• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Festiwal najlepszych restauracji w Trójmieście

Łukasz Stafiej
26 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
W ramach rezerwacji Fine Dining Week zjemy pięć popisowych dań szefa kuchni. Na zdjęciach dania z restauracji Słona Woda podczas przedpremierowej degustacji. W ramach rezerwacji Fine Dining Week zjemy pięć popisowych dań szefa kuchni. Na zdjęciach dania z restauracji Słona Woda podczas przedpremierowej degustacji.

Najbardziej eleganckie restauracje z Trójmiasta przygotują dwa popisowe menu składające się z pięciu dań w cenie 129 zł. W trwającym do 11 września festiwalu Fine Dining Week bierze udział dziewięć lokali, w tym sopocka Słona Woda, którą przedpremierowo odwiedziliśmy.



Ile zazwyczaj wynosi twój rachunek w restauracji?

Fine Dining Week to ekskluzywna odsłona popularnego festiwalu Restaurant Week. Biorą w niej udział lokale z wyższej półki, których szefowie kuchni przygotowują specjalne dwa menu degustacyjne, każde składające się z pięciu dań.

Goście rezerwują stoliki przez internet i w wybranym terminie odwiedzają restaurację. Koszt: 129 zł od osoby, czyli mniej więcej o połowę mniej niż regularna cena podobnych zestawów degustacyjnych.

- To celebracja najwyższej jakości, starannie wyselekcjonowanych produktów - od lokalnych dostawców, ekologicznych, często certyfikowanych. Szefowie zaprezentują je w sezonowym menu, skomponowanym specjalnie na Fine Dining Week. Pięć dań zapewni wielozmysłowe doświadczenie na najwyższym poziomie - informuje Tomasz Chądzyński, trójmiejski koordynator imprezy.

Nowe lokale w Trójmieście


Podczas tegorocznej, drugiej edycji festiwalu swoje umiejętności zaprezentują szefowie kuchni z dziewięciu trójmiejskich restauracji: Mercato, Rada Miasta, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Nowy Świat, Restauracja Autorska Pasjami, Fino, Majolika oraz Słona Woda. To ostatnie miejsce mieliśmy okazję odwiedzić i przedpremierowo spróbować obu festiwalowych kart.

Na początek ważna informacja: oba festiwalowe zestawy w Słonej Wodzie zawierają mięso albo ryby, żadne z dań nie jest potrawą roślinną. Nie jest to jednak regułą, a wręcz wyjątkiem - większość lokali biorących udział w imprezie przygotowało menu i dla mięsożerców, i dla wegan.

Festiwal Fine Dining Week w Trójmieście


  • W obu festiwalowych kartach Słonej Wody dominują ryby i owoce morza.
W obu kartach dominują smaki morskie, ale po "Menu A" powinny sięgnąć osoby szukające rzadziej spotykanych na talerzach składników. To w nim znajdziemy np. ceviche z przegrzebków marynowanych w rokitniku, grasicę, bardzo intensywne w smaku bisque rakowe z dodatkiem whisky i porto czy - zdecydowanie najlepsze danie w obu kartach - krwisty comber z jelenia z sosem czekoladowym, śliwkami i jałowcem.

Na "Menu B" składają się mniej wymagające połączenia smakowe i raczej znane z codziennych talerzy składniki, co nie oznacza, że są to kompozycje banalne. Maślana kałamarnica w towarzystwie pełnego smaku pieczonego selera to główny bohater tej karty. Cappuccino z kalafiora zapada w pamięć dzięki piance z palonego masła i niespodziance w postaci wędzonego pstrąga, a ryż z jabłkami zaskakuje formą.

Szef kuchni Słonej Wody, Marcin Babiarz: - Starałem się połączyć w obu kartach polskie smaki z francuskimi technikami, choć oczywiście nie brakuje drobnych akcentów z kuchni innych krajów.
Wizytę w Słonej Wodzie oraz ośmiu pozostałych festiwalowych restauracjach w ramach Fine Dining Week można zarezerwować tutaj. Impreza potrwa do 11 września.

Wydarzenia

Fine Dining Week (3 opinie)

(3 opinie)
129 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (69) 8 zablokowanych

  • po degustacji na kebaba? żeby dojeść? (14)

    • 83 15

    • Lepiej przed. (2)

      Przecież każdy wie, że do restauracji chodzi się powąchać potraw, o jedzeniu nie ma mowy.

      • 18 5

      • Mylisz srogo, chodzi o fotkę na insta! (1)

        • 12 3

        • a co to insta ?

          • 1 3

    • Ja tylko (1)

      Jem kawior i popijam szampanem

      • 8 1

      • Jem kawe rozpuszczalna i popijam szamponem

        • 11 0

    • jak sie dojadasz kebabbem (1)

      to restauracje nie sa chyba dla ciebie. Po co tez ludzie placa tyle za butelke alkoholu, jak mozna sie za 20zl nawalalic kuflowym mocnym? Bez sensu

      • 8 16

      • Bo w butelce jest inny alkohol.

        Tu dostajesz kuflowe z wzorkiem z sosu dookoła szklanki, za 100 krotność ceny :)

        Nawet się z tym nie kryją:
        "Na "Menu B" składają się mniej wymagające połączenia smakowe i raczej znane z codziennych talerzy składniki, co nie oznacza, że są to kompozycje banalne."

        • 8 4

    • poprosze o powazne odpowiedzi sprawa pilna (3)

      1.gdzie w gdansku na "prawdziwa" amerykanska pizze ?
      2.gdzie w gdansku na "prawdziwa" capricciosa wloska?
      pozdrawiam i trola dziekuje.

      • 2 1

      • Ad1 Nie wiem i też chętnie się dowiem. Ad2 Margherita w Oliwie.

        • 0 1

      • Pizza Napoli

        Świetna neapolitańska pizza - Napoli przy ul. Fieldorfa. Po wakacjach w Neapolu już tylko tam jeździmy na pizzę :)

        • 2 2

      • Dobre sobie, amerykańską pizzę ! A co to za oksymoron ?
        Zawsze możesz sobie sam dowalić keczupu i stos frytek na placek pizzy.

        • 0 0

    • (2)

      tak się sklada, ze posiłki na fine dining week sa na tyle spore, ze spokojnie się idzie najeść ;) chyba ze jesz jak obelix to inna sprawa

      • 4 3

      • Impreza wymyślona prez kucharzy bo nie ma pracy i trzeba coś wymyślić żeby nabić godziny :)))) (1)

        • 4 2

        • Taaa

          A Mistrzostwa Świata w kopanej wymyślili piłkarze bo nie ma co robić i trzeba było coś wymyślić aby nabić godziny.

          • 2 1

  • nono (1)

    ja tam chodzem sie napic alkohola

    • 9 5

    • aperola

      bo jestem obywatelem Europy!

      • 0 4

  • Panuje eventoza (2)

    Już mnie to nudzi. Nie chcę eventu żeby zjeść.

    • 46 5

    • To taka dieta, jesz tylko w eventy. Po za eventami glodowka

      • 6 0

    • Pomieszały się priorytety w narodzie.

      • 4 1

  • Zabawne, ze ludziom się wydaje, ze to tylko kwestia ciężkiej pracy a osiągną taki poziom. Ze bliżej im do bogatego człowieka niż marginesu. Ale jakby przeliczyć dochody to dystans to tego pierwszego jest kilkukrotnie wyższy niż do drugiego... Zabawne jak nasz umysł sobie wszytko tłumaczy...

    • 19 8

  • ja jednak wolałbym iść do restauracji żeby najeść się a nie tylko degustować. (8)

    • 39 16

    • Ale wtedy byś jeszcze powiedział, że półmetrowy talerz z 5cm dziurką na jedzenie to oszustwo.

      A tak, zakrzyczą Cię, że jesteś chamem i marketing działa.

      • 13 6

    • (4)

      Na szczęście jest w trójmieście do wyboru do koloru, pod względem cen i wielkości. Chętnych im nie zabraknie, a ty możesz szamać garkuchniahc

      • 4 10

      • Szkoda tylko, że rzadko można o takich miejscach tutaj przeczytać. (1)

        Tylko w kółko danie 3x3cm polane paćkunem z sosu...

        • 5 3

        • Degustacja znaczy degustacja.

          • 0 1

      • (1)

        wybór jest, ale wszędzie drogo

        • 4 3

        • Się nie ma miedzi, to się w domu siedzi. Do innych masz pretensje, że 5 PLN ponad koszty to drogo?

          • 2 2

    • Dlatego będziesz miał lub masz brzucho

      • 2 3

    • przeciez mozesz, zamow tyle ile chcesz zjesc

      w czym problem

      • 2 2

  • jadam jedynie kompresowane kalmary (4)

    ewentualnie chrzan z ogórka lub granolę z pieprzu. kiedy już zupełnie nie ma co do gara włozyć, sięgam po coś zwykłego, jak carpaccio z dekonstruowanego kartofla. kiedy z kolei mam ochotę skubnąc coś "na szybko", wybór jest tylko jeden: karmelizowany puder z rzepy.

    • 90 6

    • (1)

      nic nie przebije tradycyjnych kaszubskich kalmarów w miodzie

      • 11 2

      • tzw warkocze damroki

        • 6 2

    • Widac ze lubisz tradycje na talerzu i nie masz wyszukanego smaku... ;)

      • 2 3

    • Ale czad

      Lepiej bym tego nie ujęła

      • 3 2

  • Degustacja (2)

    Bedzie mozna cos zjesc czy tylko polizac ?

    • 19 3

    • komu jajecznice?

      natretnie pytam jak chodze PO Berlinie

      • 1 2

    • Wystarczy wyłącznie do powąchania.

      • 2 0

  • super festiwal, jestem na kazdej edycji (1)

    dla marudzacych zjadaczy mielonych i kebabow: tak, jak najbardziej sie najesz tym. Chyba ze masz rozwalony bebech od zarcia non stop kebabow i mrozonej pizzy. Wtedy obawiam sie, ze tylko kebab spelni oczekiwania duzej ilosci zarcia, za mala ilosc.

    Normalnym ludziom bardoz polecam, fajnie odkrywac nowe smaki, ktorych na codzien zapewne by sie nie zamowilo

    • 18 19

    • Od paru lat poziom spadł,poza tym jak ktos juz wczesniej wspomniał to juz jest nudne pozdrawiam

      • 4 4

  • czyli (2)

    poznaliśmy listę upadających / rzadko odwiedzanych restauracji

    • 34 9

    • fino to jedna z najlepszych restauracji. Ale co moze wiedziec osoba, która nawet nie zaznajamia się z Gdanskimi restauracjami :)

      • 3 2

    • Na szczęście Twojej kebabowni na niej nie ma

      Będziesz nadal mógł zatykać tętnice tonami tłuszczu ale za to prawie za darmochę. A jaka oszczędność i radocha dla wnuków, znicz raz do roku zamiast nudnych wizyt.

      • 2 0

  • Sopot Bar Elita. (5)

    Dwa dania + piwo= 21pln. Jakieś pytania?

    • 23 4

    • (3)

      Tak, jedno - po jaką cholerę promujesz spelunę z jednorękimi bandytami dla elity spod gołębnika?

      • 9 7

      • (2)

        Bo jest smacznie, tanio i mam taką chęć.

        • 12 2

        • (1)

          Skończysz studia, zaczniesz zarabiać jak biały człowiek, to może się dowiesz, co to znaczy "smacznie".

          • 3 8

          • Lol

            No to co to znaczy? Bialy człowieku? XD

            • 5 2

    • :) pozdrowienia

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane