- 1 Kanapki górą. Co jeszcze jemy na śniadanie? (13 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (63 opinie)
- 3 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Dziś Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych
Ku uciesze lodożerców Parlament Europejski debatuje nie tylko nad sprawami budżetów i badań naukowych, lecz także nad kwestiami bezpośrednio bliskimi przeciętnemu zjadaczowi chleba czy też - jak w tym przypadku - lodów. W lipcu 2012 roku ustanowiono Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych, który od kilku lat obchodzony jest także w Polsce. Może to dobra okazja ku temu, by spacer nad morzem połączyć z degustacją lodowego deseru?
Polecane lodziarnie w Trójmieście. Zobacz ranking najlepszych
Lody mają przebogatą tradycję, według niektórych źródeł sięgającą nawet.... VII wieku naszej ery. To wtedy król z dynastii Tang miał życzyć sobie zimnych deserów z bawolego mleka, kamfory i mąki. Umówmy się, wszyscy uwielbiają lody i to od zawsze. Latem 1770 r. Jerzy Waszyngton wydał na te przysmaki... około 5 tys. dolarów, a w 1984 r. jeden z kolejnych prezydentów Stanów Zjednoczonych, Ronald Reagan, ogłosił lipiec Narodowym Miesiącem Lodów. Nowozelandczycy spożywają średnio 22 litry lodów na osobę rocznie, a w 2016 r. Chińczycy zjedli ich łącznie 4,3 mld litrów. W porównaniu z najbardziej "lodożernymi" nacjami mamy sporo do nadrobienia - Polacy spożywają około 5,5 litra lodów rocznie. Na co więc jeszcze czekamy?
Święto lodów od 2012
Pomysłodawcami ustanowienia święta lodów w Europie są oczywiście Włosi, słynący na całym świecie ze swoich wyśmienitych gelato. Już w 2009 r. jeden z członków Parlamentu Europejskiego, Iles Braghetto, przedstawił w Strasburgu swoją propozycję na ustanowienie takiego dnia. W tamtym roku nie udało się co prawda uzbierać wystarczającej liczby podpisów pod wnioskiem, ale Włosi nie ustawali w próbach i już w 2012 r. oficjalnie ustanowiono Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych. Uznano, że pośród produktów mlecznych lody rzemieślnicze wyróżniają się pod względem jakości i bezpieczeństwa żywności, podnosząc rangę produktów rolno-spożywczych w każdym państwie członkowskim UE.
Dlaczego warto?
Co takiego mają w sobie lody rzemieślnicze, że stały się jedynym produktem spożywczym, dla którego Parlament Europejski ustanowił święto? Przede wszystkim lody takie są przygotowywane na zasadzie manufaktury, a nie masowej produkcji. Znacznie różnią się składem od lodów przemysłowych. Nie znajdziemy w nich dodatków chemicznych, mających na celu podniesienie ich walorów smakowych; jakość lodów wynika z ich składu. Co więcej, w przeciwieństwie do "zwykłych" lodów te rzemieślnicze nie są tak mocno napowietrzane (napowietrzanie to ważny proces produkcji lodów wpływający na strukturę i temperaturę lodów), a to znaczy, że ich objętość bierze się ze starannie przygotowanych składników, a nie... z powietrza.
Skład lodów rzemieślniczych jest prosty. Gdyby miały etykiety, byłyby one znacznie krótsze niż ma to miejsce w przypadku lodów przemysłowych. W tych pierwszych nie ma bowiem zagęszczaczy, sztucznych barwników ani konserwantów. Nie potrzeba w nich ulepszaczy - są dobre takie, jakie są! Dobrą wiadomością dla wszystkich, którzy przygotowują się do sezonu plażowego, jest także to, że lody typu rzemieślniczego są zasadniczo mniej kaloryczne od przemysłowych.
"Lody, lody!" Gdzie warto spróbować w Trójmieście?
Odważysz się spróbować?
Wszyscy uwielbiamy lody czekoladowe, pistacjowe czy o smaku straciatella. Ale mistrzowie tego wariantu cukiernictwa nie byliby sobą, gdyby poprzestawali na klasyce. Niektórych fantazja poniosła naprawdę daleko i tak oto w różnych miejscach Polski i świata można spróbować lodów o smaku:
- surowej koniny,
- czosnku,
- ogórków kiszonych,
- wołowych języków,
- piwnym,
- bekonowym,
- ośmiornicy,
- skrzydełek kurczaka,
- marchewki z cytryną,
- pomidorowym,
- grzybowym,
- ogórkowym z wasabi,
- karmelizowanego chleba,
- duriana,
- haggis, czyli... owczych wnętrzności.
Nie jest nam wiadomo, aby w Trójmieście raczono klientów lodami o smaku koniny albo kurczaka, jednak miłośnicy nietypowych smaków wcale nie muszą się nudzić. By nie szukać daleko: trójmiejscy lodziarze produkują m.in. smaki kaszubskiej truskawki z bazylią (Miło.Mi) czy z kawiorem limonkowym (Gelateria Italia). Z kolei lodziarnie Bosko w Dzień Mężczyzny serwowały sorbet o smaku Jagermeistera. Ze smaków, które ostatnio powstawały w tym miejscu, można także wymienić m.in. smak palonego masła, maku i hibiskusa, a już na sezon letni szykują się sorbety alkoholowe, takie jak mojito czy prosecco z truskawkami. W Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych w lodziarni Kwaśniak będziemy mogli delektować się m.in. sorbetem o smaku białego wina, róży, oreo, nugatu, mięty z limonką czy kukułki. Trudno wybrać tylko kilka ulubionych spośród tak atrakcyjnej gamy smaków.
- Staramy się wprowadzać również inne smaki sezonowe, tak by kreatywnie zaskoczyć klientów - mówi Beata Świętorecka z Mammamia il Gelato Naturale. - Dzięki temu nasi smakosze pytają o smak różany z płatkami prawdziwej róży czy zieloną herbatę ze świeżymi malinami i wodą jaśminową lub o sorbet z marcepanu.
Jak przekonują właściciele trójmiejskich lodziarni, największym zainteresowaniem cieszą się jednak lody o "bezpieczniejszych" smakach. Dla przykładu, w cukierniach Le Delice są to słony karmel, sorbet mango oraz czarna porzeczka, a w Mammamia il Gelato Naturale - śmietanka, truskawka, mango Alfonso i pistacja z solą morską oraz - znowu - słony karmel.
Lody na wynos i z dowozem w Trójmieście
Smaki roku
Każdego roku lodowe święto Europy ma inny smak, a od 2015 r. wybór dedykowany jest jednemu spośród państw członkowskich UE. Do tej pory oficjalnymi smakami były już m.in. fiordilatte z czekoladą i migdałowymi pralinami, sorbet malinowy z sosem brzoskwiniowym, czekolada z kwaśną wiśnią czy tiramisu. Przy okazji: fior di latte nie kryje w sobie żadnych sekretnych i kontrowersyjnych składników - to najbardziej podstawowy smak włoskich gelato, często uznawany za sztandarowy smak serwowany w dobrych lodziarniach we Włoszech.
Smakiem roku 2021 został smak Mantecado, będący jednym z ulubionych smaków Kubańczyków. Cóż to takiego? Proces produkcji i same lody można podejrzeć w filmie przygotowanym przez organizatorów akcji na YouTubie. Życzymy smacznego!
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-03-24 09:35
Najlepsze lody (1)
Jak dla mnie najlepsze lody jakie jadlam w życiu to nie np. we Włoszech tylko pod domem w lodziarni Paulo. Trochę mi zabrakło tej w zestawieniu ale pewnie nie da się wszystkich wymienić. Smaki jogurt grecki z marakują i mleczna jagoda najlepsze. I zawsze też są jakieś inne dziwne np gruszka z gorgonzolą albo pestka dyni.
- 11 8
-
2021-03-24 11:51
Tylko i wyłącznie
Nigdzie więcej na świecie
- 2 1
-
2021-03-24 18:32
Prawdziwe ostatnie rzemieślnicze - Jan Ruszczyk z Orłowa (1)
który robi je od zawsze wg tej samej receptury. Nawet Mariola (jego rodzina) to już nie to samo co lata temu tylko niestety masówka. Proponuję samemu sprawdzić.
- 3 4
-
2021-03-25 10:17
Sprobowalem, fakt robi jak dawniej. Rozwodnione i malo smaku. Cos co bylo hitem 30 lat temu dzis jest slabe. Mariola za to sie rozwinela.
- 1 0
-
2021-03-24 10:30
dobra jakość (1)
Miło mi mają bardzo dobre lody, które nie smakują "chemicznie", ale cena niestety jest dość wysoka. Wydaje mi się jednak, że warto raz na jakiś czas pozwolić sobie na taką przyjemność. Natomiast z lodów sklepowych to chyba tylko Hagen Dazs ma dobre składy i też jest drogo, ale lepiej dopłacić niż jeść syf.
- 11 3
-
2021-03-25 20:28
taka jest zasada, że dobre kosztuje
ale też trzeba uważać na różne sztuczki co to próbują oszukiwać
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.