- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (123 opinie)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
Świeży makaron. Gdzie zjemy w Trójmieście?
Świeży, robiony na miejscu rzemieślniczy makaron to wizytówka kilku trójmiejskich lokali. Jest droższy, ale często zdrowszy i smaczniejszy. Gdzie go zjemy?
W restauracji zjemy m.in. tagliatelle (wstążki), maccheroni (rurki) i tortellone (małe pierożki) w różnych kompozycjach smakowych, np. z łososiem i fenkułem, pesto i kurczakiem czy sosem bolognese. Wszystkie robione w stylu włoskim: z jajek, semoliny i wody. Ceny od 19 do 28 zł za porcję.
- Sztuka polega na odpowiednich proporcjach i czasie, który trzeba poświęcić na przygotowanie, które zajmuje kilka godzin dziennie - dodaje Krzywkowski. - Koszty wyprodukowania takiego makaronu są dużo wyższe niż kupno suchego makaronu w paczce.
Anna Dowgiałło-Sługocka z Przystanku Orłowo dodaje: - Przygotowujemy codziennie świeży makaron, nie suszymy go i nie mrozimy, ponieważ wówczas zachowuje swoje wartości odżywcze. W związku z tym, że makarony stanowią tylko jedną z kilku dostępnych u nas kategorii dań, codzienne jego przygotowywanie stanowi spore wyzwanie dla kuchni. Ale warto nie iść na skróty, bo goście zdecydowanie to doceniają. Miesięcznie serwujemy średnio tysiąc porcji makaronu i zdecydowanie jest do danie, na które goście do nas wracają.
W orłowskiej restauracji podawane jest tylko rzemieślnicze tagliatelle z semoliny i jajek, np. z krewetkami i szpinakiem, z chorizo, wołowiną i suszonymi pomidorami czy z kurczakiem, gruszką i gorgonzolą. Ceny od 26 zł do 30 zł.
Największy wybór rzemieślniczych makaronów znajdziemy w gdańskim Pastificio - to zarówno niewielki bar z daniami makaronowymi, jak i sklepik, gdzie kupimy pastę robioną niemalże na naszych oczach. I pierwszy tego typu lokal w Polsce.
- Świeży makaron kojarzy się z domem, matką, wspólnymi rodzinnymi posiłkami, czyli tym wszystkim, co gubimy w naszym codziennym zagonionym życiu. Tak więc ma on w sobie bardzo duży ładunek emocjonalny. Ma również niezwykłe właściwości zdrowotne, o których mało kto wie - tłumaczy Krzysztof Dżus, szef Pastificio. - Świeży makaron z pszenicy durum ma niski (poniżej 40) indeks glikemiczny. Można go jeść i chudnąć, trzymając się oczywiście pewnych reguł zawartych w diecie niskoglikemicznej. Energia z makaronu jest uwalniana systematycznie i powoli, dając poczucie siły i sytości. Mogą go jeść nawet osoby z lekką nietolerancją glutenu.
W Pastificio zjemy makaron w różnych kolorach (naturalnie barwiony np. sepią, szpinakiem czy pomidorami) i kształtach. Zjemy (i kupimy do przygotowania w domu) tagliatelle (6-jajeczne - specjalność zakładu), spaghetti, caserecce, orecchiette, rigatoni czy ravioli. Np. z sosem rakowym i krewetkami, sosem bolognese, pesto, truflami, tuńczykiem czy w wersji czekoladowej z mascarpone i owocami i wiele innych. Ceny za dania od 15,90 zł do 22,90 zł (100 g świeżego, do samodzielnego - od 2,50 zł).
Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście
- Aby zrobić dobry makaron, potrzebna jest dobra dedykowana do makaronu mąka semolina. Jest bardziej kruszona niż mielona, ma wygląd kaszki manny. Barwa makaronu z semoliny jest bursztynowa. Dlatego często do białej mąki dodawane są żółte barwniki mające imitować semolinę - dodaje Dżus.
Makaron bardziej tradycyjny dla polskiej kuchni serwowany jest w Sopockim Młynie. Zjemy tutaj tylko tagliatelle w różnych kompozycjach (m.in. z warzywami, mięsem czy rybami) na bazie naturalnych produktów - lokal chwali się europejskim certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Pomorskiego.
Kamil Miszkiel, menedżer, tłumaczy: - Dostępność makaronów jest sezonowa. Odwiedzający nas goście mają za to gwarancję świeżości i autentyczności wykonania naszych mącznych produktów. Na początek dobieramy selektywnie składniki: mąka pszenna z Młynów Gdańskich i żółtka jaj od kur z wolnego wybiegu. I tyle. Zero niepotrzebnych dodatków. Całość jest zagniatana ręcznie, codziennie robimy świeży makaron.
Miejsca
Opinie (120) 10 zablokowanych
-
2019-01-20 18:37
Świeży makaron zjemy w domu
a z kupnych polecam oryginalne włoskie makarony w Butik Delikatesowy DolceVita w Sopocie (CH Dworzec ,dworcowa 7 ) .spróbujesz Troffe pontaneteto i ..... język ucieknie ci ....
- 1 3
-
2019-01-20 19:25
Mam pomysła (1)
Ja robię sam - mniam,mniam,mniam ...
- 3 1
-
2019-01-20 20:07
Ty wszystko robisz sam
- 0 0
-
2019-01-20 21:27
nie jadam tego badziewia wcale, życie jest zbyt krótkie na jedzenie tego czegoś
- 3 3
-
2019-01-21 07:15
(1)
Polecam Restauracje Sapore na Tkackiej w Gdańsku
- 0 4
-
2019-01-21 11:17
Nigdy w życiu nie poleciłabym tej restauracji...
Porcje makaronu mierne, smak nie powala, w dodatku ostatnio zamawiałam tam colę to podano mi dwukrotnie rozgazowaną brązową ciecz - okropne!
- 0 0
-
2019-01-21 08:47
makaron
W domu...
- 1 0
-
2019-01-21 09:41
Restauracja Polonia w Gdyni przeżyje wszystkie te hipsterskie knajpy
- 7 1
-
2019-01-21 10:38
Rzemieślnicze piwo a teraz rzemieślnicze makarony?!? Pogięło was z tą nowomową?!
Makaron domowy. i na pewno nie za 30zl za porcję, bo taniej będzie kupić bilet do bergamo i tam zjeść, niż pojechać autobusem do Orłowa hahahahah! Pazerni
- 5 2
-
2019-01-21 11:21
Najlepsze włoskie dania są w Mąka i Kawa.
Makaron jest pyszny, przyzwoite porcje w adekwatnej cenie. Do tego zawsze profesjonalna obsługa. Pizza też jest super. Polecam
- 3 9
-
2019-01-21 11:55
Filozof
Maka i Kawa - Bardzo bardzo przyzwoite makarony, do ideału trochę brakuje, ale jest świetnie. W porównaniu do reszty to 5+. Makaron zawsze jest idealnie ugotowany, i tutaj zjecie prawdziwa carbonare. Pasta miasta, pasta house itp i cala reszta - szkoda gadac.
- 0 4
-
2019-01-21 11:56
Najlepszy makaron z Biedronki. 3,99 za 0.5 KG. (2)
Jak nagotuje to mam na dwa obiady dla calej rodziny. Koszty ? Woda, sol, gaz, olej.
- 5 2
-
2019-01-22 08:19
Co prawda to prawda a nie musi człowiek myśleć cały dzień co zrobić następnego dnia. Lubię gotować na kilka dni...
- 0 0
-
2019-01-22 14:18
Właśnie sama miałam napisać odpowiedź na zawarte w tytule pytanie.
Świeży domowy makaron zjemy w domu, za 1/10 ceny w lokalach. Gdy wybieram się do restauracji to zamawiam dania, które trudno byłoby zrobić w domu (czy to z racji nietypowych składników, czy z racji na wymagane umiejętności). Makaron do takich się nie zalicza ;)
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.