• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Domowe dania rodem z kaszubskiej chaty w lokalu z wieloletnią historią

19 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Dania w Chacie smakosza Dania w Chacie smakosza

Od blisko trzydziestu lat jedna z pomorskich rodzin związana jest z lokalnym światem gastronomii. Najmłodszym ich dzieckiem jest Chata SmakoszaMapka, która mieści się w Sopocie od dwunastu lat. Miejsce posiada domową, ciepłą, rodzinną atmosferę i wnętrze przypominające kaszubską chatę. Te aspekty sprawiają, że można poczuć się tutaj bardzo komfortowo, jednak oprócz niesamowitej atmosfery serwują tu pyszne jedzenie.




Czy lubisz dania kuchni polskiej?

Założona w 2010 roku restauracja dba przede wszystkim o to, aby przyrządzane przez nich dania były tworzone z naturalnych składników, pochodzących bezpośrednio od zaprzyjaźnionych dostawców.

Im bliżej natury tym lepiej, dlatego restauracja nie stosuje glutaminianu sodu ani sztucznych dodatków. Dania tworzone są z pasji do gotowania i domowej kuchni, jednocześnie z dbałością o zdrowie gości.

Ciepłe wnętrze z domową atmosferą



Klimat swojskiej, kaszubskiej chaty można poczuć tutaj na każdym kroku. Wnętrza przyozdobione są muralami, dodatkami z autentycznych drzwiczek od dawnych pieców kaflowych, znajduje się tu bar, również pokryty strzechą. Całość dopełnia stojący na środku kominek, w którym palący się ogień w okresie jesienno-zimowym ociepla i umila czas spędzony w restauracji. Podczas wakacji można z kolei skorzystać z klimatycznego ogródka, relaksując się przy najsłynniejszym deptaku w Sopocie.

Chata Smakosza Chata Smakosza
Atmosferę w restauracji tworzy zespół dlatego właściciele dbają o work-life balance swoich wieloletnich pracowników, którzy czują się ze sobą jak rodzina. Zespół stale podnosi swoje umiejętności kulinarne, barmańskie, by otwierać się na nowe smaki oraz kelnerskie, by otoczyć jak najlepszą opieką swoich gości.

Chata Smakosza była zamknięta w pandemii, lecz w roku 2021 podjęła współpracę z Trójmiejską firmą szkoleniową Akademia Gastronomii, czego owocem jest między innymi nowa karta dań, stworzona we współpracy ze znanym szefem kuchni Jordanem Bachem, pasjonatem m.in. carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w owocach. Dzięki współpracy z Akademią Gastronomii, osoby tworzące Chatę Smakosza otworzyły się na nowe wrażenia, pomysły, smaki, a także na ciekawych ludzi, którzy tworzą najnowsze trendy w gastronomii.

Kuchnia polska z nutą nowoczesności



Prawdziwym kluczem dobrej restauracji są dania. W menu prym wiedzie tradycyjna kuchnia polska z drobną nutą nowoczesności, udoskonalona o procesy produkcyjne najwyższej jakości - jak np. sous vide, gdzie dania pakuje się w próżni z przyprawami i ziołami, a następnie poddaje długiej obróbce termicznej w niskiej temperaturze, dzięki czemu mięsa są wyjątkowo delikatne, soczyste i aromatyczne, zachowują najwięcej wartości odżywczych, a także są lepiej przyswajalne przez nasze organizmy. Lokal stawia na jakość, a także na oryginalne podanie, z zachowaniem swojskości i klasy. Rodzinne receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie, zostały udoskonalone latami starań i doświadczeń.

Szef Kuchni w restauracji Chata Smakosza Szef Kuchni w restauracji Chata Smakosza
Lokal specjalizuje się w daniach wytrawnych, wypiekach i daniach na słodko. Można skosztować tutaj między innymi: tradycyjnego kotleta schabowego leżakowanego w mleku i cebuli, smażonego na smalcu, domowych, ręcznie lepionych pierogów czy prawdziwego żuru staropolskiego. Wśród ciekawych pozycji w menu znajdziemy propozycję smakową, która w modnej formie proponuje nam smak dziecięcych czasów - burgera z kotletem schabowym, sosem tatarskim i ogórkiem małosolnym, który cieszy się szczególną popularnością wśród młodzieży czy studentów. Aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie, w menu pojawiły się także sycące i pełnowartościowe dania wegańskie, czyli Potrawka z Boczniaków oraz Kaszotto z Kurkami. Całość dopełniają dania dla dzieci.

Uczta dla prawdziwych miłośników dobrej kuchni



Z czym kojarzy nam się wiejska, kaszubska kuchnia? Dla wielu osób zapewne z pajdą chleba ze smalcem domowym. To jedna z tradycyjnych przystawek, którą możemy polecić w Chacie Smakosza. Podawany jest ze świeżo wypiekanym chrupiącym pieczywem oraz ogórkiem kiszonym. Zjemy tu również żurek staropolski z jajkiem, gotowany na bulionie z kury, wędzonych żeberkach, boczku oraz białej kiełbasie. Inwencja twórcza przejawia się w dodaniu do niego wywaru z grzybów leśnych, co nadaje mu magicznego aromatu.

W Chacie Smakosza zjemy wyborną polędwicę wieprzową, która jest specjalnością szefa kuchni. Przygotowywana jest najpierw przez Szefa Kuchni - metodą sous vide, w temperaturze ok. 55 stopni, przez dwie godziny - m.in. z rozmarynem, czosnkiem i papryką pepperoni, a przy wydawaniu na talerz jest dodatkowo podsmażana na patelni grillowej, dla uzyskania chrupkości. Polędwica za sprawą tej metody jest soczysta i zachowuje pełen smak mięsa, które jednocześnie nabiera aromatu autorskiej mieszanki przypraw i ziół. Danie podawane jest z pieczonymi ziemniakami, sosem kurkowo-borowikowym oraz sałatką na dębowej desce - to znakomite danie na lato.

Fani mięsa docenią również marynowanego przez co najmniej 24 godziny kotleta schabowego. Sekretem dania jest marynowanie go w mleku i cebuli, za sprawą czego mięso staje się jędrne i soczyste. Kotlet smażony jest tradycyjnie na smalcu, co nadaje mu oryginalnego smaku. Chrupkość schabowego intrygująco komponuje się z delikatnością podawanego w zestawie puree ziemniaczanego, czego dopełnia orzeźwiająca mizeria z sałaty i rzodkiewki.

  • Żurek Staropolski
  • Pierogi z dorszem
  • Sernik z owocami i musem
  • Klasyczny De Volaille z puree ziemniaczanym i karmelizowaną marchwią
  • Burger z kotletem schabowym
Ze względu na położenie lokalu w nadmorskiej miejscowości nie może też zabraknąć ryby. Zjemy tu ręcznie lepione pierogi z dorszem. Porcja zawiera sześć dużych pierogów z farszem robionym ze zmielonego dorsza atlantyckiego z podsmażaną na maśle cebulką z dodatkiem śmietany, koperku i sosu sojowego. Serwowane są wraz z sosem maślano-koperkowym, co tworzy ciekawą kompozycję smaków.

Na deser warto spróbować szarlotki. Ciasto skomponowane jest z kruchego spodu, nadzienia z soczystych, lekko kwaskowatych jabłek i kruszonki, Podawane jest na ciepło wraz z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną, polewą czekoladową oraz sezonowymi owocami. Zamówić możemy też sernik z musem malinowym na kruchym spodzie, przygotowany z polskim, tradycyjnym twarogiem, podany z musem ze świeżych malin oraz owocami.

A wy jakie dania z kuchni polskiej najbardziej lubicie? Podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (9) 2 zablokowane

  • kaszubska chata bez kaszubskich dań?

    • 2 0

  • Pierogi z dorszem ?

    10 lat temu kiedy tłusta kaczka je wprowadziła do menu to był hit ! Goście jechali sto km na to danie

    • 1 0

  • Kuchnia z naturalnych składników....nikt o tym nie słyszał ale są od 12 lat......super - zastanawia mnie ile jeszcze pobędą biorąc pod uwagę że to gastronomia i z naturalnych składników jak 99% innych

    • 1 2

  • Polecam

    Byłem w Smakoszu z rodziną i znajomymi w weekend, bardzo fajna atmosfera i super lokalizacja, ceny zaskakująco dobre, szczególnie jak na położenie i jakość usług. My na pewno odwiedzimy ponownie, wy sprawdźcie sami :)

    • 4 3

  • (1)

    Ceny dla ludzi czy zagranicznych turystow?

    • 2 1

    • Dla ludzi z pieniędzmi.

      • 1 1

  • Bardzo skromne menu.

    • 8 0

  • i znowu darmowe dania, Polacy to mają wszystko za darmo ;)

    • 2 3

  • Nawet nie wiedziałem że taki lokal jest w Sopocie. Jeżeli jest tak jak piszecie to chętnie sprawdzę jutro bo dziś pracuje do późna

    • 9 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane