Wiadomości

stat

Dziesięciu trójmiejskich szefów kuchni wspólnie przyrządzi kolację

Szefowie kuchni przygotują kolację na oczach widzów. Będzie się ona składała z amuse-bouche, przystawki zimnej, ciepłej przekąski, dania z ryby, dania mięsnego, zupy oraz deseru.
Szefowie kuchni przygotują kolację na oczach widzów. Będzie się ona składała z amuse-bouche, przystawki zimnej, ciepłej przekąski, dania z ryby, dania mięsnego, zupy oraz deseru. mat. prasowe

Trójmiejscy szefowie kuchni po raz kolejny połączą swoje siły i wspólnie przygotują kolację, z której dochód zostanie przeznaczony na cel charytatywny. W sobotę, 7 października na Stadionie Energa Gdańsk odbędzie się kolejna Kolacja Szefów Kuchni.





- Szefowie kuchni chcą pokazać, że trójmiejska gastronomia potrafi się zintegrować, a przy okazji zrobić coś dobrego. Tym razem wspieramy Akademię Medyczną w diagnostyce i leczeniu chorób rzadkich - mówi Beata Abramowska, koordynatorka kolacji. - W ten weekend odbywa się też miejska akcja 2. Urodziny Bohatera Borysa i postanowiliśmy złączyć siły z tym wydarzeniem.
Łącząca trójmiejskich kucharzy inicjatywa "Serce do garów" powstała za sprawą szefa kuchni Philippe'a Abrahama. Do tej pory udało się zorganizować sesję zdjęciową połączoną z licytacją na rzecz chorej na białaczkę dziewczynki oraz zeszłoroczną kolację charytatywną, podczas której wsparto fundację zapewniającą obiady niedożywionym dzieciom. Tym razem dochód przeznaczony będzie na diagnostykę i leczenie chorób rzadkich.

Zobacz jak było rok temu na Kolacji Szefów Kuchni

Szefowie kuchni na oczach widzów przygotują 7-daniowe autorskie menu. Danie z ryby przygotują Marcin Popielarz (Biały Królik Restaurant) oraz Kamil Sadkowski (K5 - Akademia Kulinarna). Na talerzu królował będzie łosoś. Danie mięsne, a konkretnie dziczyznę, przygotują Philippe Abraham (Petit Paris) oraz Grzegorz Labuda (Szafarnia 10).

Ciepła przekąska zostanie przygotowana przez Adama WoźniakaRafała Wałęsę (Restauracja Sztuczka, Sztuczka Bistro). Spodziewać możemy się wieprzowiny w towarzystwie jesiennych dodatków. Za zupę odpowiadać będą Damian Mazurowski (Restauracja Kubicki) oraz Paweł Wątor (Eliksir). Goście skosztują klarownego, rybnego wywaru z zaskakującymi dodatkami.

Przystawkę zimną zaserwują Jacek Fedde (Restauracja Fedde) oraz Jacek Koprowski (Restauracja Sztuczka). Podczas kolacji na warsztat wezmą jajko, można się będzie spodziewać połączenia klasyki z odrobiną szaleństwa.

Za deser odpowiadać będzie gość specjalny, czyli Krzysztof IlnickiUMAM (przygotuje tartę śliwkową z pieczonym kremem migdałowym). Drugim gościem kolacji będzie pochodzący z Argentyny Martin Gimenez Castro, który wygrał pierwszą polską edycję programu Top Chef, przygotuje on amuse-bouche.

Bilety na kolację dostępne są w restauracjach: Petit Paris, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Fedde Bistro, Szafarnia 10, Biały Królik, Restauracja Kubicki, Eliksir, K5, UMAM. Rezerwacji można dokonywać przez e-mail: sercedogarow@gmail.com. Kolacja kosztuje 250 zł/os.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (38)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

24

marca

Festiwal Smaków Food Trucków Gdańsk, Galeria Metropolia

Rozrywka

Katarzyna Dziurska o przygotowaniach do "Tańca z gwiazdami"
Katarzyna Dziurska w "Tańcu z gwiazdami"
Futrzak Fest, czyli targi dla miłośników psów i kotów
Pierwsza edycja Futrzak Fest za nami

Kultura

Nowy szef klubu Plama: trzydniowy Festiwal FETA i spektakle na zamówienie
Nowy szef Plamy: trzydniowa FETA

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: Futrzak Fest, Bieg Urodzinowy i Smakuj Trójmiasto
Planuj tydzień: Futrzak Fest i Bieg