• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Świeży makaron. Gdzie zjemy w Trójmieście?

Łukasz Stafiej
20 stycznia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Gdańskie Pastificio to pierwszy w Polsce sklep i bar z makaronami robionymi na miejscu. Jest ich tutaj nawet kilkanaście rodzajów. Gdańskie Pastificio to pierwszy w Polsce sklep i bar z makaronami robionymi na miejscu. Jest ich tutaj nawet kilkanaście rodzajów.

Świeży, robiony na miejscu rzemieślniczy makaron to wizytówka kilku trójmiejskich lokali. Jest droższy, ale często zdrowszy i smaczniejszy. Gdzie go zjemy?



Najczęściej gotuję makaron:

- Świeży makaron jest bardziej jajeczny i treściwy niż suchy z paczki. I na pewno lepiej smakuje - przekonuje Maks Krzywkowski, szef Mąki i Kawy, która specjalizuje się w kuchni włoskiej. - Kolejnym atutem jest to, że taki makaron jest zdrowszy, lżejszy, lepiej się trawi i nie ma w nim żadnej chemii, co czasem zdarza się w paczkowanych przemysłowo.
W restauracji zjemy m.in. tagliatelle (wstążki), maccheroni (rurki) i tortellone (małe pierożki) w różnych kompozycjach smakowych, np. z łososiem i fenkułem, pesto i kurczakiem czy sosem bolognese. Wszystkie robione w stylu włoskim: z jajek, semoliny i wody. Ceny od 19 do 28 zł za porcję.

- Sztuka polega na odpowiednich proporcjach i czasie, który trzeba poświęcić na przygotowanie, które zajmuje kilka godzin dziennie - dodaje Krzywkowski. - Koszty wyprodukowania takiego makaronu są dużo wyższe niż kupno suchego makaronu w paczce.

W Mące i Kawie przygotowywane na miejscu makarony zjemy z włoskimi dodatkami. W Mące i Kawie przygotowywane na miejscu makarony zjemy z włoskimi dodatkami.
Anna Dowgiałło-SługockaPrzystanku Orłowo dodaje: - Przygotowujemy codziennie świeży makaron, nie suszymy go i nie mrozimy, ponieważ wówczas zachowuje swoje wartości odżywcze. W związku z tym, że makarony stanowią tylko jedną z kilku dostępnych u nas kategorii dań, codzienne jego przygotowywanie stanowi spore wyzwanie dla kuchni. Ale warto nie iść na skróty, bo goście zdecydowanie to doceniają. Miesięcznie serwujemy średnio tysiąc porcji makaronu i zdecydowanie jest do danie, na które goście do nas wracają.
W orłowskiej restauracji podawane jest tylko rzemieślnicze tagliatelle z semoliny i jajek, np. z krewetkami i szpinakiem, z chorizo, wołowiną i suszonymi pomidorami czy z kurczakiem, gruszką i gorgonzolą. Ceny od 26 zł do 30 zł.

Największy wybór rzemieślniczych makaronów znajdziemy w gdańskim Pastificio - to zarówno niewielki bar z daniami makaronowymi, jak i sklepik, gdzie kupimy pastę robioną niemalże na naszych oczach. I pierwszy tego typu lokal w Polsce.

W Przystanku Orłowo miesięcznie wydawanych jest około tysiąca dań z robionym na miejscu makaronem. W Przystanku Orłowo miesięcznie wydawanych jest około tysiąca dań z robionym na miejscu makaronem.
- Świeży makaron kojarzy się z domem, matką, wspólnymi rodzinnymi posiłkami, czyli tym wszystkim, co gubimy w naszym codziennym zagonionym życiu. Tak więc ma on w sobie bardzo duży ładunek emocjonalny. Ma również niezwykłe właściwości zdrowotne, o których mało kto wie - tłumaczy Krzysztof Dżus, szef Pastificio. - Świeży makaron z pszenicy durum ma niski (poniżej 40) indeks glikemiczny. Można go jeść i chudnąć, trzymając się oczywiście pewnych reguł zawartych w diecie niskoglikemicznej. Energia z makaronu jest uwalniana systematycznie i powoli, dając poczucie siły i sytości. Mogą go jeść nawet osoby z lekką nietolerancją glutenu.
W Pastificio zjemy makaron w różnych kolorach (naturalnie barwiony np. sepią, szpinakiem czy pomidorami) i kształtach. Zjemy (i kupimy do przygotowania w domu) tagliatelle (6-jajeczne - specjalność zakładu), spaghetti, caserecce, orecchiette, rigatoni czy ravioli. Np. z sosem rakowym i krewetkami, sosem bolognese, pesto, truflami, tuńczykiem czy w wersji czekoladowej z mascarpone i owocami i wiele innych. Ceny za dania od 15,90 zł do 22,90 zł (100 g świeżego, do samodzielnego - od 2,50 zł).

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


Domowy makaron z lokalnych produktów w Sopockim Młynie Domowy makaron z lokalnych produktów w Sopockim Młynie
- Aby zrobić dobry makaron, potrzebna jest dobra dedykowana do makaronu mąka semolina. Jest bardziej kruszona niż mielona, ma wygląd kaszki manny. Barwa makaronu z semoliny jest bursztynowa. Dlatego często do białej mąki dodawane są żółte barwniki mające imitować semolinę - dodaje Dżus.
Makaron bardziej tradycyjny dla polskiej kuchni serwowany jest w Sopockim Młynie. Zjemy tutaj tylko tagliatelle w różnych kompozycjach (m.in. z warzywami, mięsem czy rybami) na bazie naturalnych produktów - lokal chwali się europejskim certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Pomorskiego.

Kamil Miszkiel, menedżer, tłumaczy: - Dostępność makaronów jest sezonowa. Odwiedzający nas goście mają za to gwarancję świeżości i autentyczności wykonania naszych mącznych produktów. Na początek dobieramy selektywnie składniki: mąka pszenna z Młynów Gdańskich i żółtka jaj od kur z wolnego wybiegu. I tyle. Zero niepotrzebnych dodatków. Całość jest zagniatana ręcznie, codziennie robimy świeży makaron.

Miejsca

Opinie (120) 10 zablokowanych

  • pasta miasta ?

    mam pytanie - gdzie w tym zestawieniu jest Pasta Miasta. ? Przepyszny świeży makaron :)

    • 1 5

  • "wlasciwosci prozdrowotne.." .."mrozenie ogranicza

    wartosci odzywcze makaronu.." .. "nie zawiera chemii jak to sie czasem zdaza w tym sklepowym.." ..eh, czego ci ludzie nie powiedza, zeby swoj towar sprzedac.

    • 3 0

  • byłem we wszystkich opisanych lokalach naprawdę mają dobry makaron:)

    • 0 1

  • a gdańszczanie już wrócili do mowy nienawiści, bo Polakowi zawsze żle, nie to napisał nie to powiedział.... (1)

    • 1 2

    • Napisanie, że w knajpie X słabo żreć dają to "mowa nienawiści"?

      • 0 0

  • Świeży makaron w lidlu

    Świeży makaron można w lidlu dostać. I jest o wiele tańszy niż ten tutaj.

    • 2 0

  • przestancie używać tego neologizmu "rzemieślniczy" (1)

    zamiast tego proponuje domowy. rzemieslniczy w Polsce oznacza DROGI i ze cena do jakosci zdecydowanie za wysoka. A tak dla leniwych powienm ze zrobienie makaronu w domu to blahostka . Wystarczy maka i woda i jajka i troche cierpilowsci
    biorac pod uwage skladniki tych zapychaczy makaronowych to jedzenie takie powinno byc mega tanie.- a nie jest.

    • 5 0

    • pitolnij się w pałę

      + pensja dla wszystkich pracowników, + koszty utrzymania lokalu, +rachunki, +składniki do sosu bo chyba nie jesz surowego makaronu. Mega tanie? Zastanów się baranie co piszesz

      • 0 4

  • Makaron

    w domu nie sztuka go zrobić i też nie ma tajemnicy że jest lepszy niż kupiony. To że jest drogi w knajpie bo wszystko teraz co "kraftowe" ;) jest drogie

    • 1 0

  • Świeży tylko w domu

    A wykonanie prostrze od dłubania w nosie

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane