• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: pomysł na pyszną jesienną zapiekankę

Kamil Sadkowski
2 października 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Śliwki i dynia to produkty, za pomocą których można miło i bardzo smacznie kreować swoje kulinarne fantazje. Na zdjęciu: pyszna jesienna zapiekanka. Śliwki i dynia to produkty, za pomocą których można miło i bardzo smacznie kreować swoje kulinarne fantazje. Na zdjęciu: pyszna jesienna zapiekanka.

Jesień nieubłaganie puka do naszych drzwi i dzieli najlepszymi produktami o tej porze roku. Pogoda pozwala na spędzanie dłuższych chwil w kuchni, co może skutkować gotowaniem potraw w stylu... powolnym. Nie zmienia to faktu, że smak musi być wyjątkowy w przypadku letniego gotowania i jesiennej zadumy kulinarnej. W tym odcinku kulinarnego cyklu "Gastrobanda" polecam wam przepis na pyszne danie ze śliwek i dyni. Ostatnio przyrządzaliśmy cudowne szaszłyki z krewetek, które przypadły wam do gustu.



Gdzie zjeść w Trójmieście - wszystko o lokalach



Śliwki i dynia to produkty, przy pomocy których można miło i bardzo smacznie kreować swoje kulinarne fantazje. Dlatego chciałem, aby znalazły się jednocześnie w jednym posiłku. Przygotujemy zatem zapiekankę z ciasto filo z dynią i gęstym sosem śliwkowym. Lista produktów dosyć okazała, ale czego się nie robi dla tych przyjemnych chwil rozkoszowania się każdym kęsem.

Czy lubisz dynię?

Potrzebne będą:
  • pół kilograma śliwek węgierek;
  • dwie łyżki drobnych rodzynek;
  • jedna mała czerwona cebula;
  • kubek octu winnego;
  • jedna łyżeczka gorczycy;
  • pół łyżeczki płatków chilli;
  • cztery łyżki cukru trzcinowego;
  • jedna laska cynamonu;
  • pół dorodnej dyni piżmowej;
  • dwie łyżki oliwy;
  • cztery łyżki pokruszonego sera feta;
  • dwie łyżki suszonych pomidorów w oliwie;
  • kilka dużych arkuszy ciasta filo;
  • jedno jajko;
  • jedna łyżka maku;
  • łyżeczka papryki wędzonej;
  • łyżeczka posiekanego tymianku;
  • sól i pieprz.

Zatem zaczynamy gotowanie. Na początek gęsty śliwkowy sos. Śliwki kroimy na połówki i wyjmujemy pestki, następnie kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Dodajemy ocet winny, gorczycę, chili, cukier, cynamon, rodzynki. Mieszamy wszystkie składniki na patelni i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na niskiej temperaturze. Co jakiś czas mieszamy, sos ma być gęsty.

  • Lista produktów dosyć okazała, ale czego się nie robi dla tych przyjemnych chwil rozkoszowania się każdym kęsem.
  • Śliwki kroimy na połówki i wyjmujemy pestki, następnie kroimy w kostkę.
  • Cebulę drobno siekamy.
  • Składniki na gęsty śliwkowy sos wrzucamy na patelnię i co jakiś czas mieszamy.
  • Dynię kroimy wzdłuż i wyciągamy pestki, układamy skórą do góry w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180 st. C około 1 godziny (miąższ ma być bardzo delikatny).
  • Dynię studzimy i wyciągamy miąższ widelcem.
  • Kruszymy fetę.
  • Sos śliwkowy musi być gęsty!
  • Siekamy suszone pomidory.
  • Mieszamy dynię z fetą, suszonymi pomidorami, tymiankiem, papryką wędzoną, połową maku i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Układamy dwa arkusze ciasta filo na posmarowanej oliwą blaszce i rozkładamy trzy łyżki farszu, następnie znowu ciasto filo i farsz.
  • Układamy dwa arkusze ciasta filo na posmarowanej oliwą blaszce i rozkładamy trzy łyżki farszu, następnie znowu ciasto filo i farsz.
  • Układamy dwa arkusze na górę i smarujemy roztrzepanym jajkiem z makiem. Pieczemy w temp. 180 st. C około pół godziny.
Zabieramy się za przygotowanie farszu do zapiekanki. Dynię kroimy wzdłuż i wyciągamy pestki, układamy skórą do góry w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180 st. C około 1 godziny (miąższ ma być bardzo delikatny). Kruszymy fetę, pomidory siekamy. Dynię studzimy i wyciągamy miąższ widelcem. Mieszamy dynię z fetą, suszonymi pomidorami, tymiankiem, papryką wędzoną, połową maku i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kursy kulinarne w Trójmieście


Układamy dwa arkusze ciasta filo na posmarowanej oliwą blaszce i rozkładamy trzy łyżki farszu, następnie znowu ciasto filo i farsz. Powinno być kilka warstw. Układamy dwa arkusze na górę i smarujemy roztrzepanym jajkiem z makiem. Pieczemy w temp. 180 st. C około pół godziny. Ciasto powinno być delikatnie rumiane. Pałaszować można na ciepło, jak również zimno.

Taka zapiekanka z lekko kwaśno-ostrym sosem to idealne danie na jesienną pluchę. Kiedy już będziecie gotowi, aby umilić sobie spożywanie przy kieliszku dobrego wina, to Piotr ZastróżnyFestusa przygotował dla was propozycję nie do odrzucenia. Po prostu łobuz wie, co dobre i jak idealnie potrawa będzie smakowała z kieliszkiem wina.

Wybór padł na Gomez Cruzado Blanco 2018 Rioja Hiszpania, cena 69 zł, oraz Bodegas Menade Sauvignon Blanc 2019 Rueda Hiszpania - 59 zł. Z takimi trunkami wszystko staje się łatwiejsze.

Nie dajcie się jesiennej zadumie, niech dobry smak zawsze będzie z wami.

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

Opinie (31) 5 zablokowanych

  • To ze zdjęcia (1)

    Wygląda jakby było już raz zjedzone

    • 4 1

    • To z lewej było.

      • 2 0

  • Za duże koszty, za dużo pracy. Kupię w Lidlu, pogrzeję w piecyku

    i też jest pysznie. Jak chcę bardziej wypasioną to dokładam coś od siebie ze składników.

    • 6 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane