• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: Kamil luzuje w upały

Kamil Sadkowski
8 sierpnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Tym razem Kamil Sadkowski proponuje proste danie, idealne na letnie dni. Tym razem Kamil Sadkowski proponuje proste danie, idealne na letnie dni.

Lenistwo wakacyjne zawitało do kuchni. Nie ma się co oszukiwać, że w upały niewiele mamy chęci na gotowanie zbyt skomplikowanych potraw. Stąd w cyklu "Gastrobanda" pomysł na posiłek, który jest klasycznym rozwiązaniem prosto z włoskiej ziemi. Rzym to miejsce, gdzie jadłem najbardziej wybitną w swej prostocie wersję tego makaronu. Nie trzeba się za bardzo gimnastykować w sklepie podczas zakupów, jak również podczas krzątaniny w kuchni. Ostatnio zaś proponowałem pyszny przepis ze ślimakami w roli głównej.



Potrzebny będzie makaron 0,4-0,6 kg(najlepiej spaghetti lub bavette), 2 łyżki sera pecorino (otarty na małych oczkach, produkowany z mleka owczego, a zatem jest lekko ostry w smaku), ser parmezan 3 łyżki (otarty na małych oczkach, delikatniejszy, bo jest z mleka krowiego), masło z oliwą extra virgin (po jednej łyżce oliwy i masła), tłuczony czarny pieprz (2-3 łyżeczki wystarczą) oraz sól.

Prawda, że niewiele? Co ciekawsze, ten makaron powinien być po ugotowaniu twardy jak na nasze kulinarne przyzwyczajenia. Zatem czas przygotowania jeszcze się skróci. Rzymianie gotują tak makaron, że al dente traktowany jest już jak rozgotowany.

  • Pieprz w ziarnach rozbijamy w moździerzu lub mielimy na grubo w młynku.
  • Sery trzemy na drobnych oczkach na tarce.
  • W trakcie gotowania makaronu rozpuszczamy masło, dodajemy pieprz i 3-4 łyżki wody, w której gotuję się makaron. Dodajemy pecorino i mieszamy.
  • Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy z sosem. Posypcie parmezanem i danie gotowe.
  • Prawdziwi ortodoksi kulinarni stwierdzą, że masło tam nie pasuje. Gwarantuję jednak, że smak tego szybkiego w wykonaniu posiłku zrekompensuje małe złamanie zasad.
Pieprz w ziarnach rozbijamy w moździerzu lub mielimy na grubo w młynku. Sery trzemy na drobnych oczkach na tarce. Gotujemy wodę i solimy (woda powinna być mocno słona), wrzucamy makaron i gotujemy tak, aby trafić przed momentem al dente (dla większości z was będzie naprawdę twardy). W trakcie gotowania makaronu rozpuszczamy masło, dodajemy pieprz i 3-4 łyżki wody, w której gotuje się makaron. Dodajemy pecorino i mieszamy. Pamiętajcie, aby płyn nie był zbyt gorący, ponieważ białko się wytrąci i zrobią się serowe kluchy. Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy z sosem. Posypcie parmezanem i danie gotowe.

Prawdziwi ortodoksi kulinarni stwierdzą, że masło tam nie pasuje. Gwarantuję jednak, że smak tego szybkiego w wykonaniu posiłku zrekompensuje małe złamanie zasad. Jeśli wybieracie się na odpoczynek do Włoch, to poszukajcie tego dania w kartach dań zwłaszcza rzymskich trattorii.

Piotr, mój dobry kumpel z Festusa, jak zwykle przygotował wina na każdą kieszeń. Jedno jest pewne: idealnie uzupełnią wam włoski luz na talerzu. Bąble, czyli prosecco (pasuje do wszystkiego), a te są naprawdę godne polecenia, mowa o Ca di Rajo Prosecco Brut Treviso (49 zł).

Piotr proponuje jeszcze inne wina, ale nie z Włoch. Idealne będzie to z Galicji, czyli Terra de Asorei de Albarino (49 zł) oraz z Francji - Baba Savignon Blanc/Gros Manseng (34 zł).

Bez zbędnych ceregieli macie prosty i smaczny posiłek z kieliszkiem dobrego wina. Rozkoszujcie się na całego w te upalne dni prostotą i luzem.

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

Opinie (119) 5 zablokowanych

  • Dwojka pseudo znawców (5)

    Pseudo kucharz & pseudo winiarz

    • 7 1

    • (3)

      lubisz hejcik :)

      • 1 1

      • Lukrecja (2)

        nazywa "rzeczy po imieniu"

        • 3 0

        • (1)

          Po czym wnosisz? Rozwin temat, bo autorow w miare znamy, a ty anonim...

          • 0 2

          • opinia

            Czytam z ciekawości co ludzie mają do powiedzenia. Jeżeli twierdzisz, że autorzy komentarzy są znani, niestety nie dla mnie, to proszę o podpis z imienia i nazwiska każdej z osób. Lubię dyskytować, tylko chciałbym wiedzieć z kim? Internet nie powinien być anonimowy, dla zasady. Serdecznie pozdrawiam i zachęcam do kontaktu, z chęcią podzielimy się naszą radością do gotowania.

            • 0 0

    • "Eunuch i krytyk z jednej są parafii- obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi."

      • 0 0

  • I na co ten przepis? (2)

    Pełno pomidorów, ogórków, kapusty, fasolki szparagowej, kalafiora, bakłażanów, cukinii, papryki, jabłek, śliwek, moreli, wiśni, malin itd, itp a tu koleś wyjeżdżą z makaronem fabrycznym i serem leżakowanym czyli z daniem które można zrobić zimą, tylko że wtedy nie ma świeżych tych wszystkich warzyw i owoców.

    I taka to jest kuchnia hipsterska czyli byle co, byle jak, byle kiedy.

    • 4 0

    • bo kapusta to nie jest the khaphuste, a fasolka nie nazywa się lafasolle drogolle :) I niekórym już wtedy nie smakuje (1)

      nazwij bigos jakoś egzotycznie a zawojujesz polandię, pongliszy. Koniecznie mikroporcje 20 gram, na plastiku, za 50 zł

      • 0 0

      • Wszystkie produkty to koszt 17-18 PLN dla 4 osób. Czy to dużo? Hmmm

        • 0 0

  • Czy też macie uczulenie na oliwę ekstra virgin? (6)

    przetestowaliśmy oliwy z portugalii i hiszpanii z biedronki a następnie te same z normalnego sklepu dwukrotnie droższe i na każdą mamy uczulenie. Podobno oliwa nie może uczulać.
    na chwile obecną pozostaje olej rzepakowy który ma zupełnie inny smak ale nie uczula.

    • 7 12

    • (1)

      Najczęściej jest w sprzedaży oliwa nieco zjełczała, ponadto ma smak którego w wielu potrawach nie znoszę. Olej rzepakowy tak POgardzany, to wbrew różnym głupim gadkom, jeden z najzdrowszych olei dostępnych na rynku.

      • 1 3

      • Olej rzepakowy jest z rzepaku. Nie uprawia się rzepaku bez użycia roundapu. Poczytaj co to za specyfik i jak korzystnie wpływa na zdrowie

        • 0 0

    • (1)

      Idź z tym do lekarza
      od głowy

      • 2 5

      • Jesteś z PO wiem to.

        • 2 2

    • (1)

      Spróbuj olej opałowy.

      • 9 4

      • Spróbuj nie być przegrywem.

        • 0 2

  • Kumpel Piotr (2)

    Na początku pomyślałem że piszesz o dobrym kumplu Piotrze z Fumenti, ale to chyba jednak przeszłość. Niech żyją Regiony

    • 0 0

    • (1)

      Fumenti już nie ma, a Piotr to znany celebryta. Dużo mówi, mało robi.

      • 2 0

      • jak wszyscy celebryci, zawód- lezeci pachnieć :) troche ścianki, jakaś wrzuta cojakis czas z kochanka/zona/męzem w tle

        i sie biznesik kręci

        • 0 0

  • i tylko jedyne dwa tysiące zł za produkty? nie, dziekuję.

    • 0 0

  • (5)

    Nie lepiej zrobić chłodnik na te upały, zamiast wsuwać gorący makaron z serem ?

    • 13 1

    • (1)

      Chłodnik jest pyszny i doskonały na upały, ale zrobienie go w klasycznej wersji (z botwinką) trwa zdecydowanie dłużej niż przygotowanie prostego dania z makaronu, zwłaszcza jeśli musimy nakarmić kilka dorosłych osób. No i musi trochę postać w lodówce, żeby się przegryzł.

      • 0 4

      • Za to można go jeść przez trzy dni. Pyszny jest!

        • 3 0

    • Do chlodnika nie sprzedaz wina w artykule sponsorowanym

      • 6 1

    • Chłodnik (1)

      jest...... małomiasteczkowy,żeby nie rzec wiejski.
      Trzeba być światowcem,a nie zajadać się tym co smaczne ?-)
      Pozdrawiam

      • 3 2

      • ehhh .. chyba że tak ....
        w takim razie wracam do jedzenia kluch popijanych prosecco ...

        • 5 0

  • Zero błonnika zero białka (4)

    Smacznego

    • 6 12

    • (3)

      No tak, ser przecież nie ma białka, prawda? A makaron nie ma błonnika.

      • 14 1

      • (2)

        biały makaron nie ma błonnika, a białka ile w 3 łyżkach sera uświadczysz? :)
        dla mnie przepis porażka, bo nie ma warzyw
        to jest zwykły makaron z olejem, udający wytworne danie

        • 3 8

        • Ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem? (1)

          Gdzie on udaje wytworne danie? Dwa cytaty:
          "Lenistwo wakacyjne zawitało do kuchni"
          "proste danie na upały"

          • 10 0

          • Są dania prostsze i pełne warzyw i owoców

            • 0 0

  • Co za idiotyczne komentarze... (2)

    Przepis jest dla tych co lubią takie dania.
    To propozycja, nie przymus.
    Nikt Wam nie każe tego przyrządzać i jeść.
    Zamiast głupich docinek podajcie swoje przepisy, jeśli macie wg Was lepsze i tyle.

    • 10 9

    • Wystarczy kilka pokrojonych pomidorów, dwa ząbki czosnku cieniutko pokrojonego, parę łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, sól, pieprz, kilka kropel octu jabłkowego, odrobina cukru, włożyć do lodówki na pół godziny i można wcinać michami.

      • 1 0

    • Po co czytasz komentarze? To wolny kraj, od kiedy szkodnik i bankrut polityczny o wilczych oczach zbiegł do Brukseli.

      • 6 2

  • (21)

    Nie znam przepisu na makaron, gdzie dodaje się 2-3 łyżeczki pieprzu. Coś chyba jest nie tak. Rozumiem szczyptę, ale taka ilość to chyba jest na 5kg makaronu???

    • 17 16

    • (3)

      Dla mnie przystępne cenowo wino to tak do 14zł. Wina za 34-49zł to już luksus i wyższa półka. Proponuję pójść do Biedronki czy Lidla. Za 20 dychy dostanie się już bardzo dobre wino, którym możemy uczcić wyjątkowe okazje.

      • 13 6

      • (1)

        Dobre wino za 20? Musi być doskonałe :)

        • 4 4

        • Się nie śmiej a popróbuj, zobaczysz że się zdziwisz.

          • 0 0

      • Zamiast dwóch kup jedno dobre.

        • 7 3

    • Ale ja znam ten makaron,we Włoszech znamy jako casio i pepe,ale powino być wiele więcej sera.

      • 0 0

    • w Cacio e pepe używa się bardzo grubo mielonego pieprzu, on nadaje więcej smaku niż ostrości

      • 1 0

    • przeczytaj jeszcze raz to może zrozumiesz

      • 0 1

    • to jest przepis na 'cacio e pepe' - czyli po prostu makaron z serem i pieprzem :) w smaku jest bdb, spróbuj.

      • 2 1

    • to poznaj

      Po prostu sprobuj- cacio e pepe to swietne, zadziwiajaco banalone danie:)

      • 1 0

    • 3-4 łyżki wody a nie pieprzu heh ;)

      • 4 0

    • (6)

      No to właśnie poznałeś.

      • 11 1

      • (5)

        To ile trzeba potem wypić wody, jak w daniu jest 5 łyżek słonego sera i 2-3 łyżeczki pieprzu. Niech Pan kucharz poda lepiej na jaką ilość makaronu jest ten przepis.

        • 4 6

        • To nie chili tylko pieprz (1)

          Wcale nie jest takie ostre jak myślisz, kotku....

          • 7 2

          • Mamusia zawsze dawała mniej, nikt nie może dać więcej!

            • 10 2

        • Ja po prostu zacytuję, bez inwektyw, ok? (2)

          "Potrzebny będzie makaron 0,4-0,6 kg(najlepiej spaghetti lub bavette)"

          • 4 2

          • (1)

            Czyli na cztery osoby ten makaron. Nadal tego piprzu jest 3 razy za dużo. No bez jaj...

            • 3 2

            • No tak, przecież wg norm unijnych UT98798 maksymalna zawartość pieprzu na 1 kg makaronu to 1 łyżeczka.

              • 5 4

    • To musi być pyszne! (2)

      A ja znam "podobny" przepis na takie risotto pieprzowo-parmezanowe.
      I są tam trzy albo cztery rodzaje pieprzu w dużych ilościach grubo mielonego lub tłuczonego i parmezanu jest znacznie więcej .
      pychotka

      • 3 4

      • (1)

        Fascynujące Anno

        • 5 4

        • a żebyś wiedział(a)

          • 2 2

    • nie znasz się po prostu :)

      • 4 2

  • jakie wartości dla organizmu wnosi to danie? (20)

    • 24 6

    • Jako (4)

      jedyny odpowiadam na Twoje pytanie : żadnych,ale to jest "włoskie danie",więc to się poprostu żre zgodnie z trendami,a nie zadaje dziwne pytania.
      Acha i makaron oczywiście "gluten free" i ser beztłuszczowy i bez "lakto".
      Pozdrawiam.

      • 9 3

      • Makaron i ser.

        To ci dopiero trend. Niech zgadnę, "głupi lud to łyka"?

        • 0 0

      • Głupi i Głupszy.

        Żryj kotleta, bywaj zdrów.

        • 1 2

      • (1)

        No nazbierasz parę plusików za ten "gluten" i "lakto". To nic, że absolutnie nie ma o tym mowy w artykule.

        • 4 2

        • Nie ma

          ale być powinno,aby wypełniać "trendowe wymogi",dlatego postanowiłem uzupełnić artykuł o te oczywiste braki,a "plusiki" zbieram i na świerzaki wymieniam. ?-)
          Pozdrawiam.

          • 7 1

    • Węglowodany, białko, tłuszcz - w zdrowej konfiguracji.

      Ty w nogach spałeś, czy co?

      • 0 0

    • Hedonizm

      Samą przyjemność jedzenia. Niestety puste kalorie.

      • 1 1

    • Makaron - węglowodany, oliwa, masło - tłuszcze, ser - białko. Poza tym makro i mikroelementy w każdym produkcie. Na podwieczorek porcja owoców i co? Prosto i zdrowo! Można!

      • 5 3

    • (8)

      Wszystkie wartości chrześcijańskie

      • 17 3

      • Każdy

        Twój kolejny komentarz utwierdza mnie w przekonaniu,że jesteś mentalnie identyczny z rysem "katolika" jaki tak usilnie starasz się przedstawić.
        No to Smacznego

        • 1 1

      • nie ma takowych (4)

        • 7 1

        • oczywiście że są (2)

          np wielka tajemnica wiary - złoto auta i dolary

          • 12 2

          • (1)

            wyżsa szkoła jazdy : od makaronu i pecorino do kwestii wiary ;-) cóż, moze dlatego,ze jak człowiek podje sobie (nawet w myślach) to i duchu pomyśli ... ale taerz radzę- wyluzujcie ludzie, zjedzcie coś dobrego, wypijcie cos dobrego i dajcie żyć . Mniej złości więcej radości :-)

            • 5 0

            • przecież to są wyluzowane teksty...

              • 2 0

        • ziemie za złotówkę to całkiem niezłe wartości

          • 5 1

      • Masz coś do katolików lewaku , to do Brukseli spadaj (1)

        • 3 9

        • Boli? Ma boleć :D katolicy drwią ze wszystkiego, co nie katolskie, ale powiedz coś na nich, to święte oburzenie.

          • 11 2

    • Kulturę starożytnego Rzymu. (1)

      ty prostaku

      • 30 4

      • Debilizm

        i prostactwo jak widać nie znają granic.

        • 2 0

    • kilogram węgli i tonę tłuszczu

      • 20 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane