Wiadomości

Gastrobanda: Kamil z miską szczęścia

Tym razem polecam pożywną "miskę szczęścia".
Tym razem polecam pożywną "miskę szczęścia". fot. Piotr Zastróżny

Dla zabieganych i kochających świeże oraz wyjątkowe smaki mam jeden z moich wątków azjatyckich. Miskę pełną wartościowych, smacznych produktów, czyli PokeBowl. Ostatnio polecałem w moim cyklu "Gastrobanda" rozgrzewające danie z dynią.




Na początek dobra wiadomość: przygotowanie wszystkiego to będzie szybka akcja. Jeśli lubujecie się w tym regionie świata, to lista dodatkowych produktów będzie minimalnie krótka i zapewne większość podstawowych składników macie w zakamarkach kuchennych.

Potrzebujecie:

- kawałek świeżego łososia (0,4 kg bez skóry, polecam Mowi);
- ryż basmati lub jaśminowy (ryż 1 kubek, woda do gotowania 1,2 kubka);
- jedno awokado;
- kilka gałązek kolendry;
- pół ogórka;
- jedną lub dwie łyżki pasty chilli;
- jedną łyżkę octu ryżowego;
- dwie łyżki cukru pudru;
- jedną średniej wielkości marchew;
- kilka rzodkiewek;
- cztery łyżki jasnego sosu sojowego;
- dwie łyżki oleju sezamowego;
- jedną łyżeczkę czarnego lub białego prażonego sezamu;
- jedną papryczkę chili Bird's Eye;
- pół limonki;
- dojrzałe mango;
- jedną dymkę;
- dowolne kiełki;
- dwie szalotki;
- olej roślinny do smażenia;
- kawałek świeżego imbiru.

Zatem zaczynajcie. Gotujecie ryż z odrobiną soli i odstawiacie do przestudzenia. W trakcie gotowania, kroicie w solidną kostkę łososia, którego mieszacie w marynacie (sos sojowy, olej sezamowy, imbir otarty na małych oczkach). Następnie dodajecie sezam i mieszacie składniki. Ogórka kroicie obieraczką wzdłuż na cienkie plastry ze skórką i wkładacie do marynaty (pasta chili, cukier puder, ocet ryżowy), po kilkunastu minutach odsączacie na sitku.


Mango kroicie w kostkę. Marchew obieracie i kroicie w cienkie paski. Rzodkiewki kroicie w cieknie plasterki. Chili i dymkę kroicie w słupki lub plasterki. Szalotkę kroicie na cienkie plastry i smażycie na gorącym oleju, aż delikatnie się zrumienią i odsączacie na ręczniku papierowym.

Przekładacie do miski ryż, na nim układacie całe dobro, które wcześniej przygotowaliście. Tylko tyle, albo aż tyle. Micha pełna samych dobroci jest gotowa i tylko czeka na uzupełnienie. To uzupełnienie będzie wyjątkowe, zadba o nie Piotr ZastróżnyFestusa.

Ze swoich zasobów proponuje dwa wina, które wyjątkowo poleca do tej miski, mianowicie: Fritz Haag Riesling 2018 (cena 69 zł), oraz Terra de Asorei Nai Albarino 2018 (cena 54 zł).

Teraz wystarczy idealnie spocząć pod kocem. Z miską pełną szczęścia i kieliszkiem wina nie będą wam straszne krótkie i chłodne dni.

Opinie (56) 3 zablokowane

  • I to ma być już wszystko???

    Przepis to raczej typowe czyszczenie lodówki, w tym przypadku jeśli komuś zgromadziło się sporo żywności o azjatyckim pochodzeniu.

    • 16 20

  • Łosoś surowy?

    • 8 4

  • Mieso, mieso, mieso ....

    • 4 7

  • Upieczony by nie fruwał.

    • 1 3

  • Nie radzę jeść i pić leżąc pod kocem

    To się może skończyć udławieniem, zalaniem, pobrudzeniem itp.

    • 12 7

  • Pytanie do fachowcow

    Czy jesli marchewkę pokroję nie w paski, tylko w plasterki, a rzodkiewkę nie w plasterki tylko w słupki, to przepis wyjdzie tak samo dobrze? Pytam bo z opisu wynika ze to dosc istotne a nie chcialbym czegos zepsuc

    • 29 6

  • Nie wiem czy przygotowanie tego wszystkiego

    to faktycznie będzie szybka akcja... Mnie się odechciało na samą myśl o ilości czasu poświęconego na zgromadzenie tych wszystkich produktów :(

    • 38 4

  • Czytając to chyba wolę zjeść jabłko

    dłuższej listy zakupów nie można było dać?

    • 32 5

  • Nie wyjdzie.
    Smak w warzywach inaczej rozchodzi się po długości, a inaczej poprzecznie.

    • 18 4

  • Na szybko ...

    ... jak ktoś spędzi za nas pół dnia robiąc zakupy.

    • 13 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii
Nowe obostrzenia: jedzenie tylko na wynos
Tak restauracje radzą sobie z obostrzeniami
Tak restauracje radzą sobie z obostrzeniami

Kultura

Jak zostać aktorem? Opowiada dyrektor Studium Wokalno-Aktorskiego
Jak zostać aktorem?
Książka o chorobie Literacką Książką Roku. Przyznano Nagrody "Wiatr od Morza" 2019
Książka o chorobie Literacką Książką Roku

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

Bardzo Włosko

Pizzerie
Gdańsk
Przytulna 9U4