- 1 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (104 opinie)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Świeży makaron. Gdzie zjemy w Trójmieście?
Świeży, robiony na miejscu rzemieślniczy makaron to wizytówka kilku trójmiejskich lokali. Jest droższy, ale często zdrowszy i smaczniejszy. Gdzie go zjemy?
W restauracji zjemy m.in. tagliatelle (wstążki), maccheroni (rurki) i tortellone (małe pierożki) w różnych kompozycjach smakowych, np. z łososiem i fenkułem, pesto i kurczakiem czy sosem bolognese. Wszystkie robione w stylu włoskim: z jajek, semoliny i wody. Ceny od 19 do 28 zł za porcję.
- Sztuka polega na odpowiednich proporcjach i czasie, który trzeba poświęcić na przygotowanie, które zajmuje kilka godzin dziennie - dodaje Krzywkowski. - Koszty wyprodukowania takiego makaronu są dużo wyższe niż kupno suchego makaronu w paczce.
Anna Dowgiałło-Sługocka z Przystanku Orłowo dodaje: - Przygotowujemy codziennie świeży makaron, nie suszymy go i nie mrozimy, ponieważ wówczas zachowuje swoje wartości odżywcze. W związku z tym, że makarony stanowią tylko jedną z kilku dostępnych u nas kategorii dań, codzienne jego przygotowywanie stanowi spore wyzwanie dla kuchni. Ale warto nie iść na skróty, bo goście zdecydowanie to doceniają. Miesięcznie serwujemy średnio tysiąc porcji makaronu i zdecydowanie jest do danie, na które goście do nas wracają.
W orłowskiej restauracji podawane jest tylko rzemieślnicze tagliatelle z semoliny i jajek, np. z krewetkami i szpinakiem, z chorizo, wołowiną i suszonymi pomidorami czy z kurczakiem, gruszką i gorgonzolą. Ceny od 26 zł do 30 zł.
Największy wybór rzemieślniczych makaronów znajdziemy w gdańskim Pastificio - to zarówno niewielki bar z daniami makaronowymi, jak i sklepik, gdzie kupimy pastę robioną niemalże na naszych oczach. I pierwszy tego typu lokal w Polsce.
- Świeży makaron kojarzy się z domem, matką, wspólnymi rodzinnymi posiłkami, czyli tym wszystkim, co gubimy w naszym codziennym zagonionym życiu. Tak więc ma on w sobie bardzo duży ładunek emocjonalny. Ma również niezwykłe właściwości zdrowotne, o których mało kto wie - tłumaczy Krzysztof Dżus, szef Pastificio. - Świeży makaron z pszenicy durum ma niski (poniżej 40) indeks glikemiczny. Można go jeść i chudnąć, trzymając się oczywiście pewnych reguł zawartych w diecie niskoglikemicznej. Energia z makaronu jest uwalniana systematycznie i powoli, dając poczucie siły i sytości. Mogą go jeść nawet osoby z lekką nietolerancją glutenu.
W Pastificio zjemy makaron w różnych kolorach (naturalnie barwiony np. sepią, szpinakiem czy pomidorami) i kształtach. Zjemy (i kupimy do przygotowania w domu) tagliatelle (6-jajeczne - specjalność zakładu), spaghetti, caserecce, orecchiette, rigatoni czy ravioli. Np. z sosem rakowym i krewetkami, sosem bolognese, pesto, truflami, tuńczykiem czy w wersji czekoladowej z mascarpone i owocami i wiele innych. Ceny za dania od 15,90 zł do 22,90 zł (100 g świeżego, do samodzielnego - od 2,50 zł).
Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście
- Aby zrobić dobry makaron, potrzebna jest dobra dedykowana do makaronu mąka semolina. Jest bardziej kruszona niż mielona, ma wygląd kaszki manny. Barwa makaronu z semoliny jest bursztynowa. Dlatego często do białej mąki dodawane są żółte barwniki mające imitować semolinę - dodaje Dżus.
Makaron bardziej tradycyjny dla polskiej kuchni serwowany jest w Sopockim Młynie. Zjemy tutaj tylko tagliatelle w różnych kompozycjach (m.in. z warzywami, mięsem czy rybami) na bazie naturalnych produktów - lokal chwali się europejskim certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Pomorskiego.
Kamil Miszkiel, menedżer, tłumaczy: - Dostępność makaronów jest sezonowa. Odwiedzający nas goście mają za to gwarancję świeżości i autentyczności wykonania naszych mącznych produktów. Na początek dobieramy selektywnie składniki: mąka pszenna z Młynów Gdańskich i żółtka jaj od kur z wolnego wybiegu. I tyle. Zero niepotrzebnych dodatków. Całość jest zagniatana ręcznie, codziennie robimy świeży makaron.
Miejsca
Opinie (120) 10 zablokowanych
-
2019-01-21 12:22
pasta miasta ?
mam pytanie - gdzie w tym zestawieniu jest Pasta Miasta. ? Przepyszny świeży makaron :)
- 1 5
-
2019-01-21 20:16
"wlasciwosci prozdrowotne.." .."mrozenie ogranicza
wartosci odzywcze makaronu.." .. "nie zawiera chemii jak to sie czasem zdaza w tym sklepowym.." ..eh, czego ci ludzie nie powiedza, zeby swoj towar sprzedac.
- 3 0
-
2019-01-21 21:46
byłem we wszystkich opisanych lokalach naprawdę mają dobry makaron:)
- 0 1
-
2019-01-21 21:55
a gdańszczanie już wrócili do mowy nienawiści, bo Polakowi zawsze żle, nie to napisał nie to powiedział.... (1)
- 1 2
-
2019-01-23 07:41
Napisanie, że w knajpie X słabo żreć dają to "mowa nienawiści"?
- 0 0
-
2019-01-22 07:07
Świeży makaron w lidlu
Świeży makaron można w lidlu dostać. I jest o wiele tańszy niż ten tutaj.
- 2 0
-
2019-01-22 08:08
przestancie używać tego neologizmu "rzemieślniczy" (1)
zamiast tego proponuje domowy. rzemieslniczy w Polsce oznacza DROGI i ze cena do jakosci zdecydowanie za wysoka. A tak dla leniwych powienm ze zrobienie makaronu w domu to blahostka . Wystarczy maka i woda i jajka i troche cierpilowsci
biorac pod uwage skladniki tych zapychaczy makaronowych to jedzenie takie powinno byc mega tanie.- a nie jest.- 5 0
-
2019-01-22 13:00
pitolnij się w pałę
+ pensja dla wszystkich pracowników, + koszty utrzymania lokalu, +rachunki, +składniki do sosu bo chyba nie jesz surowego makaronu. Mega tanie? Zastanów się baranie co piszesz
- 0 4
-
2019-01-22 20:19
Makaron
w domu nie sztuka go zrobić i też nie ma tajemnicy że jest lepszy niż kupiony. To że jest drogi w knajpie bo wszystko teraz co "kraftowe" ;) jest drogie
- 1 0
-
2019-01-22 20:26
Świeży tylko w domu
A wykonanie prostrze od dłubania w nosie
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.