- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (55 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (80 opinii)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
Festiwal najlepszych restauracji w Trójmieście
Najbardziej eleganckie restauracje z Trójmiasta przygotują dwa popisowe menu składające się z pięciu dań w cenie 129 zł. W trwającym do 11 września festiwalu Fine Dining Week bierze udział dziewięć lokali, w tym sopocka Słona Woda, którą przedpremierowo odwiedziliśmy.
Goście rezerwują stoliki przez internet i w wybranym terminie odwiedzają restaurację. Koszt: 129 zł od osoby, czyli mniej więcej o połowę mniej niż regularna cena podobnych zestawów degustacyjnych.
- To celebracja najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanych produktów - od lokalnych dostawców, ekologicznych, często certyfikowanych. Szefowie zaprezentują je w sezonowym menu, skomponowanym specjalnie na Fine Dining Week. Pięć dań zapewni wielozmysłowe doświadczenie na najwyższym poziomie - informuje Tomasz Chądzyński, trójmiejski koordynator imprezy.
Nowe lokale w Trójmieście
Podczas tegorocznej, drugiej edycji festiwalu swoje umiejętności zaprezentują szefowie kuchni z dziewięciu trójmiejskich restauracji: Mercato, Rada Miasta, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Nowy Świat, Restauracja Autorska Pasjami, Fino, Majolika oraz Słona Woda. To ostatnie miejsce mieliśmy okazję odwiedzić i przedpremierowo spróbować obu festiwalowych kart.
Na początek ważna informacja: oba festiwalowe zestawy w Słonej Wodzie zawierają mięso albo ryby, żadne z dań nie jest potrawą roślinną. Nie jest to jednak regułą, a wręcz wyjątkiem - większość lokali biorących udział w imprezie przygotowało menu i dla mięsożerców, i dla wegan.
Festiwal Fine Dining Week w Trójmieście
W obu kartach dominują smaki morskie, ale po "Menu A" powinny sięgnąć osoby szukające rzadziej spotykanych na talerzach składników. To w nim znajdziemy np. ceviche z przegrzebków marynowanych w rokitniku, grasicę, bardzo intensywne w smaku bisque rakowe z dodatkiem whisky i porto czy - zdecydowanie najlepsze danie w obu kartach - krwisty comber z jelenia z sosem czekoladowym, śliwkami i jałowcem.
Na "Menu B" składają się mniej wymagające połączenia smakowe i raczej znane z codziennych talerzy składniki, co nie oznacza, że są to kompozycje banalne. Maślana kałamarnica w towarzystwie pełnego smaku pieczonego selera to główny bohater tej karty. Cappuccino z kalafiora zapada w pamięć dzięki piance z palonego masła i niespodziance w postaci wędzonego pstrąga, a ryż z jabłkami zaskakuje formą.
Szef kuchni Słonej Wody, Marcin Babiarz: - Starałem się połączyć w obu kartach polskie smaki z francuskimi technikami, choć oczywiście nie brakuje drobnych akcentów z kuchni innych krajów.
Wizytę w Słonej Wodzie oraz ośmiu pozostałych festiwalowych restauracjach w ramach Fine Dining Week można zarezerwować tutaj. Impreza potrwa do 11 września.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (69) 8 zablokowanych
-
2019-08-27 18:21
Na koniec przysłowiowego dnia i tak to wszystko zamienia się w to samo.
Co za różnica, czy zjemy przegrzebka, czy kaszankę lub parówki...
- 3 0
-
2019-08-29 10:29
syrenka
ja idę dzisiaj na chłodnik do Syrenki ....mniam !!!!
- 3 0
-
2019-08-29 14:19
Oczywista oczywistość
Ja groszku nie jadam.....bo spada z widelca.
- 0 0
-
2019-08-29 14:34
Londyn?
A ja myslalem ze to w Londynie "Fine Dining Week". Nie wiem po co sa lekcje jezyka polskiego ,szkoda czasu i zdrowia naszych nauczycieli.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.