Wiadomości

Gastrobanda: Kamil goni króliczka

felieton w trojmiasto.pl

Dobre wspomnienia zasługują na pyszny posiłek i dobre wino. Chwilo trwaj!
Dobre wspomnienia zasługują na pyszny posiłek i dobre wino. Chwilo trwaj! fot. Piotr Zastrożny

Kochający ciepło na chwilę zatrzymają się w kuchni, bez dwóch zdań. Wspomnienia z wielu śródziemnomorskich podróży na pewno powrócą za sprawą pomysłu na to danie, którym zaraz się z wami podzielę. Poprzednio w cyklu "Gastrobanda" pisałem o potrawie niebywale łatwej i szybkiej w wykonaniu.



Produkty potrzebne do przygotowania znajdziecie w większości sklepów. Zapewne wielu z was skrzywi się na pomysł zjadania mięsa króliczego, ale zapewniam: to idealny składnik dla ludzi, którzy cenią niską kaloryczność. Co najistotniejsze, jest bardzo delikatne i łatwo przyswajane przez nasz organizm.

Lista zakupów, tak jak wspomniałem, nie będzie problematyczna. Potrzebujemy całego królika lub - dla leniwych - gotowych elementów. Przygotujcie uda królika (4 sztuki), kilka ząbków czosnku (drobno posiekanych), oliwę extra vergine (4 łyżki), pomidory bez skóry (kilka sztuk lub jedna puszka), cebulę (pokrojoną w plastry), gałązkę tymianku, liść laurowy (1 sztuka), cynamon (1 laska lub 1 łyżeczka mielonego), seler naciowy (3-4 łodygi), czerwone wytrawne wino (2 szklanki), oliwki z pestkami (kilkanaście sztuk, najlepiej Kalamata), ser feta pokruszony (1-2 łyżki) oraz kaszę bulgur (1 szklanka), sól, pieprz.

Do tego wino
, które możecie wybrać spośród niżej prezentowanych. Piotr z Festusa zadbał tym razem o większy wybór dobroci z winorośli, które zapewne umilą rozkoszowanie się tym prostym i smacznym posiłkiem.

Zobacz także nasz cykl "Sommelier radzi"

Spieszę zatem z przepisem. Jeśli się uwiniecie, to przygotowanie zajmie wam kwadrans i spokojnie będziecie mogli oczekiwać na gotowe danie z kieliszkiem wina w dłoni.

Pozostaniemy przy udach: oczyszczone nacieramy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, a seler kroimy w plastry. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy królika ze wszystkich stron, aby był rumiany, następnie wyjmujemy z garnka. W oliwie, która pozostała w garnku smażymy cebulę, czosnek i pomidory. Dodajemy tymianek, cynamon, liść laurowy i królika, podlewamy winem i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem. Sam proces gotowania może potrwać trzy kwadranse, jest wtedy czas, aby przygotować bulgur.

Jest to dziecinnie proste: zalewacie bulgur osoloną wrzącą wodą w ilości półtorej szklanki i pozostawiacie pod przykryciem.
Dodajcie łyżkę masła przez podaniem, będzie wtedy naprawdę fajnie uzupełniał się z królikiem, który z sosem będzie wyrazistym dodatkiem.

Zobacz także: Smaki deluxe - królik w roli głównej

Jeżeli mięso królika jest miękkie, doprawiamy solą i pieprzem sos do smaku. Kruszymy ser feta.

Królika podajemy z podgrzaną kaszą bulgur i posypujemy serem.

Wino wybierzcie już sami, jest trochę tych butelek. Od nadmiaru głowa nie boli. Poniżej propozycje Piotra:

- Terra Noble Pinot Noir Gran Reserva 2016 Casablanca Valley Chile 69 zł;
- Apaltagua Pinot Noir 2017, Tricao Valley, Chile, 49 zł;
- Luigi Oddero Dolcetto d'Alba 2016, Piemont, Włochy, 99 zł;
- Icardi Dolcetto d'Alba 2016, Piemont, Włochy, 49 zł;
- Gomez Cruzado Vendimia Celeccionada 2016, Rioja, Hiszpania, 69 zł;
- Bodegas Bhilar Phinca Hapa 2016, Rioja Alavesa, 139 zł.

Dobre wspomnienia zasługują na pyszny posiłek i dobre wino. Chwilo trwaj!

Opinie (40) 1 zablokowana

  • (4)

    139zl za krolika...moj boze toz to 15% pensji 80% z nas.

    • 21 6

    • (1)

      Nie kłam, bo to 50% pensji 120% z nas. Pokłosie ostatnich 8 lat!

      • 4 6

      • z matematyką to ty jesteś na bakier jełopie, ale wybaczamy ci bo chciałeś dobrze

        • 3 1

    • Szczęściarz
      Ja za tyle musiałem dziecku komunię wyprawic
      Na 20 osób

      • 9 0

    • Odpier.......e się od królika

      • 3 2

  • jak widzę 15 składników do przygotowania (6)

    to niestety rezygnuję. Wolę prostsze dania. Dorsz w jajku i bułce tartej. Kiszona kapusta. Chleb.

    • 25 4

    • chyba chlep (1)

      • 3 6

      • Chlyb

        • 3 1

    • I sos. Na przykład taki z torebki jest dobry.

      • 4 1

    • dorsz, mąka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, kapusta kiszona, chleb. 8 składników.

      • 2 0

    • (1)

      kawałki królika, sól, pieprz, cebula, masło i woda, na koniec słodka śmietana by wysadzić sos.
      kawałki królika osolonego i oprószonego pieprzem (może być i bez) podsmażamy na maśle, gdy się zrumieni dodajemy cebulę albo czosnek, chwilę podsmażamy jeszcze i podlewamy nie za dużo wodą tak aby nawet nie był nią zakryty. Przykrywamy, dajemy niezbyt duży ogień i w czasie duszenia kilka razy obracamy. Gdy już sporo wody odparuje po ok. 40-45 minut wlewamy słodką śmietanę i ok. 3 minut dusimy razem. Do tego ziemniaki posypane koperkiem i surówka z kapusty z marchewką i jabłkiem. Całość zamyka się w czasie 1 godziny i nie nadweręża kieszeni.
      Wino i inne dodatki dramatycznie zwiększają koszt dania i owszem zmieniają kombinacje smakowe ale to tylko "wodotryski" do bazy smaku która i tak jest niezmienna.

      • 0 0

      • no i fajnie

        • 0 0

  • Czym różni się jedzenie mięsa zabitej krowy, zabitego królika i zabitego psa? (8)

    Proszę o poważne i merytoryczne wypowiedzi

    • 12 8

    • Niczym

      • 19 1

    • podobno dania z człenia też tylko z pozoru trudne

      • 7 3

    • Smakiem.

      • 12 0

    • Tym, że jedno jest z krowy, drugie z królika, a trzecie z psa.

      • 19 1

    • tym, że my europejczycy psów nie jadamy

      • 6 2

    • Smakiem, barwą, konsystencją, grubością włókien, sposobem obróbki, ceną i tym, że wołowiny się nie soli przed obróbką termiczną. A z królika jest świetny pasztet. Miesza się mielone mięso z odrobiną wieprzowiny, marchewkami, jajkiem i przyprawami i piecze...

      • 8 0

    • Mięso zwierząt mięsożernych jest niedobre. W dodatku pies je różne świństwa.

      • 5 0

    • Różni się tym od żarcia wegańskiego, że to wszystko mamy tu na tej ziemi na której mieszkamy a nie sprowadzane jest z państw z uprawami biotechnologicznymi, gdzie nawet pszczoły przestały latać, bo w imię postępu są zabijane biologicznie.

      • 1 2

  • Mięso to jakiś beton że ma być trudne?

    • 1 1

  • jeszcze mnie nie porypalo (4)

    żeby jeść króliki

    • 11 14

    • (3)

      wolisz trawe?

      • 4 1

      • A ty zjedz konia na którym twój Babcia rodzinę utrzymywała (1)

        • 1 2

        • Ale jak to? Na koniu? To tak wygodnie?

          • 0 0

      • wolę kota

        • 2 1

  • trzeba być deb... (1)

    by jeść króliki - dzieci własne zjedzcie

    • 5 18

    • dlaczego nie?

      Najlepsze są z klatką. Mają dużo żelaza.

      • 4 0

  • Trzeba być zwyrodnialcem żeby jeść królika.

    • 6 17

  • (1)

    królik pycha

    • 8 3

    • Nie jadłeś

      I wyżej nie zaprzeczaj temu, co jest napisane niżej.

      • 0 2

  • (4)

    Gdzie się kupuje mięso z krolika ?

    • 0 0

    • W obuwniczym spod lady

      • 4 0

    • Żeby było śmieszniej, bo znani i cenieni restauratorzy się wyśmiewają , najłatwiej dostać go w Lidlu lub Biedronce.

      • 3 1

    • chyba już wszędzie, nawet w Biedronce :)

      • 2 0

    • już wszędzie, Bierdonka nawet ma.

      • 1 0

  • Może to przez te szaro-bure zdjęcia, ale końcowy efekt nie wygląda smakowicie.

    • 0 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

18

czerwca

Restaurant Week Trójmiasto,

26

czerwca

Slow Fest Sopot Sopot, Molo w Sopocie

Rozrywka

Święto Morza. Parada żaglowców z Gdyni do Gdańska i inne atrakcje
Parada żaglowców z Gdyni do Gdańska
Malik Montana i jego "Jagodzianki" w Sopocie
Malik Montana rozbujał młodzież

Kultura

Michał Milka: Czas na miłość. Po spotkaniu z autorami książki "Łączę światy"
Michał Milka: Czas na miłość
Andrea Bocelli zaśpiewa w Ergo Arenie
Andrea Bocelli zaśpiewa w Ergo Arenie

Nowe lokale

Yummy Yummy

Fast food
Gdańsk
Świętego Ducha 41

Club 27 Bowling & Bilard

Kręgielnie
Pruszcz Gdański
Jana Kochanowskiego 27