• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: Kamil z miską szczęścia

Kamil Sadkowski
5 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Tym razem polecam pożywną "miskę szczęścia". Tym razem polecam pożywną "miskę szczęścia".

Dla zabieganych i kochających świeże oraz wyjątkowe smaki mam jeden z moich wątków azjatyckich. Miskę pełną wartościowych, smacznych produktów, czyli PokeBowl. Ostatnio polecałem w moim cyklu "Gastrobanda" rozgrzewające danie z dynią.




Na początek dobra wiadomość: przygotowanie wszystkiego to będzie szybka akcja. Jeśli lubujecie się w tym regionie świata, to lista dodatkowych produktów będzie minimalnie krótka i zapewne większość podstawowych składników macie w zakamarkach kuchennych.

Potrzebujecie:

- kawałek świeżego łososia (0,4 kg bez skóry, polecam Mowi);
- ryż basmati lub jaśminowy (ryż 1 kubek, woda do gotowania 1,2 kubka);
- jedno awokado;
- kilka gałązek kolendry;
- pół ogórka;
- jedną lub dwie łyżki pasty chilli;
- jedną łyżkę octu ryżowego;
- dwie łyżki cukru pudru;
- jedną średniej wielkości marchew;
- kilka rzodkiewek;
- cztery łyżki jasnego sosu sojowego;
- dwie łyżki oleju sezamowego;
- jedną łyżeczkę czarnego lub białego prażonego sezamu;
- jedną papryczkę chili Bird's Eye;
- pół limonki;
- dojrzałe mango;
- jedną dymkę;
- dowolne kiełki;
- dwie szalotki;
- olej roślinny do smażenia;
- kawałek świeżego imbiru.

  • Miskę szczęścia przygotujecie szybko i bez trudności.
  • Mango kroicie w kostkę.
  • Łososia kroicie w solidną kostkę, następnie mieszacie go w marynacie.
  • Kolendra doda daniu oryginalnego smaku i aromatu.
Zatem zaczynajcie. Gotujecie ryż z odrobiną soli i odstawiacie do przestudzenia. W trakcie gotowania, kroicie w solidną kostkę łososia, którego mieszacie w marynacie (sos sojowy, olej sezamowy, imbir otarty na małych oczkach). Następnie dodajecie sezam i mieszacie składniki. Ogórka kroicie obieraczką wzdłuż na cienkie plastry ze skórką i wkładacie do marynaty (pasta chili, cukier puder, ocet ryżowy), po kilkunastu minutach odsączacie na sitku.


Mango kroicie w kostkę. Marchew obieracie i kroicie w cienkie paski. Rzodkiewki kroicie w cieknie plasterki. Chili i dymkę kroicie w słupki lub plasterki. Szalotkę kroicie na cienkie plastry i smażycie na gorącym oleju, aż delikatnie się zrumienią i odsączacie na ręczniku papierowym.

Przekładacie do miski ryż, na nim układacie całe dobro, które wcześniej przygotowaliście. Tylko tyle, albo aż tyle. Micha pełna samych dobroci jest gotowa i tylko czeka na uzupełnienie. To uzupełnienie będzie wyjątkowe, zadba o nie Piotr ZastróżnyFestusa.

Ze swoich zasobów proponuje dwa wina, które wyjątkowo poleca do tej miski, mianowicie: Fritz Haag Riesling 2018 (cena 69 zł), oraz Terra de Asorei Nai Albarino 2018 (cena 54 zł).

Teraz wystarczy idealnie spocząć pod kocem. Z miską pełną szczęścia i kieliszkiem wina nie będą wam straszne krótkie i chłodne dni.

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

Opinie (56) 3 zablokowane

  • (8)

    Szybka akcja to dla mnie grzanki z serem i keczupem. Potrzebny jest do tego - stary chleb, stary ser, jakis keczup. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni a nastepnie umieszczamy w nim chleb z plasterkami sera na wierzchu. Pieczemy az zobaczymy, ze ser sie roztopi a grzanka zarumieni. Pozdrawiam

    • 12 3

    • (5)

      Jeśli kupiłem już nowy ser, to czy muszę poczekać aż będzie stary?
      Czy ketchup może być normalny czy też stary?

      • 3 4

      • (4)

        Generalnie preferowany jest stary chleb. Ser moze byc nowy byle sie topil. Zapomnialem o tym napisac ale nie jestem profesjonalista. Przepraszam. Keczup swiezy prosze dodac.

        • 2 1

        • tostowy chleb działa bardzo dobrze nawet jak jest świeży (3)

          także od razu można robić

          • 4 0

          • (2)

            Tostowy już z piekarni wychodzi jak stary

            • 2 3

            • nie wiem którędy ty z piekarni wracasz (1)

              że po drodze chleb ci się starzeje

              • 2 0

              • Uśmiałam się, czytając tę konwersację... :-))

                • 0 0

    • spróbuj tuńczyka z puszki w dużych kawałkach w zalewie własnej dać pod ser (1)

      ja smaruję chleb koncentratem pomidorowym cienko, potem vzosnek, na to kiełbasa albo tuńczyk, cebula, czerwona papryka w proszku, oregano, ser a po wyjęciu keczup i ogórek kiszony

      • 3 1

      • ...na koniec polać lukrem, posypać vegetą i dać psu do polizania.

        • 1 6

  • na szybko i z ryba to..

    robisz nalesnik, tunczyk z puszki mieszasz z majonezem i ew. serkiem typu Almette ze szczypiorkiem, smarujesz chlodny juz nalesnik, zawijasz i jesz. mozna pokroic w kawalki.

    • 0 0

  • Super pomysł! Dynia i łosoś - fajne połączenie. Ale koniecznie łosos z Duninowa - mega smak!

    • 0 0

  • Na szybko ... (2)

    ... jak ktoś spędzi za nas pół dnia robiąc zakupy.

    • 13 3

    • godzina w supermarkecie to pół dnia według ciebie? (1)

      interesujące

      • 2 4

      • zakład Dolary przeciwko Orzechom

        że za h-pana nie kupisz tego wszystkiego w jednym jedynym supermarkecie !!!
        NO-WAY jak mawiali starożytne kaszuby

        • 0 0

  • Czytając to chyba wolę zjeść jabłko (2)

    dłuższej listy zakupów nie można było dać?

    • 32 5

    • mam wszystko w domu (1)

      jeśli nie masz to odwiedź restaurację

      • 2 2

      • awokado wprost od kaszubskiego rolnika

        a chilli świeżynka wprost od sąsiada z działki

        • 1 0

  • Pytanie do fachowcow (6)

    Czy jesli marchewkę pokroję nie w paski, tylko w plasterki, a rzodkiewkę nie w plasterki tylko w słupki, to przepis wyjdzie tak samo dobrze? Pytam bo z opisu wynika ze to dosc istotne a nie chcialbym czegos zepsuc

    • 29 6

    • (2)

      Nie wyjdzie.
      Smak w warzywach inaczej rozchodzi się po długości, a inaczej poprzecznie.

      • 18 4

      • (1)

        Pokrój sobie marchewkę tak i tak i zrób dwie sałatki. Jak zaczniesz żuć twardego "talarka" marchewy to zrozumiesz czy warto w słupki

        • 12 0

        • jest podstawowa róznica

          słupek inaczej podrażni kubki smakowe - bo od razu po przekroju języka.
          a talarki nie.

          • 0 0

    • trudniej widelcem sie je, ot cala tajemnica (1)

      a chcailes byc taki ironiczny. Mozesz wszystkie skladniki zastapic kartoflami, bedzie bardziej swojsko

      • 9 4

      • w tabace bys takiej riposty nie wymyslił

        ale dzis czwartek to pewnie masz pustki, wiadomo po sezonie beheheh

        • 2 5

    • zależy czym będziesz jadł

      • 2 2

  • Łosoś surowy? (4)

    • 8 4

    • a co? (1)

      w marynacie się "ugotuje", Skandynawia tak je standardowo

      • 3 1

      • tjaaa tylko że u nich dziś rano złowiony - po południu kupiony - wieczorem skonsumowany

        a u nas minimum tydzień w chłodni leży ... a i pół roku ryba w chłodni to standard !!!

        • 0 0

    • surowy, wymieszany tylko w marynacie.

      • 3 1

    • Upieczony by nie fruwał.

      • 1 3

  • (2)

    polecam pokebowl w Midori :))

    • 3 2

    • chyba na przeczyszczenie

      • 1 2

    • midori

      to tragedia

      • 1 1

  • (3)

    Przepis może i ok, ale z prostotą i szybką akcją to nie ma wiele wspólnego. Na pokebowl jest wiele prostszych przepisów. Poza tym surowy łosoś, ze sklepu, bez przemrożenia? Życzę szczęścia, przyda się, bo efekty mogą być różne...

    • 7 3

    • odkrecenie butelki i wlanie czegoś do miski zajmuje kilka sekund (2)

      cała sałatka zajmie ze 3 minuty nie licząc gotowania ryżu i czekania aż marynata zetnie rybę

      • 2 4

      • (1)

        Misiu, idź zobacz gdzie indziej, czy Cię tam nie ma. Dopisujesz przemądrzałe odpowiedzi pod połową postów pod tym artykułem. Chyba mało zadane na jutro?

        • 2 4

        • pracowniku trójmiasto pl

          szczypie cię coś?

          • 2 0

  • proste i smaczne!

    nie ma co marudzić , że trudne i żmudne! mam wrażenie, że dłużej sie czyta ten przepis niż robi to danie... no prawie!. W sumie 10 min max - tyle ile zagotowanie ryżu. Skladniki to żadna filozofia, jesli się gotuje w domu i LUBI orientalne smaki - to te wymienione raczej znajdą się w szafce. u mnie są :-)

    • 5 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane