Wiadomości

stat

GastroTOP: dokąd na obiad przy obwodnicy?

fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

Nie tylko zajazdy i fast-foody karmią przejeżdżających obwodnicą przez Trójmiasto. Na obrzeżach miasta znajdziemy kilka ciekawych restauracji, m.in. z kuchnią polską, śródziemnomorską, włoską, a nawet brazylijską.



Kowall - nowoczesna kuchnia polska



Kowall zobacz na mapie Gdańska to restauracja wciąż trochę nieodkryta przez mieszkańców spoza dzielnicy Kowale, gdzie się znajduje. Smakosze powinni te zaległości jak najszybciej nadrobić - lokalem zarządza Artur Moroz, jeden z renomowanych trójmiejskich szefów, właściciel Bulaja. W przeciwieństwie do sopockiej restauracyjki, Kowall to lokal przestronny, rodzinny i otwarty na gościa poszukującego prostszych smaków. Karta nie jest długa, zmienia się sezonowo i trafia przede wszystkim do miłośników kuchni polskiej, tej tradycyjnej i nowoczesnej. Zjemy tutaj m.in. tatar (26 zł), żurek (14 zł), domowy pasztet z marynatami (14 zł), sałatę z wędzoną piersią gęsi z sosem pomarańczowym i kasztanami (24 zł), polędwiczkę wieprzową z grzybami (39 zł) czy domowe pierogi (od 19 zł). Ceny nie należą do najwyższych, tym bardziej, że większość półproduktów przygotowywana jest na miejscu z lokalnych składników. Czynne codziennie w godz. 11-22. Do restauracji Kowall w Centrum Kowale przy ul. Staropolskiej 32a dojedziemy z obwodnicy zjazdem na Kowale.



Pousada Kumaki - brazylijski grill churrasco



Zjeżdżając z obwodnicy na wysokości Kowal, ale kierując się w drugą stronę, czyli w kierunku Bąkowa, dojedziemy do niewielkiego gospodarstwa pod adresem Wieczornych Mgieł 21. W kompleksie niewielkich budynków działa tam szkółka jeździecka oraz urokliwa restauracja Pousada Kumaki zobacz na mapie Gdańska. To wspólne przedsięwzięcie wychowanej tutaj Polki i jej brazylijskiego męża, którzy postanowili otworzyć lokal z tradycyjnymi potrawami z ojczyzny mężczyzny. Wizyta tutaj powinna być obowiązkowa dla każdego poszukiwacza nietypowych smaków, bo prawdopodobnie drugiego takiego miejsca nie znajdzie w całej Polsce. Można zamówić m.in. talerz przystawek (30 zł), w tym m.in. kibe, czyli gryczane krokiety z mięsem i ziołami, zupę z czarnej fasoli (15 zł), polędwicę z dorsza z warzywami i krewetkami pieczoną w liściu bananowca (65 zł) czy szynkę wieprzową z zasmażką maniokową, warzywami i prażonym boczkiem (45 zł). Najlepiej jednak zarezerwować stolik podczas imprezy Rodizio de Churrasco (terminy na stronie restauracji), czyli brazylijskiej uczty z mięsem z grilla przygotowywanym przez szefa kuchni na oczach gości przy specjalnym palenisku. W cenie 80 zł od osoby serwowanych jest sześć rodzajów mięsa i kilkanaście rodzajów ciepłych i zimnych przystawek, m.in. grillowana polenta i pieczone banany. Wszystko w nielimitowanych ilościach. Pousada Kumaki czynna jest od środy do piątku w godz. 15-22, a w weekendy od godz. 10.



Azurro - śródziemnomorskie smaki



Azzurro zobacz na mapie Gdańska to restauracja, gdzie odnajdą swoje miejsce miłośnicy smaków z regionu morza Śródziemnego. I nie chodzi tu tylko o kuchnię włoską czy grecką. W lokalu przy zjeździe na ulicę Spacerową znajdziemy również dania inspirowane kuchnią tunezyjską czy francuską. Właściciel, który zresztą w tych rejonach zdobywał gastronomiczne szlify, dba o to, żeby dania były wysokiej jakości i jak najlepiej oddawały smak i klimat miejsca, z którego pochodzą. Warto spróbować m.in. szaszłyków z krewetek na risotto (49 zł), grillowanej dorady (44 zł), tadżina z baraniną (37 zł), łososia z cytrusami (40 zł), grillowanej fety z miodem i sezamem (18 zł) czy brików - tunezyjskich placuszków nadziewanych ziemniakami i tuńczykiem (15 zł). Azzurro świetnie nadaje się na rodzinny wypad - restauracja znajduje się w piętrowym, przestronnym budynku ze sporym, zagospodarowanym i dostępnym dla gości ogrodem tuż pod lasem. Aby tam dotrzeć, należy zjechać z obwodnicy na wysokości Osowy kierując się w stronę Sopotu i skręcić w boczną dróżkę po przeciwnej stronie zjazdu do hipermarketu. Czynne od wtorku do czwartku w godz. 12-21, a od piątku do niedzieli w godz. 12-22.



Tutta Mia - tradycyjne włoskie smaki



Tutta Mia zobacz na mapie Gdyni założył dwanaście lat temu Włoch, który przeprowadził się dla żony do Polski. To doświadczony szef kuchni, który gotuje od kilku dekad i w Polsce postanowił karmić zgodnie z kulinarnymi prawidłami, które poznał w swojej ojczyźnie. Dlatego też właściciel nie idzie na kompromisy, pracuje na włoskich produktach, stara się wiernie odtwarzać ojczyste smaki, a jego misją jest być ambasadorem włoskiej kuchni w Trójmieście. W Tutta Mia znajdziemy klasyczne potrawy, m.in. carpaccio wołowe ze szparagami i parmezanem (28 zł), bruschetty z wypiekanego na miejscu pieczywa (25 zł), tagliatelle z krewetkami i pistacjami (35 zł), ravioli z prawdziwkami w sosie z czarnych trufli (40 zł), polędwicę wołową z rukolą i parmezanem (56 zł) i wiele innych włoskich dań, w tym pizzę z pieca opalanego drewnem. Lokal znajduje się przy ul. Morskiej 357, tuż przy zjeździe z obwodnicy w Chyloni. Lokal czynny jest codziennie od godz. 12 do 22.



Magnifico - kameralne włoskie bistro



Magnifico zobacz na mapie Gdańska w Klukowie to kameralne bistro, które sprawdzić powinni przede wszystkim fani pizzy i makaronów. To właśnie w tych dwóch daniach specjalizuje się właściciel - energetyczny młody człowiek, którego marzeniem było otwarcie małej, włoskiej restauracji. Zresztą temperamentem nie ustępuje Włochom - wita swoich gości w progu, pamięta o ich ulubionych potrawach, dotrzymuje towarzystwa. W Magnifico możemy wybierać w kilkunastu rodzajach pizzy wypiekanych w piecu opalanym drewnem (od 15 zł do 36 zł) i prawie dziesięciu pozycjach makaronowych (ze świeżego, jajecznego makaronu importowanego z Włoch). Warto spróbować m.in. czarnego spaghetti z owocami morza (28 zł), tagliatelle z szynką crudo i kozim serem (28 zł) czy gnocchi w sosie z czarnych trufli (28 zł). W menu znalazło się też miejsce na kilka przystawek i sałatek. Lokal czynny jest codziennie w godz. 12-20, a najłatwiej dojechać do niego zjeżdżając z obwodnicy w kierunku lotniska i skręcając w ul. Radarową przed pierwszym rondem.



Monte Carlo Pizza i Wino



To miejsce zapewne dobrze znają fani motoryzacji, powinni też poznać fani pizzy. Monte Carlo Pizza i Wino zobacz na mapie Gdańska znajduje się bowiem w kompleksie Motostrefa na Szadółkach. W pierwszej chwili można pomyśleć, że jest to bar w budynku stacji benzynowej, ale nic bardziej mylnego. To samodzielna restauracja z piecem opalanym drewnem, która specjalizuje się w neapolitańskiej pizzy w wielu odsłonach. Każdy placek kryje się pod nazwą rajdowego samochodu. Zamawiając Mirafiori zjemy klasyczną margheritę, a Lancię Stratos - specjalność szefa kuchni - włoski placek z pikantnym salami i pastą z czarnych trufli. Ceny zaczynają się od 16 zł, najdroższa pozycja kosztuje 34 zł. Oprócz tego zjemy tutaj kilka dań makaronowych (od 14 zł) i sałatek (od 19 zł). Czekając na obiad możemy zostawić auto w pobliskim samochodowym SPA, zatankować lub zlecić naprawę w zakładzie mechanicznym. Monte Carlo czynne jest od poniedziałku do czwartku w godz. 12-20:30, w piątki i soboty w godz. 12-21:30, a w niedziele w godz. 12-19:30. Najłatwiej z obwodnicy dojechać zjazdem na Szadółki, a następnie kierując się ulicą Lubowidzką w stronę Otomina.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (113)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

18

czerwca

23

czerwca

Slow Fest Sopot - Sopot od ... Sopot, Molo w Sopocie

23

czerwca

Rozrywka

Ricky Martin wystąpi w Ergo Arenie
Ricky Martin wystąpi w Ergo Arenie
Sławomir rozgrzał publiczność w Gdynia Arenie
Koncert Sławomira w Gdynia Arenie

Kultura

20 lat z gdańskimi carillonami
20 lat z gdańskimi carillonami
Gilbert & George: chcemy być normalni i dziwni
Gilbert & George: normalni i dziwni

Planuj z nami tydzień