Wiadomości

stat

Gastrobanda: Kamil goni króliczka

felieton w trojmiasto.pl

Dobre wspomnienia zasługują na pyszny posiłek i dobre wino. Chwilo trwaj!
Dobre wspomnienia zasługują na pyszny posiłek i dobre wino. Chwilo trwaj! fot. Piotr Zastrożny

Kochający ciepło na chwilę zatrzymają się w kuchni, bez dwóch zdań. Wspomnienia z wielu śródziemnomorskich podróży na pewno powrócą za sprawą pomysłu na to danie, którym zaraz się z wami podzielę. Poprzednio w cyklu "Gastrobanda" pisałem o potrawie niebywale łatwej i szybkiej w wykonaniu.



Produkty potrzebne do przygotowania znajdziecie w większości sklepów. Zapewne wielu z was skrzywi się na pomysł zjadania mięsa króliczego, ale zapewniam: to idealny składnik dla ludzi, którzy cenią niską kaloryczność. Co najistotniejsze, jest bardzo delikatne i łatwo przyswajane przez nasz organizm.

Lista zakupów, tak jak wspomniałem, nie będzie problematyczna. Potrzebujemy całego królika lub - dla leniwych - gotowych elementów. Przygotujcie uda królika (4 sztuki), kilka ząbków czosnku (drobno posiekanych), oliwę extra vergine (4 łyżki), pomidory bez skóry (kilka sztuk lub jedna puszka), cebulę (pokrojoną w plastry), gałązkę tymianku, liść laurowy (1 sztuka), cynamon (1 laska lub 1 łyżeczka mielonego), seler naciowy (3-4 łodygi), czerwone wytrawne wino (2 szklanki), oliwki z pestkami (kilkanaście sztuk, najlepiej Kalamata), ser feta pokruszony (1-2 łyżki) oraz kaszę bulgur (1 szklanka), sól, pieprz.

Do tego wino
, które możecie wybrać spośród niżej prezentowanych. Piotr z Festusa zadbał tym razem o większy wybór dobroci z winorośli, które zapewne umilą rozkoszowanie się tym prostym i smacznym posiłkiem.

Zobacz także nasz cykl "Sommelier radzi"

Spieszę zatem z przepisem. Jeśli się uwiniecie, to przygotowanie zajmie wam kwadrans i spokojnie będziecie mogli oczekiwać na gotowe danie z kieliszkiem wina w dłoni.

Pozostaniemy przy udach: oczyszczone nacieramy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, a seler kroimy w plastry. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy królika ze wszystkich stron, aby był rumiany, następnie wyjmujemy z garnka. W oliwie, która pozostała w garnku smażymy cebulę, czosnek i pomidory. Dodajemy tymianek, cynamon, liść laurowy i królika, podlewamy winem i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem. Sam proces gotowania może potrwać trzy kwadranse, jest wtedy czas, aby przygotować bulgur.

Jest to dziecinnie proste: zalewacie bulgur osoloną wrzącą wodą w ilości półtorej szklanki i pozostawiacie pod przykryciem.
Dodajcie łyżkę masła przez podaniem, będzie wtedy naprawdę fajnie uzupełniał się z królikiem, który z sosem będzie wyrazistym dodatkiem.

Zobacz także: Smaki deluxe - królik w roli głównej

Jeżeli mięso królika jest miękkie, doprawiamy solą i pieprzem sos do smaku. Kruszymy ser feta.

Królika podajemy z podgrzaną kaszą bulgur i posypujemy serem.

Wino wybierzcie już sami, jest trochę tych butelek. Od nadmiaru głowa nie boli. Poniżej propozycje Piotra:

- Terra Noble Pinot Noir Gran Reserva 2016 Casablanca Valley Chile 69 zł;
- Apaltagua Pinot Noir 2017, Tricao Valley, Chile, 49 zł;
- Luigi Oddero Dolcetto d'Alba 2016, Piemont, Włochy, 99 zł;
- Icardi Dolcetto d'Alba 2016, Piemont, Włochy, 49 zł;
- Gomez Cruzado Vendimia Celeccionada 2016, Rioja, Hiszpania, 69 zł;
- Bodegas Bhilar Phinca Hapa 2016, Rioja Alavesa, 139 zł.

Dobre wspomnienia zasługują na pyszny posiłek i dobre wino. Chwilo trwaj!

Opinie (40) 1 zablokowana

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Zbite psy. Recenzja filmu "Psy 3. W imię zasad"
Recenzja filmu "Psy 3. W imię zasad"
Julia Antolak: Szachy są bardzo chaotyczne
Julia Antolak: Szachy są bardzo chaotyczne

Kultura

Pamiątki z muzeum. Co kupisz w sklepie muzealnym?
Co kupisz w sklepie muzealnym?
Prace dyplomowe studentów ASP do oglądania w Zbrojowni Sztuki
Prace dyplomowe studentów ASP

Nowe lokale

Mystery Restaurant

Restauracje
Gdańsk
Antoniego Abrahama 15A

Restauracja pod Krzywym Żeberkiem

Restauracje
Gdańsk
Opata Jacka Rybińskiego 24/6

Top Gun Grill Bar

Bistro
Gdańsk
Stanisława Lema 2

Planuj z nami tydzień

Cugowski, Szpak i Kwiatkowski, Grupa MoCarta i Betlejem w Gdyni. Planuj tydzień
Planuj tydzień: dużo ciekawych imprez