Coraz chętniej zwracamy się dziś ku kiszonym produktom, doceniając ich właściwości prozdrowotne i łatwość przyrządzania. Już 5 października w Centrum Handlowym Osowa odbędą się bezpłatne warsztaty z przygotowywania kiszonek, gdzie pod czujnym okiem autorki książek o gotowaniu i uczestniczki Master Chef, Jolanty Naklickiej-Kleser, uczestnicy przyszykują własne przetwory.
Podobne wydarzenia
sobota, godz. 18:00
sobota, godz. 10:00
12.00-12.30 - I warsztaty (do 20 osób)
12.30-13.00 - przerwa
13.00-13.30 II warsztaty (do 20 osób)
13.30-14.00 przerwa
14.00-14.30 III warsztaty (do 20 osób)
14.30-15.00 przerwa
15.30-15.30 IV warsztaty (do 20 osób)
15.30 - 16.00 przerwa
16.00-16.30 V warsztaty (do 20 osób)
Co ciekawe, nie będą to wyłącznie tradycyjne przepisy, z którymi mamy do czynienia na co dzień. Uczestnicy będą mieli okazję odbyć kulinarną podróż w dalekie kraje i przyrządzić kimchi, pomidory na sposób azjatycki czy chutney jabłkowy rodem z Indii, lecz również śliwki z cynamonem oraz buraczki czerwoną papryką. Każdy przygotuje dwie kiszonki - w zależności od wybranego wariantu i dostępnych składników - które zabierze ze sobą do domu. Jolanta Naklicka-Kleser będzie nie tylko gotować wspólnie z uczestnikami, lecz również udzielać kulinarnych porad.
- Domowe przetwory są najlepszym sposobem na zatrzymanie smaków i aromatów lata. Wyjątkowy smak, wysoka jakość, brak konserwantów i satysfakcja, że sami je przygotowaliśmy to powody, dla których zachęcamy klientów do samodzielnego eksperymentowania z kiszonkami. Warsztaty, które organizujemy, mają zainspirować do poszukiwania nowych przepisów, często pochodzących z odległych zakątków świata, a także do rozpoczęcia swojej przygody z przetworami i przełamania mitu, że jest to zajęcie czasochłonne - tłumaczy Justyna Siemińska, dyrektor CH Osowa.
Warsztaty będą odbywać się w pięciu turach. W każdej z nich może wziąć udział maksymalnie 20 osób. Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych zajęć z wycinania dyni czy zdobienia mini słoiczków.