuje restauracja Polskie Smaki mieszcząca się w sopockim Sheratonie. Śledź w lokalu podawany jest w śmietanowo-chrzanowej galaretce z kminkiem, z grzankami z gryczanego chleba i kiszonymi szparagami. Za danie należy zapłacić 35 zł.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-07-18 12:22
Jak to śpiewał mistrz Młynarski? (2)
"jest jeszcze śledź w śmietanie
metafizyczne danie..."- 16 1
-
2022-07-20 23:37
Mlynarski nigdy napiwku nie dawal i mial węża w kieszeni
- 1 0
-
2022-07-20 11:48
na rybe tylko do Pucka
na pyszne i to swieze ryby polecam wyjazd do Pucka, kiedy mam tylko ochote pakuje rodzine i wiem ze tam zjem swieza rybe,nie bede robil reklamy zadnego miejsca, bo nie oto chodzi,napewno znajdziecie
a drogo przy okazji tez nie jest- 0 0
-
2022-07-18 10:29
Marzy mi się skosztować (4)
Prawdziwego matjasa.
Śledzie też bardzo lubię, świeże smażone na chrupko szczególnie.
I wcale nie śmierdzą jak się smaży- 22 0
-
2022-07-19 10:51
Są w Makro. Mrożone
- 0 0
-
2022-07-18 16:55
W Kerfie na Morenie mają. Szukaj w szafach zamrażalnikach, obok paluszków rybnych i krewetek.
Opakowania po 280g, trzy sztuki w środku. Royal Atlantic Matias na opakowaniu.
- 3 0
-
2022-07-18 10:51
I nieprawda że dach przeciekał (1)
- 9 0
-
2022-07-18 12:23
łubu dubu...
- 3 0
-
2022-07-18 07:19
(11)
Polecam spróbować prawdziwego Matjasa czyli śledzia atlantyckiego, który nie osiagnął jeszcze dojrzałości płciowej. Zupełnie inna ryba. Rewelacja.
- 51 0
-
2022-07-18 15:57
Liczyłem że w artykule znajdę takie miejsca (1)
gdzie w Gdańsku można zjeść własnie holenderskiego matjasa a tu lipa...
- 2 0
-
2022-07-18 18:15
Kubicki od wielu lat serwuje matjasy jako przystawkę.
- 2 1
-
2022-07-18 13:01
polecam śledzie z Litwy - są w gdańskich sklepach, Właśnie jak matjasy.
nie wiem dlaczego, ale polscy producenci za bardzo solą śledzie a te litewskie są łagodne.
- 1 5
-
2022-07-18 10:37
A gdzie można kupić? (3)
- 3 0
-
2022-07-19 09:35
Kuchnie Świata i sklep rybny w Hali Targowej
- 0 0
-
2022-07-18 10:41
(1)
Choćby w sieci sklepów rybnych na literę G.
- 7 0
-
2022-07-18 10:44
Dzięki :) nie wiedziałam, że mają oryginały.
- 8 0
-
2022-07-18 10:08
jak sprawdzić dojrzałość płciową śledzia? (2)
patrzeniem czy jedzeniem?
- 10 4
-
2022-07-18 12:59
trzeba zapytać śledzia. i poprosić aby określił/a z którą konkretnie się identyfikuje, do wyboru ma już ponad 50.
- 9 4
-
2022-07-18 10:35
Pomyśl sobie, że to cielęcina zamiast wołowiny.
- 12 0
-
2022-07-18 08:24
Oczywiście mówimy o Matjasie
A nie tworzę à la matjas.
- 18 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.