Ekologicznie i aromatycznie. Trwa festiwal kawy w Plenum

Odwiedzając Festiwal Kawy można posmakować różnych rodzajów kaw, parzonych różnymi metodami, a następnie zdecydować, którą kupić.
Odwiedzając Festiwal Kawy można posmakować różnych rodzajów kaw, parzonych różnymi metodami, a następnie zdecydować, którą kupić. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Pyszna kawa parzona na różne sposoby, ziarna z całego świata, sporo odwiedzających i zaledwie kilkunastu wystawców - tak można podsumować pierwszy dzień Festiwalu Kawy, który odbywa się w Gdańsku. Ci, którym nie udało się dotrzeć w sobotę, mają szansę jeszcze dziś (w godz. 10-18), aby wziąć udział w wydarzeniu.



Nadchodzące imprezy kulinarne


Jaką kawę pijesz najczęściej?

z ekspresu 47%
parzoną alternatywnie (kawiarka, french press, aeropress, drip, chemex itp.) 25%
rozpuszczalną 10%
"zalewajkę" 11%
nie piję kawy 7%
zakończona Łącznie głosów: 273
Zainteresowanie i wiedza na temat kawy cały czas rośnie. Choć napój ten obecny jest w naszych domach "od zawsze", w ostatnich kilku latach kawosze zyskują coraz większą świadomość - chcą wiedzieć co piją, skąd pochodzą ziarna, jak są obrabiane i wedle jakich metod wypalane. Zamiast pierwszej lepszej kawy w sklepie wybierają kawy z segmentu speciality, czyli najlepszej jakości. Pozwalają one dokładnie sprawdzić, skąd taka kawa pochodzi i jaką drogę przebyła, aby znaleźć się w naszej filiżance. Owo pochodzenie oraz sposób i data palenia ziaren mają bardzo istotny wpływ na jej smak. Istotny jest również odpowiedni sposób zaparzania, wrzucenie ziaren do ekspresu może być odbierane jako zbezczeszczenie, stąd do łask wracają alternatywne metody parzenia kawy, takie jak: chemex, aeropress czy dripy.

W ten weekend kroki wielu kawoszy prowadzą do PlenumMapka przy ulicy Elektryków, gdzie odbywa się Festiwal Kawy. To kolejne wydarzenie o charakterze targowym, które w ostatnim czasie miały miejsce w tej industrialnej przestrzeni. W zeszłym miesiącu relacjonowaliśmy Festiwal Czekolady, Kawy i Słodyczy, a wcześniej Festiwal Roślin, na który przybyły tłumy. Tym razem zorganizowano tu wydarzenie, które stanowi nie lada gratkę dla poszukiwaczy ciekawostek i kawowej wiedzy, ale i każdy po prostu pijący kawę powinien stąd wyjść zadowolonym, z kubkiem czegoś pysznego w ręku.

Na 12 stoiskach zaprezentowano to, co w sposób bezpośredni bądź pośredni ma związek z kawą - od samych ziaren i przygotowywanych z nich napojów, poprzez nowoczesne ekspresy i akcesoria do alternatywnego parzenia, po słodkie wypieki.
Na 12 stoiskach zaprezentowano to, co w sposób bezpośredni bądź pośredni ma związek z kawą - od samych ziaren i przygotowywanych z nich napojów, poprzez nowoczesne ekspresy i akcesoria do alternatywnego parzenia, po słodkie wypieki. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Na ciepło, na zimno i w ziarnach



Największym zainteresowaniem cieszy się oczywiście sama kawa. Na miejscu można skosztować klasycznych kawowych specjałów, przygotowywanych wedle różnych metod parzenia. Z uwagi na pogodę w sobotę dużą popularnością cieszyły się kawy na zimno - dripy na lodzie, cold brew, nitro czy kawy z tonikiem. Wśród wystawców znalazły się m.in. palarnia Hayb Speciality Coffee z Warszawy, The White Bear - bardzo młoda (powstała w 2019 roku) białostocka palarnia kawy i opolskie Hard Beans - to właśnie do tych punktów ustawiały się największe kolejki. Na każdym ze stanowisk czeka jednak kilku sprawnie działających baristów, którzy w ciągu kilku minut realizują zamówienia. Poza tym festiwal jest okazją do uzupełnienia domowych zapasów kawy. Palarnie przywiozły wiele różnych specjałów, głównie w ziarnach, ale można też znaleźć kawy mielone, a nawet piwo bezalkoholowe Coffee Point Five - wspólny produkt palarni Hayb i Funky Fluid.

Czytaj także: Sposób na zaparzenie najlepszej kawy. Od czego zależy?

Festiwal Kawy to jednak nie tylko kawa, ale też wszystko to, co się z nią łączy. Do "małej czarnej" na osłodę można spróbować wypieków z gdyńskiej cukierni Więcej. Przygotowywane przez finalistkę II edycji MasterChefa, Ormiankę Dianę Volokhovą, desery inspirowane są różnymi zakątkami świata. Jest też stoisko z ceramiką tworzoną przez Magdalenę Konior oraz punkt kawa.pl - największego serwisu kierowanego do miłośników kawy, gdzie znajdziemy m.in. ekspresy i różne gadżety - związane z przygotowywaniem kawy, jak i tekstylne. Choć stoisk jest zaledwie 12, mało kto opuszczał halę nie skorzystawszy z oferty.

- Myślałam, że będzie to trochę większe wydarzenie, ale i tak jest fajnie, w końcu ile kaw można spróbować jednego dnia?! Interesuję się trochę tematem, ale kawa to na tyle ciekawy produkt, że zaskakiwać może cały czas. Próbowałam przed chwilą tych samych ziaren parzonych metodą przelewową i z ekspresu ciśnieniowego i każda z propozycji smakowała zupełnie inaczej. Przypadkiem można się dowiedzieć tylu ciekawostek - to zdecydowanie największa wartość takich wydarzeń - opowiadała jedna z osób odwiedzających Festiwal.
Największą zaletą imprezy są bariści, którzy nie tylko przygotowują i serwują kawę, ale także dzielą się cenną wiedzą na jej temat.
Największą zaletą imprezy są bariści, którzy nie tylko przygotowują i serwują kawę, ale także dzielą się cenną wiedzą na jej temat. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Wiedza i doświadczenie



Takie wydarzenia to także okazja, aby zaspokoić swoją ciekawość z zakresu kawy speciality. Największą wartością okazują się tu bariści, którzy chętnie odpowiadają na wszelkie pytania, dzielą się wiedzą i doradzają w wyborze odpowiedniej kawy dla naszych preferencji smakowych i nawyków przygotowywania napoju. Jak na każdym wydarzeniu targowym, tak i tutaj spotykają się eksperci i miłośnicy kawy, mogący wymienić się opiniami i doświadczeniami na wiele branżowych tematów.

Najlepsze kawiarnie i herbaciarnie w Trójmieście


Zarówno pierwszego, jak i drugiego dnia Festiwalu zaplanowano cuppingi - specjalne degustacje, podczas których sprawdza się i ocenia smak kawy. Ta technika degustacji kawy polega na porównywaniu ze sobą różnych rodzajów kawy i profesjonalnym określaniu ich smaków i aromatów. Zwykle odbywa się to w ten sposób, że w kilku filiżankach podaje się różne kawy (gramatura kawy i czas parzenia są takie same w przypadku każdej z nich), a degustacja odbywa się wspólnie, poprzez próbowanie kawy z łyżeczki. Tym razem, ze względów bezpieczeństwa, tradycyjną formę zastąpiono panelem degustacyjnym, podając kawy w osobnych kubeczkach. Pierwszego dnia cuppingi urządzili bariści z The White Bear, Proper i Hard Beans. W niedzielę kolejna okazja do wzięcia udziału w takiej degustacji. O godz. 12 cupping przeprowadzi Kafar, o 14 Hayb, a o 16 Dobra Palarnia Kawy.

Festiwal Kawy organizowany jest w duchu less waste. Uczestnicy wydarzenia mogą korzystać z systemu kubków zwrotnych TakeCup.
Festiwal Kawy organizowany jest w duchu less waste. Uczestnicy wydarzenia mogą korzystać z systemu kubków zwrotnych TakeCup. fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

W duchu eko



Festiwalowi Kawy przyświeca idea less waste. Dwa lata temu dołączono do akcji "Z własnym kubkiem", a w tym roku wprowadzono system kubków zwrotnych TakeCup, pomagający ograniczyć zużycie jednorazowych kubków. Każdy odwiedzający targi mógł zamawiając kawę, otrzymać ją w kubku TakeCup, co większość odwiedzających chętnie robiła. Na kubek nałożona jest kaucja zwrotna w wysokości 5 zł - wystarczy wychodząc zwrócić go i odebrać tę sumę.

Zobacz także: Kubki na kaucję. Ekorewolucja w gdańskiej kawiarni

- Cieszymy się, że społeczność trójmiejska bardzo otwarcie i chętnie korzysta z naszego rozwiązania. Sam pomysł dedykowany jest wszystkim tym lokalom gastronomicznym, które serwują kawę na wynos, bo naszą misją jest przede wszystkim ograniczyć, a byłoby wspaniale gdyby całkowicie udało się wyeliminować z naszego otoczenia kubki jednorazowe. Działa to na zasadzie: pożycz, skorzystaj, oddaj. Ten trzeci krok jest niezwykle istotny - chodzi o to, aby kubek wrócił do obiegu - mówi Adrian Golonka, założyciel TakeCup. - Kubki wykonane są z tzw. bezpiecznego plastiku, czyli polipropylenu, który w 100 proc. może zostać poddany recyklingowi. Ponadto, kawa z takiego kubka smakuje zdecydowanie lepiej niż np. z papierowego, gdyż materiał ten nie przenosi smaków i zapachów, czyli pozostawia smak kawy zupełnie "czystym".
O wydarzeniu informowaliśmy w Kalendarzu imprez i cyklu Planuj tydzień - czytaj zawsze w czwartki o 10.

Pełna lista wystawców:

  • Hayb Speciality Coffee,
  • Hard Beans Coffee Roasters,
  • Proper Palarnia Kawy,
  • Kafar - Palarnia kawy,
  • MKonior - porcelana,
  • Więcej,
  • Palarnia Kawy The White Bear,
  • kawa.pl,
  • TakeCup,
  • Fest coffee mission,
  • Dobra Palarnia Kawy,
  • Good Cake.

Opinie (15) 4 zablokowane

  • (2)

    Okocim porter był rewelacyjny dopóki był bardziej karmelowy niż kawowy w smaku(celowy zabieg który miał go upodobnić do Żywca portera?). Kolejne generacje to zwrot w kierunku wyczuwalnej w tym piwie kawy..:( Pozdrawiam Mevotha co woli krafty hehe

    • 2 15

    • Makumba (1)

      Co Ty pleciesz? To jest festiwal kawy a nie degustacja browara pod Żabką.
      PS To prawda, że Julka Cię rzuciła, bo zapomniałeś wpisać przecinka między 2 i 5?

      • 19 2

      • To zwykły gołodupiec jest i kończy jak Najman w ringu.

        Ahahahahaha.

        • 6 2

  • (3)

    I nagle na każdym rogu mamy baristów w pseudo kawiarniach :))) obowiazkowy wąs i broda

    • 12 11

    • hahaha dokładnie, jak nie masz brody i okularów w grubej oprawce (1)

      To nic nie sprzedasz hehe a najlepiej jeszcze tatuaże na szyi i czole hehe i jesteś gość... w rurkach...

      • 11 2

      • Nie mam zaufania do tych "Nowych lepszych ludzi" już wolę wypić kawę w miejscach typu Mariola albo kawiarnia w stylu PRL na Starowiejskej w Gdyni

        • 4 5

    • Kobiety też z wąsem i brodą?

      Spojrz na zdjęcia bo wymyślasz coś co Ci siedzi w głowie, proponuje maść na ból d*py.
      Rozumiem że lubisz mundurki i wszystkich w stylu ludzików lego.
      Komunista

      • 1 0

  • "Festiwal kawy" nie wierze, kiedyś takie akcje to nazywało się Targi

    a teraz Festiwal, jakby to jakieś megaważne i uniosłe było, kawka i tyle a potem siku, ale czego się nie robi dla zysku i fejmu...

    • 10 10

  • (2)

    Dawniej piło się zbożową ze szklanki, wystarczyło i dobrze było! Ludziowie mieli prace i równość była. A teraz tylko jakieś dziwadła w cenach dla frajerów z maturą, a dla Szarego Kowalskiego żadnej oferty.

    • 1 13

    • Równo plebs stał w kolejce po pralkę (1)

      a aparatczycy mieli co chcieli w sklepach z firankami, ależ równość.

      Dziś pracy więcej niż chętnych, pojechać możesz gdzie chcesz i kupic co chcesz, tylko trzeba pracować, a za komunizmu czy się leży czy nie praca była...

      • 3 0

      • No, nie fikał jeden z drugim w rurkach, tylko szacunek dla ludzia pracy był.

        • 1 1

  • A co z tą słynną kawą Organo gold ? Miała taką furorę zrobić kilka lat temu ? Że z grzybów, że ekologiczna ?

    na stronie czytam "Na całym świecie ludzie są pod wrażeniem niezwykłego smaku i korzyści, jakie przynoszą najwyższej jakości napoje Organo" - nie widziałem nigdy na żywo...

    • 0 1

  • Kawa w Gdańsku eko, a drzew coraz mniej. Aleja Zwycięstwa umiera, palma w Oliwie już umarła,

    za to drewniane donice z trawą tarasują chodniki w centrum.

    • 2 1

  • byłem. co za przeszacowane lury!!!!!! słaba kawa w kubeczku z nadrukiem, do tego pita na palecie. Nie za te pieniądze mili Państwo! nie polecam :/

    • 0 0

  • Kawunia

    Festiwal kawy... ale to musi być wspaniałe wydarzenie, jestem wielką fanką kawy. Jednak mam problemy z sercem i muszę ograniczyć. Ostatnio w te upały znalazłam nową miłość, cisowianka plus cytrynka, limonka i mięta. Świetne połączenie :)

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Miesiąc kubański w Oria Magic House
Miesiąc kubański w Oria Magic House
degustacja
wrz 1-13.10
Gdańsk, Oria Magic House
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
muzyka na żywo, degustacja
g. 19:00
Gdańsk, Restauracja Magiel

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie