• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Świeży makaron. Gdzie zjemy w Trójmieście?

Łukasz Stafiej
20 stycznia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Gdańskie Pastificio to pierwszy w Polsce sklep i bar z makaronami robionymi na miejscu. Jest ich tutaj nawet kilkanaście rodzajów. Gdańskie Pastificio to pierwszy w Polsce sklep i bar z makaronami robionymi na miejscu. Jest ich tutaj nawet kilkanaście rodzajów.

Świeży, robiony na miejscu rzemieślniczy makaron to wizytówka kilku trójmiejskich lokali. Jest droższy, ale często zdrowszy i smaczniejszy. Gdzie go zjemy?



Najczęściej gotuję makaron:

- Świeży makaron jest bardziej jajeczny i treściwy niż suchy z paczki. I na pewno lepiej smakuje - przekonuje Maks Krzywkowski, szef Mąki i Kawy, która specjalizuje się w kuchni włoskiej. - Kolejnym atutem jest to, że taki makaron jest zdrowszy, lżejszy, lepiej się trawi i nie ma w nim żadnej chemii, co czasem zdarza się w paczkowanych przemysłowo.
W restauracji zjemy m.in. tagliatelle (wstążki), maccheroni (rurki) i tortellone (małe pierożki) w różnych kompozycjach smakowych, np. z łososiem i fenkułem, pesto i kurczakiem czy sosem bolognese. Wszystkie robione w stylu włoskim: z jajek, semoliny i wody. Ceny od 19 do 28 zł za porcję.

- Sztuka polega na odpowiednich proporcjach i czasie, który trzeba poświęcić na przygotowanie, które zajmuje kilka godzin dziennie - dodaje Krzywkowski. - Koszty wyprodukowania takiego makaronu są dużo wyższe niż kupno suchego makaronu w paczce.

W Mące i Kawie przygotowywane na miejscu makarony zjemy z włoskimi dodatkami. W Mące i Kawie przygotowywane na miejscu makarony zjemy z włoskimi dodatkami.
Anna Dowgiałło-SługockaPrzystanku Orłowo dodaje: - Przygotowujemy codziennie świeży makaron, nie suszymy go i nie mrozimy, ponieważ wówczas zachowuje swoje wartości odżywcze. W związku z tym, że makarony stanowią tylko jedną z kilku dostępnych u nas kategorii dań, codzienne jego przygotowywanie stanowi spore wyzwanie dla kuchni. Ale warto nie iść na skróty, bo goście zdecydowanie to doceniają. Miesięcznie serwujemy średnio tysiąc porcji makaronu i zdecydowanie jest do danie, na które goście do nas wracają.
W orłowskiej restauracji podawane jest tylko rzemieślnicze tagliatelle z semoliny i jajek, np. z krewetkami i szpinakiem, z chorizo, wołowiną i suszonymi pomidorami czy z kurczakiem, gruszką i gorgonzolą. Ceny od 26 zł do 30 zł.

Największy wybór rzemieślniczych makaronów znajdziemy w gdańskim Pastificio - to zarówno niewielki bar z daniami makaronowymi, jak i sklepik, gdzie kupimy pastę robioną niemalże na naszych oczach. I pierwszy tego typu lokal w Polsce.

W Przystanku Orłowo miesięcznie wydawanych jest około tysiąca dań z robionym na miejscu makaronem. W Przystanku Orłowo miesięcznie wydawanych jest około tysiąca dań z robionym na miejscu makaronem.
- Świeży makaron kojarzy się z domem, matką, wspólnymi rodzinnymi posiłkami, czyli tym wszystkim, co gubimy w naszym codziennym zagonionym życiu. Tak więc ma on w sobie bardzo duży ładunek emocjonalny. Ma również niezwykłe właściwości zdrowotne, o których mało kto wie - tłumaczy Krzysztof Dżus, szef Pastificio. - Świeży makaron z pszenicy durum ma niski (poniżej 40) indeks glikemiczny. Można go jeść i chudnąć, trzymając się oczywiście pewnych reguł zawartych w diecie niskoglikemicznej. Energia z makaronu jest uwalniana systematycznie i powoli, dając poczucie siły i sytości. Mogą go jeść nawet osoby z lekką nietolerancją glutenu.
W Pastificio zjemy makaron w różnych kolorach (naturalnie barwiony np. sepią, szpinakiem czy pomidorami) i kształtach. Zjemy (i kupimy do przygotowania w domu) tagliatelle (6-jajeczne - specjalność zakładu), spaghetti, caserecce, orecchiette, rigatoni czy ravioli. Np. z sosem rakowym i krewetkami, sosem bolognese, pesto, truflami, tuńczykiem czy w wersji czekoladowej z mascarpone i owocami i wiele innych. Ceny za dania od 15,90 zł do 22,90 zł (100 g świeżego, do samodzielnego - od 2,50 zł).

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


Domowy makaron z lokalnych produktów w Sopockim Młynie Domowy makaron z lokalnych produktów w Sopockim Młynie
- Aby zrobić dobry makaron, potrzebna jest dobra dedykowana do makaronu mąka semolina. Jest bardziej kruszona niż mielona, ma wygląd kaszki manny. Barwa makaronu z semoliny jest bursztynowa. Dlatego często do białej mąki dodawane są żółte barwniki mające imitować semolinę - dodaje Dżus.
Makaron bardziej tradycyjny dla polskiej kuchni serwowany jest w Sopockim Młynie. Zjemy tutaj tylko tagliatelle w różnych kompozycjach (m.in. z warzywami, mięsem czy rybami) na bazie naturalnych produktów - lokal chwali się europejskim certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Pomorskiego.

Kamil Miszkiel, menedżer, tłumaczy: - Dostępność makaronów jest sezonowa. Odwiedzający nas goście mają za to gwarancję świeżości i autentyczności wykonania naszych mącznych produktów. Na początek dobieramy selektywnie składniki: mąka pszenna z Młynów Gdańskich i żółtka jaj od kur z wolnego wybiegu. I tyle. Zero niepotrzebnych dodatków. Całość jest zagniatana ręcznie, codziennie robimy świeży makaron.

Miejsca

Opinie (120) 10 zablokowanych

  • a gdańszczanie już wrócili do mowy nienawiści, bo Polakowi zawsze żle, nie to napisał nie to powiedział.... (1)

    • 1 2

    • Napisanie, że w knajpie X słabo żreć dają to "mowa nienawiści"?

      • 0 0

  • Makaron jest spoko. (2)

    Makaron forever.

    • 12 8

    • ciągle słyszę - włoski makaron, pizza...a polska kuchnia to co, gorsza?

      • 0 0

    • U babci do rosołu.

      • 2 0

  • Świeży tylko w domu

    A wykonanie prostrze od dłubania w nosie

    • 1 0

  • Makaron

    w domu nie sztuka go zrobić i też nie ma tajemnicy że jest lepszy niż kupiony. To że jest drogi w knajpie bo wszystko teraz co "kraftowe" ;) jest drogie

    • 1 0

  • Najlepszy makaron z Biedronki. 3,99 za 0.5 KG. (2)

    Jak nagotuje to mam na dwa obiady dla calej rodziny. Koszty ? Woda, sol, gaz, olej.

    • 5 2

    • Właśnie sama miałam napisać odpowiedź na zawarte w tytule pytanie.

      Świeży domowy makaron zjemy w domu, za 1/10 ceny w lokalach. Gdy wybieram się do restauracji to zamawiam dania, które trudno byłoby zrobić w domu (czy to z racji nietypowych składników, czy z racji na wymagane umiejętności). Makaron do takich się nie zalicza ;)

      • 1 0

    • Co prawda to prawda a nie musi człowiek myśleć cały dzień co zrobić następnego dnia. Lubię gotować na kilka dni...

      • 0 0

  • Chłopie drogi ogol brodę i idź na szcz*w i mirabelki. (2)

    Za 30 złotych to ja mam makaroni a la student na tydzień.
    Trzy paki te wielkie parówek z lidla do tego trzy paczki makaronu rurki, dwa keczupy plus kilka cebul i mam gar dania na cały tydzień.
    Takie leczo makaroni a la student.

    • 24 4

    • Nie dałabym takiego leczo chyba nawet psu (1)

      • 0 1

      • No tak, bo sam byś zjadł!

        Ale psa szkoda...

        • 0 0

  • przestancie używać tego neologizmu "rzemieślniczy" (1)

    zamiast tego proponuje domowy. rzemieslniczy w Polsce oznacza DROGI i ze cena do jakosci zdecydowanie za wysoka. A tak dla leniwych powienm ze zrobienie makaronu w domu to blahostka . Wystarczy maka i woda i jajka i troche cierpilowsci
    biorac pod uwage skladniki tych zapychaczy makaronowych to jedzenie takie powinno byc mega tanie.- a nie jest.

    • 5 0

    • pitolnij się w pałę

      + pensja dla wszystkich pracowników, + koszty utrzymania lokalu, +rachunki, +składniki do sosu bo chyba nie jesz surowego makaronu. Mega tanie? Zastanów się baranie co piszesz

      • 0 4

  • (7)

    Fajnie ale ceny prawie jak za rybę a makaron to najtańszy mączny zapychacz :)

    • 132 11

    • Niby prawda, ale nie do końca można się z tym zgodzić. (5)

      Po pierwsze, makaron ten jest wyrabiany na świeżo, na miejscu. No i na danie finalne składa się nie tlyko makaron, ale też inne dodatki. Jak dla mnie, cena rozsądna- to w końcu jedzenie na mieście, a nie w domu :)

      • 19 22

      • niestety nie zgodzę się. (2)

        cena jest za wysoka, powinna być maksymalnie do 20 zł

        • 29 9

        • Do 20zl (1)

          To chyba tylko kanapka na dworcu. Niestety, takie czasy, że wszystko drożeje, a za 20zl można kupić sobie od najwyżej zapiekankę i colę w "budce"

          • 4 5

          • Bzdury piszesz za 20zł mozesz zjeść normalny obiad na mieście.

            • 2 0

      • Makaron zapychacz, jest makaronem zapychaczem (1)

        najtanszym składnikiem. Nie dorabiaj filozofii

        • 29 5

        • Nie dorabia filozofii

          Tlyko wyjaśniam. Byle kebab kosztuje 15zl minimum- pomijając preferencje smakowe, chyba lepiej dopłacić i zjeść porzadne danie z makaronem, siedząc na miejscu w lokalu?

          • 8 7

    • Sam robię

      Wszystko fajnie ale za takie pieniądze to zrobię sam makaron i na dodatki mi wystarczy.
      Ciekawe czy ta świeżość jest taka na 100%, bo wielu tak mówiło a niestety okazywało się co innego.
      A jak zrobię sam to wiem z czego ani milomsie patrzy jak dzieci wsowaja i im smakuje.

      • 2 4

  • A gdzie Pastamiasta? (12)

    Przecież to jest lokal, który powinien znaleźć się na pierwszym miejscu w tym zestawieniu

    • 82 14

    • Pastamiasta może jest i smaczna ale czekać 40 min na parę klusek z sosem to porażka.

      • 2 0

    • Słabyy

      Również dałam drugą szanse i było po prostu okropne. Jak Carbonara może być kwaśna ? Obrzydlistwo

      • 2 0

    • NIestety z każdą wizytą coraz gorzej (1)

      W Paście Miasta jadłam kilkanaście razy. Jeszcze rok temu makaron był naprawdę dobry. Teraz.. słabo. Zarówno makarony, jak i polenta. Makaron często bez smaku, ostatnio dostałam letni, niemal zimny, musiałam zwrócić do kuchni, bo nie dało się go zjeść. Obsługa też się zmieniła, jest niemiła.
      A ich carbonana to całkowita porażka.
      Cena zdecydowanie nieadekwatna do jakości.

      • 1 1

      • Dzięki za podpowiedż. Będę omijać.

        • 1 0

    • o oł

      Widocznie nie robią już sami makaronu...

      • 0 0

    • (2)

      bo autorzy tych wypocin na t.pl ida na skróty i nie chc im się zgłebiac tematu. też uważam że pastamiasta na jedne z lepszych makaronów (polecam aglio olio)

      • 6 7

      • acha (1)

        ale artykuł jest o tych co robia sami

        • 2 3

        • no własnie tam robią.

          • 3 0

    • Może ja (2)

      Miałem pecha.Zamówiłem carbonare a dostałem posklejaną breję,która z biegiem minut zamieniła się w papkę na talerzu.
      Słabe miejsce, taki makaronowy fast food.

      • 11 10

      • To chyba nie pech (1)

        Bo ja dałam druga szanse i tez się zawiodłam :(

        • 14 2

        • Pasta Miasta - slabo

          Bylam 2 razy i na pewno nie wroce. Dania przesolone, obsluga przecietna, ciasno ustawione stoliki. Czas oczekiwania baaardzo dlugi - okolo godziny.

          • 8 3

    • O , tylko nie tam bardzo się zawiodłem, przereklamowane miejsce - ogólnie nie polecam.

      • 13 3

  • Pasta House (3)

    A dlaczego nie wspomnieliście o Pasta House?? To tam jest najlepszy makaron !!

    • 24 8

    • jak na porcję w kartonie to jest za drogo - wolę Mąka i Kawa... Smaki też bez szału... (1)

      • 0 0

      • duży makaron z kurczakiem za około 16zł to bardzo dobrze moim zdaniem.

        • 0 0

    • Jest niezjadliwy :/

      • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane