- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (120 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 4 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 5 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
Świeży makaron. Gdzie zjemy w Trójmieście?
Świeży, robiony na miejscu rzemieślniczy makaron to wizytówka kilku trójmiejskich lokali. Jest droższy, ale często zdrowszy i smaczniejszy. Gdzie go zjemy?
W restauracji zjemy m.in. tagliatelle (wstążki), maccheroni (rurki) i tortellone (małe pierożki) w różnych kompozycjach smakowych, np. z łososiem i fenkułem, pesto i kurczakiem czy sosem bolognese. Wszystkie robione w stylu włoskim: z jajek, semoliny i wody. Ceny od 19 do 28 zł za porcję.
- Sztuka polega na odpowiednich proporcjach i czasie, który trzeba poświęcić na przygotowanie, które zajmuje kilka godzin dziennie - dodaje Krzywkowski. - Koszty wyprodukowania takiego makaronu są dużo wyższe niż kupno suchego makaronu w paczce.
Anna Dowgiałło-Sługocka z Przystanku Orłowo dodaje: - Przygotowujemy codziennie świeży makaron, nie suszymy go i nie mrozimy, ponieważ wówczas zachowuje swoje wartości odżywcze. W związku z tym, że makarony stanowią tylko jedną z kilku dostępnych u nas kategorii dań, codzienne jego przygotowywanie stanowi spore wyzwanie dla kuchni. Ale warto nie iść na skróty, bo goście zdecydowanie to doceniają. Miesięcznie serwujemy średnio tysiąc porcji makaronu i zdecydowanie jest do danie, na które goście do nas wracają.
W orłowskiej restauracji podawane jest tylko rzemieślnicze tagliatelle z semoliny i jajek, np. z krewetkami i szpinakiem, z chorizo, wołowiną i suszonymi pomidorami czy z kurczakiem, gruszką i gorgonzolą. Ceny od 26 zł do 30 zł.
Największy wybór rzemieślniczych makaronów znajdziemy w gdańskim Pastificio - to zarówno niewielki bar z daniami makaronowymi, jak i sklepik, gdzie kupimy pastę robioną niemalże na naszych oczach. I pierwszy tego typu lokal w Polsce.
- Świeży makaron kojarzy się z domem, matką, wspólnymi rodzinnymi posiłkami, czyli tym wszystkim, co gubimy w naszym codziennym zagonionym życiu. Tak więc ma on w sobie bardzo duży ładunek emocjonalny. Ma również niezwykłe właściwości zdrowotne, o których mało kto wie - tłumaczy Krzysztof Dżus, szef Pastificio. - Świeży makaron z pszenicy durum ma niski (poniżej 40) indeks glikemiczny. Można go jeść i chudnąć, trzymając się oczywiście pewnych reguł zawartych w diecie niskoglikemicznej. Energia z makaronu jest uwalniana systematycznie i powoli, dając poczucie siły i sytości. Mogą go jeść nawet osoby z lekką nietolerancją glutenu.
W Pastificio zjemy makaron w różnych kolorach (naturalnie barwiony np. sepią, szpinakiem czy pomidorami) i kształtach. Zjemy (i kupimy do przygotowania w domu) tagliatelle (6-jajeczne - specjalność zakładu), spaghetti, caserecce, orecchiette, rigatoni czy ravioli. Np. z sosem rakowym i krewetkami, sosem bolognese, pesto, truflami, tuńczykiem czy w wersji czekoladowej z mascarpone i owocami i wiele innych. Ceny za dania od 15,90 zł do 22,90 zł (100 g świeżego, do samodzielnego - od 2,50 zł).
Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście
- Aby zrobić dobry makaron, potrzebna jest dobra dedykowana do makaronu mąka semolina. Jest bardziej kruszona niż mielona, ma wygląd kaszki manny. Barwa makaronu z semoliny jest bursztynowa. Dlatego często do białej mąki dodawane są żółte barwniki mające imitować semolinę - dodaje Dżus.
Makaron bardziej tradycyjny dla polskiej kuchni serwowany jest w Sopockim Młynie. Zjemy tutaj tylko tagliatelle w różnych kompozycjach (m.in. z warzywami, mięsem czy rybami) na bazie naturalnych produktów - lokal chwali się europejskim certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Pomorskiego.
Kamil Miszkiel, menedżer, tłumaczy: - Dostępność makaronów jest sezonowa. Odwiedzający nas goście mają za to gwarancję świeżości i autentyczności wykonania naszych mącznych produktów. Na początek dobieramy selektywnie składniki: mąka pszenna z Młynów Gdańskich i żółtka jaj od kur z wolnego wybiegu. I tyle. Zero niepotrzebnych dodatków. Całość jest zagniatana ręcznie, codziennie robimy świeży makaron.
Miejsca
Opinie (120) 10 zablokowanych
-
2019-01-20 08:07
(7)
Fajnie ale ceny prawie jak za rybę a makaron to najtańszy mączny zapychacz :)
- 132 11
-
2019-01-20 08:31
Niby prawda, ale nie do końca można się z tym zgodzić. (5)
Po pierwsze, makaron ten jest wyrabiany na świeżo, na miejscu. No i na danie finalne składa się nie tlyko makaron, ale też inne dodatki. Jak dla mnie, cena rozsądna- to w końcu jedzenie na mieście, a nie w domu :)
- 19 22
-
2019-01-20 09:45
niestety nie zgodzę się. (2)
cena jest za wysoka, powinna być maksymalnie do 20 zł
- 29 9
-
2019-01-20 17:43
Do 20zl (1)
To chyba tylko kanapka na dworcu. Niestety, takie czasy, że wszystko drożeje, a za 20zl można kupić sobie od najwyżej zapiekankę i colę w "budce"
- 4 5
-
2019-01-22 11:42
Bzdury piszesz za 20zł mozesz zjeść normalny obiad na mieście.
- 2 0
-
2019-01-20 10:27
Makaron zapychacz, jest makaronem zapychaczem (1)
najtanszym składnikiem. Nie dorabiaj filozofii
- 29 5
-
2019-01-20 17:40
Nie dorabia filozofii
Tlyko wyjaśniam. Byle kebab kosztuje 15zl minimum- pomijając preferencje smakowe, chyba lepiej dopłacić i zjeść porzadne danie z makaronem, siedząc na miejscu w lokalu?
- 8 7
-
2019-01-21 02:00
Sam robię
Wszystko fajnie ale za takie pieniądze to zrobię sam makaron i na dodatki mi wystarczy.
Ciekawe czy ta świeżość jest taka na 100%, bo wielu tak mówiło a niestety okazywało się co innego.
A jak zrobię sam to wiem z czego ani milomsie patrzy jak dzieci wsowaja i im smakuje.- 2 4
-
2019-01-20 08:14
(7)
Najlepszy makaron, choć nie robiony ręcznie, to Macherroni przy ETC
- 23 7
-
2019-01-20 08:36
Dokładnie! (2)
Najlepsze spaghetti jakie jadłam
- 5 1
-
2019-01-20 10:26
raczej juz tam nie zjesz (1)
https://ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci-mam-do-wynajecia/wynajme-lokal-uslugowy-ogl62198884.html
- 1 1
-
2019-01-20 18:25
2500
Komuś na cymbał padło?
Tego za darmo nikt nie zagospodaruje.- 0 2
-
2019-01-20 16:51
(2)
Fuj. Najgorsza breja jaka mialem okazje jesc. Makaron z 3 malymi krewetkami. Bez smaku.
- 0 3
-
2019-01-20 23:53
(1)
Gratulacje Januszu brać w bistro na Zaspie makaron z krewetkami, jeszcze pewnie spytałeś czy świeże?
- 3 1
-
2019-01-21 10:21
I wielce oburzony zapłaciłeś te 15 złotych
- 1 0
-
2019-01-20 21:04
Oj tak!
Carbonarka rozwala system
- 1 2
-
2019-01-20 08:31
A gdzie Pastamiasta? (12)
Przecież to jest lokal, który powinien znaleźć się na pierwszym miejscu w tym zestawieniu
- 82 14
-
2019-01-20 10:13
Może ja (2)
Miałem pecha.Zamówiłem carbonare a dostałem posklejaną breję,która z biegiem minut zamieniła się w papkę na talerzu.
Słabe miejsce, taki makaronowy fast food.- 11 10
-
2019-01-20 11:43
To chyba nie pech (1)
Bo ja dałam druga szanse i tez się zawiodłam :(
- 14 2
-
2019-01-20 12:47
Pasta Miasta - slabo
Bylam 2 razy i na pewno nie wroce. Dania przesolone, obsluga przecietna, ciasno ustawione stoliki. Czas oczekiwania baaardzo dlugi - okolo godziny.
- 8 3
-
2019-01-20 11:49
O , tylko nie tam bardzo się zawiodłem, przereklamowane miejsce - ogólnie nie polecam.
- 13 3
-
2019-01-20 12:34
(2)
bo autorzy tych wypocin na t.pl ida na skróty i nie chc im się zgłebiac tematu. też uważam że pastamiasta na jedne z lepszych makaronów (polecam aglio olio)
- 6 7
-
2019-01-20 21:17
acha (1)
ale artykuł jest o tych co robia sami
- 2 3
-
2019-01-21 07:37
no własnie tam robią.
- 3 0
-
2019-01-21 09:59
o oł
Widocznie nie robią już sami makaronu...
- 0 0
-
2019-01-21 11:45
NIestety z każdą wizytą coraz gorzej (1)
W Paście Miasta jadłam kilkanaście razy. Jeszcze rok temu makaron był naprawdę dobry. Teraz.. słabo. Zarówno makarony, jak i polenta. Makaron często bez smaku, ostatnio dostałam letni, niemal zimny, musiałam zwrócić do kuchni, bo nie dało się go zjeść. Obsługa też się zmieniła, jest niemiła.
A ich carbonana to całkowita porażka.
Cena zdecydowanie nieadekwatna do jakości.- 1 1
-
2019-01-22 06:41
Dzięki za podpowiedż. Będę omijać.
- 1 0
-
2019-01-22 09:07
Słabyy
Również dałam drugą szanse i było po prostu okropne. Jak Carbonara może być kwaśna ? Obrzydlistwo
- 2 0
-
2019-01-22 11:25
Pastamiasta może jest i smaczna ale czekać 40 min na parę klusek z sosem to porażka.
- 2 0
-
2019-01-20 08:39
Makaron jest spoko. (2)
Makaron forever.
- 12 8
-
2019-01-20 13:52
U babci do rosołu.
- 2 0
-
2019-01-22 21:30
ciągle słyszę - włoski makaron, pizza...a polska kuchnia to co, gorsza?
- 0 0
-
2019-01-20 08:49
Pastamiasta
Polecam bardzo. Pyszne makarony.
- 30 19
-
2019-01-20 08:49
Pasta House (3)
A dlaczego nie wspomnieliście o Pasta House?? To tam jest najlepszy makaron !!
- 24 8
-
2019-01-20 10:45
Jest niezjadliwy :/
- 4 1
-
2019-01-21 11:15
jak na porcję w kartonie to jest za drogo - wolę Mąka i Kawa... Smaki też bez szału... (1)
- 0 0
-
2019-01-22 10:52
duży makaron z kurczakiem za około 16zł to bardzo dobrze moim zdaniem.
- 0 0
-
2019-01-20 08:54
Makaron robiony na naszych oczach (1)
Pasta to jest do zębów, butów itd.
- 46 16
-
2019-01-20 12:18
I jak to coś nie zawiera np. jajek..
... to nie powinno się nazywać makaronem.
I pasta to inaczej makaron włoski, to jedno ze znaczeń tego słowa.- 4 3
-
2019-01-20 09:04
tuczące i niezdrowe.
- 16 24
-
2019-01-20 09:09
Chodzenie na makaron albo na naleśniki to porażka kulinarna jedzerow. Najprostsze dania 5 minutowe a każdy wzdycha.
- 34 16
-
2019-01-20 09:09
Po co ta ideologia. (5)
Makaron powinien być tani, ma obronić się sam.
O co chodzi, co by nie podano, to powyżej 20zl.
Makarony to najtańsze danie, powinny być pyszne i żadna reklama nie byłaby po trzeba, a byłyby tłumy.- 64 10
-
2019-01-20 09:27
Najtańszy!
W końcu kucharze pracują za darmo, dla idei.
- 19 4
-
2019-01-20 10:51
(3)
Knajpy zjada zus, podatki, wynajem i koszty pracownikow.
- 13 4
-
2019-01-20 13:08
Dlatego ja siedzę w domu, sobie gotuję i odcedzam
- 13 0
-
2019-01-20 21:26
to otwórz knajpę bez pracowników (1)
skoro tak wiele cię kosztują, biznesmeie z bożej łaski...
- 3 3
-
2019-01-21 16:52
Preczytaj jeszcze raz wypowiedź przedmówcy i postaraj się zrozumieć.
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.