Wiadomości

stat

Gastrobanda: Kamil z bułką pełną krewetek

Mam nadzieję, że miłośnicy krewetek pokochają je bardziej, a sceptycy zaczną kolejny rozdział kulinarny. Poszukujcie nowych smaków, cieszcie się każdą chwilą w kuchennych zakamarkach.
Mam nadzieję, że miłośnicy krewetek pokochają je bardziej, a sceptycy zaczną kolejny rozdział kulinarny. Poszukujcie nowych smaków, cieszcie się każdą chwilą w kuchennych zakamarkach. fot. Piotr Zastróżny

Niektórzy pieją z zachwytu nad krewetkami, inni za nimi nie przepadają. Dlatego przepis, jakim się podzielę, zapewne pokochają... wszyscy. To będzie prosta bułka z bardzo obfitą zawartością smakową. Ostatnio w moim kulinarnym cyklu "Gastrobanda Kamila Sadkowskiego" pisałem o przepysznej karkówce w grilla.



Czy jadasz krewetki?

tak, bardzo często, uwielbiam je 38%
od czasu do czasu, jak najdzie mnie ochota 45%
raczej unikam, ale jak trzeba, to zjem 5%
nie, odrzucają mnie 12%
zakończona Łącznie głosów: 760
Do przygotowania dla czterech osób będzie potrzebny niewielki koszyk zakupowy. Cztery bułki (maślane, takie jak do hot-dogów), kilkanaście surowych krewetek (obranych lub w pancerzu), kilka plastrów dobrej pikantnej kiełbasy (chorizo lub innej pikantnej), majonez (trzy łyżki), sos tabasco (kilka kropli), kilka liści sałaty lodowej, awokado (dojrzałe), chili (najlepiej świeże, niewielka sztuka), pomidor (jedna sztuka - fajnie jak kupicie żółty), łyżka soku z limonki, mała łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli, drobny szczypiorek (posiekany do posypania), kilkanaście gałązek kolendry, szczypta soli.

Te składniki spowodują, że zwykła bułka będzie smakowała wyśmienicie. Na pewno będzie to ciekawe urozmaicenie domowego menu.


Zacznijcie od przygotowania pasty z awokado. Musicie wyciągnąć miąższ i rozgnieść widelcem, do tego dorzucacie posiekane chili i czerwoną cebulę, sok z limonki i posiekaną kolendrę. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą do smaku.

Krewetki oczyszczamy z pancerza oraz z układu pokarmowego i krwionośnego (pokarmowy to ta zielona lub żółta masa na grzbiecie, krwionośny to ta czarna żyłka pod spodem, delikatnie nacinamy i oczyszczamy, następnie płuczemy). Chorizo kroimy w cienkie plastry. Smażymy chorizo i dodajemy pokrojone w kawałki krewetki, kilka minut wspólnego smażenia wystarczy.


Majonez mieszamy z tabasco, pomidory kroimy w drobną kostkę, sałatę siekamy lub kroimy w cienkie paski. Szczypiorek drobno siekamy. Bułki nacinamy wzdłuż. Kilkanaście minut i składniki gotowe.

Podgrzewamy bułki w piekarniku i smarujemy pastą z awokado i majonezem, dodajemy sałatę i krewetki z chorizo, posypujemy pomidorem i szczypiorkiem.

Doskonale smakuje z kieliszkiem zimnego wina. Piotr ZastróżnyFestusa zaproponował dwie butelki: lekko musujące Caves Da Cerca Famega Vinho Verde Branco 2018 (29 zł) lub Fritz Haag Riesling 2018 (69 zł). Te wina idealnie uzupełnią lekko ostry i kwaśny posmak bułki z dodatkami.

Mam nadzieję, że miłośnicy krewetek pokochają je bardziej, a sceptycy zaczną kolejny rozdział kulinarny. Poszukujcie nowych smaków, cieszcie się każdą chwilą w kuchennych zakamarkach.

15

września

20

września

XXVI Dary Ziemi Gdynia, Park Kolibki w Orłowie

Rozrywka

Planuj tydzień: festiwal filmowy w Gdyni, dzień otwarty schronów, weekend kulinarny
Planuj tydzień: nudy nie będzie
Aquaman i Green Lantern na okładkach z Gdańskiem w tle
Aquaman i Green Lantern z Gdańskiem w tle

Kultura

Aquaman i Green Lantern na okładkach z Gdańskiem w tle
Aquaman i Green Lantern z Gdańskiem w tle
David Garrett: Jestem szczęściarzem, że mam tak fantastyczną publiczność
David Garrett: Jestem szczęściarzem

Nowe lokale

Tu Można Marzyć

Restauracje
Gdańsk
Opata Jacka Rybińskiego 25

Dobra-Pizza.com, Japa Gyros

Pizzerie
Gdańsk
Franciszka Hynka 55

Aloha Burgers

Burgery
Gdańsk
Jana Kilińskiego 4

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: festiwal filmowy w Gdyni, dzień otwarty schronów, weekend kulinarny
Planuj tydzień: nudy nie będzie