stat
Impreza już się odbyła

Festiwal Jabłka (2 opinie)

Pokazy gotowania Tomasza Purola, językowe skojarzenia z jabłkiem Jerzego Bralczyka, warsztaty kulinarne z jabłkiem w roli głównej oraz mnóstwo innych atrakcji towarzyszyć będzie FESTIWALOWI JABŁKA, który odbędzie się 24 września 2016r na Targu Węglowym w Gdańsku. To już trzecia edycja tego wydarzenia.

Już 24 września na Targu Węglowym odbędzie się wydarzenie organizowane przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Sadownicy, którzy przyjadą do Gdańska z różnych stron Polski zaprezentują to, czym możemy chwalić się na całym świecie - najsmaczniejsze, najbardziej dorodne i zdrowe jabłka z polskich sadów, którymi częstować będą przybyłych na Festiwal mieszkańców Trójmiasta.

Celem przedsięwzięcia jest promocja jabłek - zarówno ich walorów zdrowotnych, jak i smakowych. Polska jest trzecim, co do wielkości producentem tych owoców na świecie i trzecim ich eksporterem. W ostatnim sezonie polskie jabłka trafiły do kilkudziesięciu krajów świata. Niekwestionowane walory jabłek polskich warte są tego, by Polacy sięgali po nie częściej niż dotychczas. Wydarzenie w formie pikniku jest znakomitym sposobem, by zwiększyć świadomość społeczeństwa, co do zdrowotnych właściwości jabłek i przyczynić się do zwiększenia spożycia tych owoców, szczególnie wśród dzieci i młodzieży, której sposób odżywiania się pozostawia wiele do życzenia - mówi Witold Boguta - prezes zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w imieniu organizatorów Festiwalu.

W programie Festiwalu Jabłka nie zabraknie atrakcji dla publiczności oraz występów gwiazd. I tak zaplanowane zostały pokazy kulinarne pt: Jabłko od kuchni w wykonaniu Tomasza Purola, które zakończą się degustacją przygotowanych dań - Cielęciny z musem jabłkowym, pudrem z jabłka i kompresowanym jabłkiem oraz chłodnika jabłkowego z kluskami jeżynowymi i świeżym jabłkiem.

Ciekawie zapowiada się quiz "Wszystko, czego nie wiesz o jabłku" połączony z degustacją różnych odmian jabłek i przykładami zastosowań. Tę część przygotuje wykładowca z SGGW - prof. Kazimierz Tomala. Jabłko "na język" weźmie Jerzy Bralczyk, a o jabłkach na swoim stole opowie Katarzyna Cichopek. Pani Katarzyna będzie obecna na pikniku przez cały dzień i poprowadzi program wydarzeń na scenie.

Zainteresowanie publiczności z pewnością przyciągną warsztaty kulinarne, podczas których profesjonalni kucharze będą uczyć, jak przygotować smakołyki z jabłkiem w roli głównej. Tegoroczna ich edycja odbędzie się pod patronatem Kreatywnej Kuchni. Pokazy kulinarne każdorazowo kończyć się będą wspólną degustacją.

Organizatorzy pomyśleli także o najmłodszych - dla nich przygotowana zostanie strefa zabaw, w której animatorzy prowadzić będą warsztaty artystyczne, zabawy zręcznościowe oraz konkursy z nagrodami. Nie zabraknie ulubionych przez dzieci, pokazów baniek mydlanych oraz malowania buziek. Nowością w tegorocznym programie jest konkurs plastyczny dla dzieci Jabłko Malowane.

W imieniu organizatorów - Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw zapraszamy w ostatnią sobotę września do Gdańska na targ Węglowy. Zwyczajowo pod koniec września cieszymy się w Polsce piękną pogodą, która będzie sprzyjać dobrej zabawie.

Ramowy program wydarzenia (scena)*

10:00 - otwarcie terenu dla publiczności (konferansjer - Katarzyna Cichopek)

10:05 -10:30 - zabawy na scenie

10:30 - uroczyste otwarcie Festiwalu

11:00 - konkursy z nagrodami dla publiczności

11:30 - Jabłko nasze niecodzienne - Katarzyna Cichopek

12:00 - konkursy z nagrodami

12:30 - 13:30 Jabłko od kuchni - pokaz gotowania - Tomasz Purol

13:30 - 14:30 Quiz wiedzy o jabłku dla publiczności - prof. Kazimierz Tomala SGGW

14:30 - 15:15 Jabłko od kuchni - pokaz gotowania - Tomasz Purol

15:15 - konkursy z nagrodami

15:45 - rozstrzygnięcie konkursu plastycznego dla dzieci Jabłko Malowane

16:00 - "Jabłko na języku" - czyli jabłko w języku, literaturze i sztuce - prof. Jerzy Bralczyk

16:30 - 18:00 zabawy i konkursy z nagrodami

Przez cały czas trwania Festiwalu Jabłka:
WARSZTATY KULINARNE z degustacjami pod patronatem Kreatywnej Kuchni
- ekspozycja polskich sadowników - bezpłatne degustacje kilkudziesięciu odmian jabłek oraz produktów

- STREFA DZIECKA - malowanie buziek, warsztaty artystyczne, fotobudka, zabawy z chustą, bańki mydlane, gry i zabawy zręcznościowe, konkursy z nagrodami

* Program może ulec zmianom z przyczyn niezależnych od Organizatora

Sponsorzy i patroni strefy kulinarnej:

BGŻ BNP PARIBAS
Bank zmieniającego się świata

Gdańskie Młyny

Informacje:
https://www.facebook.com/Festiwal-Jabłka-1466481540292504/
www.grupyogrodnicze.pl

Organizator:
Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
- Spółdzielnia Osób Prawnych
ul. Świętokrzyska 20, lok. 321,
00-002 Warszawa
tel./fax. (22) 5054701, e-mail: grupy.ogrodnicze@gmail.com

Współpraca:
Związek Sadowników Rzeczpospolitej Polskiej
Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych
Stowarzyszenie Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw "Unia Owocowa"

Projekt współfinansowany z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Opinie (2)

Dodaj opinię
Walczymy z przemocą słownąKasujemy opinie obraźliwe i nie na temat

Dodaj opinię

Odpowiedz

Dodając opinię akceptujesz regulamin dodawania opinii.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Trojmiasto.pl Sp. z o.o.. Szczegóły przetwarzania danych znajdują się w polityce prywatności.

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wkrótce otwarcie

Pizza&Pasta Napoli Gdynia

Gdynia
10 Lutego 11

Pizzerie

Planowane otwarcie

sierpien 2020

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Secretariat 6.0

Restauracje
Wielokrotnie korzystamy rodzinnie. Fajne miejsce zarówno na imprezę okolicznościową, rodzinny obiad czy obiad bizneso... więcej

MORA bistro 5.8

Bistro
Miejsce, które uzależnia pysznie, miło i przyjemnie

Ognisty Piec 1.0

Pizzerie
zamówiłam pizę z salami i miałam chyba pecha,to była bardzo cienka "podeszwa" ani ugryżć ani ukroić,bardzo cienka war... więcej

Secretariat 5.8

Restauracje
Lokal na uboczu. Dobrze dobrana aranżacja wnętrza. Menu wyszukane i dobre.