• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: Kamil z miską szczęścia

Kamil Sadkowski
5 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Tym razem polecam pożywną "miskę szczęścia". Tym razem polecam pożywną "miskę szczęścia".

Dla zabieganych i kochających świeże oraz wyjątkowe smaki mam jeden z moich wątków azjatyckich. Miskę pełną wartościowych, smacznych produktów, czyli PokeBowl. Ostatnio polecałem w moim cyklu "Gastrobanda" rozgrzewające danie z dynią.




Na początek dobra wiadomość: przygotowanie wszystkiego to będzie szybka akcja. Jeśli lubujecie się w tym regionie świata, to lista dodatkowych produktów będzie minimalnie krótka i zapewne większość podstawowych składników macie w zakamarkach kuchennych.

Potrzebujecie:

- kawałek świeżego łososia (0,4 kg bez skóry, polecam Mowi);
- ryż basmati lub jaśminowy (ryż 1 kubek, woda do gotowania 1,2 kubka);
- jedno awokado;
- kilka gałązek kolendry;
- pół ogórka;
- jedną lub dwie łyżki pasty chilli;
- jedną łyżkę octu ryżowego;
- dwie łyżki cukru pudru;
- jedną średniej wielkości marchew;
- kilka rzodkiewek;
- cztery łyżki jasnego sosu sojowego;
- dwie łyżki oleju sezamowego;
- jedną łyżeczkę czarnego lub białego prażonego sezamu;
- jedną papryczkę chili Bird's Eye;
- pół limonki;
- dojrzałe mango;
- jedną dymkę;
- dowolne kiełki;
- dwie szalotki;
- olej roślinny do smażenia;
- kawałek świeżego imbiru.

  • Miskę szczęścia przygotujecie szybko i bez trudności.
  • Mango kroicie w kostkę.
  • Łososia kroicie w solidną kostkę, następnie mieszacie go w marynacie.
  • Kolendra doda daniu oryginalnego smaku i aromatu.
Zatem zaczynajcie. Gotujecie ryż z odrobiną soli i odstawiacie do przestudzenia. W trakcie gotowania, kroicie w solidną kostkę łososia, którego mieszacie w marynacie (sos sojowy, olej sezamowy, imbir otarty na małych oczkach). Następnie dodajecie sezam i mieszacie składniki. Ogórka kroicie obieraczką wzdłuż na cienkie plastry ze skórką i wkładacie do marynaty (pasta chili, cukier puder, ocet ryżowy), po kilkunastu minutach odsączacie na sitku.


Mango kroicie w kostkę. Marchew obieracie i kroicie w cienkie paski. Rzodkiewki kroicie w cieknie plasterki. Chili i dymkę kroicie w słupki lub plasterki. Szalotkę kroicie na cienkie plastry i smażycie na gorącym oleju, aż delikatnie się zrumienią i odsączacie na ręczniku papierowym.

Przekładacie do miski ryż, na nim układacie całe dobro, które wcześniej przygotowaliście. Tylko tyle, albo aż tyle. Micha pełna samych dobroci jest gotowa i tylko czeka na uzupełnienie. To uzupełnienie będzie wyjątkowe, zadba o nie Piotr ZastróżnyFestusa.

Ze swoich zasobów proponuje dwa wina, które wyjątkowo poleca do tej miski, mianowicie: Fritz Haag Riesling 2018 (cena 69 zł), oraz Terra de Asorei Nai Albarino 2018 (cena 54 zł).

Teraz wystarczy idealnie spocząć pod kocem. Z miską pełną szczęścia i kieliszkiem wina nie będą wam straszne krótkie i chłodne dni.

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

Opinie (56) 3 zablokowane

  • I to ma być już wszystko??? (1)

    Przepis to raczej typowe czyszczenie lodówki, w tym przypadku jeśli komuś zgromadziło się sporo żywności o azjatyckim pochodzeniu.

    • 16 20

    • to są standardowe składniki a nie "czyszczenie lodówki"

      tym bardziej w restauracji, nikt nie mówi żebyś sam robił, gość poleca żeby wpaść do niego na tą michę

      • 2 1

  • Łosoś surowy? (4)

    • 8 4

    • Upieczony by nie fruwał.

      • 1 3

    • surowy, wymieszany tylko w marynacie.

      • 3 1

    • a co? (1)

      w marynacie się "ugotuje", Skandynawia tak je standardowo

      • 3 1

      • tjaaa tylko że u nich dziś rano złowiony - po południu kupiony - wieczorem skonsumowany

        a u nas minimum tydzień w chłodni leży ... a i pół roku ryba w chłodni to standard !!!

        • 0 0

  • Mieso, mieso, mieso .... (1)

    • 4 7

    • Panie to jest kiosk Ruchu...

      ..ja tu , ja tu mięso mam!!!!!!!!!!!!

      • 4 0

  • Nie radzę jeść i pić leżąc pod kocem (1)

    To się może skończyć udławieniem, zalaniem, pobrudzeniem itp.

    • 12 7

    • Bo pod kocem to trzeba umieć "spocząć idealnie"... wówczas sprawa nie skończy się na pralni... (chyba, że po udławieniu człowiek faktycznie "spocznie", to wtedy "temu kocu" będzie wszystko jedno)

      • 0 0

  • Pytanie do fachowcow (6)

    Czy jesli marchewkę pokroję nie w paski, tylko w plasterki, a rzodkiewkę nie w plasterki tylko w słupki, to przepis wyjdzie tak samo dobrze? Pytam bo z opisu wynika ze to dosc istotne a nie chcialbym czegos zepsuc

    • 29 6

    • (2)

      Nie wyjdzie.
      Smak w warzywach inaczej rozchodzi się po długości, a inaczej poprzecznie.

      • 18 4

      • (1)

        Pokrój sobie marchewkę tak i tak i zrób dwie sałatki. Jak zaczniesz żuć twardego "talarka" marchewy to zrozumiesz czy warto w słupki

        • 12 0

        • jest podstawowa róznica

          słupek inaczej podrażni kubki smakowe - bo od razu po przekroju języka.
          a talarki nie.

          • 0 0

    • trudniej widelcem sie je, ot cala tajemnica (1)

      a chcailes byc taki ironiczny. Mozesz wszystkie skladniki zastapic kartoflami, bedzie bardziej swojsko

      • 9 4

      • w tabace bys takiej riposty nie wymyslił

        ale dzis czwartek to pewnie masz pustki, wiadomo po sezonie beheheh

        • 2 5

    • zależy czym będziesz jadł

      • 2 2

  • Nie wiem czy przygotowanie tego wszystkiego (1)

    to faktycznie będzie szybka akcja... Mnie się odechciało na samą myśl o ilości czasu poświęconego na zgromadzenie tych wszystkich produktów :(

    • 38 4

    • to reklama restauracji a nie książka kucharska

      • 1 0

  • Czytając to chyba wolę zjeść jabłko (2)

    dłuższej listy zakupów nie można było dać?

    • 32 5

    • mam wszystko w domu (1)

      jeśli nie masz to odwiedź restaurację

      • 2 2

      • awokado wprost od kaszubskiego rolnika

        a chilli świeżynka wprost od sąsiada z działki

        • 1 0

  • Na szybko ... (2)

    ... jak ktoś spędzi za nas pół dnia robiąc zakupy.

    • 13 3

    • godzina w supermarkecie to pół dnia według ciebie? (1)

      interesujące

      • 2 4

      • zakład Dolary przeciwko Orzechom

        że za h-pana nie kupisz tego wszystkiego w jednym jedynym supermarkecie !!!
        NO-WAY jak mawiali starożytne kaszuby

        • 0 0

  • (2)

    polecam pokebowl w Midori :))

    • 3 2

    • midori

      to tragedia

      • 1 1

    • chyba na przeczyszczenie

      • 1 2

  • Super (1)

    Wygląda apetycznie.
    Chętnie bym skonsumował.
    Gdzie można zjeść coś podobnego na mieście w Gdańsku?

    • 3 9

    • Google wyłączyli czy co?

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane