• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Festiwal najlepszych restauracji w Trójmieście

Łukasz Stafiej
26 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
W ramach rezerwacji Fine Dining Week zjemy pięć popisowych dań szefa kuchni. Na zdjęciach dania z restauracji Słona Woda podczas przedpremierowej degustacji. W ramach rezerwacji Fine Dining Week zjemy pięć popisowych dań szefa kuchni. Na zdjęciach dania z restauracji Słona Woda podczas przedpremierowej degustacji.

Najbardziej eleganckie restauracje z Trójmiasta przygotują dwa popisowe menu składające się z pięciu dań w cenie 129 zł. W trwającym do 11 września festiwalu Fine Dining Week bierze udział dziewięć lokali, w tym sopocka Słona Woda, którą przedpremierowo odwiedziliśmy.



Ile zazwyczaj wynosi twój rachunek w restauracji?

Fine Dining Week to ekskluzywna odsłona popularnego festiwalu Restaurant Week. Biorą w niej udział lokale z wyższej półki, których szefowie kuchni przygotowują specjalne dwa menu degustacyjne, każde składające się z pięciu dań.

Goście rezerwują stoliki przez internet i w wybranym terminie odwiedzają restaurację. Koszt: 129 zł od osoby, czyli mniej więcej o połowę mniej niż regularna cena podobnych zestawów degustacyjnych.

- To celebracja najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanych produktów - od lokalnych dostawców, ekologicznych, często certyfikowanych. Szefowie zaprezentują je w sezonowym menu, skomponowanym specjalnie na Fine Dining Week. Pięć dań zapewni wielozmysłowe doświadczenie na najwyższym poziomie - informuje Tomasz Chądzyński, trójmiejski koordynator imprezy.

Nowe lokale w Trójmieście


Podczas tegorocznej, drugiej edycji festiwalu swoje umiejętności zaprezentują szefowie kuchni z dziewięciu trójmiejskich restauracji: Mercato, Rada Miasta, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Nowy Świat, Restauracja Autorska Pasjami, Fino, Majolika oraz Słona Woda. To ostatnie miejsce mieliśmy okazję odwiedzić i przedpremierowo spróbować obu festiwalowych kart.

Na początek ważna informacja: oba festiwalowe zestawy w Słonej Wodzie zawierają mięso albo ryby, żadne z dań nie jest potrawą roślinną. Nie jest to jednak regułą, a wręcz wyjątkiem - większość lokali biorących udział w imprezie przygotowało menu i dla mięsożerców, i dla wegan.

Festiwal Fine Dining Week w Trójmieście


  • W obu festiwalowych kartach Słonej Wody dominują ryby i owoce morza.
W obu kartach dominują smaki morskie, ale po "Menu A" powinny sięgnąć osoby szukające rzadziej spotykanych na talerzach składników. To w nim znajdziemy np. ceviche z przegrzebków marynowanych w rokitniku, grasicę, bardzo intensywne w smaku bisque rakowe z dodatkiem whisky i porto czy - zdecydowanie najlepsze danie w obu kartach - krwisty comber z jelenia z sosem czekoladowym, śliwkami i jałowcem.

Na "Menu B" składają się mniej wymagające połączenia smakowe i raczej znane z codziennych talerzy składniki, co nie oznacza, że są to kompozycje banalne. Maślana kałamarnica w towarzystwie pełnego smaku pieczonego selera to główny bohater tej karty. Cappuccino z kalafiora zapada w pamięć dzięki piance z palonego masła i niespodziance w postaci wędzonego pstrąga, a ryż z jabłkami zaskakuje formą.

Szef kuchni Słonej Wody, Marcin Babiarz: - Starałem się połączyć w obu kartach polskie smaki z francuskimi technikami, choć oczywiście nie brakuje drobnych akcentów z kuchni innych krajów.
Wizytę w Słonej Wodzie oraz ośmiu pozostałych festiwalowych restauracjach w ramach Fine Dining Week można zarezerwować tutaj. Impreza potrwa do 11 września.

Wydarzenia

Fine Dining Week (3 opinie)

(3 opinie)
129 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (69) 8 zablokowanych

  • Na koniec przysłowiowego dnia i tak to wszystko zamienia się w to samo.

    Co za różnica, czy zjemy przegrzebka, czy kaszankę lub parówki...

    • 3 0

  • syrenka

    ja idę dzisiaj na chłodnik do Syrenki ....mniam !!!!

    • 3 0

  • Oczywista oczywistość

    Ja groszku nie jadam.....bo spada z widelca.

    • 0 0

  • Londyn?

    A ja myslalem ze to w Londynie "Fine Dining Week". Nie wiem po co sa lekcje jezyka polskiego ,szkoda czasu i zdrowia naszych nauczycieli.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane