• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: Kamil z bułką pełną krewetek

Kamil Sadkowski
20 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Mam nadzieję, że miłośnicy krewetek pokochają je bardziej, a sceptycy zaczną kolejny rozdział kulinarny. Poszukujcie nowych smaków, cieszcie się każdą chwilą w kuchennych zakamarkach. Mam nadzieję, że miłośnicy krewetek pokochają je bardziej, a sceptycy zaczną kolejny rozdział kulinarny. Poszukujcie nowych smaków, cieszcie się każdą chwilą w kuchennych zakamarkach.

Niektórzy pieją z zachwytu nad krewetkami, inni za nimi nie przepadają. Dlatego przepis, jakim się podzielę, zapewne pokochają... wszyscy. To będzie prosta bułka z bardzo obfitą zawartością smakową. Ostatnio w moim kulinarnym cyklu "Gastrobanda Kamila Sadkowskiego" pisałem o przepysznej karkówce w grilla.



Czy jadasz krewetki?

Do przygotowania dla czterech osób będzie potrzebny niewielki koszyk zakupowy. Cztery bułki (maślane, takie jak do hot-dogów), kilkanaście surowych krewetek (obranych lub w pancerzu), kilka plastrów dobrej pikantnej kiełbasy (chorizo lub innej pikantnej), majonez (trzy łyżki), sos tabasco (kilka kropli), kilka liści sałaty lodowej, awokado (dojrzałe), chili (najlepiej świeże, niewielka sztuka), pomidor (jedna sztuka - fajnie jak kupicie żółty), łyżka soku z limonki, mała łyżeczka posiekanej czerwonej cebuli, drobny szczypiorek (posiekany do posypania), kilkanaście gałązek kolendry, szczypta soli.

Te składniki spowodują, że zwykła bułka będzie smakowała wyśmienicie. Na pewno będzie to ciekawe urozmaicenie domowego menu.


  • Z tych składników wyczarujesz pyszną potrawę z krewetkami.
  • Zacznijcie od przygotowania pasty z awokado. Musicie wyciągnąć miąższ i rozgnieść widelcem.
  • Do awokado dorzucacie posiekane chili i czerwoną cebulę, sok z limonki i posiekaną kolendrę.
  • Do awokado dorzucacie posiekane chili i czerwoną cebulę, sok z limonki i posiekaną kolendrę.
  • Wszystko mieszamy i doprawiamy solą do smaku.
  • Krewetki oczyszczamy z pancerza oraz z układu pokarmowego i krwionośnego (pokarmowy to ta zielona lub żółta masa na grzbiecie, krwionośny to ta czarna żyłka pod spodem, delikatnie nacinamy i oczyszczamy, następnie płuczemy).
  • Chorizo kroimy w cienkie plastry.
  • Smażymy chorizo i dodajemy pokrojone w kawałki krewetki, kilka minut wspólnego smażenia wystarczy.
  • Majonez mieszamy z tabasco.
  • Pomidory kroimy w drobną kostkę.
  • Sałatę siekamy lub kroimy w cienkie paski.
  • Szczypiorek drobno siekamy. Następnie bułki nacinamy wzdłuż. Podgrzewamy w piekarniku i smarujemy pastą z awokado i majonezem, dodajemy sałatę i krewetki z chorizo, posypujemy pomidorem i szczypiorkiem. Gotowe!
Zacznijcie od przygotowania pasty z awokado. Musicie wyciągnąć miąższ i rozgnieść widelcem, do tego dorzucacie posiekane chili i czerwoną cebulę, sok z limonki i posiekaną kolendrę. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą do smaku.

Krewetki oczyszczamy z pancerza oraz z układu pokarmowego i krwionośnego (pokarmowy to ta zielona lub żółta masa na grzbiecie, krwionośny to ta czarna żyłka pod spodem, delikatnie nacinamy i oczyszczamy, następnie płuczemy). Chorizo kroimy w cienkie plastry. Smażymy chorizo i dodajemy pokrojone w kawałki krewetki, kilka minut wspólnego smażenia wystarczy.


Majonez mieszamy z tabasco, pomidory kroimy w drobną kostkę, sałatę siekamy lub kroimy w cienkie paski. Szczypiorek drobno siekamy. Bułki nacinamy wzdłuż. Kilkanaście minut i składniki gotowe.

Podgrzewamy bułki w piekarniku i smarujemy pastą z awokado i majonezem, dodajemy sałatę i krewetki z chorizo, posypujemy pomidorem i szczypiorkiem.

Doskonale smakuje z kieliszkiem zimnego wina. Piotr ZastróżnyFestusa zaproponował dwie butelki: lekko musujące Caves Da Cerca Famega Vinho Verde Branco 2018 (29 zł) lub Fritz Haag Riesling 2018 (69 zł). Te wina idealnie uzupełnią lekko ostry i kwaśny posmak bułki z dodatkami.

Mam nadzieję, że miłośnicy krewetek pokochają je bardziej, a sceptycy zaczną kolejny rozdział kulinarny. Poszukujcie nowych smaków, cieszcie się każdą chwilą w kuchennych zakamarkach.

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

Opinie (61) 8 zablokowanych

  • Nie lubie robali..

    niema miesa nie ma zarcia.

    • 8 10

  • chorizo + krewetki + majonez = bomba cholesterolowa !! (2)

    • 9 6

    • cholesterolu nikt jeszcze nie widział na oczy

      więc on nie istnieje:)

      • 1 4

    • 95% mózgu to zły cholesterol, nie bój się żyć

      • 3 1

  • w gdyńskim honolulu juz jest

    a tam żadna nowość. w gdyni w honolulu buła z krewetkami od dawna jest. polecam

    • 7 2

  • bułki maślane???

    • 9 2

  • zimne wino? chyba lekko schłodzone - białe lub różowe. Bo czerwonego zimnego nie podaje się nigdzie (1)

    • 6 1

    • Raczej zimne...

      Festus zaproponował zielone biale wino (młode, lekkie, lekko musujące) więc 6-8 stopni to dobra temperatura.

      • 1 0

  • Ach..jak marze o mezczyznie,ktory gotowalby dla mnie (2)

    • 1 4

    • bedzie dobrze (1)

      jeszcze nie jeden zakreci dla ciebie w rondlu. trzymaj sie

      • 3 0

      • Dziekuje Andrzeju :)

        • 0 0

  • najlepszą bułę z krewetkami z morza północnego (inaczej smakują) (3)

    jadłam w Oslo, ale kosztowała ze 150 zł :D

    • 5 2

    • nie 150 tylko 35-40zl. (2)

      i nie bulka tylko kanapka. chyba ze w duty free kupowales to moze 150

      • 2 1

      • nie wiem co, nie wiem za ile i nie wiem gdzie kupowałam (1)

        a ty wiesz :D

        • 0 0

        • To jak nie wiesz to nie pisz glupot

          Ze bulka w Oslo kosztuje 150zl. To chyba jakis kolega ci opowiadal i przesadzil

          • 2 1

  • a wiecie ze te krewetki z vietnamu są warte tyle co ich odchody? (3)

    • 8 2

    • (2)

      Dobra zjedz niedzielne mielone bo są najlepsze i uwal się spać

      • 3 6

      • przynajmniej zdrowiej i po Polsku :) (1)

        • 7 1

        • mhm, ani zdrowo, ani po polsku, chyba, że polska tradycja kulinarna to dla ciebie napchanie bebzona byle czym

          • 0 1

  • Krewetki podwyższają cholesterol (2)

    I to znacznie

    • 3 5

    • To chyba dobrze.

      • 1 0

    • Cholesterol w pożywieniu

      mający mieć wpływ na zdrowie, to mit

      • 1 0

  • Fuuuuuuj !

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane