• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Międzynarodowy Dzień Pizzy w Trójmieście. Promocje i oferty specjalne

Mateusz Groen
9 lutego 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Ferrara Ferrara

Na 9 lutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. To jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań na całym świecie. Kompozycji smakowych jest tutaj tak wiele, że każdy znajdzie coś dla siebie. Święto pizzy to zatem okazja, żeby wyjść ze znajomymi lub rodziną do lokalu albo zamówić na wynos. Miejsc, gdzie można ją zjeść, w Trójmieście nie brakuje, a niektóre z nich przygotowały na ten specjalny dzień pizze specjalne, a także atrakcyjne promocje.



Gdzie zjeść pizzę w Trójmieście? Kliknij i zobacz pizzerie w centrum i w twojej dzielnicy



Jak pizza to...

Dzień Pizzy to dobry moment, by odkryć coś nowego. Jedni lubią klasyczną pizzę capricciosa, inni wzrok skierują na bardziej niecodzienne pozycje w menu. Pizza może być stworzona z najróżniejszych składników, a jej ostateczny wygląd zależy od kreatywności szefa kuchni. W ten dzień niech nie liczą się kalorie.

W pizzerii Ostro. w Gdańsku, która słynie z klasycznej pizzy neapolitańskiej, Międzynarodowy Dzień Pizzy obchodzony jest, jak sami mówią, niczym Boże Narodzenie, sylwester i Chanuka w jednym. Na ten dzień pizzermeni przygotowali dla gości coś specjalnego. Nowa pizza stworzona została na bazie: białego sosu, mozzarelli, frytek, parówek i keczupu domowej roboty. Jeśli macie ochotę na takie smaki, to warto się spieszyć. Ta pizza będzie bowiem dostępna w limitowanej liczbie 50 sztuk!

  • Palec do Budki
  • Ostro.
  • Mąka i Kawa
Zaś pizzeria Palec do Budki postanowiła przypomnieć, że ten dzień jest dla nich równie istotny i kręcić pizzę będą od jedenastej aż do północy. W lokalu warto spróbować pizzę "la crema" na bazie mozzarelli fior di latte, kremu z parmezanu, mortadeli, karmelizowanych pomidorów z peperoncino, pesto bazyliowym i pistacjami.

Wydłużenie godzin pracy tego dnia to również sposób lokalu Mąka i Kawa, który będzie czynny do 22. A w menu sporo ciekawych nowości - w gdańskim lokalu, który znajduje się w Galerii Metropolia, zjemy pizzę pomodoro, a jej składniki to mozzarella di bufala, pomodoro pelati, pomodoro alla bruschetta, oliwa EV i bazylia. W gdyńskiej Mące i Kawie zaskoczy was smak pizzy tre salami skomponowany na bazie trzech różnorodnych włoskich salami oraz smak turbo ostrej Bomby, a poziom tej ostrości podkreślają w menu aż trzy czerwone papryczki.

"Międzynarodowy Dzień Pizzy! Niby tylko trzy słowa, a ile radości. Zbroimy się dziś konkretnie i z niecierpliwością czekamy na oblężenie! Z kim się widzimy?" - pytają na Facebooku właściciele gdańskiej Włoszczyzny. Warto tego dnia spróbować ich specjału "Prosciutto crudo", która w swoim składzie ma: prosciutto crudo, roszponkę, ser kozi i konfiturę z borówek. Dużą popularnością cieszy się tutaj również pizza miesiąca - w jej skład wchodzą: sos pomidorowy, mozzarella, salame secondigliano (pikantne napoli), ser kozi, czerwona cebula, rukola.


Rabatami kusi zaś sieć pizzerii 105. Dziś obowiązuje zniżka 10 proc. przy zamówieniu online na wszystkie pizze kapitalistyczne, zaś z kartą mieszkańca "Jestem z Gdańska" mamy 15 proc. rabatu na pizze sezonowe w rozmiarze 32 cm i 45 cm oraz 10 proc. na wszystkie pizze w rozmiarze 32, 45 i 60 cm.

Pizzeria Tutam we Wrzeszczu serwuje pizzę neapolitańską i ma stały happy hour. Od poniedziałku do piątku w godzinach 12-15 przy zakupie dowolnego napoju️ konsument otrzymuje rabat na każdą pizzę - 30 proc. Jednak to nie koniec, bo w każdy dzień jest inny rabat. 9 lutego pizzę margherita można zakupić za 15 zł.

Czytaj też: Pizza na dowóz. Sprawdziliśmy lokale z centrum Gdańska

  • Tutam
  • Ferrara

Festiwale pizzy i pomoc zwierzętom



Pizzeria Napoli ma dwa punkty o tej samej nazwie, zarówno w w Gdańsku, jak i w Gdyni. Lokal na ten czas przygotował festiwalowe menu, w którego skład wchodzą pizze: piccante speciale (mozzarella, spianata, chili marynowane, miód), nduja e mascarpone (sos pomidorowy, mozzarella, nduja, mascarpone cebula), salsiccia friarelli (mozzarella, salsiccia, friarelli, parmezan), pesto verde (mozzarella, pesto bazyliowe, pomidorki, bazylia), quattro formagi(sos pomidorowy, ricotta, scamorza, parmezan, mozzarella) oraz pizza con Mortadella (mozzarella, mortadella Bologna, pistacje).

- Mamy nadzieję, że nie zapomnieliście o Międzynarodowym Dniu Pizzy 9 lutego, bo szykujemy dla was Festiwal Pizzy aż do 13 lutego. Co więcej, właśnie na tę okazję przygotowaliśmy nowość w menu speciale. Jeśli lubicie na ostro, to możecie liczyć na coś pysznego - piszą organizatorzy wydarzenia.
Prócz tego miłośnicy pizzy mają do wyboru również wiele klasycznych opcji: w stylu margherita i marinara, poprzez najpopularniejsze kompozycje z Neapolu, na autorskich wariacjach kończąc.

viva la pizza gdynia viva la pizza gdynia
Tego dnia warto wybrać się również do Viva la Pizza, czyli gdyńskiej pizzerii, która celebrację pizzy podkreśla już w samej swojej nazwie. Pizzeria specjalizuje się w pizzy z pieca opalanego drewnem, stworzonej na bazie oryginalnych włoskich produktów. Znajdziemy tu aż 40 propozycji włoskich placków, a z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy przy zamówieniu online naliczony zostanie rabat 20 proc. Ale to nie koniec, bo kupując pizzę wegetariańską, można wesprzeć szlachetny cel.

- Od 9 lutego do końca tygodnia (13 lutego) mamy dla was wegetariańską pizzę. Z jej sprzedaży aż 30 proc. przekażemy na wsparcie organizacji Otwarte Klatki, by wspierać ich działanie na rzecz zwierząt hodowlanych. Dodatkowo 9 lutego możecie przynieść do Viva La Pizza karmę, koce, kołdry, legowiska i inne akcesoria, które dostarczymy do potrzebujących kotów i psów - informują w swoich mediach społecznościowych właściciele Viva la Pizza.
Będąc w Gdyni tego dnia, nie można ominąć pizzerii Gdynianka. Prawie 35 lat tradycji czyni ją nie tylko najstarszą pizzerią w Trójmieście, ale i jednym z najdłużej działających lokali gastronomicznych na tutejszym rynku. To miejsce znane kilku pokoleniom gdynian i - choć zatrzymało się w czasie kilkanaście dobrych lat temu - to wciąż zyskuje nowych fanów. Bo do Gdynianki nie chodzi się przypadkiem - ich pizzę albo się kocha, albo nienawidzi. Gruby placek drożdżowy zapiekany jest z serem z kilkoma prostymi składnikami (np. z cebulą), a przed podaniem na papierowej tacce obsługa obficie smaruje go niezmiennym od lat sosem keczupowym (na koniec wszystko można doprawić sobie pieprzem ziołowym i majerankiem). Wyjątkowe doświadczenie kulinarne.

Czytaj też: Dzień Pizzy 2022. Kiedy wypada i jak zrobić pizzę?

Ferrara w Sopocie Ferrara w Sopocie
W Sopocie zaś warto odwiedzić pizzerię Ferrara, która niedawno zaskoczyła nas podczas spotkania w ramach cyklu "Nowe lokale". Pizza z gruszką to wyjątkowa pozycja dla wszystkich osób, które lubią eksperymentalne smaki na talerzu. A od niedawna, prócz sopockiego punktu, restauracja otworzyła się na nowych gości również na osiedlu Garnizon. W obu miejscach zjemy pizze, które znajdziemy aż w 26 smakach. Są tutaj propozycje zarówno klasyczne, jak i wegetariańskie, pikantne, ale też z dużą ilością mięsa.

- Warto zwrócić uwagę na pizzę "Pera e prosciutto", która zrobiona jest na bazie białego sosu, mozzarelli, gruszki marynowanej w białym winie, szynki parmeńskiej, rukoli, miodu, koziego sera. Ciekawa jest także pizza "Ferrara" z sosem pomidorowym, mozzarellą, marynowanym fenkułem, gruszką, szynką parmeńską, gorgonzolą, serem pecorino i pomidorkami cherry - informują właściciele.
Czytaj też: Dokąd na pizzę neapolitańską w Trójmieście?

Świętować będzie też sopocka Andiamo a Roma. Tutaj kulinarna wycieczka do Włoch murowana. Część załogi to rodowici Włosi, a właściciele podkreślają, że najważniejszy jest dla nich smak, dlatego składniki do dań w dużej mierze sprowadzane są z Italii.

- Podróżowaliśmy po Włoszech i przywieźliśmy dla Was mąkę od rodzinnej firmy Polselli z miasteczka Arce w prowincji Frosinone, która już od trzech pokoleń pracuje nad jej jakością, a dziś jest liderem we Włoszech i na świecie. Chcieliśmy, aby wędliny i sery posiadały oryginalny znak jakości (DOC, IGP) i dlatego Prosciutto i Grana Padano przywieźliśmy z Parmy, mortadelę z Bolonii, salami z Kalabrii i Neapolu, gorgonzolę z Mediolanu, sól z Trapani na Sycylii, a pomidory z regionu Pulia - mówią właściciele.

W Andiamo a Roma zjemy tradycyjną rzymską pizzę krojoną nożyczkami na kawałki.

A ty którą pizzerię odwiedzisz w Międzynarodowy Dzień Pizzy?

Wydarzenia

Międzynarodowy dzień pizzy

degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (142)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane