• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Fine Dining Week: testujemy menu Osterii Fino

Magda Mielke
9 lipca 2024, godz. 07:00 
Opinie (27)
Festiwal Fine Dining Week potrwa do 11 sierpnia. Bierze w nim udział 11 trójmiejskich restauracji. Na zdjęciu: kremowa kurkowa, Osteria Fino. Festiwal Fine Dining Week potrwa do 11 sierpnia. Bierze w nim udział 11 trójmiejskich restauracji. Na zdjęciu: kremowa kurkowa, Osteria Fino.

3 lipca rozpoczęło się kulinarne święto - festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem #wHarmonii. Tym razem w wydarzeniu bierze udział 11 restauracji z Trójmiasta. Z tej okazji przetestowaliśmy festiwalowe menu, które przygotowała Osteria Fino. Choć wydarzenie trwa do 11 sierpnia, warto się pospieszyć z rezerwacjami, gdyż zainteresowanie jest spore.




Czy byłe(a)ś kiedyś na kolacji degustacyjnej?

Fine Dining Week ponownie w Trójmieście



Fine Dining Week to bardziej ekskluzywna odsłona popularnego festiwalu Restaurant Week. Biorą w niej udział restauracje "z wyższej półki", których szefowie kuchni przygotowują specjalne pięciodaniowe menu degustacyjne. To doskonała okazja, aby wybrać się m.in. do restauracji, które otrzymały niedawno prestiżowe wyróżnienie w przewodniku Michelin Polska 2024.

W tym roku Fine Dining Week jest opowieścią o dążeniu do idealnego wyważenia smaków oraz doskonałego balansu pomiędzy tradycją a nowatorskimi, kulinarnymi doświadczeniami szefów kuchni, a także o harmonii z naturą poprzez wykorzystanie sezonowych składników najwyższej jakości. Ideą festiwalu jest dbałość o kompleksowe doznania gości, obejmujące zarówno aspekt kulinarny, jak i wrażenia estetyczne oraz atmosferę i poziom obsługi.

IMPREZY I WYDARZENIA Wydarzenia kulinarne w Trójmieście

Warsztaty kulinarne | Nikkei

480 zł
degustacja, warsztaty

Warsztaty kulinarne | Zioła w kuchni

440 zł
degustacja, warsztaty

W tym roku do wyboru mamy 11 lokalnych restauracji:

Każda wizyta kosztuje 179 zł/os. i obejmuje 5-daniowe menu wzbogacone o amuse-bouche (+ koktajl). Wyjątkiem są restauracje Butchery & Wine oraz Magari, w któryxh menu kosztuje 99 zł/os. za 3 dania wzbogacone o amuse-bouche (+ koktajl). Rezerwacja obowiązuje przez dwie godziny i można dokonać jej przez oficjalną stronę wydarzenia: finediningweek.pl, na której znajdziemy kompletne menu każdej z restauracji.

  • Osteria Fino w Gdyni
  • Osteria Fino w Gdyni
  • Osteria Fino w Gdyni
  • Osteria Fino w Gdyni

Testujemy festiwalowe menu: Osteria Fino w Gdyni



Z 11 festiwalowych restauracji wybraliśmy jedną, którą odwiedziliśmy w ramach festiwalu. Osteria Fino to młodsza siostra gdańskiej restauracji prowadzonej przez Jacka Koprowskiego. Tutejsze dania są wypadkową polskiej i włoskiej tradycji kulinarnej. To wciąż kuchnia autorska, ale zarazem prosta i kameralna, polegająca na łączeniu na talerzu tradycyjnego i domowego smaku z nowoczesnym podejściem do gotowania.

W ramach festiwalu Fine Dining Week Osteria Fino zaproponowała dwa menu: wege i mięsne. Testowanie menu rozpoczęliśmy tradycyjnie od koktajli, które festiwalowicze otrzymują w prezencie. W tym roku wybierać można spośród trzech propozycji: alkoholowego Roku Gin & Kinley Tonic z japońskim Roku Gin i świeżym imbirem, alkoholowego Roku Kyoto Club, będącego połączeniem ginu, zielonej herbaty, malin i soku malinowego oraz bezalkoholowego, orzeźwiającego mocktailu Elderflower Spritz na bazie Kinley Elderflower Zero Cukru.

  • Panna cotta maślankowa z ogórkiem kiszonym / ogórek kompresowany w bzie / żel  pikli/ rzodkiewka/ słonecznik
  • Jesiotr Syberyjski / majonez lubczykowy / wędzona śmietana / sianko ziemniaczane
  • Pieczony burak / glazura z miodem gryczanym / seler naciowy/ prażona gryka / opalana pomarańcza
  • Tatar wołowy / krewetki konfitowane w chili / majonez z fermentowanego czosnku / chips z pomidora
  • Amuse bouche
  • Amuse bouche
  • Festiwalowe koktajle
Jako pierwsze pojawiły się na stole przekąski amuse-bouche, które choć niewielkie, są doskonałą zapowiedzią tego, co znajdziemy w menu. W menu roślinnym była to piklowana marchew podana na puree z marchwi z grejpfrutem, z kolei w opcji mięsnej degustację rozpoczął krokiet z polika wołowego z jalapeno i jabłkiem. Obie propozycje świetnie spełniły swoją rolę - zaostrzyły apetyt na resztę.

Pierwszą zimną przystawką w menu A była panna cotta maślankowa z ogórkiem kiszonym oraz ogórkiem kompresowanym w bzie, podana z żelem z pikli, kiełkami rzodkiewki i słonecznikiem. Fantastyczna, bardzo letnia propozycja, nie tylko przepięknie się prezentowała, ale i zachwycała orzeźwiającym smakiem. Można ją uznać za bardzo ciekawą wariację na temat mizerii. Natomiast z menu B otrzymaliśmy jesiotra syberyjskiego, który został podany z majonezem lubczykowym, wędzoną śmietaną i siankiem ziemniaczanym. Świetnie skomponowane danie, jednak zdecydowanie mniej zaskakujące niż propozycja roślinna.


Kolejne danie w menu A swoją prezencją i teksturą przypominało suszone śliwki. Był to jednak pieczony burak w glazurze z miodem gryczanym, podany z selerem naciowym, prażoną gryką i opalaną pomarańczą. W tym przypadku nasz zachwyt wywołała jednak propozycja mięsna - doskonały tatar wołowy z krewetkami konfitowanymi w chili, majonezem z fermentowanego czosnku i chipsem z pomidora. Połączenie mięsa wysokiej jakości z pikantnym owocem morza i słodkim warzywem okazało się strzałem w dziesiątkę. W dodatku danie zostało podane w muszli małży. Doskonały balans formy i treści.

  • Kremowa kurkowa / terrina z królika / piklowane kurki / prażona szalotka
  • Jajko po szkocku / groszek z miętą / emulsja ziemniaczana / piana truflowa / groszek cukrowy
  • Gołąbek z baraniną z Mazur i grzybami / babka ziemniaczana / demi glace z kiszonym pomidorem / kapary
  • Semifreddo / truskawki / olej bazyliowy i hydrowane nasiona bazylii
  • Ptasie mleczko w różowej czekoladzie / wata cukrowa / kruszonka anyżowa / lody z marchwi i habanero
Po przystawkach podano zupę. W obu menu była to kremowa kurkowa z piklowanymi kurkami, fioletowymi ziemniakami, koperkiem i prażoną szalotką, w opcji mięsnej wzbogacona o terinę z królika. Kolejne udane połączenie domowego smaku z autorskim twistem, gdzie oryginalna forma podania idzie w parze z pełnią smaku.

Po zupie przyszedł czas na danie główne. W opcji roślinnej było to jajko po szkocku w towarzystwie groszku z miętą, emulsji ziemniaczanej, piany truflowej i groszku cukrowego. Smaczne danie, w którym zabrakło jakiegoś przełamania smaku. Mięsnym daniem był zaś gołąbek z baraniną z Mazur i grzybami, podany z babką ziemniaczaną i sosem demi-glace z kiszonym pomidorem oraz kaparami. Zdecydowanie bardziej zniuansowana smakowo propozycja. Wyprzedzając komentarze dotyczące niewielkich rozmiarów dań serwowanych w przypadku menu degustacyjnego, trzeba przyznać, że jeszcze zanim na stołach pojawił się główny posiłek, już można było poczuć się sytym.

Dokąd na dobrą rybkę w Trójmieście? Dokąd na dobrą rybkę w Trójmieście?
Kulinarną ucztę zwieńczyły desery. Pierwszą propozycją było semifreddo z truskawkami, olejem bazyliowym i hydrowanymi nasionami bazylii. Połączenie słodkiego smaku soczystych truskawek oraz aromatycznej bazylii znane jest nie od dziś, lecz zawsze świetnie się sprawdza. Deser był jednak po prostu poprawny. Nasze podniebienia zdecydowanie bardziej podbił drugi deser: kompozycja ptasiego mleczka w różowej czekoladzie z watą cukrową, kruszonką anyżową i lodami z marchwi i habanero. Idealny miks słodkiego i delikatnego z pikantnym i orzeźwiającym. Słodycz, którą znają wszyscy, w zaskakującym wydaniu.

Festiwalowe menu Osterii Fino to niebanalne połączenie znanych smaków z autorską fantazją, tworzące idealną harmonię między tradycją a nowatorstwem. To propozycja przede wszystkim dla tych, którzy szukają w kulinariach nowych doznań, ale i miłośnicy tradycyjnej kuchni powinni się tu bez problemu odnaleźć. To harmonia nie tylko smaków, ale i wrażeń estetycznych - nie ma mowy o przeroście formy nad treścią. Kompleksowe doznanie dopełniają przytulne wnętrze restauracji, swobodna atmosfera i wysoki poziom obsługi - ekipa restauracji chętnie opowiada o każdej pozycji, odpowiada na pytania i doradza.

Wydarzenia

Fine Dining Week

99 - 179 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (27)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Najczęściej czytane