- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (58 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (93 opinie)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Dziś Międzynarodowy Dzień Hummusu. Gdzie go zjemy w Trójmieście?
Ta delikatna, a zarazem wyrazista pasta do smarowania, występująca czasem również w roli sosu lub dipu, znana jest obecnie na całym świecie i z roku na rok rośnie jej popularność. Hummus - bo to o nim mowa - to potrawa, którą można zjeść w wielu wydaniach. Dziś, 13 maja, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu, może więc warto jej skosztować. W Trójmieście zjemy to danie w wielu miejscach. Podpowiadamy gdzie.
Sprawdź najlepsze restauracje w Trójmieście
Jak zrobić hummus?
Hummus jest bardzo łatwy do przygotowania, jednak istnieją różne tajniki, dzięki którym udaje się zrobić pastę delikatną, gładką i kremową.
- Hummus jest bardzo prosty do przygotowania, google daje kilka milionów prawie takich samych przepisów, ale jest kilka zasad koniecznych do spełnienia, aby idealny humus się udał. Oto one: ciecierzyca nigdy nie może być z puszki - gotowana samemu ma inny smak i strukturę. Przyprawy i dodatki muszą być świeże - prawdziwy sok z cytryny, świeże chili, idealnie jest na świeżo zmielić przyprawy, a w szczególności kumin, to nadaje zupełnie innego aromatu, dobrej jakości oliwa z oliwek. Nie należy bać się wody z gotowania ciecierzycy - dawać jej więcej niż się wydaje, że potrzeba, bo ciecierzyca pęcznieje i wchłania tę wodę, a za mało płynu to twardy glut zamiast aksamitnej pasty. Ważny jest też mocny blender, najlepiej kielichowy, żeby struktura była kremowa i bez grudek - zdradza Aleksandra Pietrosiuk z Babette - pracownia zupy i chleba.
Hummus buraczany w Babette
Najbardziej klasyczne wydanie hummusu to takie w postaci pasty do smarowania chleba, do pity lub innego pieczywa. W Babette są serwowane oraz sprzedawane zapasteryzowane w słoiczkach dwa rodzaje humusu: klasyczny i buraczany.
- Klasyczny zawsze cieszy się zainteresowaniem, ale języczkiem u wagi jest ten buraczany, bo robimy go jak nigdzie indziej - z samych pieczonych buraków, bez wypełniacza w postaci ciecierzycy! Jest więc niesamowicie buraczany, wyrazisty w smaku, krwisto-bordowy, a składa się tylko z pieczonych buraków, tahiny, cytryny, czosnku i przypraw, w tym dużo kuminu - mówi Aleksandra Pietrosiuk.
Hummus daktylowy w Nie/mięsnym
Z kolei w Nie/mięsnym zjemy m.in klasyczny hummus z falaflem, czyli chrupiącymi kotlecikami z ciecierzycy, sosem tahini i mango czy też z grillowanymi warzywami: papryką, cukinią i bakłażanem, granatem i ziołami, ale dostaniemy tu również inne wydanie tego dania. Hummus daktylowy (z dodatkiem daktyli), hummus z zatarem (bliskowschodnią przyprawą) i orzechami: nerkowca, włoskimi, ziemnymi i płatkami migdałów, a także hummus sezonowy z pieczonym czosnkiem i pasternakiem, chutney śliwkowo-cebulowy z dodatkiem chipsów z pasternaka i topinamburu, ziołami i oliwą.
Hummus z guacamole i nachosami w Hummusland
W daniach z hummusem specjalizuje się Hummusland, serwujący izraelski street food i działający w klubie 100cznia. Zjemy tu m.in hummus z guacamole i nachosami, lekko pikantny hummus orzechowy, chrzanowy, marchwiowy, dyniowy, paprykowy, pomidorowy i wiele innych wersji. A ponadto dostaniemy tutaj egzotyczne i izraelskie wrapy, smakowite burgery, mezze i kebaby, bo nie samym hummusem człowiek żyje, jak przekonują właściciele tej knajpy.
A jeśli najbardziej lubicie pałaszować w swoich czterech ścianach, to na pewno warto zaopatrzyć się słoiczek (albo od razu kilka) pasty z ciecierzycy lub innego zdrowego smarowidła w Gdańskim Spichlerzu, który jest sklepem z tradycyjną i naturalną żywnością.
Miejsca
Opinie (48) ponad 10 zablokowanych
-
2022-05-13 16:55
Opinia wyróżniona
Tahini przede wszystkim musi być. To klasyczny przepis. (3)
Dodatkowo czosnek. Najlepszy zrobiony w domu, bo w tych że sklepu tahini jak na lekarstwo, bo jest drogie.
- 19 2
-
2022-05-24 14:35
Humus
Od lat jem humus na śniadanie i czasem też na kolację.
- 0 0
-
2022-05-14 00:07
nam słoik za 16 starcza na 2 miechy (1)
- 4 1
-
2022-05-14 11:29
Dla wytwórcy widać za drogie
- 0 0
Wszystkie opinie
-
2022-05-13 16:23
Hummus smakuje
Lepiej niż seks na plaży w Tel Awiw.
- 6 18
-
2022-05-13 16:33
hehehe ciecirzycy nawet krowy nie chcialy jesc ...teraz sprzedaje za gruba kase (8)
- 35 13
-
2022-05-13 17:02
Protip
Humus można przyrządzić samemu. Będzie tanio.
- 9 4
-
2022-05-13 18:27
humus to coś z mięsa ? (6)
...uwielbiam mięso
- 10 6
-
2022-05-13 19:08
Raczej wierzchnia warstwa gleby :-)
- 15 3
-
2022-05-14 07:29
też lubie mięso. jak żyje.
- 2 2
-
2022-05-14 07:50
(2)
Ostatnio pojawił się w sklepach hummus z mięsa :)
- 2 0
-
2022-05-14 13:12
Tatar ? (1)
- 1 0
-
2022-05-14 14:01
Chyba z ugotowanego/pieczonego, niestety (albo na szczęście) nie próbowałam.
- 0 0
-
2022-05-16 06:32
Brzmi jak marna prowokacja antymięsnego hummuzjadacza?
- 0 0
-
2022-05-13 16:37
Co do ankiety
zakreśliłem inny. Czyli żaden. Wolę dżem z mirabelek i szczawiową.
- 26 10
-
2022-05-13 16:51
Ankieta - żaden?
- 21 3
-
2022-05-13 16:55
Opinia wyróżniona
Tahini przede wszystkim musi być. To klasyczny przepis. (3)
Dodatkowo czosnek. Najlepszy zrobiony w domu, bo w tych że sklepu tahini jak na lekarstwo, bo jest drogie.
- 19 2
-
2022-05-14 00:07
nam słoik za 16 starcza na 2 miechy (1)
- 4 1
-
2022-05-14 11:29
Dla wytwórcy widać za drogie
- 0 0
-
2022-05-24 14:35
Humus
Od lat jem humus na śniadanie i czasem też na kolację.
- 0 0
-
2022-05-13 17:20
Ja (2)
Po co robić dzień humusu ? Serio pytam po co ?
- 30 3
-
2022-05-13 17:22
Jak to po co? Dla kasy.
- 18 0
-
2022-05-13 17:37
Bo lewactwo sie nudzi
- 14 14
-
2022-05-13 17:40
(1)
Kolejne danie bardzo tanie i bardzo proste w przygotowaniu, które w krajach nam wciskają za miliony monet. Nie, dziękuję.
- 22 2
-
2022-05-13 17:46
*w knajpach
- 7 0
-
2022-05-13 18:09
Jedzenie koczowników. (1)
- 15 1
-
2022-05-13 20:42
Potrawa dzikich plemion.
- 5 0
-
2022-05-13 18:55
kiedyś w Polsce jedli brukiew (1)
to taki nasz humus
- 29 2
-
2022-05-14 01:05
Obawiam sie ze niedlugo bedziemy znow jesc brukiew
- 6 2
-
2022-05-13 18:55
A gdzie Bar Aleppo?
- 0 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.