• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Festiwal kawy pełen smaków, aromatów i przydatnej wiedzy

Ewa Palińska
11 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
  • Festiwal Kawy w Plenum
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy

Co wpływa na to, jaki smak i aromat ma kawa? Jakie są metody jej parzenia? Jak prawidłowo przygotować i podać kawę? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych z niełatwą sztuką przygotowywania "małej czarnej" możemy uzyskać podczas Festiwalu kawy, który w sobotę i niedzielę odbywa się w Plenum przy Ulicy Elektryków. W programie znajdują się liczne pokazy, szkolenia i konkursy, a także "cuppingi" - specjalne degustacje, podczas których sprawdza się i ocenia smak kawy.



Parzenie kawy to sztuka, a na jej smak i aromat wpływa wiele czynników. Mieli okazję się o tym przekonać ci, którzy w sobotę odwiedzili Festiwal kawy na Ulicy Elektryków. Na przeszło 20 stoiskach zaprezentowano to, co w sposób bezpośredni bądź pośredni ma związek z kawą - od nowoczesnych ekspresów poprzez designerskie akcesoria, aż po przekąski i słodkie wypieki.

Wydarzenie zapowiadaliśmy w kalendarzu imprez oraz cyklu Planuj tydzień - czytaj w każdy czwartek o godz. 10


Największymi gwiazdami imprezy byli bariści, którzy nie tylko przygotowywali i serwowali kawę, ale także dzielili się cenną wiedzą na jej temat. Można było posmakować różnych rodzajów kaw, parzonych różnymi metodami, a po dokonaniu oceny kupić sobie tę, która smakowała nam najbardziej.

- Zaskoczyło mnie, że ta sama kawa parzona metodą przelewową smakowała zupełnie inaczej, niż parzona w ekspresie ciśnieniowym - opowiadała jedna z osób odwiedzających targi. - Moim zdaniem największą wartością tej imprezy jest możliwość porozmawiania z różnymi baristami. Uważałam siebie za wielkiego znawcę kawy, a tutaj okazało się, że sporo nauki jeszcze przede mną.

Chętnych do udziału w licznych cuppingach nie brakowało. Chętnych do udziału w licznych cuppingach nie brakowało.
Kawy, w które mogliśmy się zaopatrzyć na stoiskach wystawców, nie miały wiele wspólnego z tymi sprzedawanymi masowo.

- Kiedy kupujemy jajka zwracamy uwagę na to, żeby były świeże, bo inaczej po zjedzeniu możemy się rozchorować. Z kawą jest podobnie - jeśli zależy nam na tym, aby smak i aromat był jak najlepszy, kupujmy kawę świeżą, a więc świeżo paloną. Ta, którą ja mam dzisiaj ze sobą, była palona 2 dni temu - opowiadał podczas swojego "cuppingu" Łukasz Stępniak, barista z Java Coffee Roasters.
Cupping to specjalna technika degustacji kawy, w której profesjonalnie określa się rodzaj smaku i aromatu kawy, porównując ze sobą jej różne rodzaje. W kilku filiżankach tej samej wielkości parzy się różne kawy (gramatura kawy i czas parzenia są takie same w przypadku każdej z nich). Po zaparzeniu zbiera się powstałą piankę i przechodzi do degustacji, która odbywa się w szczególny sposób. Kawę próbuje się z łyżeczki, charakterystycznym głośnym siorbaniem. Chętnych do wzięcia udziału w takich cuppingach podczas Targów kawy nie brakowało.

Jak przygotować perfekcyjną kawę? Takie zadanie postawiono przed baristami biorącymi udział w konkursie. Jak przygotować perfekcyjną kawę? Takie zadanie postawiono przed baristami biorącymi udział w konkursie.
W ramach imprezy odbył się również konkurs dla baristów. Uczestnicy otrzymali za zadanie perfekcyjną realizację konkretnego zamówienia, a więc przygotowanie konkretnej kawy i podanie jej osobie zamawiającej. Walka była zaciekła, a kryteria oceny wysokie, bo grono jurorów zasilili ci, którzy na temat sztuki parzenia kawy wiedzę mają ogromną, m.in. Damian Burgess, główny szkoleniowiec Caffe Vergnano.

Ogromną zaletą Targów kawy jest "strefa relaksu" - miejsce, w którym pomiędzy kolejnymi degustacjami można przekąsić ciastko, zjeść większy posiłek czy po prostu spędzić czas na rozmowie z pasjonatami kawy. Zainteresowanie imprezą było spore, jednak dzięki stałej rotacji zwiedzających, z dostępem do ekspertów czy wystawców nie było problemu.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (50) 3 zablokowane

  • Suupeer spędzone dwa dni!

    Na Festiwalu Kawy było suupeer! Dużo ciekawych ludzi, którzy z pasją opowiadali o wspólnym zamiłowaniu do dobrego trunku! Pozdrawiam :)

    • 0 0

  • A ja tam pije najtańsza rozpuszczalna z Biedry i ma lepszy aromat niż te od baristy (5)

    Drodzy, Wrzątek + 2 łyżeczki i gotowe bez maszyn za 10 tys.

    Pozdrawiam was moi mili

    • 20 43

    • kawa svena

      to biedronkę otworzyli w Luzinie???Nie masz tam u Siebie prądu ,tylko grilla na węgiel,to skąd tam prąd

      • 0 0

    • Drogi Svenie

      Może któregoś dnia zainteresuj się, jak jest produkowana owa rozpuszczalna substancja :)

      • 2 1

    • Że co ma? Aromat? Na pewno nie ma nic.

      • 4 0

    • Lepiej dżinsy mieć dziurawe niż z Biedronki wypić kawę !

      • 11 5

    • hlehle

      dobry trolling nie jest zły

      • 10 2

  • Dobre espresso to podstawa (3)

    Zamiast bić konia nad nowatorskimi sposobami parzenia czy podawania kawy, spróbujcie kawy z najzwyklejszego baru we Włoszech lub Portugalii.
    W trójmieście bary mają wypasiony sprzęt, super ekspresy ale to co tam się sypie to czasem ciężko nazwać kawą. Takie chyba są oczekiwania większości konsumentów i Chyba nikt nie zwraca uwagi. Właściwie to wszystko jedno jaka tam będzie kawa

    • 7 4

    • no ale co zrobisz... zapytasz jaka dajecie kawe to pewnie wiekszość gały wypuści bo niewie o co ci chodzi, a o awanture w kawiarni nie problem, wystarczy ze znajdzie sie ciekawski klient. Sprawdzac wszystkie kawiarnie po kolei.... chyba ze ktos ma urlop. zyjemy w ciezkich czasach gdzie pracuje sie za kare

      • 0 1

    • Co ciekawe, cena smacznej kawy we Włoszech jest z reguły dużo niża od tej byle jakiej

      w Polsce, czy np. w Niemczech. No właśnie, w Polsce ceny zbliżone są do niemieckich i brytyjskich.

      • 3 0

    • Włoskie bary są lepsze, zdecydowanie lepsze.

      U nas się sypie do ekspresów zleżały kit, najtańszy kit w małej ilości. Kiedyś po przyjeździe z Włoch, zapytałem w pewnym miejscu dlaczego kawa zrobiła się zdecydowanie słabsza. Powiedzieli, że klienci przychodzili ze skargami, że jest za mocna. Może ludzie chcą pić słabą lurowatą kawę. Rozumiem, że u nas nie espresso sycylijskiego, ale ta wszechobecna lura to dramat. W niektórych miejscach proponuje się dodatkowego shota, czyli z góry się zakłada, że wersja standardowa to lura i że warto podpłacić parę złotych za moc.

      • 2 0

  • co to jest ta barista??????

    • 0 1

  • Kostaryka (5)

    Najlepsza oryginalna kawa jest w Forum Gdansk . Kawiarnia z kawa z Kostaryki nahua. polecam

    • 3 20

    • (4)

      Kostarykańska kawa uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Dzieje się tak z kilku powodów. Po pierwsze, warunki glebowe i klimatyczne są tam idealne do uprawy drzew kawowca. Po drugie, plantacje w Kostaryce nie są bardzo duże. W Brazylii znajdują się ogromne farmy kawowe, gdzie owoce zbierane są przemysłowo, przy pomocy specjalnych kombajnów, ale w Kostaryce zbiór odbywa się ręcznie, dzięki czemu zrywane są tylko dojrzałe owoce (kawa dojrzewa nierównomiernie). Po trzecie, władze Kostaryki dbają o jakość kawy. Tamtejsza rządowa agencja Instytut Kawy prowadzi badania i szkolenia, a także wytycza wysokie normy jakości dla ziaren przeznaczonych na eksport.

      • 3 3

      • I co z tego.. (3)

        jeżeli europejskie (czytaj nie włoskie) palarnie potrafią spie*rzyć każdą kawę, hipstersko nadając jej w nazwie - nuta limonki. Wstyd, kawa jest kawą a nie lemoniadą czy sokiem z pomarańczy. nie może być kwasowa. Chcecie spróbować prawdziwej kawy - jedźcie na południe Włoch

        • 4 5

        • Kawa na południu Włoch jest z włoskich palarni. (1)

          My niestety nie znamy tradycji kawowej, dla nas kawa to była parzocha select i extra select. Potem pojawiły się wynalazki typu capuccino rozpuszczalne, wreszcie wkroczyły kawy smakowe. Nie lubimy rzeczy prostych i dobrych, wszystko musi być udziwnione i wypasione. A jeśli w domu, to najlepiej duża puszka za jak najniższą cenę. I takie skutki. A do ekspresów sypie się chyba połowę wsadu.

          • 3 0

          • A ja pamiętam smak kawy extra select fusiastej tzw. plujki :)

            Pamiętam jej smak i aromat z dzieciństwa. Moja mama zawsze mieliła kawę w ręcznym młynku, praktycznie przed samym jej parzeniem. Jako nastolatka ukradkiem brałam łyczka (piła czarną i bez cukru) a już tzw. dolewkę nie wiem dlaczego ale uwielbiałam. Dzisiaj jako dorosła kobieta uwielbiam kawę (oczywiście czarną i bez cukru), piję z ekspresu kolbowego czy jak to się tam nazywa. Niestety te wszystkie kawy od Baristów z dziwnymi nazwami w ogóle mi nie smakują. Wspomniana wyżej kawiarnia w Forum niestety nie powaliła mnie na kolana (chyba, że ceną). Uwielbiam za to kawę w maleńkiej kawiarni w Gdańsku na ul. Szerokiej, którą prowadzi małżeństwo chyba z Ukrainy. Celowo nie wymieniam nazwy, żeby nie było reklamy.
            Pozdrawiam kawoszy i nie tylko

            • 0 0

        • ...

          a jezeli kawa przyplywa juz wypalona z Kostaryki?

          • 0 0

  • kate

    chyba barmani

    • 0 1

  • Porażka ze składanymi kubkami do kawy

    ci panowie co sprzedawali te gumowe kubki składane na stoisku właśnie tam wcisneli taki bubel za 50 zł że szok.... kawy sie nie da z tego pić bo tak wali gumą i plastikiem że szok. Nic dziwnego że tego towaru nigdzie jeszcze nie ma w sklepach. I mam nadzieje że nie będzie. Negatywna opinia dla tej marki!

    • 2 0

  • nie ma jak filiżanka dobrej kawki po irlandzku z rana (7)

    • 17 8

    • Irish coffee (2)

      Szanuje ;)

      • 5 0

      • Bardzo:)

        • 0 0

      • A ja nie o guście

        Dla mnie kawka to ptak lub Kawka to Frantz.
        Jeśli już to kawa. Najlepiej czarna i bez cukru.
        Pozdrawiam i na zdrowie życzę wszystkim kawoszom, kowożłopom, kawopijcom i kawooszołomom itp.

        • 7 0

    • pytanko techniczne tak na szybko bo mi kawcia stygnie (1)

      czy obecnie trendi jest ten mały palec odginać czy jednak trzymać przy filiżance

      • 7 0

      • Odgin palca jest trendi

        • 4 0

    • Polska Wrzechmłodzież pije tylko polską kawę zbożową

      imperialistycznej lewackiej kawie mówimy nie

      • 7 2

    • Niezależnie od pory dnia

      Mówię - nie dla tzw. kawki.
      Mówię - tak dla kawy.

      • 14 9

  • Czy mozna bylo napic sie rozpuszczalnej ekspresso?

    • 1 0

  • Tacy eko (1)

    pewnie jedzą wege burgery, ale kawa, którą pół świata trzeba przewieźć jest już ok :)

    • 6 1

    • Lepsza kawa, ktora rosnie w Polsce.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane