Wiadomości

stat

Gastrobanda: noworoczny burger z płatkami złota

Lista zakupowa będzie skrojona idealnie na figle końca roku i noworocznego bólu głowy. Składniki przygotowaliśmy na dwie osoby, aby cieszyć się tym daniem z bliską osobą.
Lista zakupowa będzie skrojona idealnie na figle końca roku i noworocznego bólu głowy. Składniki przygotowaliśmy na dwie osoby, aby cieszyć się tym daniem z bliską osobą. fot. Piotr Zastróżny

Kulinarnie rok podsumujemy w trio, będzie to też wejście z przytupem w Nowy Rok. Strawa będzie bardzo znana, ale produkty do zdobycia będą dla smakoszy i poszukiwaczy doznań kulinarnych z najwyższej półki. Uwaga, będzie tu "na bogato", ale traktujemy to jako kulinarną inspirację z przymrużeniem oka. Ostatnio w cyklu Gastrobanda polecałem przepis na zdrową miskę szczęścia.




W grupie siła i jest jeden as kulinarny, który z nami ten przepis przygotował. W tym trio bez trudu odnalazł się Adam Woźniak. Dywagowaliśmy długo i skończyło się na przygotowaniu burgera, ale nie byle jakiego. Lista zakupowa będzie skrojona idealnie na figle końca roku i noworocznego bólu głowy. Składniki przygotowaliśmy na dwie osoby, aby cieszyć się tym daniem z bliską osobą.

Potrzebujecie:

- dwie boskie bułki maślane (my wybraliśmy wypieki od Tomka DekeraTu Można Marzyć);
- mięso wołowe rasy Wagyu około 0,5 kg (mielone z zawartością tłuszczu około 20 proc.);
- foie gras gęsie 0,2 kg;
- truflę czarną - 1 sztukę;
- płatki złota 24 karatowego (dwie lub cztery sztuki);
- porto 0,1 litra (najlepiej Kopke Colheita, idealnie pasuje do karmelizowanej cebuli);
- cebulę czerwoną - 1 sztukę,
- 1 łyżkę octu winnego;
- 1 łyżkę cukru oraz sól i pieprz.

Mięso formujemy w dwa solidne kotlety i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Cebulę kroimy w wióra i karmelizujemy z dodatkiem porto, octu i cukru do uzyskania konsystencji konfitury. Truflę kroimy na cienkie plasterki na tarce do trufli. Bułkę kroimy na dwie połówki.

Macie już gotowy mise en place (czyli wszystkie potrzebne składniki są na miejscu, piekarnik i patelnia grillowa są rozgrzane). Zaczynamy zatem końcowe odliczanie do ekstazy kulinarnej.

Mięso doprawiamy solą i pieprzem i zaczynamy smażenie na patelni grillowej (smażymy kotleta, 3/4 czasu ze strony awersu, 1/4 czasu ze strony rewersu). Foie gras również doprawiamy solą i pieprzem i smażymy z dwóch stron. Bułkę rumienimy w piekarniku.

Dolną część bułki smarujemy ciepłą konfiturą z cebuli, układamy kotlet, następnie bardzo delikatnie układamy płatki złota, a plastry foie gras i plasterki trufli przykrywamy górną częścią bułki.

Zastanawiacie się jakie trunki będą najlepsze do takiego wypasionego burgera? Oczywiste jest to, że jeśli najlepsze składniki, to i płyny też muszą być doskonałe. Piotr Zastróżny z Festusa zaproponował przede wszystkim dokończyć tę doskonałą butelkę Porto Kopke Colheita, rocznik 1941 (2999 zł/butelka) lub Louis Jadot Gevrey-Chambertin 1-er Cru Petite Chapelle (599 zł/butelka), jak również wyśmienity koniak Tesseron Royal Blend (4829 zł/butelka).

Jeśli już wydaliście na produkty tyle, że zabrakło zer na banknotach, to cena trunków będzie przysłowiową wisienką na torcie. Koszt wszystkich składników szacujemy na kwotę kilku tysięcy złotych, trunki zostaną z wami jeszcze przez chwilę. Naturalnie, nie namawiamy do demoralizacji społeczeństwa.

Przekonani jesteśmy, że warto raz na jakiś czas stracić głowę. Wiadomo, że gastronomia potrafi się bawić jak mało kto. Pozostaje jedynie Wam życzyć samych wspaniałych chwil, dystansu do świata i poczucia humoru.

My po prostu żartowaliśmy z tym porto (ten rocznik jest fatalny do karmelizacji). Burger natomiast doskonały. Z płatkami złota, ale skromny. Najlepszego!

Opinie (107) ponad 20 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

14

czerwca

Dok Cesarski - wielkie otwa... Gdańsk, Dok Cesarski

17

czerwca

Restaurant Week Trójmiasto,

Rozrywka

Jemy na mieście: Pierogarnia Pierożek - smaczne pierogi w dobrej cenie
Jemy na mieście: Pierogarnia Pierożek
Nie chcą deptaka na Wajdeloty. Zbierają podpisy pod sprzeciwem
Podpisy przeciw deptakowi na Wajdeloty

Kultura

Wystawa "Gdańsk 2020" od środy dostępna online
Wystawa "Gdańsk 2020" od środy
Trójmiejski street art w pigułce - najważniejsi twórcy i ich dzieła
Trójmiejski street art w pigułce

Nowe lokale

FRANCO Hot Dogs

Fast food
Gdańsk
Bernarda Chrzanowskiego 11/U9

Woosabi

Restauracje
Gdańsk
Chmielna 10

Atelier BonŻur

Restauracje
Gdańsk
Piwna 36/39