• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: noworoczny burger z płatkami złota

Kamil Sadkowski
27 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Lista zakupowa będzie skrojona idealnie na figle końca roku i noworocznego bólu głowy. Składniki przygotowaliśmy na dwie osoby, aby cieszyć się tym daniem z bliską osobą. Lista zakupowa będzie skrojona idealnie na figle końca roku i noworocznego bólu głowy. Składniki przygotowaliśmy na dwie osoby, aby cieszyć się tym daniem z bliską osobą.

Kulinarnie rok podsumujemy w trio, będzie to też wejście z przytupem w Nowy Rok. Strawa będzie bardzo znana, ale produkty do zdobycia będą dla smakoszy i poszukiwaczy doznań kulinarnych z najwyższej półki. Uwaga, będzie tu "na bogato", ale traktujemy to jako kulinarną inspirację z przymrużeniem oka. Ostatnio w cyklu Gastrobanda polecałem przepis na zdrową miskę szczęścia.




W grupie siła i jest jeden as kulinarny, który z nami ten przepis przygotował. W tym trio bez trudu odnalazł się Adam Woźniak. Dywagowaliśmy długo i skończyło się na przygotowaniu burgera, ale nie byle jakiego. Lista zakupowa będzie skrojona idealnie na figle końca roku i noworocznego bólu głowy. Składniki przygotowaliśmy na dwie osoby, aby cieszyć się tym daniem z bliską osobą.

Potrzebujecie:

- dwie boskie bułki maślane (my wybraliśmy wypieki od Tomka DekeraTu Można Marzyć);
- mięso wołowe rasy Wagyu około 0,5 kg (mielone z zawartością tłuszczu około 20 proc.);
- foie gras gęsie 0,2 kg;
- truflę czarną - 1 sztukę;
- płatki złota 24 karatowego (dwie lub cztery sztuki);
- porto 0,1 litra (najlepiej Kopke Colheita, idealnie pasuje do karmelizowanej cebuli);
- cebulę czerwoną - 1 sztukę,
- 1 łyżkę octu winnego;
- 1 łyżkę cukru oraz sól i pieprz.

  • Mięso formujemy w dwa solidne kotlety i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
  • Mięso formujemy w dwa solidne kotlety i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
  • Smażymy kotlet, 3/4 czasu ze strony awersu, 1/4  czasu ze strony rewers.
  • Foie gras również doprawiamy solą i pieprzem i smażymy z dwóch stron.
  • Dolną część bułki smarujemy ciepłą konfiturą z cebuli, układamy kotlet, następnie bardzo delikatnie układamy płatki złota, na górę jeszcze plastry foie gras i przykrywany górną częścią bułki.
Mięso formujemy w dwa solidne kotlety i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Cebulę kroimy w wióra i karmelizujemy z dodatkiem porto, octu i cukru do uzyskania konsystencji konfitury. Truflę kroimy na cienkie plasterki na tarce do trufli. Bułkę kroimy na dwie połówki.

Macie już gotowy mise en place (czyli wszystkie potrzebne składniki są na miejscu, piekarnik i patelnia grillowa są rozgrzane). Zaczynamy zatem końcowe odliczanie do ekstazy kulinarnej.

Mięso doprawiamy solą i pieprzem i zaczynamy smażenie na patelni grillowej (smażymy kotleta, 3/4 czasu ze strony awersu, 1/4 czasu ze strony rewersu). Foie gras również doprawiamy solą i pieprzem i smażymy z dwóch stron. Bułkę rumienimy w piekarniku.

Dolną część bułki smarujemy ciepłą konfiturą z cebuli, układamy kotlet, następnie bardzo delikatnie układamy płatki złota, a plastry foie gras i plasterki trufli przykrywamy górną częścią bułki.

Zastanawiacie się jakie trunki będą najlepsze do takiego wypasionego burgera? Oczywiste jest to, że jeśli najlepsze składniki, to i płyny też muszą być doskonałe. Piotr Zastróżny z Festusa zaproponował przede wszystkim dokończyć tę doskonałą butelkę Porto Kopke Colheita, rocznik 1941 (2999 zł/butelka) lub Louis Jadot Gevrey-Chambertin 1-er Cru Petite Chapelle (599 zł/butelka), jak również wyśmienity koniak Tesseron Royal Blend (4829 zł/butelka).

Jeśli już wydaliście na produkty tyle, że zabrakło zer na banknotach, to cena trunków będzie przysłowiową wisienką na torcie. Koszt wszystkich składników szacujemy na kwotę kilku tysięcy złotych, trunki zostaną z wami jeszcze przez chwilę. Naturalnie, nie namawiamy do demoralizacji społeczeństwa.

Przekonani jesteśmy, że warto raz na jakiś czas stracić głowę. Wiadomo, że gastronomia potrafi się bawić jak mało kto. Pozostaje jedynie Wam życzyć samych wspaniałych chwil, dystansu do świata i poczucia humoru.

My po prostu żartowaliśmy z tym porto (ten rocznik jest fatalny do karmelizacji). Burger natomiast doskonały. Z płatkami złota, ale skromny. Najlepszego!

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

Opinie (107) ponad 20 zablokowanych

  • Kto normalny je wątróbki gęsie.Barbarzyństwo i zło w czystej postaci.

    • 25 3

  • Hejt, hejtem pogania.... (5)

    Jacy my Polacy jesteśmy straszni.....

    • 11 28

    • mów za siebie

      • 5 2

    • (1)

      Jaki hejt? Chcesz żeby ludzie udawali że burger ze złotem jest normalny?

      • 9 1

      • A gdzie jest napisane, że ma być "normalny"?

        • 2 7

    • Nie hejtuj hejterów

      hejterze.

      • 2 0

    • Wolacy hejt wySSysają z mlekiem matki!

      • 0 0

  • (1)

    z tymi cenami trunków to już totalne przegięcie. nie kupiłbym pomimo że mnie na to stać

    • 12 2

    • dlatego ich nie kupujesz.

      • 1 0

  • (1)

    Epicki Rzemieślniczy czy kraftowy ? ;)

    • 14 0

    • Discopolowy, idealny aby posilić się na gali KSW

      • 5 0

  • (3)

    zaczynamy smażenie na patelni grillowej (smażymy kotleta, 3/4 czasu ze strony awersu, 1/4 czasu ze strony rewersu).

    no i się dowiedziałem, ze kotlet ma awers i rewers a nawet stronę awersu i stronę rewersu pewnie lewą i prawą -

    • 22 0

    • To proste (2)

      Na jednej ze stron musisz wyobrazić sobie orła.

      • 9 0

      • Tylko na awersie. (1)

        • 2 0

        • Chyba na rewersie, bo na awersie jest przeważnie nominał.

          • 0 0

  • (5)

    foie gras? Na prawdę? Czy wy wiecie jak wygląda proces wytwarzania tego?

    • 28 5

    • Wiem. No i? (4)

      Bardzo smaczny delikates.

      • 5 17

      • (3)

        To że są pewne granice. O ile rozumiem potrzebę jedzenia mięsa, o tyle nie rozumiem potrzeby zaspokojenia swoich kubków smakowych za wszelką cenę.

        • 11 3

        • (2)

          To są zboczeńcy... Foie gras to dla nich rarytas ponieważ wiedzą jak te zwierzęta cierpią. W tym roku ograniczyłem spożywanie mięsa i schudłem 15kg, czuje się lepiej i dłużej mogę. Warto jeść tylko dzikie ryby i białe mięso. Wędlina poniższej 50 złotych za kilogram to rak... Lepiej serek zjeść niż się truć...

          • 4 2

          • mmm pyszna wontrubka (1)

            • 1 3

            • Obys się jeszcze nie rozmnożył!!!!

              • 2 1

  • pomysl (1)

    ile ludzi glodnych ,ozna wykarmic za te pieniadze a wy sobie jaja robicie co z was za ludzie

    • 10 2

    • Swego czasu chodzilem na burgery, ale jak cena przekroczyla 16zl to dalem sobie spokoj. 15zl juz bylo drogo.

      • 4 1

  • (1)

    zgubilem moja tarke do trufli, wiec nici z jedzenia

    • 28 0

    • Zamiast trufli można użyć kartofli

      brzmi podobnie.

      • 0 0

  • Dzisiaj jest 27 grudnia, a nie 1 kwietnia. (1)

    • 15 0

    • 1 kwietnia dopiero będzie przepis, wątróbka z kością:)

      • 2 0

  • Zaraz zaraz

    A gdzie frytki z batatów z wyjątkowej ekologicznej uprawy na wyspie Hula Gula oraz sałatka Coleslaw z morskiej kapusty wydobywanej z dna Morza Sargasowego ?
    Bez tych dodatków to wersja lite dla plepsu

    • 26 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane