- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (123 opinie)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 5 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 6 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Gastrobanda: Kamil goni króliczka
Kochający ciepło na chwilę zatrzymają się w kuchni, bez dwóch zdań. Wspomnienia z wielu śródziemnomorskich podróży na pewno powrócą za sprawą pomysłu na to danie, którym zaraz się z wami podzielę. Poprzednio w cyklu "Gastrobanda" pisałem o potrawie niebywale łatwej i szybkiej w wykonaniu.
Produkty potrzebne do przygotowania znajdziecie w większości sklepów. Zapewne wielu z was skrzywi się na pomysł zjadania mięsa króliczego, ale zapewniam: to idealny składnik dla ludzi, którzy cenią niską kaloryczność. Co najistotniejsze, jest bardzo delikatne i łatwo przyswajane przez nasz organizm.
Lista zakupów, tak jak wspomniałem, nie będzie problematyczna. Potrzebujemy całego królika lub - dla leniwych - gotowych elementów. Przygotujcie uda królika (4 sztuki), kilka ząbków czosnku (drobno posiekanych), oliwę extra vergine (4 łyżki), pomidory bez skóry (kilka sztuk lub jedna puszka), cebulę (pokrojoną w plastry), gałązkę tymianku, liść laurowy (1 sztuka), cynamon (1 laska lub 1 łyżeczka mielonego), seler naciowy (3-4 łodygi), czerwone wytrawne wino (2 szklanki), oliwki z pestkami (kilkanaście sztuk, najlepiej Kalamata), ser feta pokruszony (1-2 łyżki) oraz kaszę bulgur (1 szklanka), sól, pieprz.
Do tego wino, które możecie wybrać spośród niżej prezentowanych. Piotr z Festusa zadbał tym razem o większy wybór dobroci z winorośli, które zapewne umilą rozkoszowanie się tym prostym i smacznym posiłkiem.
Zobacz także nasz cykl "Sommelier radzi"
Spieszę zatem z przepisem. Jeśli się uwiniecie, to przygotowanie zajmie wam kwadrans i spokojnie będziecie mogli oczekiwać na gotowe danie z kieliszkiem wina w dłoni.
Pozostaniemy przy udach: oczyszczone nacieramy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, a seler kroimy w plastry. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy królika ze wszystkich stron, aby był rumiany, następnie wyjmujemy z garnka. W oliwie, która pozostała w garnku smażymy cebulę, czosnek i pomidory. Dodajemy tymianek, cynamon, liść laurowy i królika, podlewamy winem i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem. Sam proces gotowania może potrwać trzy kwadranse, jest wtedy czas, aby przygotować bulgur.
Jest to dziecinnie proste: zalewacie bulgur osoloną wrzącą wodą w ilości półtorej szklanki i pozostawiacie pod przykryciem. Dodajcie łyżkę masła przez podaniem, będzie wtedy naprawdę fajnie uzupełniał się z królikiem, który z sosem będzie wyrazistym dodatkiem.
Zobacz także: Smaki deluxe - królik w roli głównej
Jeżeli mięso królika jest miękkie, doprawiamy solą i pieprzem sos do smaku. Kruszymy ser feta.
Królika podajemy z podgrzaną kaszą bulgur i posypujemy serem.
Wino wybierzcie już sami, jest trochę tych butelek. Od nadmiaru głowa nie boli. Poniżej propozycje Piotra:
- Terra Noble Pinot Noir Gran Reserva 2016 Casablanca Valley Chile 69 zł;
- Apaltagua Pinot Noir 2017, Tricao Valley, Chile, 49 zł;
- Luigi Oddero Dolcetto d'Alba 2016, Piemont, Włochy, 99 zł;
- Icardi Dolcetto d'Alba 2016, Piemont, Włochy, 49 zł;
- Gomez Cruzado Vendimia Celeccionada 2016, Rioja, Hiszpania, 69 zł;
- Bodegas Bhilar Phinca Hapa 2016, Rioja Alavesa, 139 zł.
Dobre wspomnienia zasługują na pyszny posiłek i dobre wino. Chwilo trwaj!
O autorze
Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.
Miejsca
Opinie (40) 1 zablokowana
-
2019-01-25 23:41
Królik jest pyszy ale wolę rybę. Moze jakiś przepis z łososiem norweskim?
- 0 0
-
2018-10-17 19:57
szkoda że nie kota...
co za różnica?
- 0 2
-
2018-10-17 06:37
(4)
Gdzie się kupuje mięso z krolika ?
- 0 0
-
2018-10-17 08:51
już wszędzie, Bierdonka nawet ma.
- 1 0
-
2018-10-17 07:58
chyba już wszędzie, nawet w Biedronce :)
- 2 0
-
2018-10-17 07:45
Żeby było śmieszniej, bo znani i cenieni restauratorzy się wyśmiewają , najłatwiej dostać go w Lidlu lub Biedronce.
- 3 1
-
2018-10-17 07:14
W obuwniczym spod lady
- 4 0
-
2018-10-17 08:08
Może to przez te szaro-bure zdjęcia, ale końcowy efekt nie wygląda smakowicie.
- 0 1
-
2018-10-16 17:43
Czym różni się jedzenie mięsa zabitej krowy, zabitego królika i zabitego psa? (8)
Proszę o poważne i merytoryczne wypowiedzi
- 12 8
-
2018-10-17 08:00
Różni się tym od żarcia wegańskiego, że to wszystko mamy tu na tej ziemi na której mieszkamy a nie sprowadzane jest z państw z uprawami biotechnologicznymi, gdzie nawet pszczoły przestały latać, bo w imię postępu są zabijane biologicznie.
- 1 2
-
2018-10-16 20:53
Mięso zwierząt mięsożernych jest niedobre. W dodatku pies je różne świństwa.
- 5 0
-
2018-10-16 20:26
Smakiem, barwą, konsystencją, grubością włókien, sposobem obróbki, ceną i tym, że wołowiny się nie soli przed obróbką termiczną. A z królika jest świetny pasztet. Miesza się mielone mięso z odrobiną wieprzowiny, marchewkami, jajkiem i przyprawami i piecze...
- 8 0
-
2018-10-16 20:25
tym, że my europejczycy psów nie jadamy
- 6 2
-
2018-10-16 18:58
Tym, że jedno jest z krowy, drugie z królika, a trzecie z psa.
- 19 1
-
2018-10-16 18:52
Smakiem.
- 12 0
-
2018-10-16 18:20
podobno dania z człenia też tylko z pozoru trudne
- 7 3
-
2018-10-16 18:07
Niczym
- 19 1
-
2018-10-16 16:53
jak widzę 15 składników do przygotowania (6)
to niestety rezygnuję. Wolę prostsze dania. Dorsz w jajku i bułce tartej. Kiszona kapusta. Chleb.
- 25 4
-
2018-10-17 07:56
(1)
kawałki królika, sól, pieprz, cebula, masło i woda, na koniec słodka śmietana by wysadzić sos.
kawałki królika osolonego i oprószonego pieprzem (może być i bez) podsmażamy na maśle, gdy się zrumieni dodajemy cebulę albo czosnek, chwilę podsmażamy jeszcze i podlewamy nie za dużo wodą tak aby nawet nie był nią zakryty. Przykrywamy, dajemy niezbyt duży ogień i w czasie duszenia kilka razy obracamy. Gdy już sporo wody odparuje po ok. 40-45 minut wlewamy słodką śmietanę i ok. 3 minut dusimy razem. Do tego ziemniaki posypane koperkiem i surówka z kapusty z marchewką i jabłkiem. Całość zamyka się w czasie 1 godziny i nie nadweręża kieszeni.
Wino i inne dodatki dramatycznie zwiększają koszt dania i owszem zmieniają kombinacje smakowe ale to tylko "wodotryski" do bazy smaku która i tak jest niezmienna.- 0 0
-
2018-10-17 07:59
no i fajnie
- 0 0
-
2018-10-16 23:05
dorsz, mąka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, kapusta kiszona, chleb. 8 składników.
- 2 0
-
2018-10-16 20:20
I sos. Na przykład taki z torebki jest dobry.
- 4 1
-
2018-10-16 19:18
chyba chlep (1)
- 3 6
-
2018-10-16 20:18
Chlyb
- 3 1
-
2018-10-16 23:14
(1)
królik pycha
- 8 3
-
2018-10-16 23:32
Nie jadłeś
I wyżej nie zaprzeczaj temu, co jest napisane niżej.
- 0 2
-
2018-10-16 22:33
Trzeba być zwyrodnialcem żeby jeść królika.
- 6 17
-
2018-10-16 21:20
trzeba być deb... (1)
by jeść króliki - dzieci własne zjedzcie
- 5 18
-
2018-10-16 22:19
dlaczego nie?
Najlepsze są z klatką. Mają dużo żelaza.
- 4 0
-
2018-10-16 19:26
jeszcze mnie nie porypalo (4)
żeby jeść króliki
- 11 14
-
2018-10-16 19:29
(3)
wolisz trawe?
- 4 1
-
2018-10-16 19:49
A ty zjedz konia na którym twój Babcia rodzinę utrzymywała (1)
- 1 2
-
2018-10-16 20:27
Ale jak to? Na koniu? To tak wygodnie?
- 0 0
-
2018-10-16 20:04
wolę kota
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.