• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dzień Pizzy 2023. Kiedy wypada i jak zrobić pizzę?

Klaudia Cichocka
4 lutego 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Celebruj Dzień Pizzy 2023 w restauracji albo własnym domu. Celebruj Dzień Pizzy 2023 w restauracji albo własnym domu.

Dzień Pizzy 2023 to kolejna okazja do celebracji w towarzystwie włoskich przysmaków. Pizza to jedno z najchętniej zamawianych dań przez Polaków. Chrupiące ciasto, świeże składniki i rozpływający się w ustach ser. Możliwości kompozycji składników jest tak wiele, że każdy z łatwością znajdzie coś dla siebie.




Gdzie na pizzę? Gdańsk, Gdynia, Sopot


Dzień Pizzy to dobry moment na odkrywanie nowych smaków. Jeżeli na co dzień sięgasz po klasyczne połączenia, wypróbuj niestandardowe pomysły. Pizza z gruszką i gorgonzolą, a może amerykańska wersja z frytkami? Możliwości jest wiele! Pizzerie oferują rabaty i promocje, które sprzyjają składaniu zamówień. Świętuj Międzynarodowy Dzień Pizzy w restauracji albo własnym domu.

Światowy Dzień Pizzy 2023 - klasyczna, neapolitańska czy amerykańska?



Światowy Dzień Pizzy to dobry pretekst do przypomnienia sobie skąd pochodzi pizza. Klasyczna bazuje na trzech składnikach - mące, wodzie i drożdżach z dodatkiem odrobiny soli. Obecnie każdy kraj udoskonala przepis według własnych wymagań, a restauracje serwują różne wariacje placków na Międzynarodowy Dzień Pizzy. W Stanach Zjednoczonych ciasto jest grubsze, Katalończycy przygotowują ciasto z dodatkami nie tylko na słono, ale również na słodko, a w Alzacji podaje się ciasto zapiekane z cebulą, boczkiem i śmietaną.

Polacy lubią zarówno klasyczne jak i amerykańskie wersje ciasta nie tylko na Dzień Pizzy, ale przez cały rok. Chętnie sięgamy po Margheritę z serem, Capricciosę z dodatkiem szynki i pieczarek oraz Peperoni z pikantnym salami.

Kiedy jest Dzień Pizzy?



W Polsce pizzę zamawiamy przede wszystkim w weekendy - piątki i soboty. Najrzadziej placek z dodatkami zamawiamy na początku tygodnia. Dzień Pizzy to dobra okazja na sięgnięcie po włoskie specjały na lunch, obiad albo kolację.

Kiedy jest Dzień Pizzy? Świętujemy w środę 9 lutego.

Święto Pizzy obchodzone jest również 31 sierpnia (Brazylia) oraz 17 stycznia (Włochy).

Światowy Dzień Pizzy to dobry pretekst do przypomnienia sobie skąd pochodzi pizza. Światowy Dzień Pizzy to dobry pretekst do przypomnienia sobie skąd pochodzi pizza.

Historia pizzy - skąd pochodzi pizza?



Historia pizzy kojarzymy nam się przede wszystkim z Włochami, a dokładnie Neapolem. Wiele źródeł mówi jednak, że jako pierwsi placki wypiekali starożytni Grecy. Przekąskę podawali wyłącznie w towarzystwie oliwy i przypraw. Podobne placki podawano także w starożytnym Egipcie z okazji urodzin faraonów. Skąd pochodzi pizza, którą znamy dzisiaj?

Czytaj też: Włoska, amerykańska, a może hawajska? Uwielbiane rodzaje pizzy

Neapol to miejsce, które silnie wiąże się z historią pizzy. W Światowy Dzień Pizzy sięgamy po potrawę przypominającą danie z XVI wieku. Włosi jedli placki z oliwą i dodatkiem ryb albo sera. Dopiero od 1889 roku popularność zyskała pizza z klasycznym sosem pomidorowym i serem - na cześć królowej Małgorzaty nazwana Margheritą.

Dużą rolę w historii pizzy odegrali również Amerykanie. W XX wieku Włosi emigrowali do Stanów Zjednoczonych. Nowy Jork wypełnił się rodzinnymi pizzeriami, które miały utrzymać całe rodziny. Z czasem pizza w amerykańskim wydaniu stała się grubsza, a oliwę zastąpiły sosy. Obecnie w Światowy Dzień Pizzy możemy wybierać pomiędzy daniami o różnej strukturze ciasta, składnikach i wielkościach. Włoska pizza wciąż jednak cieszy się dużą popularnością zaskakując klasycznym smakiem i prostotą wykonania.

Jak zrobić pizzę?



Chcesz poczuć się jak włoski pizzerman? Zrób pizzę w domu! Przygotuj składniki, zaproś najbliższych i zacznij pracę nad ciastem.

Jak zrobić pizzę? Zastanów się, jaki rodzaj ciasta chcesz przygotować. W Dzień Pizzy szczególnie polecana jest włoska wersja.

Czytaj też: Dokąd na pizzę neapolitańską w Trójmieście?

Przepis na pizzę włoską:

  • 300 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 120 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru

Jaka mąka do pizzy? Do pizzy włoskiej sprawdzi się mąka 450 (cienki i miękki spód) albo mąka 550 (cienki i kruchy spód). Mąka 00 dedykowana jest klasycznej pizzy neapolitańskiej o kruchej i chrupkiej strukturze. Jaka mąka do pizzy w wersji fit? Wybierz mąkę pełnoziarnistą albo orkiszową. Możesz również stworzyć pizzę bezglutenową.

Jak zrobić pizzę krok po kroku?

Przygotuj rozczyn z drożdży - rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem 2 łyżek mąki oraz cukru. Wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut. Rozczyn powinien zwiększyć objętość ok.
3-krotnie.

Ciekawy trend: pizza z pieca opalanego drewnem



Przesiej mąkę do miski i wymieszaj z solą. Wlej rozczyn, a następnie zacznij zagniatać. Na koniec dolej oliwę oraz przegotowaną wodę. Zagnieć na jednolite ciasto i przełóż do miski. Przykryj materiałową ścierką. Ciasto będzie wyrastać przez ok. godzinę.

Jak zrobić pizzę w domu? Najczęściej zadawane pytania



Jaki ser do pizzy wybrać?
Mozzarella to najpopularniejszy rodzaj, który dobrze komponuje się ze wszystkimi składnikami.

Ile piec pizzę?
Nastaw piekarnik na 250 st. C i piecz przez ok. 10 - 12 min.

Jak zrobić sos do pizzy?
Najprostszy przepis na sos do pizzy to połączenie przecieru pomidorowego z oliwą, odrobiną cukru i przyprawami - czosnkiem, oregano, bazylią oraz solą.

Jak piec pizzę?
Wybierz funkcję z termoobiegiem. Jeżeli piekarnik nie posiada tej opcji, zdecyduj się na pieczenie góra-dół. Pieczenie na kamieniu to najlepsze rozwiązanie - pizza piecze się krócej i równomiernie. Tradycyjną blachę umieść w dolnej części piekarnika.

Co zrobić z ciastem na pizzę, które zostało?
Oprócz innych przekąsek, które możesz zrobić np. paluchów serowych czy bułeczek ciasto możesz mrozić maksymalnie przez 3 miesiące.

Pizza na cienkim cieście z dodatkiem wysokiej jakości składników nie musi być bombą kaloryczną nadwyrężając organizm. Pizza na cienkim cieście z dodatkiem wysokiej jakości składników nie musi być bombą kaloryczną nadwyrężając organizm.

Ile kalorii ma pizza?



Kaloryczność pizzy zależy od wielkości placka oraz składników. Im więcej sera, tym kaloryczność potrawy wzrasta. Peperoni o średnim rozmiarze (518 g) to ponad 1400 kalorii.

Ile kcal ma kawałek pizzy? Szacuje się, że kawałek pizzy na średnim cieście waży 150 g i zawiera ok. 300 kalorii. A ile kalorii ma pizza 32 cm? Margherita, czyli najprostsza pizza waży ok. 500 g i zawiera ponad 1000 kcal.

Czy pizza jest zdrowa? Wszystko zależy od ciasta, składników i częstotliwości jedzenia. Pizza na cienkim cieście z dodatkiem wysokiej jakości składników - sera, warzyw i chudego mięsa nie musi być bombą kaloryczną nadwyrężając organizm.

Opinie (3)

  • Kiepski przepis na ciasto, mało wody.Więcej wody to ciasto będzie miękkie i elastyczne.

    • 0 1

  • Podobno pierwsza pizzeria w Trójmieście była w latach 70 na Piwnej. Niestety naczelni fotografowie nie pokazują wieluuu miejsc ani na stronie ani w albumach. Ciekawe czemu.

    • 0 1

  • Znów za pisanie artykułów o pizzy zabiera się ktoś kto nie ma pojęcia o pizzy... :( Przepis nie ma nic wspólnego z włoską pizzą. Bardziej z jakimś plackiem drożdżowym. Drożdży jakieś 50 razy za dużo... Wody zdecydowanie za mało. Wodę daje się zimną a nie ciepłą. Nie dodaje się cukru. Ciasto musi dojrzeć a nie tylko wyrosnąć w godzinkę... Do tego przecier pomidorowy jako baza sosu? Dramat. I jeszcze pisanie o kruchej i chrupkiej strukturze w pizzy neapolitańskiej podczas gdy ona jest miękka, wilgotna i zdecydowanie nie jest chrupka.... Chyba lepiej pisać o czymś innym lub dokształcić się troszkę - wiedza jest na wyciągnięcie ręki na grupach pizzowych na FB. Polecam.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane