- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (39 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (104 opinie)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Czas na rybkę. Dorsz inny niż smażony w oleju
Lato to czas na rybkę. Szczególnie cieszą się z tego faktu lokalne smażalnie, do których przychodzą wygłodniali turyści, chcący zjeść rybkę "prosto z Bałtyku". Dorsza oferuje niemal każda smażalnia w pasie nadmorskim ciągnącym się od Gdańska aż do Gdyni. My jednak postanowiliśmy sprawdzić dorsza w wydaniu restauracyjnym, nieco innym niż typowa "smażonka" na oleju. Na szczęście dorsz jest bardzo uniwersalną rybą i wiele lokali oferuje go w ciekawej formie. Wybraliśmy kilka z nich.
Smażalnia ryb w Trójmieście
Dorsz atlantycki lub pacyficzny
Warto wiedzieć, że jego kaloryczność zależy od gatunku: dorsz pacyficzny ma 82 kalorie i 18 gramy białka na 100 gramów, a dorsz atlantycki zawiera 105 kalorii i 23 gramy w 100 gramach. Najpopularniejszą formą podawania tej ryby jest jej smażenie na oleju. Dorsza można też piec, wędzić oraz grillować. Coraz więcej szefów kuchni dostrzega wszechstronność tej ryby i poszerza karty menu restauracji o nieco inne pozycje, które pokazują rybę z nieco mniej banalnej strony.
Ryba świeża czy mrożona? Sprawdzamy, co mają w ofercie trójmiejskie restauracje
Street food: dorsz z frytkami i burgery
Dorsz jest idealną rybą, by stworzyć z niego popularne zwłaszcza w Wielkiej Brytanii fish&chips. Danie otrzymamy m.in. w restauracji New Port, która mieści się przy ul. Wilków Morskich 16B w Gdańsku. Rybę z frytkami otrzymamy w restauracji za 38 zł. Dorsz w restauracji podawany jest w panierce i sosem tatarskim.
Rybę z domowymi frytkami i sosem tatarskim otrzymamy też Osterii Fino z Gdyni za 59 zł. Prócz tego w Osterii Fino możemy zamówić pikantną zupę rybną z mlekiem kokosowym za 33 zł z pierożkami z dorszem "Skrei" (odmiana zwana przez smakoszy maybachem wśród dorszy), pomidorem i kolendrą.
Fish&chips oferuje też sopocka restauracja Cały Gaweł mieszcząca się na sopockim dworcu. Danie stworzone jest z fileta ze świeżej polędwicy z dorsza w piwnym cieście i podawane z frytkami, kapustą kiszoną i sosem limonkowo-ziołowym. Cena - 47 zł. Prócz tego w Całym Gawle zjemy również fish burgera za 46 zł. Burger stworzony jest z polędwicy z dorsza w cieście piwnym, wakame, majonezem miso, ogórka, sałaty, konfitury z czerwonej cebuli z podawanymi do niego frytkami.
Burger z dorszem dostępny jest również w Whiskey On The Rocks na Przymorzu . Burger stworzony jest z soczystej polędwicy z dorsza, sałaty, czerwonej cebuli, pomidorem i sosem tatarskim. Kosztuje 59 zł.
Dorsz w wydaniu restauracyjnym
Dorsza w nieco bardziej wykwintnej formie dostaniemy w restauracji nieSztuka . Danie podawane jest z perłami z tapioki, bulionem dashi, escabeche (sposób marynowania po hiszpańsku) z muli, z bobem i kurkami. Cena też bardziej wykwintna - 68 zł. Rybę podawaną w nieco innej formie otrzymamy również w restauracji Trafik w Gdyni przy Skwerze Kościuszki 10 . Dorsz w tym miejscu podawany jest z ratatouille (potrawką warzywną), makaronem orzo, emulsją ziołową. Za danie trzeba zapłacić 45 zł. Szukając dorsza w Sopocie warto wybrać się również do Endi Wine House . W restauracji otrzymamy go z młodymi warzywami, koprem, porem, marchewką i pomarańczą za 69 zł.
W restauracji Chmielna w Gdańsku dorsza zjemy w dwóch postaciach - bardziej klasyczna forma to ryba z frytkami, sosem tatarskim, sałatką colesław, octem słodowym i frytkami za 59 zł. Niemniej, mamy też okazję skosztować go w bardziej oryginalnej formie. Na przystawkę polecany jest tutaj tatar z dorsza z kompresowanym ogórkiem, suszonymi pomidorami, szczypiorkiem i musztardą francuską za 39 zł.
Śledź na różne sposoby. Gdzie zjemy najciekawsze dania ze śledziem w roli głównej?
Ryba ciekawie podawana jest też w restauracji Tu Można Marzyć w Gdańsku przy ul. Opata Jacka Rybińskiego 25 . W restauracji otrzymamy dorsza cassoulet. Ryba podawana jest z zielonym cassoulet (forma francuskiego dania w postaci gulaszu) z sezonowych warzyw w emulsji winno-maślanej i oliwą koperkową za 58 zł. Dorsza zjemy również w restauracji Fischgarten mieszczącej się przy ul. Kościerskiej 1A w Gdańsku . Danie dostępne w restauracji, oprócz solidnej porcji ryby, zawiera też patatki (gatunek niewielkich ziemniaków), marchew baby, bób oraz sos z pokrzywy i mięty. A wszystko to za 58 zł.
A wy gdzie polecacie dorsza w Trójmieście?
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-07-27 11:31
Świeży dorsz? (11)
Przecież w lipcu i sierpniu jest okres ochronny. Wszystko o czym pisze autor, to mrożonki.
- 85 5
-
2022-07-27 17:02
Lepsze mrozonki z solidnej wielkosci dorsza, niz te lilipuciki z Baltyku. Ale ty sie znasz:)
- 0 0
-
2022-07-27 16:05
Na tym właśnie polega wyjątkowość, złowiono go miesiąc temu, ale nadal jest świeży.
- 4 0
-
2022-07-27 13:36
weź sobie zobacz w biedronce co jest na etykiecie opakowania dorsza, bo te ryby nie są z Bałtyku
mrożone też nie mogą być bo by potem nie leżały w lodówce po rozmrożeniu
- 1 1
-
2022-07-27 12:45
Bałtycki ma zakaz połowów (1)
Ale pacyficzny lub atlantycki, o których mowa w artykule nie ma zakazów i może przylecieć do Polski, jako produkt świeży chłodzony... /Bez mrożeni/
- 8 2
-
2022-07-27 14:44
przylecieć to raczej nie
- 1 0
-
2022-07-27 12:24
(1)
Autor zapytał w restauracji czy ryba jest świeża. Usłyszał, że tak:)
- 12 0
-
2022-07-27 14:22
W restauracji i innych jadalniach, wszystko jest świeże.
Nawet stare ryby czy mięso. Nie wspominając o frytkach sporządzanych na "przed chwilą wlanym świeżym oleju".
- 7 0
-
2022-07-27 12:18
(3)
Ciiicho, bo się wyda))
- 18 0
-
2022-07-27 13:33
Ahahahaha. (2)
Przepisy mówią, że zakaz połowu obejmuje .statki o "długości całkowitej co najmniej 12 metrów, prowadzące połowy przy użyciu włoków, niewodów duńskich lub podobnych narzędzi o rozmiarze oczek równym co najmniej 90 mm".
Mniejsze jednostki na wodach przybrzeżnych (do 12 mil morskich od brzegu) łowić mogą. I to właśnie ryby z takiego połowu trafiają do smażalni.Ale skąd taki puchatek jak ty ma to wiedzieć ?- 8 8
-
2022-07-27 14:55
W d... byłaś g... widziałaś.
Teraz złowione dorsze wyglądają jak śledzie.
- 12 0
-
2022-07-27 14:43
ale mają przerwę kilkuletnią przecież :)
- 1 0
-
2022-07-27 11:35
(7)
Ryba z wakacji znad Baltyku ma być smażona, podana na papierowym talerzyku najlepiej z chlebem( obecnie raczej z frytkami), surówką z białej kapusty i kufelkiem piwa.
Obojętnie czy dorsz, flądra, turbot czy nawet śledzik.
Nie ma co wydziwiać i robić z kawałka ryby wykwintnego dania. To jest raczej street food niż danie restauracyjne.- 47 2
-
2022-07-28 14:55
w ten sposób podana na pewno będzie tylko street foodem
- 0 0
-
2022-07-27 22:20
Dokładnie tak, a sprzedająca ma być w dżinsach marki Odra, a lafirynda jakaś !!!
- 0 1
-
2022-07-27 18:39
Nie beddiesz mówił innym co ma im smakować
- 0 3
-
2022-07-27 14:40
Jak to już kiedyś ktoś pisal (1)
Dorsz ala Borewicz & Zubek,,,,
- 6 1
-
2022-07-27 16:36
Dokładnie o to chodzi :)
- 3 0
-
2022-07-27 13:07
Ryba ma taka być jaka smakuje zamawiającemu
- 6 1
-
2022-07-27 11:48
Zgadzam się...
ryba sama w sobie jest tak pyszna, że nadmiernym wydziwianiem psuje się tylko jej smak.
- 12 0
-
2022-07-27 17:34
Nie rozumiem (3)
Narzekają że drogo , porównują ile kosztuje w sklepie, przeliczają i biadolą. Jak wam drogo , to jedzcie w domu . Przecież w tych restauracjach pracują ludzie ,którym trzeba zapłacić, do tego koszy typu czynsz ,podatki ,zuzsy ,prąd, gaz i pewnie dużo innych kosztów. To proszę się nie dziwić że są takie ceny ! Mnie też te ceny denerwują, ale nie będę narzekał. Jak mnie nie stać to nie idę do restauracji ,tylko gotuję w domu .
- 15 2
-
2022-07-27 21:22
user (1)
Tak jest w świecie idealnym, u nas dostajesz stara rybę, płacisz jak za andaluzyjska wołowinę, ludzie pracują na zlecenie oficjalnie na poł etatu a rzeczywiście po 12h i zarabiają grosze, a ty płacisz za leasing pana biznesmena w bmw. Też nie chodzę do restauracji z tego powodu.
- 2 1
-
2022-07-28 09:11
To wszystko dlatego że ludzie się na to godzą
- 0 0
-
2022-07-27 21:00
Leo
Racja!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.