Wiadomości

Gastrobanda: Kamil goni króliczka

felieton w trojmiasto.pl

Dobre wspomnienia zasługują na pyszny posiłek i dobre wino. Chwilo trwaj!
Dobre wspomnienia zasługują na pyszny posiłek i dobre wino. Chwilo trwaj! fot. Piotr Zastrożny

Kochający ciepło na chwilę zatrzymają się w kuchni, bez dwóch zdań. Wspomnienia z wielu śródziemnomorskich podróży na pewno powrócą za sprawą pomysłu na to danie, którym zaraz się z wami podzielę. Poprzednio w cyklu "Gastrobanda" pisałem o potrawie niebywale łatwej i szybkiej w wykonaniu.



Produkty potrzebne do przygotowania znajdziecie w większości sklepów. Zapewne wielu z was skrzywi się na pomysł zjadania mięsa króliczego, ale zapewniam: to idealny składnik dla ludzi, którzy cenią niską kaloryczność. Co najistotniejsze, jest bardzo delikatne i łatwo przyswajane przez nasz organizm.

Lista zakupów, tak jak wspomniałem, nie będzie problematyczna. Potrzebujemy całego królika lub - dla leniwych - gotowych elementów. Przygotujcie uda królika (4 sztuki), kilka ząbków czosnku (drobno posiekanych), oliwę extra vergine (4 łyżki), pomidory bez skóry (kilka sztuk lub jedna puszka), cebulę (pokrojoną w plastry), gałązkę tymianku, liść laurowy (1 sztuka), cynamon (1 laska lub 1 łyżeczka mielonego), seler naciowy (3-4 łodygi), czerwone wytrawne wino (2 szklanki), oliwki z pestkami (kilkanaście sztuk, najlepiej Kalamata), ser feta pokruszony (1-2 łyżki) oraz kaszę bulgur (1 szklanka), sól, pieprz.

Do tego wino
, które możecie wybrać spośród niżej prezentowanych. Piotr z Festusa zadbał tym razem o większy wybór dobroci z winorośli, które zapewne umilą rozkoszowanie się tym prostym i smacznym posiłkiem.

Zobacz także nasz cykl "Sommelier radzi"

Spieszę zatem z przepisem. Jeśli się uwiniecie, to przygotowanie zajmie wam kwadrans i spokojnie będziecie mogli oczekiwać na gotowe danie z kieliszkiem wina w dłoni.

Pozostaniemy przy udach: oczyszczone nacieramy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, a seler kroimy w plastry. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy królika ze wszystkich stron, aby był rumiany, następnie wyjmujemy z garnka. W oliwie, która pozostała w garnku smażymy cebulę, czosnek i pomidory. Dodajemy tymianek, cynamon, liść laurowy i królika, podlewamy winem i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem. Sam proces gotowania może potrwać trzy kwadranse, jest wtedy czas, aby przygotować bulgur.

Jest to dziecinnie proste: zalewacie bulgur osoloną wrzącą wodą w ilości półtorej szklanki i pozostawiacie pod przykryciem.
Dodajcie łyżkę masła przez podaniem, będzie wtedy naprawdę fajnie uzupełniał się z królikiem, który z sosem będzie wyrazistym dodatkiem.

Zobacz także: Smaki deluxe - królik w roli głównej

Jeżeli mięso królika jest miękkie, doprawiamy solą i pieprzem sos do smaku. Kruszymy ser feta.

Królika podajemy z podgrzaną kaszą bulgur i posypujemy serem.

Wino wybierzcie już sami, jest trochę tych butelek. Od nadmiaru głowa nie boli. Poniżej propozycje Piotra:

- Terra Noble Pinot Noir Gran Reserva 2016 Casablanca Valley Chile 69 zł;
- Apaltagua Pinot Noir 2017, Tricao Valley, Chile, 49 zł;
- Luigi Oddero Dolcetto d'Alba 2016, Piemont, Włochy, 99 zł;
- Icardi Dolcetto d'Alba 2016, Piemont, Włochy, 49 zł;
- Gomez Cruzado Vendimia Celeccionada 2016, Rioja, Hiszpania, 69 zł;
- Bodegas Bhilar Phinca Hapa 2016, Rioja Alavesa, 139 zł.

Dobre wspomnienia zasługują na pyszny posiłek i dobre wino. Chwilo trwaj!

Opinie (40) 1 zablokowana

  • (4)

    139zl za krolika...moj boze toz to 15% pensji 80% z nas.

    • 21 6

    • (1)

      Nie kłam, bo to 50% pensji 120% z nas. Pokłosie ostatnich 8 lat!

      • 4 6

      • z matematyką to ty jesteś na bakier jełopie, ale wybaczamy ci bo chciałeś dobrze

        • 3 1

    • Szczęściarz
      Ja za tyle musiałem dziecku komunię wyprawic
      Na 20 osób

      • 9 0

    • Odpier.......e się od królika

      • 3 2

  • jak widzę 15 składników do przygotowania (6)

    to niestety rezygnuję. Wolę prostsze dania. Dorsz w jajku i bułce tartej. Kiszona kapusta. Chleb.

    • 25 4

    • chyba chlep (1)

      • 3 6

      • Chlyb

        • 3 1

    • I sos. Na przykład taki z torebki jest dobry.

      • 4 1

    • dorsz, mąka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, kapusta kiszona, chleb. 8 składników.

      • 2 0

    • (1)

      kawałki królika, sól, pieprz, cebula, masło i woda, na koniec słodka śmietana by wysadzić sos.
      kawałki królika osolonego i oprószonego pieprzem (może być i bez) podsmażamy na maśle, gdy się zrumieni dodajemy cebulę albo czosnek, chwilę podsmażamy jeszcze i podlewamy nie za dużo wodą tak aby nawet nie był nią zakryty. Przykrywamy, dajemy niezbyt duży ogień i w czasie duszenia kilka razy obracamy. Gdy już sporo wody odparuje po ok. 40-45 minut wlewamy słodką śmietanę i ok. 3 minut dusimy razem. Do tego ziemniaki posypane koperkiem i surówka z kapusty z marchewką i jabłkiem. Całość zamyka się w czasie 1 godziny i nie nadweręża kieszeni.
      Wino i inne dodatki dramatycznie zwiększają koszt dania i owszem zmieniają kombinacje smakowe ale to tylko "wodotryski" do bazy smaku która i tak jest niezmienna.

      • 0 0

      • no i fajnie

        • 0 0

  • Czym różni się jedzenie mięsa zabitej krowy, zabitego królika i zabitego psa? (8)

    Proszę o poważne i merytoryczne wypowiedzi

    • 12 8

    • Niczym

      • 19 1

    • podobno dania z człenia też tylko z pozoru trudne

      • 7 3

    • Smakiem.

      • 12 0

    • Tym, że jedno jest z krowy, drugie z królika, a trzecie z psa.

      • 19 1

    • tym, że my europejczycy psów nie jadamy

      • 6 2

    • Smakiem, barwą, konsystencją, grubością włókien, sposobem obróbki, ceną i tym, że wołowiny się nie soli przed obróbką termiczną. A z królika jest świetny pasztet. Miesza się mielone mięso z odrobiną wieprzowiny, marchewkami, jajkiem i przyprawami i piecze...

      • 8 0

    • Mięso zwierząt mięsożernych jest niedobre. W dodatku pies je różne świństwa.

      • 5 0

    • Różni się tym od żarcia wegańskiego, że to wszystko mamy tu na tej ziemi na której mieszkamy a nie sprowadzane jest z państw z uprawami biotechnologicznymi, gdzie nawet pszczoły przestały latać, bo w imię postępu są zabijane biologicznie.

      • 1 2

  • Mięso to jakiś beton że ma być trudne?

    • 1 1

  • jeszcze mnie nie porypalo (4)

    żeby jeść króliki

    • 11 14

    • (3)

      wolisz trawe?

      • 4 1

      • A ty zjedz konia na którym twój Babcia rodzinę utrzymywała (1)

        • 1 2

        • Ale jak to? Na koniu? To tak wygodnie?

          • 0 0

      • wolę kota

        • 2 1

  • trzeba być deb... (1)

    by jeść króliki - dzieci własne zjedzcie

    • 5 18

    • dlaczego nie?

      Najlepsze są z klatką. Mają dużo żelaza.

      • 4 0

  • Trzeba być zwyrodnialcem żeby jeść królika.

    • 6 17

  • (1)

    królik pycha

    • 8 3

    • Nie jadłeś

      I wyżej nie zaprzeczaj temu, co jest napisane niżej.

      • 0 2

  • (4)

    Gdzie się kupuje mięso z krolika ?

    • 0 0

    • W obuwniczym spod lady

      • 4 0

    • Żeby było śmieszniej, bo znani i cenieni restauratorzy się wyśmiewają , najłatwiej dostać go w Lidlu lub Biedronce.

      • 3 1

    • chyba już wszędzie, nawet w Biedronce :)

      • 2 0

    • już wszędzie, Bierdonka nawet ma.

      • 1 0

  • Może to przez te szaro-bure zdjęcia, ale końcowy efekt nie wygląda smakowicie.

    • 0 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Filmowe Trójmiasto: z wizytą u "Lokatorów"
Wspominamy: z wizytą u "Lokatorów"
Szukali sławy w telewizji. Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta
Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta

Kultura

"Sołdek" w pełnej krasie podczas remontu w doku w stoczni
"Sołdek" podczas remontu w stoczni
Szekstream rozpoczęty. Trwa Festiwal Szekspirowski online
Trwa Festiwal Szekspirowski online

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2