Wiadomości

stat

Gastrobanda: proste danie na bazie królika

felieton w trojmiasto.pl

Dobre wspomnienia zasługują na pyszny posiłek i dobre wino. Chwilo trwaj!
Dobre wspomnienia zasługują na pyszny posiłek i dobre wino. Chwilo trwaj! fot. Piotr Zastrożny

Kochający ciepło na chwilę zatrzymają się w kuchni, bez dwóch zdań. Wspomnienia z wielu śródziemnomorskich podróży na pewno powrócą za sprawą pomysłu na to danie, którym zaraz się z wami podzielę. Poprzednio w cyklu "Gastrobanda" pisałem o potrawie niebywale łatwej i szybkiej w wykonaniu.



Produkty potrzebne do przygotowania znajdziecie w większości sklepów. Zapewne wielu z was skrzywi się na pomysł zjadania mięsa króliczego, ale zapewniam: to idealny składnik dla ludzi, którzy cenią niską kaloryczność. Co najistotniejsze, jest bardzo delikatne i łatwo przyswajane przez nasz organizm.

Lista zakupów, tak jak wspomniałem, nie będzie problematyczna. Potrzebujemy całego królika lub - dla leniwych - gotowych elementów. Przygotujcie uda królika (4 sztuki), kilka ząbków czosnku (drobno posiekanych), oliwę extra vergine (4 łyżki), pomidory bez skóry (kilka sztuk lub jedna puszka), cebulę (pokrojoną w plastry), gałązkę tymianku, liść laurowy (1 sztuka), cynamon (1 laska lub 1 łyżeczka mielonego), seler naciowy (3-4 łodygi), czerwone wytrawne wino (2 szklanki), oliwki z pestkami (kilkanaście sztuk, najlepiej Kalamata), ser feta pokruszony (1-2 łyżki) oraz kaszę bulgur (1 szklanka), sól, pieprz.

Do tego wino
, które możecie wybrać spośród niżej prezentowanych. Piotr z Festusa zadbał tym razem o większy wybór dobroci z winorośli, które zapewne umilą rozkoszowanie się tym prostym i smacznym posiłkiem.

Zobacz także nasz cykl "Sommelier radzi"

Spieszę zatem z przepisem. Jeśli się uwiniecie, to przygotowanie zajmie wam kwadrans i spokojnie będziecie mogli oczekiwać na gotowe danie z kieliszkiem wina w dłoni.

Pozostaniemy przy udach: oczyszczone nacieramy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, a seler kroimy w plastry. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy królika ze wszystkich stron, aby był rumiany, następnie wyjmujemy z garnka. W oliwie, która pozostała w garnku smażymy cebulę, czosnek i pomidory. Dodajemy tymianek, cynamon, liść laurowy i królika, podlewamy winem i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem. Sam proces gotowania może potrwać trzy kwadranse, jest wtedy czas, aby przygotować bulgur.

Jest to dziecinnie proste: zalewacie bulgur osoloną wrzącą wodą w ilości półtorej szklanki i pozostawiacie pod przykryciem.
Dodajcie łyżkę masła przez podaniem, będzie wtedy naprawdę fajnie uzupełniał się z królikiem, który z sosem będzie wyrazistym dodatkiem.

Zobacz także: Smaki deluxe - królik w roli głównej

Jeżeli mięso królika jest miękkie, doprawiamy solą i pieprzem sos do smaku. Kruszymy ser feta.

Królika podajemy z podgrzaną kaszą bulgur i posypujemy serem.

Wino wybierzcie już sami, jest trochę tych butelek. Od nadmiaru głowa nie boli. Poniżej propozycje Piotra:

- Terra Noble Pinot Noir Gran Reserva 2016 Casablanca Valley Chile 69 zł;
- Apaltagua Pinot Noir 2017, Tricao Valley, Chile, 49 zł;
- Luigi Oddero Dolcetto d'Alba 2016, Piemont, Włochy, 99 zł;
- Icardi Dolcetto d'Alba 2016, Piemont, Włochy, 49 zł;
- Gomez Cruzado Vendimia Celeccionada 2016, Rioja, Hiszpania, 69 zł;
- Bodegas Bhilar Phinca Hapa 2016, Rioja Alavesa, 139 zł.

Dobre wspomnienia zasługują na pyszny posiłek i dobre wino. Chwilo trwaj!

Opinie (40) 1 zablokowana

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

03

maja

Jemy Na Stadionie Gdańsk, Stadion Energa Gdańsk

14

czerwca

Hevelka Craft Beer Fest 2019 Gdańsk, Centrum Stocznia Gdańska

12

lipca

Baltic Beer Fest - Gdyński ... Gdynia, Gdynia Arena

Rozrywka

Skończyła 50 lat i ruszyła w podróż dookoła świata. Wywiad z Katarzyną Kozłowską
Skończyła 50 lat i ruszyła w podróż
Jesteś mieszkańcem? Zjesz taniej w niektórych restauracjach
Zjesz taniej w niektórych restauracjach

Kultura

Zwierzaki to nie pluszaki - wywiad z Pauliną Reglińską
Zwierzaki to nie pluszaki
Arcydzieła Jana Sebastiana Bacha na Actus Humanus
Bachowskie arcydzieła na Actus Humanus

Nowe lokale

4 Piętro

Restauracje
Gdańsk
al. Grunwaldzka 82

Papuga Bistro

Bary, bistro
Gdańsk
Piekarnicza 6

Restauracja Walter

Restauracje
Sopot
Bohaterów Monte Cassino 61

Planuj z nami tydzień