• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: Kamil w garze risotto

Kamil Sadkowski
24 stycznia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Kamil Sadkowski poleca w swoim cyklu kolejne danie: risotto. Kamil Sadkowski poleca w swoim cyklu kolejne danie: risotto.

Chłodne i krótkie dni to idealny czas na szukanie nowych doznań kulinarnych. Mam jedno proste rozwiązanie i ciekawy produkt, aby długie wieczory były bardzo przyjemne. W tym letargu zimowym można stać i mieszać, a to obowiązkowe zadanie przy risotto, nad którym się w moim kulinarnym cyklu "Gastrobanda" pochylę. Ostatnio podałem prosty przepis na danie z królika.



Jest kilka prostych zasad, o których później. Zaczynamy od listy zakupowej, w sumie im prościej, tym lepiej, bo trzy dodatki w zupełności wystarczą, aby zrobić pożywne i smaczne risotto.

Ryż to podstawa tego dania, wystarczy jeden kubek na dwie lub trzy osoby. W sklepach kupicie arborio z dużymi, prawie okrągłymi ziarnami lub nieco drobniejszy carnaroli, którego ziarna są raczej owalne. Wino - jeden kieliszek do gotowania, najlepiej to, które będzie później towarzyszyć w kieliszku podczas gotowej potrawy.

Szafran - kilka pręcików. Dobry, aromatyczny bulion, zrobiony na bazie kopru włoskiego, cebuli i marchwi z anyżem i kardamonem - ważne, aby były trzy kubki, czyli szklanka ryżu wypije trzy kubki bulionu.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


Dwie małe szalotki pokrojone w drobną kostkę. Marchew dwie sztuki i jeden pasternak, obrane i pokrojone w drobną kostkę (fajnie, jak marchewki będą w różnych kolorach). Oliwa extra vergine, jedna łyżka wystarczy. Soliród (roślina), kilka solidnych gałązek, produkt godny poszukania w sklepach. Masło jedna lub dwie łyżki. Sól i pieprz do smaku. Otarty parmezan w ilości dwóch łyżeczek.

Jedynym nietypowym składnikiem może być wspomniany soliród, ale zaufajcie mi. Warto go poszukać w sklepie. Lekko słony posmak i chrupiąca konsystencja ciekawie uzupełnią pospolite warzywa korzeniowe.

Jemy na mieście: recenzje kulinarne z Trójmiasta


  • Jedynym nietypowym składnikiem może być wspomniany soliród (ten zielony), ale zaufajcie mi. Warto go poszukać w sklepie.
  • Pokrojone warzywa.
  • Szalotkę delikatnie smażymy na oliwie i dodajemy ryż.
  • Starannie i dokładnie mieszamy tak, aby każde ziarno było obtoczone w tłuszczu.
  • Dolewamy wino...
  • Stopniowo wlewamy bulion i cały czas mieszamy.
  • Dodajemy pokrojone warzywa i szafran, dolewamy znowu małą ilość bulionu i cały czas delikatnie mieszamy.
  • Pod koniec gotowania, jak już bulion cały wlejemy, dodajemy soliród i delikatnie mieszamy.
  • Idealna konsystencja to lekko płynna masa.
Piotr ZastróżnyFestusa przygotował tym razem białe wina, idealnie będą pasowały i uzupełniały smak oraz aromat tej potrawy. Mamy kilka ciekawych win z różnych regionów. Z Chile Apaltagua Gran Verano Sauvignon Blanc 2017, Valle Central (33 zł). Hiszpańska Veyovis Verdejo 2017, Rueda (39 zł) oraz Terras Gauda O Rosal 2017, Rias Baixas (99 zł). Niemiecka propozycja to Fritz Haag Riesling Trocken 2017, Mozela (69 zł), zaś francuska to Louis Jadot Petit Chablis 2017, Burgundia (99 zł).


Zaczynamy przygotowanie. Proste to danie, ale jeżeli nie lubicie stania i mieszania w garnkach, to lepiej sobie darujcie. Szalotkę delikatnie smażymy na oliwie i dodajemy ryż. Starannie i dokładnie mieszamy tak, aby każde ziarno było obtoczone w tłuszczu. Dolewamy wino i zaczynamy gotowanie.

Stopniowo wlewamy bulion i cały czas mieszamy, na początku jeden kubek. Dodajemy pokrojone warzywa (marchew i pasternak) i szafran, dolewamy znowu małą ilość bulionu i cały czas delikatnie mieszamy. Pod koniec gotowania, jak już bulion cały wlejemy, dodajemy soliród i delikatnie mieszamy. Idealna konsystencja to lekko płynna masa.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy masło i parmezan. Kieliszek schłodzonego wina i można na chwilę zapomnieć o niezbyt urokliwych okolicznościach przyrody. Jest pięknie.

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

Opinie (47) 6 zablokowanych

  • (1)

    Bez mięsa? Eeee

    • 21 20

    • ziemniaki są bez mięsa

      • 0 0

  • Świetne, dzięki, w weekend będę robił.

    • 8 3

  • (3)

    "fajnie, jak marchewki będą w różnych kolorach"

    Eeee różnych kolorach? Czyli czerwona i zielona ?

    • 10 10

    • są od dawna (czy raczej bywają) czerwone i białe (1)

      • 2 3

      • i czarne

        ale, nie polecam

        • 5 2

    • i żółta...

      • 0 0

  • Soliród (5)

    Gdzie w Trójmieście kupić soliród? Obawiam się, że w ogóle w Polsce jest niemal niemożliwy do kupienia.

    • 9 1

    • Selgross i Makro, Leclerc czasami się pojawia.

      • 5 0

    • Ostatnio był w Lidlu

      • 4 0

    • jest w Selgrosie prawie zawsze na dziale rybnym:)

      • 7 0

    • jest dostępny np. w Selgrosie w Gdańsku na dziale rybnym

      • 5 0

    • Nazbierać ew.

      Na upartego można też samemu nazbierać, serio. Znajomy kucharz gdzieś na gdyńskim wybrzeżu zbierał i jakościowo jest bardzo ok.

      • 0 0

  • Wygląda jak moja poranna... hmm (1)

    Kawa..

    • 8 6

    • w takim razie do lekarza, byle szybko...

      • 4 1

  • ta /gastro-banda/ - a to aluzja na trójmiejskich "restauratorów"? (4)

    "smaczne risotto"? nooooo to nie wiedziałem, że i risotto można też spiæprzyć, tak by było niesmaczne? :D ... do tej pory mi się wydawało, że jest to jedno z nielicznych dań, których jakby się to nie starać, to się nie da popsuć nigdy.

    • 7 18

    • Zuch kulinarny (2)

      Zuchu Ty mój kulinarny. Zapewne wiesz wszystko, ale zapomniałeś się właściwie podpisać , to taka aluzja do słów, które siejesz zza swojej klawiatury. Podziel się swoją wiedzą, napisz proszę gdzie popełniłem błąd? Co takiego niewłaściwego przeczytałeś, lub które zdjęcie było niezbyt stosowne? Czy może Piotr słabe wina dobrał? Jeżeli to problem na forum, to zapraszam do kontaktu, adres e-mail: info@k5.com.pl. Podpisz się może następnym razem jako Alfa i Omega, zdecydowanie lepiej to brzmi:) Pozdrowienia. Kamil Sadkowski

      • 12 4

      • Proszę nie karmić trolla.

        Oni tym się, żywią. Potraktowani ciepłym moczem zachowują się jak meduza. A moja pani jadą tylko grzybowe na suszonych prawdziwkach

        • 0 0

      • kamil nie fisiuj

        bo ci cos peknie

        • 0 0

    • z autopsji

      uwierz mi - można!:)

      • 4 1

  • co do risotto - i jego poprawnym wykonaniu (16)

    to nie jest podejście ortodoksyjne, ale za to bardzo praktyczne (i sprawdzone)

    najważniejsze jest ciągłe mieszanie, co pozwala na pojawienie się 'sosu ze skrobi', który nadaje charakterystyczną konsystencję

    i to załatwia problem typu ryżu - działa na wszystkich, nawet najzwyklejszych - a to rozwiązuje kwestie kosztów (arborio jest drogie) - sprawdzałem, no może nie na parboild czy jakichś dzikich (lub typu 'integral')

    wino nie jest konieczne, drogi szafran można zastąpić kurkumą (chodzi o kolor), szalotkę cebulą, jako dodatki można używać bardzo rożnych składników, wedle gustu

    • 9 11

    • (7)

      Dałbyś kurkumy, to podziękiwałbym za takie danie. Szafran to szafran!

      • 10 5

      • możesz nawet dodać płatek złota - ja podaję jak zrobić tanio (6)

        tak przy okazji - liczy się smak a nie składniki - bardzo często w Polsce dania włoskie sa przyrządzane teoretycznie zgodnie z przepisem, problem polega tylko na tym, ze nie smakują jak dania włoskie we Włoszech

        a to już trzeba nabyć doświadczeniem

        • 8 3

        • (5)

          Tanio. Hehe. No a 2-3 szalotki, to w ogóle kosztują "miljon złoty".
          Poza tym miałem na myśli to, że kurkuma to taki smak, który potrafi zepsuć całe danie swoją obecnością. Zatem - jak szafran - to nie kurkuma, do ciężkiej Anieli. A jak wino, to nie woda.

          • 8 3

          • Szafranem też doskonale zespujesz danie.

            Parę pręcików za wiele i masz festiwal goryczy w potrawie.

            • 3 1

          • sprawdź ile kosztuje szafran a potem się wymądrzaj specjalisto od produktów spożywczych (3)

            co do szalotki, to mało KTO we Włoszech ją używa, podstawą jest zwykła cebula - ale żeby to wiedzieć, to trzeba tam było mieszkać wśród Włochów

            co do parmezanu - większość używa granę

            co do kawy - praktycznie nikt nie używa arabiki w kawiarniach

            co do wina - wielu Włochów pije wodę, a niespecjalnie wielu używa w kuchni

            jest wiele rzeczy związanych z tym krajem, o których nie masz pojęcia

            • 4 2

            • Nikt Ci nie każe wrzucać kilograma szafranu. (1)

              Przy odrobinie nie zbankrutujesz.

              • 3 2

              • zachowujesz się jak typowy troll internetowy

                ogólnie to nawet słynne risotto alla milanese z płatkiem złota też nie spowoduje u nikogo bankructwa

                • 1 2

            • Ty też raczej nie za wielkie masz pojęcie :)

              • 1 3

    • (1)

      do koloru to lepiej barwnik spożywczy

      • 2 3

      • Można zrobić z dodatkiem gotowanego buraka i masz różowe risotto:)

        • 2 1

    • dziwne potrawa typowo włoska i ani jednego włoskiego wina? (4)

      • 2 0

      • Pan o win odpowiada: (3)

        nie miałem pod ręką pinot grigio (pinot gris) lub innego soave.. ale te wymienione powyżej (lub podobne) będą pasować idealnie. Chodzi o balans pomiędzy kwasowością a owocowością :)

        • 1 0

        • Gewurztraminer z Trentino

          • 0 0

        • panie jakbys pan sprobowal moje porzeczkowe (1)

          to bys dopiero wiedzial co to zycie

          • 0 1

          • Zwłaszcza dzień po. ;)

            • 0 0

    • Zamiast ryżu można też kaszy użyć :)

      Gatunek i jakość ryżu ma dla tego dania podstawowe znaczenie. Szklanka arborio czy carnaroli nie kosztuje majątku

      • 2 0

  • Wspomnienie lata (2)

    Wiem, że to może niezbyt popularne, ale ja uwielbiam czarne risotto. Jadłem takie kiedyś w cieplejszych rejonach. Dla mnie bomba.

    • 2 1

    • (1)

      Prawda, czarne jest znakomite, tylko w Polsce jest nieco problemów ze zdobyciem sepii.

      • 2 0

      • Kuchnie Świata w Forum, powinien być.

        • 0 0

  • Te warzywka to ja bym najpierw

    podsmażyła delikatnie z cebulą, dopiero potem ryż i bulion.

    • 6 0

  • (3)

    Zaczynamy od listy zakupowej, w sumie im prościej, tym lepiej, bo trzy dodatki w zupełności wystarczą, aby zrobić pożywne i smaczne risotto.

    ja naliczyłem przynajmniej 15

    • 6 1

    • gotuję sporo..

      i większość z tych produktów mam w domu czyli w sumie.. lista zakupowa ma dwa produkty.

      • 0 1

    • (1)

      idąc twoim tropem, mam w domu wszystkie składniki ale chyba nie o to chodzi.

      • 0 0

      • a może właśnie o to?

        jak masz tylko patelnię i wodę w kranie to tak, lista jest spora.

        • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane