- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (58 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (96 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Food trucki stanęły pod Forum Gdańsk
Festiwale food trucków na dobre wpisały się w trójmiejski kalendarz imprezowy. Tym razem barobusy spotkamy na dziedzińcu Forum Gdańsk. Z okazji 20. edycji Festiwalu Smaków Food Trucków Gdańsk odwiedziło 17 restauracji na kółkach. Food trucki będą czynne dzisiaj (28 maja) do godz. 21 i jutro w godz. 12-20. Wstęp wolny.
Imprezy kulinarne w Trójmieście
Niestety dzisiejsza pogoda nie rozpieszcza miłośników jedzenia na świeżym powietrzu. W trakcie godziny spędzonej na festiwalu zdążyłam zmoknąć, ogrzać się w słońcu i być świadkiem tego, jak wiatr wywraca parasol. Wybierając się na festiwal, warto przygotować się na każdą pogodową ewentualność. A ci, którzy mimo przestróg zmarzną, mogą poratować się grzanym piwem (0,3 l za 10 zł albo 0,5 l za 12 zł).
Miejsc siedzących jest dużo, a zainteresowanie festiwalem umiarkowane, także w porze obiadowej nie było problemu ze znalezieniem stolika, a czas oczekiwania na dania wynosił ok. 10-15 min.
Coś na słono
Szybki przegląd festiwalowych stoisk zaczynam od klasyków - burgery, frytki, zapiekanki. Wszystko to jest obecne. Burgery znajdziemy w dobrze znanym mieszkańcom Trójmiasta Surf Burgerze, proponuje je też Jack Burger i Zebra Burger. Ciekawą alternatywą są bajgle z szarpanym mięsem w barobusie Poszarpani oraz zapiekane buły z dodatkami w Food Cab.
Może cię zainteresować: nowe lokale w Trójmieście
Wśród kuchni świata znajdziemy m.in. Azję, Meksyk, Indie, Hiszpanię, Gruzję i Ukrainę. Jednymi z ciekawszych propozycji są krymskotatarskie czebureki, czyli duże, rumiane pierogi z dużą ilością farszu. Food truck Mała Odessa proponuje tradycyjne ukraińskie pielmieni, a Chinkali - gruzińskie pierogi. Fani kuchni azjatyckiej mają do wyboru bułeczki bao, pierożki jaozi od ParaBuch albo makarony z woka Nood-Lee.
Coś na słodko
Na miłośników słodkości czekają hiszpańskie churrosy, czyli "pręciki" z ciasta parzonego smażone na głębokim tłuszczu i obsypane cukrem z cynamonem albo maczane w czekoladzie. Nowością jest food truck z donutami. Amerykańskie pączki z dziurką dostaniemy w wersjach z różnokolorowymi posypkami. Słodkości możemy zjeść z kawą, lemoniadą albo czekoladą na gorąco.
Festiwal odbywa się na dziedzińcu Forum Gdańsk.
Wege
Miłym akcentem jest to, że aż w 14 z 17 stoisk znajdziemy opcje wegetariańskie. Tak więc pielmieni możemy skosztować ze szpinakiem, tacosy z warzywami, a indyjskie przysmaki z serem paneer. W burgerze zamiast mięsa może znaleźć się pieczeń orzechowo-warzywna, w czebureku kapusta z grzybami, a azjatycki makaron zjemy w wersji z tofu. Szkoda, że właściciele food trucków nie pokusili się o korzystanie z zamienników mięsa, takich jak seitan czy tempeh, byłoby to na pewno ciekawsze rozwiązanie. Miło byłoby też zobaczyć na takim zlocie choć jeden barobus specjalizujący się w daniach kuchni wegańskiej lub wegetariańskiej.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
Ceny
Ceny w food truckach niewiele różnią się od tych w restauracji. Ceny burgerów zaczynają się od 26 zł, małe belgijki to koszt 12 zł, a churrosy 16 zł. Pierogi i pierożki to koszt ok. 27-33 zł, dania meksykańskie zaczynają się od 22 zł w wersji wege. Donuty w podstawowej wersji kupimy już od 4 zł za sztukę. Małe piwo kosztuje 10 zł, kawa 9 zł, a lemoniada 10 zł.
Festiwal trwa dzisiaj (28 maja) do godz. 21, a jutro (29 maja) w godz. 12-20. Wstęp jest bezpłatny.
Pełna lista food trucków biorących udział w festiwalu:
- Nood-Lee - makarony z woka
- Mała Odessa - ukraińskie pielmieni
- Churros Amigos - hiszpańskie pączki churros
- Jack Burger - burgery
- Chinkali - gruzińskie pierogi
- Wheel Meal - kuchnia tex-mex
- Para Buch - bułeczki bao, pierożki jaozi
- Surf Burger - burgery
- Belgijki - frytki duże, grube i chrupiące
- Kultowe Zapiekanki - klasyka polskiego street foodu
- Zebra Burger - burgery
- Wyciskamy - orzeźwiająca lemoniada z cytrusów
- Poszarpani - bajgle z szarpanym mięsem
- Cactus - kuchnia meksykańska
- Czebureki - krymskotatarskie pierogi
- Food Cab - zapiekane buły
- Fresh Donuts - amerykańskie donuty
Miejsca
Zobacz także
Opinie wybrane
-
2022-05-28 20:25
Grunt to dobrze opakować towar fodtraki mówicie. (3)
Kiedyś to były budy z zapiekankami, bułkami jarskimi i hamburgerami, też w samochodach, ale takich co się nie poruszały. Ja pamiętam na Wzgórzu, Pomniku Harcerzy i Infoboksie. Kebaby wtedy wchodziły i ich apogeum miało nadejść później.
Pójść do Kina Warszawa, a później Hamburgera, to było coś, trzeba było uważać bo sosu w środku tyleKiedyś to były budy z zapiekankami, bułkami jarskimi i hamburgerami, też w samochodach, ale takich co się nie poruszały. Ja pamiętam na Wzgórzu, Pomniku Harcerzy i Infoboksie. Kebaby wtedy wchodziły i ich apogeum miało nadejść później.
Pójść do Kina Warszawa, a później Hamburgera, to było coś, trzeba było uważać bo sosu w środku tyle było, że łatwo było się ufajdać. Rozpychało żołądek, a nie tak jak Maku, że zjadłeś zestaw powiększony z lodami i dalej głodny. Oczywiście nie polecam ani jednego ani drugiego, ale młodość jest głupia.- 39 3
-
2022-05-30 15:35
I zapiekanki z surówkami na infoboxie - z sosem chrzanowym i paprykowym ! petarda !
- 0 0
-
2022-05-29 13:05
tragedia - pytanie jak z higieną w takim aucie, ceny jak w knajpie a czasem i drożej - nawet nie warto próbować, lepiej iść to restauracji i za te same pieniądze zjesz pyszny obiad, siedząc przy stoliku będąc obsługiwanym.
- 7 1
-
2022-05-29 12:56
budy przy kinie warszawa obowiązkowy punkt wizyt po nocnych imprezach
- 4 0
-
2022-05-28 17:42
Dzięki bardzo (3)
Przy stoliku,wygodnie, kulturalnie,z toaletą za rozsądne pieniądze ,a nie z samochodu
- 65 12
-
2022-05-28 17:45
Szkoda, że ceny (1)
Jak w restauracji.
- 33 2
-
2022-05-29 12:40
No przeciez to jest konkurencja dla lokali gastro w forum.
Wiec musza naprawde sporo forum zaplacic za mozliwosc stania na prywatnym terenie. Inflacja i w ogole, wiec pewnie ze 20 tysiecy za dwa dni tej luksusowej mozliwosci sprzedawania swojego jedzenia na ulicy.
- 0 3
-
2022-05-28 18:26
Nie najgorzej
Nie jest źle. Jedynie to organizacyjnie można mieć zastrzeżenia ponieważ idący na zakupy do Forum przeszkadzają tym co chcą usiąść przy ławkach. Przechodzi się przez jedzące osoby i przez kolejki.... Tym którzy przyszli coś zjeść i wybrali się na food trucki - to także przeszkadza. Więc tutaj jest obszar do poprawy.
- 12 2
-
2022-05-28 18:21
Miejsce
No, niestety. Nie wiem o której ten artykuł był pisany, ale po południu ok 16.00 nie było prawie wolnych miejsc i kolejki. A chętnie bym się na coś zdecydowała. Plus zakupy w Forum i ogólny hałas. Jedni przeszkadzali drugim. Należałoby trochę poprawić organizację.
- 26 13
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.