Wiadomości

stat

Francuskie smaki na talerzu. Gdzie spróbować?

Zupa cebulowa zapiekana z serem - jedno z klasycznych francuskich dań. Warto jej spróbować w sopockiej tawernie Cyrano et Roxane.
Zupa cebulowa zapiekana z serem - jedno z klasycznych francuskich dań. Warto jej spróbować w sopockiej tawernie Cyrano et Roxane. fot. restaurant.cyrano-roxane.pl

Gdzie zjemy żabie udka, gdzie najlepszy crème brûlée, w którym miejscu gotuje Francuz, a w którym foie gras robione jest według starego rodzinnego przepisu? Na te i kilka innych pytań odpowiedzi znajdziesz w naszym krótkim przewodniku po wybranych restauracjach z kuchnią francuską w Trójmieście.



Petit Paris



Właściciel i szef kuchni Petit Paris - Francuz Philippe Abraham - to jeden z najlepszych kucharzy w Trójmieście. W sopockim lokalu przy Grunwaldzkiej 12/16 zobacz na mapie Sopotu zjemy więc wykwintnie i na ponadprzeciętnym poziomie. To miejsce raczej na specjalne okazje - jest tutaj elegancko i raczej drogo. Ale jeśli chcemy zjeść po francusku i łakniemy wyrafinowanych smaków, powinniśmy zarezerwować stolik.

Ucztę zacząć można - jakżeby inaczej - żabimi udkami z masłem czosnkowo-pietruszkowym (36 zł) lub smażonymi eskalopkami z foie gras z kaczki podawanymi z domową brioszką (59 zł). Na drugie danie smakosz powinien sięgnąć po stek z czerwonego tuńczyka z purée z fenkuła (58 zł) czy udko z królika duszone po prowansalsku z polentą i tymiankowymi warzywami (42 zł). Na deser koniecznie mocno pomarańczowe naleśniki crêpes Suzette (25 zł). Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 13-22, a w piątki i soboty w godz. 13-24.

Zobacz też: Smaki zza wschodniej granicy. Gdzie ich spróbować w Trójmieście?

Philippe Abraham jest jednym z najlepszych szefów kuchni w Trójmieście. Jego dań można spróbować w sopockim Petit Paris.
Philippe Abraham jest jednym z najlepszych szefów kuchni w Trójmieście. Jego dań można spróbować w sopockim Petit Paris. fot. facebook.com/philippe.abraham.5

A la française



W A la française można poczuć się jak w domu - w środku jest kameralnie i niezobowiązująco. Może dlatego, że niewielkie bistro przy Spichrzowej 24/1 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku prowadzi francusko-polskie małżeństwo, dla którego jest to w zasadzie drugi dom. Dominique Chesnais gotuje, jego żonę Joannę można czasem spotkać na sali, jak obsługuje gości.


Menu nie jest wyszukane i jest świetną okazją, aby zapoznać się z tą prostszą, codzienną wersją kuchni francuskiej. Warto wybrać się tutaj na późne śniadanie i zjeść wypiekaną na miejscu bagietkę z suszoną kiełbasą i korniszonami (13 zł) albo croque-monsieur (14 zł), czyli kanapkę z szynką zapiekaną z ementalerem i beszamelem. A na większy głód koniecznie trzeba zamówić bretońską wizytówkę kulinarną - galettes, czyli gryczane naleśniki. Najlepiej w tradycyjnym wydaniu, tj. z szynką, jajkiem sadzonym i ementalerem (18 zł). W karcie znajdziemy też kilka przystawek, zup i parę dań obiadowych. Po jedzeniu można zaopatrzyć się we francuskie smakołyki i alkohole w tutejszym sklepiku. Czynne od wtorku do czwartku w godz. 9-21, w piątki i soboty w godz. 9-22, a w niedziele w godz. 9-20.

Cyrano et Roxane



Cyrano et Roxane powinien znać każdy trójmiejski smakosz francuskich wiktuałów. Lokal na górze Monciaka (przy tunelu pod torami) zobacz na mapie Sopotu prowadzi mieszkający od lat w Polsce Gaskończyk z krwi i kości i w swojej tawernie stara się jak najwierniej przywołać klimat ojczystej krainy.

Marc Petit nie idzie na łatwiznę: na miejscu gotuje się według autentycznych, rodzinnych przepisów z domu szefa, niektóre składniki sprowadzane są z południa Francji, a w wino właściciel stara zaopatrywać się w zaprzyjaźnionych, niewielkich winnicach. Trzeba spróbować tutaj koniecznie konfitowanego kaczego uda (67 zł), domowego foie gras (56 zł), zupy cebulowej (17 zł) i ślimaków z orzechami (39 zł). Oraz porozmawiać z właścicielem, jeśli akurat spotkamy go na sali. Nikt tak dobrze jak on nie opowie o tutejszym jedzeniu i nie doradzi wina. Czynne codziennie w godz. 13-22.

Zobacz też: Wywiad z Markiem Petit

Naleśnik gryczany i kieliszek cydru - pomysł na lunch w gdańskim bistro A la française.
Naleśnik gryczany i kieliszek cydru - pomysł na lunch w gdańskim bistro A la française. fot. facebook.com/po.francusku

Winne Grono



W Winnym Gronie załoga w kuchni jest polska, ale właściciel - Arkadiusz Onasch, smakosz francuskiego jadła i trunków, przykłada wielką wagę do jakości serwowanych potraw. To lokal na peryferiach gdańskiego Śródmieścia, przy Kopernika 17a zobacz na mapie Gdańska, czyli w okolicach odwiedzanych raczej wyłącznie przez tubylców. Warto jednak zboczyć z utartych szlaków, bo to świetny przykład miejsca, o wartości którego nie świadczy gorąca lokalizacja czy modny wystrój, a udana kuchnia. Spodoba się miłośnikom nieoczywistych (nie mylić z przekombinowanymi czy pretensjonalnymi) połączeń smakowych.

Chcesz być na bieżąco? Czytaj cykl Nowe Lokale w Trójmieście

Na przystawkę warto wziąć wędzoną pierś z kaczki, która podawana jest z orzechami, roquefortem oraz sorbetem z buraka i jabłka i kolendrą (35 zł). Następna w kolejności może być zupa rybna z gruyèrem, grzankami i prowansalskim sosem rouille (24 zł). Na drugie danie miłośnik Francji musi spróbować konfitowanej kaczej nogi, podanej m.in. z musem szparagowym i sosem truskawkowym (44 zł). Ucztę zakończyć można już klasycznie: crème brûlée (19 zł), o którym mówią, że jest jednym z najlepszych w mieście. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 14-22, w piątki i soboty w godz. 13-22, a w niedziele w godz. 13-21:30.

Corrèze



Choć Corrèze to rzeka w środkowo-południowej Francji, to kuchnia serwowana w restauracji o tej nazwie na terenie osiedla Brabank zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku z tym regionem nie jest ściśle związana. W Corrèze zjemy międzynarodowo i śródziemnomorsko, choć niektóre dania to hołd dla francuskiej kuchni złożony przez polskiego szefa kuchni Krzysztofa Gradzewicza. To dobre miejsce dla tych, którzy nie są kulinarnymi purystami i mieszanie tradycji na talerzu im nie przeszkadza.

Warto wybrać się tutaj dla nietypowej zupy cebulowej (16 zł) podanej z lodami szczypiorkowymi i czipsem z gruyera i wołowiny po burgundzku podkręconej kalarepą i truflą (39 zł). Mięsożercy na pewno powinni sięgnąć po udo z kaczki barbarie z konfitowanymi w maśle koperkowym ziemniakami i śliwkowym sosem demi glace (44 zł) lub królika w śmietanie z pistacjami, groszkiem i brukselką (52 zł). A do wina lub koktajlu - bo bar w Corrèze jest wyposażony nieźle - zamówić można deskę serów (80 zł), na której znajdują się m.in. roquefort, raclette czy gruyère. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty w godz. 12-23:45.

Zobacz też: Recenzja restauracji Corrèze

Opinie (61) 9 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

30

marca

Wielka Szama Gdańsk, Galeria Metropolia

03

kwietnia

Restaurant Week Trójmiasto,

14

czerwca

Hevelka Craft Beer Fest 2019 Gdańsk, Centrum Stocznia Gdańska

Rozrywka

Tanie bilety do kin w Trójmieście
Tanie bilety do kin w Trójmieście
Roberto M. Polce: Polacy mają w sobie coś śródziemnomorskiego
O Włochu, który pokochał Gdańsk

Kultura

Plakaty z poezją na ulicach Gdańska
Plakaty z poezją na ulicach Gdańska

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: wiosenne poruszenie
Planuj tydzień: wiosenne poruszenie