Gastrobanda: Kamil luzuje w upały

felieton w trojmiasto.pl

Tym razem Kamil Sadkowski proponuje proste danie, idealne na letnie dni.
Tym razem Kamil Sadkowski proponuje proste danie, idealne na letnie dni. fot. Piotr Zastróżny

Lenistwo wakacyjne zawitało do kuchni. Nie ma się co oszukiwać, że w upały niewiele mamy chęci na gotowanie zbyt skomplikowanych potraw. Stąd w cyklu "Gastrobanda" pomysł na posiłek, który jest klasycznym rozwiązaniem prosto z włoskiej ziemi. Rzym to miejsce, gdzie jadłem najbardziej wybitną w swej prostocie wersję tego makaronu. Nie trzeba się za bardzo gimnastykować w sklepie podczas zakupów, jak również podczas krzątaniny w kuchni. Ostatnio zaś proponowałem pyszny przepis ze ślimakami w roli głównej.



Potrzebny będzie makaron 0,4-0,6 kg(najlepiej spaghetti lub bavette), 2 łyżki sera pecorino (otarty na małych oczkach, produkowany z mleka owczego, a zatem jest lekko ostry w smaku), ser parmezan 3 łyżki (otarty na małych oczkach, delikatniejszy, bo jest z mleka krowiego), masło z oliwą extra virgin (po jednej łyżce oliwy i masła), tłuczony czarny pieprz (2-3 łyżeczki wystarczą) oraz sól.

Prawda, że niewiele? Co ciekawsze, ten makaron powinien być po ugotowaniu twardy jak na nasze kulinarne przyzwyczajenia. Zatem czas przygotowania jeszcze się skróci. Rzymianie gotują tak makaron, że al dente traktowany jest już jak rozgotowany.

Pieprz w ziarnach rozbijamy w moździerzu lub mielimy na grubo w młynku. Sery trzemy na drobnych oczkach na tarce. Gotujemy wodę i solimy (woda powinna być mocno słona), wrzucamy makaron i gotujemy tak, aby trafić przed momentem al dente (dla większości z was będzie naprawdę twardy). W trakcie gotowania makaronu rozpuszczamy masło, dodajemy pieprz i 3-4 łyżki wody, w której gotuje się makaron. Dodajemy pecorino i mieszamy. Pamiętajcie, aby płyn nie był zbyt gorący, ponieważ białko się wytrąci i zrobią się serowe kluchy. Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy z sosem. Posypcie parmezanem i danie gotowe.

Prawdziwi ortodoksi kulinarni stwierdzą, że masło tam nie pasuje. Gwarantuję jednak, że smak tego szybkiego w wykonaniu posiłku zrekompensuje małe złamanie zasad. Jeśli wybieracie się na odpoczynek do Włoch, to poszukajcie tego dania w kartach dań zwłaszcza rzymskich trattorii.

Piotr, mój dobry kumpel z Festusa, jak zwykle przygotował wina na każdą kieszeń. Jedno jest pewne: idealnie uzupełnią wam włoski luz na talerzu. Bąble, czyli prosecco (pasuje do wszystkiego), a te są naprawdę godne polecenia, mowa o Ca di Rajo Prosecco Brut Treviso (49 zł).

Piotr proponuje jeszcze inne wina, ale nie z Włoch. Idealne będzie to z Galicji, czyli Terra de Asorei de Albarino (49 zł) oraz z Francji - Baba Savignon Blanc/Gros Manseng (34 zł).

Bez zbędnych ceregieli macie prosty i smaczny posiłek z kieliszkiem dobrego wina. Rozkoszujcie się na całego w te upalne dni prostotą i luzem.

Opinie (119) 5 zablokowanych

  • Fajny przepisz, Piotrze! (3)

    mniam

    • 11 12

    • Najlepsze na upały są kanapki z makaronem i musztardą.

      • 8 0

    • Ten drogi ser można zastąpić startymi na pył serowymi chipsami cheetos, wymieszanymi z przyprawą warzywko. Polecam.

      • 2 1

    • Chyba Kamil u..

      • 0 0

  • jakie wartości dla organizmu wnosi to danie? (20)

    • 24 6

    • Kulturę starożytnego Rzymu. (1)

      ty prostaku

      • 30 4

      • Debilizm

        i prostactwo jak widać nie znają granic.

        • 2 0

    • kilogram węgli i tonę tłuszczu

      • 20 0

    • (8)

      Wszystkie wartości chrześcijańskie

      • 17 3

      • nie ma takowych (4)

        • 7 1

        • ziemie za złotówkę to całkiem niezłe wartości

          • 5 1

        • oczywiście że są (2)

          np wielka tajemnica wiary - złoto auta i dolary

          • 12 2

          • (1)

            wyżsa szkoła jazdy : od makaronu i pecorino do kwestii wiary ;-) cóż, moze dlatego,ze jak człowiek podje sobie (nawet w myślach) to i duchu pomyśli ... ale taerz radzę- wyluzujcie ludzie, zjedzcie coś dobrego, wypijcie cos dobrego i dajcie żyć . Mniej złości więcej radości :-)

            • 5 0

            • przecież to są wyluzowane teksty...

              • 2 0

      • Masz coś do katolików lewaku , to do Brukseli spadaj (1)

        • 3 9

        • Boli? Ma boleć :D katolicy drwią ze wszystkiego, co nie katolskie, ale powiedz coś na nich, to święte oburzenie.

          • 11 2

      • Każdy

        Twój kolejny komentarz utwierdza mnie w przekonaniu,że jesteś mentalnie identyczny z rysem "katolika" jaki tak usilnie starasz się przedstawić.
        No to Smacznego

        • 1 1

    • Jako (4)

      jedyny odpowiadam na Twoje pytanie : żadnych,ale to jest "włoskie danie",więc to się poprostu żre zgodnie z trendami,a nie zadaje dziwne pytania.
      Acha i makaron oczywiście "gluten free" i ser beztłuszczowy i bez "lakto".
      Pozdrawiam.

      • 9 3

      • (1)

        No nazbierasz parę plusików za ten "gluten" i "lakto". To nic, że absolutnie nie ma o tym mowy w artykule.

        • 4 2

        • Nie ma

          ale być powinno,aby wypełniać "trendowe wymogi",dlatego postanowiłem uzupełnić artykuł o te oczywiste braki,a "plusiki" zbieram i na świerzaki wymieniam. ?-)
          Pozdrawiam.

          • 7 1

      • Głupi i Głupszy.

        Żryj kotleta, bywaj zdrów.

        • 1 2

      • Makaron i ser.

        To ci dopiero trend. Niech zgadnę, "głupi lud to łyka"?

        • 0 0

    • Makaron - węglowodany, oliwa, masło - tłuszcze, ser - białko. Poza tym makro i mikroelementy w każdym produkcie. Na podwieczorek porcja owoców i co? Prosto i zdrowo! Można!

      • 5 3

    • Hedonizm

      Samą przyjemność jedzenia. Niestety puste kalorie.

      • 1 1

    • Węglowodany, białko, tłuszcz - w zdrowej konfiguracji.

      Ty w nogach spałeś, czy co?

      • 0 0

  • chała i tyle

    piwerko i grill a upaly sa najlepsze.

    • 17 8

  • (21)

    Nie znam przepisu na makaron, gdzie dodaje się 2-3 łyżeczki pieprzu. Coś chyba jest nie tak. Rozumiem szczyptę, ale taka ilość to chyba jest na 5kg makaronu???

    • 17 16

    • (6)

      No to właśnie poznałeś.

      • 11 1

      • (5)

        To ile trzeba potem wypić wody, jak w daniu jest 5 łyżek słonego sera i 2-3 łyżeczki pieprzu. Niech Pan kucharz poda lepiej na jaką ilość makaronu jest ten przepis.

        • 4 6

        • Ja po prostu zacytuję, bez inwektyw, ok? (2)

          "Potrzebny będzie makaron 0,4-0,6 kg(najlepiej spaghetti lub bavette)"

          • 4 2

          • (1)

            Czyli na cztery osoby ten makaron. Nadal tego piprzu jest 3 razy za dużo. No bez jaj...

            • 3 2

            • No tak, przecież wg norm unijnych UT98798 maksymalna zawartość pieprzu na 1 kg makaronu to 1 łyżeczka.

              • 5 4

        • To nie chili tylko pieprz (1)

          Wcale nie jest takie ostre jak myślisz, kotku....

          • 7 2

          • Mamusia zawsze dawała mniej, nikt nie może dać więcej!

            • 10 2

    • nie znasz się po prostu :)

      • 4 2

    • (3)

      Dla mnie przystępne cenowo wino to tak do 14zł. Wina za 34-49zł to już luksus i wyższa półka. Proponuję pójść do Biedronki czy Lidla. Za 20 dychy dostanie się już bardzo dobre wino, którym możemy uczcić wyjątkowe okazje.

      • 13 6

      • Zamiast dwóch kup jedno dobre.

        • 7 3

      • (1)

        Dobre wino za 20? Musi być doskonałe :)

        • 4 4

        • Się nie śmiej a popróbuj, zobaczysz że się zdziwisz.

          • 0 0

    • To musi być pyszne! (2)

      A ja znam "podobny" przepis na takie risotto pieprzowo-parmezanowe.
      I są tam trzy albo cztery rodzaje pieprzu w dużych ilościach grubo mielonego lub tłuczonego i parmezanu jest znacznie więcej .
      pychotka

      • 3 4

      • (1)

        Fascynujące Anno

        • 5 4

        • a żebyś wiedział(a)

          • 2 2

    • 3-4 łyżki wody a nie pieprzu heh ;)

      • 4 0

    • to poznaj

      Po prostu sprobuj- cacio e pepe to swietne, zadziwiajaco banalone danie:)

      • 1 0

    • to jest przepis na 'cacio e pepe' - czyli po prostu makaron z serem i pieprzem :) w smaku jest bdb, spróbuj.

      • 2 1

    • przeczytaj jeszcze raz to może zrozumiesz

      • 0 1

    • w Cacio e pepe używa się bardzo grubo mielonego pieprzu, on nadaje więcej smaku niż ostrości

      • 1 0

    • Ale ja znam ten makaron,we Włoszech znamy jako casio i pepe,ale powino być wiele więcej sera.

      • 0 0

  • (1)

    Lubię takie proste przepisy! Dziękuję Kamil :)

    • 4 5

    • Chcesz

      przepis na kanapkę z masłem/smalcem/margaryną?

      • 0 1

  • Zero błonnika zero białka (4)

    Smacznego

    • 6 12

    • (3)

      No tak, ser przecież nie ma białka, prawda? A makaron nie ma błonnika.

      • 14 1

      • (2)

        biały makaron nie ma błonnika, a białka ile w 3 łyżkach sera uświadczysz? :)
        dla mnie przepis porażka, bo nie ma warzyw
        to jest zwykły makaron z olejem, udający wytworne danie

        • 3 8

        • Ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem? (1)

          Gdzie on udaje wytworne danie? Dwa cytaty:
          "Lenistwo wakacyjne zawitało do kuchni"
          "proste danie na upały"

          • 10 0

          • Są dania prostsze i pełne warzyw i owoców

            • 0 0

  • pomyslalam sobie jak sie poce w 40 stopniowym upale i zaciagam slonym roztopionym serem... jakos mi niedobrze

    • 20 3

  • czyli zwykły makaron niedogotowany z pieprzem i posypany tartym serem ?
    przypomniała mi się stołowka w szkole za komuny - gotowany makaron posypany cukrem i polany smietaną.

    • 36 6

  • (4)

    "Jeśli wybieracie się na odpoczynek do Włoch, to poszukajcie tego dania w kartach dań" ale jak to danie się nazywa, bo w artykule nie widzę. A jadę z Grażką na wywczas

    • 17 2

    • Spaghetti aglio, olio, pepperoncino

      Tylko wersja pieprzowa.

      • 0 1

    • (1)

      to jest klasyczne rzymskie 'cacio e pepe'... włosi mają dużo podobnych, prostych makaronów w swojej tradycji.

      • 0 0

      • Sorki da ten wpis,makaron to Casio i pepe,to przez klawiaturę tg,a makaron jest prostyprosty ale pyszny.

        • 0 0

    • Casio i pepe,volevamo jest prodotto ale puzzano.

      • 0 0

  • Czy też macie uczulenie na oliwę ekstra virgin? (6)

    przetestowaliśmy oliwy z portugalii i hiszpanii z biedronki a następnie te same z normalnego sklepu dwukrotnie droższe i na każdą mamy uczulenie. Podobno oliwa nie może uczulać.
    na chwile obecną pozostaje olej rzepakowy który ma zupełnie inny smak ale nie uczula.

    • 7 12

    • (1)

      Spróbuj olej opałowy.

      • 9 4

      • Spróbuj nie być przegrywem.

        • 0 2

    • (1)

      Idź z tym do lekarza
      od głowy

      • 2 5

      • Jesteś z PO wiem to.

        • 2 2

    • (1)

      Najczęściej jest w sprzedaży oliwa nieco zjełczała, ponadto ma smak którego w wielu potrawach nie znoszę. Olej rzepakowy tak POgardzany, to wbrew różnym głupim gadkom, jeden z najzdrowszych olei dostępnych na rynku.

      • 1 3

      • Olej rzepakowy jest z rzepaku. Nie uprawia się rzepaku bez użycia roundapu. Poczytaj co to za specyfik i jak korzystnie wpływa na zdrowie

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
World Class Cocktail 2021
World Class Cocktail 2021
degustacja
lip 7-1.08
Trójmiasto
Do śniadania kieliszek Prosseco za 6zł
Do śniadania kieliszek Prosseco za 6zł
degustacja
lip 18-31
g. 08:00 - 13:00
Sopot, Kulinarny Motyw

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie