- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (63 opinie)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 3 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
Francuska kuchnia zagości w Trójmieście. 21 marca powróci Goût de France
Ponad 3300 restauracji ze 150 krajów 21 marca weźmie udział w czwartej edycji święta francuskiej kuchni, czyli "Goût de France/Good France". Smaki Francji powrócą również do Trójmiasta - tego dnia 17 lokali zaproponuje gościom specjalne menu. Lista miejsc znajduje się poniżej.
21 marca menu inspirowanego kuchnią znad Sekwany skosztujemy w łącznie 17 lokalach w Gdańsku, Gdyni i Sopocie. Pomysłodawcą wszystkich edycji jest francuskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych oraz Alain Ducass - francuski szef kuchni, uważany za jednego z najlepszych w branży gastronomicznej.
W tej odsłonie wyróżniono szczególnie jeden region - Nową Akwitanię, w której wytwarza się wina rozpoznawane na całym świecie jako wina z Bordeaux. Właśnie wina i inne francuskie alkohole mają zostać zaprezentowane przez restauratorów z wyjątkowym uwzględnieniem. Organizatorzy Goût de France stawiają sobie za cel także wypromowanie samej Francji i zachęcenie do jej odwiedzenia, co może się udać za sprawą smacznej kuchni.
Gdańsk
A la française, godz. 18-22, cena: 100-160 zł/os.
Bistro Słowacki, 21-25 marca, godz. 12-22, cena: 115 zł/os.
Corrèze, godz. 17-22, cena: 140 zł/os.
Ibis Kitchen (Ibis Gdańsk Stare Miasto), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Mnie to Rybka, godz. 17-20, cena: 95-149zł/os.
Novo Square Lounge Bar (Novotel Gdańsk Centrum), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
NOVO 2 (Novotel Gdańsk Marina), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Restauracja Filharmonia, godz. 12-22, cena: 99-124 zł/os.
Winestone (Mercure Gdańsk Stare Miasto), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Winestone (Mercure Gdańsk Posejdon), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Winne Grono, godz. 19-22, cena: 180 zł/os.
Gdynia
Biały Królik, godz. 19-22, cena: 240 zł/os.
Przystanek Orłowo, godz. 19:30-22, cena: 120-200 zł/os.
Winestone (Mercure Gdynia Centrum), 21-25 marca, godz. 12-23, cena: 120 zł/os.
Sopot
Art Deco, od godz. 12:30-22:30, cena: 190 zł/os.
Cyrano et Roxane, godz. 19-22, cena: 250 zł/os.
Petit Paris, godz. 19, cena: 125 zł/os.
Tak jak podczas ostatnich edycji, w skład kolacji wejdą m.in.: aperitif, przekąski, przystawki (ciepłe lub zimne), danie główne, deska serów, deser oraz francuskie wina i szampany.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (50) 4 zablokowane
-
2018-03-20 10:07
Z tymi cenami trochę przesadzili (1)
- 30 5
-
2018-03-22 10:42
Dlaczego?
To nie pizza. Musi kosztować. To duźo taniej jak męska czy damska prostytutka, a przyjemność dłuższa i większą. W Trójmieście kilkaset z nich codziennie ma co robić, to i knajpy znajdą klientów
- 0 0
-
2018-03-20 10:19
(1)
Ceny przystępne dla beneficjentów układu okrągłostołowego chyba tylko.
- 32 6
-
2018-03-22 10:43
Ceny
pod premiera-bankstera
- 1 0
-
2018-03-20 10:20
(6)
Ostatnio z ciekawości przeglądałem restauracje w Paryżu. Jedna z lepszych oferuje obiad z deserem od 40 euro. Dla miejscowego to śmieszna kwota biorąc pod uwage fakt,że to restauracja w super hotelu w samym centrum Paryża. Niestety,ale ceny niektórych restauracji w naszym kraju to jakis żart. Nie wiem na czym to polega.
- 40 3
-
2018-03-20 11:38
40 Euro za jeden posiłek to wcale nie jest "śmieszna" kwota dla przeciętnego Francuza. (5)
Polecam się zorientować a nie żyć mrzonkami.
- 9 11
-
2018-03-20 12:33
(4)
ok
Ale tak czy owak wychodzi na to, że u nas to powinno kosztować 40 złotych.- 17 2
-
2018-03-20 14:09
Przecież jak pójdziesz na schabowego czy pierogi to zapłacisz do 40 zł (3)
Do dań francuskich importuje się w dużej mierze składniki z zachodu, więc naturalnie, że jest drożej.
- 8 8
-
2018-03-20 14:25
(1)
Schaboszczaka porownujesz do dan w dobrej francuskiej restauracji we Francji? Schabowy z kapusta I ziemniakami powinien kosztowac max 25 zl u naszych restauratorow.
- 7 1
-
2018-03-22 11:07
Kucharz
Powinien zarabiać 2 zł na godzinę. Będziesz.miał taniej na.paragonie
- 0 1
-
2018-03-20 14:40
Do dań francuskich importuje się składniki, które najpierw się tam eksportuje.
- 7 1
-
2018-03-20 11:58
ceny przystępne dla misiewiczów (1)
nowobogackich prominentów PiS, ośmiorniczki za 50 zł/kg już wyszły z mody i były za tanie
teraz stać ich na więcej- 19 16
-
2018-03-22 10:43
Ni i jeszcze
Dla kleru i Norwegów
- 0 0
-
2018-03-20 13:30
(4)
Dla tłustych kotów z PO,,,,,
- 16 24
-
2018-03-20 14:54
oho uwaga pisior na trójmiasto:)
- 6 6
-
2018-03-20 14:57
Lepsze już te tłuste koty niż banda tłustych piss głupków
- 6 6
-
2018-03-21 05:50
ciekawe na co poszlo 15 mln z kart kredytowych maciory , beatka bydlo po tym jak sobie pzyznala nagrode 65 tys tez z glodu we francuskiej restauracji nie umrze
- 4 0
-
2018-03-22 11:08
Ceny
Dla kleru i premiera bankstera
- 0 0
-
2018-03-20 13:52
a na zdjęciu slimaki z masłem pieruszkowym z lidla. (2)
grubo
- 40 1
-
2018-03-20 14:06
Hahha
O tym samym pomyślałam ;)
- 11 0
-
2018-03-21 05:59
Historia tych ślimaków jest dłuższa.
Najlepsze slimaki to polskie winniczki. Czy na zdjęciu skorupki przypominają naszego winniczka ? No właśnie. Żeby zrobić francuskiego ślimaka trzeba mieć skorupę od ślimaka z Turcji. A nasz ślimak stanowi nadzienie. I ot mamy Francję elegancję.
- 2 0
-
2018-03-20 14:15
Le Bouillon Chartier w Paryżu (6)
byliśmy tam na obiedzie we 4 osoby przy okazji ostatniej wizyty w Paryżu. Przystawki, dania główne, butelka wina, kawa i desery dla 4 osób i rachunek w granicach 100 euro (w centrum stolicy Francji, nie w Gdyni). Dziękuję, pozdrawiam.
- 30 1
-
2018-03-20 16:36
Czyli tak jak u nas (2)
to 400 z ł na 4 osoby.
- 2 4
-
2018-03-20 16:59
(1)
Ale u nas to piata czesc przecietnej pensji a tam dwudziesta czesc...to roznica co?!
- 7 0
-
2018-03-20 17:24
tak różnica bo zarobki u nas są do d*py a nie ceny w knajpach
- 4 2
-
2018-03-21 05:54
dlatego ze wszystko najtansze z menu zamowiliscie lol
- 2 2
-
2018-03-21 17:18
restauracja dla turystow-gamoni
- 1 0
-
2018-03-22 10:54
Widziałem twoje menu na ich www
Jajko z majonezem, kurczak z frytkami i sorbet. To jest kantyna a nie restauracja
Przepłacone nawet w Paryżu- 0 0
-
2018-03-20 16:03
uwielbiam ślimaki w bitej śmietanie
- 2 4
-
2018-03-20 17:27
Jak mozna wydac na kolacje 120 PLN jesli wiekszosc z nas zarabia 1600 PLN na reke na miesiac ? (3)
- 11 8
-
2018-03-20 18:54
ja zarabiam aż 2 tyś na rękę....
- 5 1
-
2018-03-21 00:14
Dla tej większości jest McDonald.
- 2 0
-
2018-03-22 10:55
Mniejszość tyle zarabia
Każdy kucharz zarabia minimum 3000
- 1 0
-
2018-03-20 18:54
a ogólnie gdzie jest jakaś dobra restauracja francuska w Gdańsku,żeby skoczyć sobie od czasu do czasu? (3)
- 2 1
-
2018-03-21 05:52
Na stagiewnej
Bistro francuskie
- 0 0
-
2018-03-21 09:04
Ikea
Bistro szwedzkie :)
- 0 1
-
2018-03-22 10:56
Wy
Google aj
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.