stat
Impreza już się odbyła

Finlandia od kuchni

Kuchnia fińska jest stosunkowo mało znana w Polsce, a szkoda, bo ma wiele do zaoferowania. Chleb żytni, nabiał, mięso reniferów czy płody runa leśnego odgrywają istotną rolę w diecie mieszkańców Finlandii. Ale jedzenie to nie tylko składniki i techniki kulinarne, to również ważny element kultury, dziedzictwo przekazywane z pokolenia na pokolenie i nośnik emocji. Zapraszamy na niezwykłą podróż szlakiem fińskich smaków ukazanych przez pryzmat ludzi: fińskich szefów kuchni, producentów i pasjonatów.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek - orientalista, kulturoznawca, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii", "Japońskie słodycze", "Tradycje kulinarne Korei" i "Polish Culinary Paths". Zdobywczyni wielu światowych nagród kulinarnych (Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award) i polskiej Nagrody Magellana.

O książce "Tradycje kulinarne Finlandii"

Finlandia ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. Ze względu na burzliwą przeszłość, we współczesnych potrawach odnajdziemy wpływy szwedzkie, rosyjskie czy saamskie. Miejscowa, tradycyjna kuchnia jest niezwykle ujmująca w swojej prostocie. Charakteryzuje ją ogromny szacunek do produktów, które przez wieki często były trudno dostępne. Wykorzystanie tego, co oferuje świat natury, i racjonalne zarządzanie składnikami to jej kolejne cechy.

Publikacja "Tradycje kulinarne Finlandii" znalazła się w finale jednego z najbardziej prestiżowych konkursów dla książek kulinarnych - Gourmand World Cookbook Awards (Kulinarne Oskary). Publikacja nominowana jest aż w dwóch kategoriach: Scandinavian (kuchnia skandynawska) i Embassies (ambasady, dyplomacja kulinarna).

Partnerzy projektu:
Ambasada Finlandii w Warszawie - Suomen suurlähetystö Varsovai, UPM Communication Paper, Chaîne des Rôtisseurs, Fiskars, Orion Pharma

Partnerzy spotkania:
Fazer, Hanami, Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Gdańsku

Przeczytaj także

Opinie

Walczymy z przemocą słowną

Kasujemy opinie obraźliwe i nie na temat

Twoja opinia

Dodaj opinię

Odpowiedz

Dodając opinię akceptujesz regulamin dodawania opinii.
Administratorem Twoich danych osobowych jest Trojmiasto.pl Sp. z o.o.. Szczegóły przetwarzania danych znajdują się w polityce prywatności.

Wkrótce otwarcie

Mielżyński

Gdańsk
Narzędziowców

Restauracje

Planowane otwarcie

koniec roku 2021

Nowy Browar Gdański

Gdańsk
Jana Kilińskiego

Obiekty koncertowe

Planowane otwarcie

2 sierpnia 2021

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Grycan Mapka 5.8

Lodziarnie
Ok,bardzo dobre smaki i bardzo miła obsługa.

Lodziarnia Miś Mapka 6.0

Lodziarnie
Pyszne lody, super obsługa, chce się wracać :)

Chleb i Wino Mapka 5.8

Restauracje
wspaniałe miejsce! Zawsze gdy jesteśmy w Gdańsku rezerwujemy stolik. Polecamy

Cafe De Paris Mapka 6.0

Kawiarnie i herbaciarnie
Verry Good nice Place Good Chef what working with hart