• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

GastroTOP. Wstydliwe przyjemności kulinarne

Łukasz Stafiej
7 grudnia 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat GastroTOP: dokąd na obiad przy obwodnicy?

Choć moda na bycie fit jest w pełni, nawet największym jej wyznawcom zdarzają się chwile słabości, gdy sięgają po podwójnego burgera lub półmetrową zapiekankę z boczkiem. Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście zaspokoimy nasze najbardziej skryte i wstydliwe kulinarne pragnienia.



W języku angielskim sprawa jest prosta - mówi się "guilty pleasure" i wszystko jasne. Chodzi o duże i małe przyjemności, bez których życia sobie raczej nie wyobrażamy, ale niekoniecznie chcielibyśmy się nimi wszystkim dokoła chwalić. Może nawet jeśli ich się nie wstydzimy, to wolelibyśmy praktykować je po cichu. Do tych z kategorii kulinarnej jak ulał pasują wszelkie przesadnie kaloryczne desery, ogromne kanapki z dwoma kotletami i lejącym się po łokcie sosem czy niemające końca zapiekanki z podwójną porcją boczku. Sprawdźmy, w których trójmiejskich lokalach zaspokoimy swoje wstydliwe pragnienia.

Interesujesz się gastronomią? Czytaj cykl GastroTOP na Trojmiasto.pl >>>


Frytki, sos i dużo sera



Poutine w Kolejnym Nowym Lokalu, czyli frytki utopione w sosie i serze. Poutine w Kolejnym Nowym Lokalu, czyli frytki utopione w sosie i serze.
Poutine to świeżynka na trójmiejskiej scenie gastro. Jako pierwszy (i na razie jedyny) tę kanadyjską bombę kaloryczną sprzedawać zaczął Kolejny Nowy Lokal we Wrzeszczu. Za 9 zł dostaniemy tam pudełko usmażonych w głębokim tłuszczu frytek, zalanych słonym sosem pieczeniowym i przysypanych górą zapieczonego sera. A to tylko zestaw podstawowy. Jakby tego było nam mało, za kilka monet więcej możemy dorzucić mieloną wołowinę, kurczaka czy ostre papryczki i inne warzywa. Badania na cholesterol powinni dawać tutaj gratis.



Stek w kanapce



Philly Cheese Steak Sandwich u Pana Balerona, czyli bułka załadowana po ranty zgrillowanym antrykotem wołowym i zalana bardzo serowym sosem. Philly Cheese Steak Sandwich u Pana Balerona, czyli bułka załadowana po ranty zgrillowanym antrykotem wołowym i zalana bardzo serowym sosem.
Czytającym ten tekst mięsożercom z pewnością Pana Balerona przedstawiać nie trzeba (roślinożercy raczej nie mają czego tam szukać). Ten wrzeszczański mikrobar specjalizuje się w podawaniu kanapek w stylu Philly Cheese Steak Sandwich. To dobrej jakości podłużna bułka załadowana po ranty zgrillowanym z cebulką siekanym antrykotem wołowym i zalana bardzo serowym sosem. Zjemy i wersję klasyczną (od 18 zł) i oczywiście kilka kompozycji rozbudowanych o dodatkowe składniki, np. marynowane jalapenos. Pysze i uzależniające.



Podwójny (albo potrójny) burger



Podwójny burger z podwójnym bekonem i nachosami w Pasibusie. Podwójny burger z podwójnym bekonem i nachosami w Pasibusie.
Zdawałoby się, że boom na burgery mija, ale niedawne pojawienie się w CH Morena minisieciówki Pasibus wprowadziło powiew świeżości w tej branży. Pasibusowe burgery (od 16 zł) wyróżnia spore pole manewru przy komponowaniu kanapki. Za 8 zł możemy dorzucić dodatkową porcję mięsa (spokojnie, nie tylko jedną), za 6 zł - kotlet serowy, a za 2 zł ekstra ser czy boczek. Największe głodomory zamawiają burgery przypominające kilkupiętrowe wieżowce. Co ciekawe, nie tylko dobrze to wygląda na fociach w sieci, ale i naprawdę nieźle smakuje, bo Pasibus pasie brzuchy klientów na niezłej jakości składnikach.



Pączek w szejku



Frikszejki w Yummy - prawdopodobnie najbardziej ekstremalny deser w mieście. Frikszejki w Yummy - prawdopodobnie najbardziej ekstremalny deser w mieście.
Wrzeszczańska knajpka Yummy specjalizuje się co prawda w pankejkach, ale zjemy tutaj również prawdopodobnie najbardziej ekstremalny deser w całym Trójmieście. Mowa o tzw. frikszejkach (16 zł), czyli autorskich napojach na bazie mleka i lodów, których szklanki uginają się od masy przeróżnych dodatków. W zależności od kompozycji znajdziemy w niej ciastka, owoce, orzeszki, masło orzechowe, przeróżne sosy, precelki, a nawet popcorn. Największe łasuchy powinny domówić koronę z pączka (3 zł) przysypanego kopą bitej śmietany. Uwaga, po zjedzeniu trudno wstać od stołu.



Drożdżówka o smaku pizzy



Nieprzyzwoicie gruba pizza z Gdynianki. Nieprzyzwoicie gruba pizza z Gdynianki.
Pizza w Gdyniance przy Świętojańskiej to kulinarna legenda od kilku dekad. Choć tak naprawdę niewiele ma wspólnego ze swoim włoskim protoplastą. Jej miłośnicy - z powodu jej wyjątkowych gabarytów - nazywają ją pieszczotliwie drożdżówą albo bułą i zajadają się najchętniej dwuskładnikową "Cebulową" (10 zł). Kompozycja nie jest zbyt wyrafinowana - na grubym placku zapiekany jest ser i cebula, a całość przed wydawką smarowana jest obficie sosem keczupowym i (opcjonalnie) obsypywana majerankiem i pieprzem ziołowym. I o to właśnie chodzi.



Półmetrowa zapiekanka



Zapiekanka z ekstra boczkiem przy Infoboksie. Zapiekanka z ekstra boczkiem przy Infoboksie.
Zapiekanki w dawnych budach na miejscu obecnego Infoboksu w Gdyni były "od zawsze". I wciąż uchodzą za jedne z lepszych w mieście. To półmetrowa chrupiąca buła z niezłym serowo-pieczarkowym farszem i domowymi sosami. Ale tak naprawdę to miejsce trzeba odwiedzić z powodu boczku, którym (na życzenie klienta) obficie obkładana jest zapieczona bagietka. Tyle radości i tylko 10 zł.

Miejsca

Miejsca

  • Pasibus Gdańsk, Franciszka Schuberta 102A

Opinie (124) 4 zablokowane

  • Z tych wszystkich buł wybieram frikszejka :-) wyglądają pysznie.

    • 3 9

  • bo wszystko co dobre, to niezdrowe jest...

    • 18 5

  • Pankejki?

    Pankretyn pisal?
    Bez watpliwosci.

    • 23 4

  • Nie jem mrozonych (1)

    Sam robię ze swierzych produktów

    • 4 10

    • swiezych

      • 6 2

  • (3)

    Lewactwu, ekoterrorystom, fitnesowcom i tym wszystkim wielkomiejskim dziwolągom odbiło już totalnie. Mam się wstydzić, że lubię dobrze i syto zjeść?

    • 23 15

    • Róbta co chceta

      Kto ci każe się wstydzić? Chcesz być zapuszczonym tłustym i oblesnym knurem to sobie bądź. Nikogo to nie obchodzi bo to tylko twoja sprawa więc nie wstydź się i jedz co chcesz i ile chcesz

      • 7 4

    • (1)

      Lewactwu...wszedzie prawiczki widza lewakow,przeciez to powinno byc juz uznane za jednostke chorobowa

      • 7 1

      • Trzeba zwalczać lewackie, kontrrewolucyjne jedzenie, zagrażające budowie nowej, narodowej Polski!

        • 3 3

  • takie frytki w sosie są ohydne (7)

    bo miękkie błe

    • 19 10

    • jesli masz dobrze opieczone to nie (3)

      jestem w tym specjalista.

      • 6 1

      • jesli to na serio odpowiedź, a na taką wygląda, to dzięki za podpowiedź. (2)

        widocznie miałem kilka razy pecha jeść rozwalające sie od sosu frytki tego typu i zachodziłem w głowę co to niby za przyjemność.

        • 0 0

        • Niema tego nigdzie

          Zjedz tam bo wcześniej nigdzie tego bys nie zjadł wiec jeżeli nie jadles u nich to nie masz porównania

          • 2 1

        • Jeśli nie jadłeś w KNL...

          to chyba w Kanadzie ;-) A polecam zjeść na miejscu :-)

          • 0 0

    • to nie jedz

      • 2 2

    • Są zarąbiste!! (1)

      Oto chodzi w tym daniu a frytki i tak sa chrupiace nawet po zalaniu sosem a pozatym sa robione identycznie jak w kanadzie czyli w 100%prawidlowo i tak musi być dużo frytek dużo sera i sosu niestety do lekkich to nie należy ale chyba nie jesteśmy babciami 80letnimi ktore badaja co tydzien cholesterol i nie musimy sie przejmowac takim detalem

      • 8 2

      • Frytki uwielbiam, ale gruuube i z majonezem

        Jest jedno ale - smażone w tłuszczu wołowym. Bajka.

        • 2 3

  • no i ta wąska specjalizacja, "pankejki"

    puknijcie się w czoło, najlepiej suchym pankejkiem

    • 22 0

  • (2)

    Te frikszejki wyglądają na 2000 kalorii. Plus cukrzyca gratis.

    • 12 4

    • Tak ma być

      No i wlasnie oto chodzi przecież nie podajemy tego przymusowo każdemu i rozkazujemy to jeść

      • 3 1

    • Na pewno są za słodkie

      Problemem słodyczy jest to, że są "po amerykańsku" nadmiernie słodkie. Jak ktoś żre cukier tonami, to łaknie go jeszcze więcej. Dla okazjonalnego łasucha taki deser jest przesłodzony.

      • 3 1

  • Poco zamawiac. Lepiej kupic mrozone i zrobic pitce w piekarniku (2)

    • 3 2

    • chyba piccę... (1)

      • 0 1

      • picce na taccy

        • 1 0

  • Pytanie do autora tekstu (1)

    Panie autorze, co to za "nowotwór językowy" ta Pańska "wydawka"?

    • 6 2

    • To nie słowotwórstwo autora, tylko określenie od dawna funkcjonujące w gastronomii. Ale ty i tak się przyczepisz, prawda? :)

      • 2 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane