• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: noworoczny burger z płatkami złota

Kamil Sadkowski
27 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Lista zakupowa będzie skrojona idealnie na figle końca roku i noworocznego bólu głowy. Składniki przygotowaliśmy na dwie osoby, aby cieszyć się tym daniem z bliską osobą. Lista zakupowa będzie skrojona idealnie na figle końca roku i noworocznego bólu głowy. Składniki przygotowaliśmy na dwie osoby, aby cieszyć się tym daniem z bliską osobą.

Kulinarnie rok podsumujemy w trio, będzie to też wejście z przytupem w Nowy Rok. Strawa będzie bardzo znana, ale produkty do zdobycia będą dla smakoszy i poszukiwaczy doznań kulinarnych z najwyższej półki. Uwaga, będzie tu "na bogato", ale traktujemy to jako kulinarną inspirację z przymrużeniem oka. Ostatnio w cyklu Gastrobanda polecałem przepis na zdrową miskę szczęścia.




W grupie siła i jest jeden as kulinarny, który z nami ten przepis przygotował. W tym trio bez trudu odnalazł się Adam Woźniak. Dywagowaliśmy długo i skończyło się na przygotowaniu burgera, ale nie byle jakiego. Lista zakupowa będzie skrojona idealnie na figle końca roku i noworocznego bólu głowy. Składniki przygotowaliśmy na dwie osoby, aby cieszyć się tym daniem z bliską osobą.

Potrzebujecie:

- dwie boskie bułki maślane (my wybraliśmy wypieki od Tomka DekeraTu Można Marzyć);
- mięso wołowe rasy Wagyu około 0,5 kg (mielone z zawartością tłuszczu około 20 proc.);
- foie gras gęsie 0,2 kg;
- truflę czarną - 1 sztukę;
- płatki złota 24 karatowego (dwie lub cztery sztuki);
- porto 0,1 litra (najlepiej Kopke Colheita, idealnie pasuje do karmelizowanej cebuli);
- cebulę czerwoną - 1 sztukę,
- 1 łyżkę octu winnego;
- 1 łyżkę cukru oraz sól i pieprz.

  • Mięso formujemy w dwa solidne kotlety i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
  • Mięso formujemy w dwa solidne kotlety i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
  • Smażymy kotlet, 3/4 czasu ze strony awersu, 1/4  czasu ze strony rewers.
  • Foie gras również doprawiamy solą i pieprzem i smażymy z dwóch stron.
  • Dolną część bułki smarujemy ciepłą konfiturą z cebuli, układamy kotlet, następnie bardzo delikatnie układamy płatki złota, na górę jeszcze plastry foie gras i przykrywany górną częścią bułki.
Mięso formujemy w dwa solidne kotlety i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Cebulę kroimy w wióra i karmelizujemy z dodatkiem porto, octu i cukru do uzyskania konsystencji konfitury. Truflę kroimy na cienkie plasterki na tarce do trufli. Bułkę kroimy na dwie połówki.

Macie już gotowy mise en place (czyli wszystkie potrzebne składniki są na miejscu, piekarnik i patelnia grillowa są rozgrzane). Zaczynamy zatem końcowe odliczanie do ekstazy kulinarnej.

Mięso doprawiamy solą i pieprzem i zaczynamy smażenie na patelni grillowej (smażymy kotleta, 3/4 czasu ze strony awersu, 1/4 czasu ze strony rewersu). Foie gras również doprawiamy solą i pieprzem i smażymy z dwóch stron. Bułkę rumienimy w piekarniku.

Dolną część bułki smarujemy ciepłą konfiturą z cebuli, układamy kotlet, następnie bardzo delikatnie układamy płatki złota, a plastry foie gras i plasterki trufli przykrywamy górną częścią bułki.

Zastanawiacie się jakie trunki będą najlepsze do takiego wypasionego burgera? Oczywiste jest to, że jeśli najlepsze składniki, to i płyny też muszą być doskonałe. Piotr Zastróżny z Festusa zaproponował przede wszystkim dokończyć tę doskonałą butelkę Porto Kopke Colheita, rocznik 1941 (2999 zł/butelka) lub Louis Jadot Gevrey-Chambertin 1-er Cru Petite Chapelle (599 zł/butelka), jak również wyśmienity koniak Tesseron Royal Blend (4829 zł/butelka).

Jeśli już wydaliście na produkty tyle, że zabrakło zer na banknotach, to cena trunków będzie przysłowiową wisienką na torcie. Koszt wszystkich składników szacujemy na kwotę kilku tysięcy złotych, trunki zostaną z wami jeszcze przez chwilę. Naturalnie, nie namawiamy do demoralizacji społeczeństwa.

Przekonani jesteśmy, że warto raz na jakiś czas stracić głowę. Wiadomo, że gastronomia potrafi się bawić jak mało kto. Pozostaje jedynie Wam życzyć samych wspaniałych chwil, dystansu do świata i poczucia humoru.

My po prostu żartowaliśmy z tym porto (ten rocznik jest fatalny do karmelizacji). Burger natomiast doskonały. Z płatkami złota, ale skromny. Najlepszego!

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

Opinie (107) ponad 20 zablokowanych

  • (1)

    W waszym poczuciu humoru najzabawniejsze jest to, ze was to bawi

    • 12 1

    • Chodzi Ci o burgera ze złotem? Obawiam się że to na poważnie.
      Ludzie inteligentni z tego forum jedynie przebili wydmuszkę tego goldburgera

      • 3 0

  • Złoty a skromny

    • 12 1

  • A na końcu proszę wymieszać wszystko w wiadrze

    • 15 0

  • Pisanie (1)

    Wiedząc że to żart nawet ciekawie się czyta. W końcu lekkie pióro, znajomość tematu robią swoje. Nieco polotu brakuje i dystansu wprawdzie, ale gdy widzi się takie coś "W końcu wkraczamy w kolejną dekadę XXI wieku", co wyszlo spod klawiatury człowieka który zarabia pisaniem na życie no to już trochę razi mocniej.
    Otoz nie, Panie autorze/redaktorze, nie wchodzimy w kolejną dekade tego wieku. Braki szkolne wychodzą.

    • 10 0

    • Zart tak zaawansowany, ze nikt nie zauwazyl.

      • 2 0

  • Koniak do burgera :D ha ha ha

    • 9 0

  • foie gras?!

    Po tym przestałem czytać. To w jaki sposób powstaje ta wątróbka Wam nie przeszkadza?! Wstyd!

    • 7 1

  • Dla Trójmiasto.pl bo chyba nie ma świadomości: (1)

    W celu uzyskania 2-10-krotnie powiększonej patologicznie wątroby (choroba zwana stłuszczenie wątroby), 3-6 miesięczne kaczki i gęsi przeznaczone na foie gras trzymane są w klatkach i karmione karmą wtłaczaną do przełyku ptaków za pomocą zgłębnika (sondy): 2 razy dziennie (kaczki), 4 razy dziennie (gęsi) przez okres 2-3 tygodni przed ubojem. Dzienna porcja karmy wtłaczanej siłą gęsi wynosi do 1,8-1,9 kg . Metoda tuczenia kaczek i gęsi na foie gras jako okrucieństwo wobec zwierząt, w rażący sposób naruszająca ich dobrostan, jest prawnie zakazana w wielu państwach świata, m. in. w Polsce od 2000.

    • 17 3

    • Pych

      Ja tam lubię

      • 1 2

  • Folia (1)

    Po co ta folia na zdjeciu

    • 3 0

    • Żeby nie ostygł

      Złotym na zewnątrz, srebrnym do środka

      • 5 0

  • Poraża mnie poziom inteligencji niektórych komentujących. Hejt się leje niczym przed wyborami. (2)

    Czy naprawdę jesteście tak prości, że trzeba wam pisać wielkimi literami
    "uwaga żart"? Inteligentny człowiek potrafi wyczuć, kiedy artykuł jest poważny, a kiedy mniej.

    • 8 6

    • Naprawde nie zauwazyles, ze ten caly hejt to sa zarty? Jestes tak malo inteligentny, ze trzeba ci to pisac?

      • 1 0

    • Prawdziwy Wolak nigdy nie żartuje!

      Nadęty patriotyzm to jego wizytówka.

      • 0 0

  • trojmiasto to wiocha

    ludzie kupcie bilet i pozwiedzajcie, to odpuscicie sobie jedzenie złotego burgera z futraka na dworcu

    • 3 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane