Wiadomości

stat

Dwunastu szefów przygotuje charytatywną kolację

Kolacja odbędzie się po raz czwarty. Dla gości gotować będzie 12 szefów kuchni.
Kolacja odbędzie się po raz czwarty. Dla gości gotować będzie 12 szefów kuchni. fot. Iwona Kowalska

Dwunastu szefów kuchni oraz lokalni rzemieślnicy przygotują specjalną charytatywną kolację w ramach akcji Serce do Garów. Autorskiego, siedmiodaniowego menu będzie można spróbować 16 listopada na Stadionie Energa Gdańsk.



Kolacja Serce do Garów odbędzie się po raz czwarty i tym razem dochód z niej wspierać będzie społeczną kampanię profilaktyki raka jąder "Odważni Wygrywają". Nawiązaniem do nazwy akcji jest również myśl przewodnia tegorocznego siedmiodaniowego menu.

Relacja z zeszłorocznej kolacji Serce do Garów


- To będą odważne połączenia - zapowiada Philippe Abraham, szef kuchni restauracji Petit Paris, razem z Beatą Abramowską, organizator wydarzenia. - Każda z grup kucharzy decyduje, czym chce gości poczęstować. Chłopaki mają ogromne doświadczenie i świetny warsztat, wobec czego mają pełną dowolność pomysłu i smaku. Jestem przekonany, że stworzą coś wyjątkowego.
Abraham nie zdradza menu, które dla gości ma być niespodzianką. Przygotuje je 12 szefów kuchni, którzy, pracując w parach, zadbają o wybrane dania. Amuse bouche przygotuje gość specjalny Sylwester Lis z restauracji Góralska Tradycja. Zimną przystawkę podadzą Rafał Wałęsa ze Sztuczki Bistro oraz Jacek KoprowskiFino. Ciepła przystawka to zadanie Marcina PopielarzaBiałego KrólikaSławomira HahnaL'Entre Villes. Zupę wymyślą Paweł StawickiMercato oraz Tomasz KoprowskiSofitel Grand Sopot. Danie rybne przygotuje Paweł WątorEliksiru oraz Philippe Abraham, a danie mięsne Damian MazurowskiKubickiego oraz Przemek WoźnyGård Taste Scandinavian Gdynia. O deser zadba cukiernik Patryk Szczepański z Pure Sugar.


Kolacja odbędzie się w restauracji Stadionu Energa Gdańsk.
Kolacja odbędzie się w restauracji Stadionu Energa Gdańsk. fot. Iwona Kowalska
- Naszym celem jest dzielenie się smakiem i kulinarną pasją, integrowanie tutejszych szefów kuchni i promowanie trójmiejskiej gastronomii oraz przede wszystkim wsparcie szczytnego celu, jakim jest Serce do Garów - dodaje Abraham.
Dlatego też podczas kolacji przeprowadzone zostaną różne licytacje. Będzie można wygrać m.in. vouchery do restauracji i hoteli, bluzę kucharską z autografami szefów kuchni, kosz serów z małej mleczarni Radostowskie Rarytasy czy zestaw piwa od browaru rzemieślniczego AleBrowar, czy atrakcję "Szef w domu", w ramach której wybrany szef kuchni ugotuje dla wygranych specjalną kolację w ich własnej kuchni.

Bilety kosztują 280 zł od osoby i można je nabyć w restauracjach: Petit Paris, Fino, Biały Królik, Kubicki czy Eliksir lub pod adresem sercedogarow@gmail.com. Kolacja odbędzie się 16 listopada w restauracji na Stadionie Energa Gdańsk.

Opinie (18) 10 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Rekordowo długi Jarmark Bożonarodzeniowy i sześć koncertów sylwestrowych
Rekordowy Jarmark Bożonarodzeniowy
W sobotę zwiedzanie gdyńskiego dworca
W sobotę zwiedzanie gdyńskiego dworca

Kultura

Dzieła sztuki i wyroby lokalnych artystów. Gdzie je kupić?
Gdzie kupić prace lokalnych artystów?
Pomóż gdańskim carillonom dostać się na listę UNESCO
Carillony na liście UNESCO

Planuj z nami tydzień

Planszówki, Peja i inne koncerty. Planuj tydzień
Planszówki, Peja i koncerty. Planuj tydzień