• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Francuska kuchnia zagości w Trójmieście. 21 marca powróci Goût de France

Alicja Olkowska
20 marca 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
21 marca, w 17 restauracjach w Trójmieście, które biorą udział w czwartej edycji akcji "Goût de France/Good France", będzie można spróbować francuskich specjałów. 21 marca, w 17 restauracjach w Trójmieście, które biorą udział w czwartej edycji akcji "Goût de France/Good France", będzie można spróbować francuskich specjałów.

Ponad 3300 restauracji ze 150 krajów 21 marca weźmie udział w czwartej edycji święta francuskiej kuchni, czyli "Goût de France/Good France". Smaki Francji powrócą również do Trójmiasta - tego dnia 17 lokali zaproponuje gościom specjalne menu. Lista miejsc znajduje się poniżej.



Kuchnia francuska:

Wydarzenie promujące francuską kuchnię ewidentnie przypadło polskim restauracjom i ich klientom do gustu, ponieważ w tym roku pod względem liczby zgłoszonych obiektów Polska uplasowała się na... drugim miejscu, tuż po Francji. Tę tendencję widać także w Trójmieście: trzy lata temu w "Goût de France/Good France" wzięło udział jedynie pięć lokalnych restauracji, dwa lata temu już 12, a rok temu 14.

21 marca menu inspirowanego kuchnią znad Sekwany skosztujemy w łącznie 17 lokalach w Gdańsku, Gdyni i Sopocie. Pomysłodawcą wszystkich edycji jest francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych oraz Alain Ducass - francuski szef kuchni, uważany za jednego z najlepszych w branży gastronomicznej.

W tej odsłonie wyróżniono szczególnie jeden region - Nową Akwitanię, w której wytwarza się wina rozpoznawane na całym świecie jako wina z Bordeaux. Właśnie wina i inne francuskie alkohole mają zostać zaprezentowane przez restauratorów z wyjątkowym uwzględnieniem. Organizatorzy Goût de France stawiają sobie za cel także wypromowanie samej Francji i zachęcenie do jej odwiedzenia, co może się udać za sprawą smacznej kuchni.

Gdańsk

A la française, godz. 18-22, cena: 100-160 zł/os.
Bistro Słowacki, 21-25 marca, godz. 12-22, cena: 115 zł/os.
Corrèze, godz. 17-22, cena: 140 zł/os.
Ibis Kitchen (Ibis Gdańsk Stare Miasto), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Mnie to Rybka, godz. 17-20, cena: 95-149zł/os.
Novo Square Lounge Bar (Novotel Gdańsk Centrum), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
NOVO 2 (Novotel Gdańsk Marina), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Restauracja Filharmonia, godz. 12-22, cena: 99-124 zł/os.
Winestone (Mercure Gdańsk Stare Miasto), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Winestone (Mercure Gdańsk Posejdon), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Winne Grono, godz. 19-22, cena: 180 zł/os.

Gdynia

Biały Królik, godz. 19-22, cena: 240 zł/os.
Przystanek Orłowo, godz. 19:30-22, cena: 120-200 zł/os.
Winestone (Mercure Gdynia Centrum), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.

Sopot

Art Deco, od godz. 12:30-22:30, cena: 190 zł/os.
Cyrano et Roxane, godz. 19-22, cena: 250 zł/os.
Petit Paris, godz. 19, cena: 125 zł/os.

Tak jak podczas ostatnich edycji, w skład kolacji wejdą m.in.: aperitif, przekąski, przystawki (ciepłe lub zimne), danie główne, deska serów, deser oraz francuskie wina i szampany.

"Goût de France/Good France" to akcja zainicjowana w 2015 roku przez francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Rozwoju Międzynarodowego w celu promowania francuskiej gastronomii na świecie. Co roku 21 marca restauracje w ponad 150 krajach oraz francuskie ambasady na całym świecie serwują kolację à la française. Menu skomponowane jest w typowy dla Francji sposób: aperitif, przystawki, danie główne, deska serów, deser, a serwowane jest wraz z francuskimi winami lub szampanem. "Goût de France/Good France" to święto francuskiej kuchni, pełnej inwencji, żywej i otwartej, a jednocześnie wiernej temu, co rozsławiło ją na świecie: połączeniu jedzenia z przyjemnością, towarzyskim spotkaniem, smakiem wyśmienitych produktów. Ta wyjątkowość tradycyjnego francuskiego posiłku została dostrzeżona przez UNESCO, które w 2010 roku wpisało go na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (50) 4 zablokowane

  • Z tymi cenami trochę przesadzili (1)

    • 30 5

    • Dlaczego?

      To nie pizza. Musi kosztować. To duźo taniej jak męska czy damska prostytutka, a przyjemność dłuższa i większą. W Trójmieście kilkaset z nich codziennie ma co robić, to i knajpy znajdą klientów

      • 0 0

  • (1)

    Ceny przystępne dla beneficjentów układu okrągłostołowego chyba tylko.

    • 32 6

    • Ceny

      pod premiera-bankstera

      • 1 0

  • (6)

    Ostatnio z ciekawości przeglądałem restauracje w Paryżu. Jedna z lepszych oferuje obiad z deserem od 40 euro. Dla miejscowego to śmieszna kwota biorąc pod uwage fakt,że to restauracja w super hotelu w samym centrum Paryża. Niestety,ale ceny niektórych restauracji w naszym kraju to jakis żart. Nie wiem na czym to polega.

    • 40 3

    • 40 Euro za jeden posiłek to wcale nie jest "śmieszna" kwota dla przeciętnego Francuza. (5)

      Polecam się zorientować a nie żyć mrzonkami.

      • 9 11

      • (4)

        ok
        Ale tak czy owak wychodzi na to, że u nas to powinno kosztować 40 złotych.

        • 17 2

        • Przecież jak pójdziesz na schabowego czy pierogi to zapłacisz do 40 zł (3)

          Do dań francuskich importuje się w dużej mierze składniki z zachodu, więc naturalnie, że jest drożej.

          • 8 8

          • (1)

            Schaboszczaka porownujesz do dan w dobrej francuskiej restauracji we Francji? Schabowy z kapusta I ziemniakami powinien kosztowac max 25 zl u naszych restauratorow.

            • 7 1

            • Kucharz

              Powinien zarabiać 2 zł na godzinę. Będziesz.miał taniej na.paragonie

              • 0 1

          • Do dań francuskich importuje się składniki, które najpierw się tam eksportuje.

            • 7 1

  • ceny przystępne dla misiewiczów (1)

    nowobogackich prominentów PiS, ośmiorniczki za 50 zł/kg już wyszły z mody i były za tanie
    teraz stać ich na więcej

    • 19 16

    • Ni i jeszcze

      Dla kleru i Norwegów

      • 0 0

  • (4)

    Dla tłustych kotów z PO,,,,,

    • 16 24

    • oho uwaga pisior na trójmiasto:)

      • 6 6

    • Lepsze już te tłuste koty niż banda tłustych piss głupków

      • 6 6

    • ciekawe na co poszlo 15 mln z kart kredytowych maciory , beatka bydlo po tym jak sobie pzyznala nagrode 65 tys tez z glodu we francuskiej restauracji nie umrze

      • 4 0

    • Ceny

      Dla kleru i premiera bankstera

      • 0 0

  • a na zdjęciu slimaki z masłem pieruszkowym z lidla. (2)

    grubo

    • 40 1

    • Hahha

      O tym samym pomyślałam ;)

      • 11 0

    • Historia tych ślimaków jest dłuższa.

      Najlepsze slimaki to polskie winniczki. Czy na zdjęciu skorupki przypominają naszego winniczka ? No właśnie. Żeby zrobić francuskiego ślimaka trzeba mieć skorupę od ślimaka z Turcji. A nasz ślimak stanowi nadzienie. I ot mamy Francję elegancję.

      • 2 0

  • Le Bouillon Chartier w Paryżu (6)

    byliśmy tam na obiedzie we 4 osoby przy okazji ostatniej wizyty w Paryżu. Przystawki, dania główne, butelka wina, kawa i desery dla 4 osób i rachunek w granicach 100 euro (w centrum stolicy Francji, nie w Gdyni). Dziękuję, pozdrawiam.

    • 30 1

    • Czyli tak jak u nas (2)

      to 400 z ł na 4 osoby.

      • 2 4

      • (1)

        Ale u nas to piata czesc przecietnej pensji a tam dwudziesta czesc...to roznica co?!

        • 7 0

        • tak różnica bo zarobki u nas są do d*py a nie ceny w knajpach

          • 4 2

    • dlatego ze wszystko najtansze z menu zamowiliscie lol

      • 2 2

    • restauracja dla turystow-gamoni

      • 1 0

    • Widziałem twoje menu na ich www

      Jajko z majonezem, kurczak z frytkami i sorbet. To jest kantyna a nie restauracja
      Przepłacone nawet w Paryżu

      • 0 0

  • uwielbiam ślimaki w bitej śmietanie

    • 2 4

  • Jak mozna wydac na kolacje 120 PLN jesli wiekszosc z nas zarabia 1600 PLN na reke na miesiac ? (3)

    • 11 8

    • ja zarabiam aż 2 tyś na rękę....

      • 5 1

    • Dla tej większości jest McDonald.

      • 2 0

    • Mniejszość tyle zarabia

      Każdy kucharz zarabia minimum 3000

      • 1 0

  • a ogólnie gdzie jest jakaś dobra restauracja francuska w Gdańsku,żeby skoczyć sobie od czasu do czasu? (3)

    • 2 1

    • Na stagiewnej

      Bistro francuskie

      • 0 0

    • Ikea

      Bistro szwedzkie :)

      • 0 1

    • Wy

      Google aj

      • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane