• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: Kamil i jego macki

Kamil Sadkowski
25 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Mam nadzieję, że tak jak ja polubicie to doskonałe mięso z sałatą i winem. To zapowiedź udanego czasu. Mam nadzieję, że tak jak ja polubicie to doskonałe mięso z sałatą i winem. To zapowiedź udanego czasu.

Lekko i przyjemnie wkraczamy w sezon doskonałych wiosennych produktów. W kolejnym odcinku cyklu "Gastrobanda" zarzucę tym razem na was macki. Będzie to przepis prosty i pachnący świeżością sałaty z grillowaną ośmiornicą. Ostatnio proponowałem łatwy przepis na risotto.



Ośmiornica to genialne mięso i warto się nad nim pochylić podczas codziennych zakupów. Niektórzy myślą, że jest twarda, niezbyt smaczna, macki brzydko wyglądają... Smak wszystkie złe skojarzenia zrekompensuje i będziecie zachwyceni.

Zatem spieszę z listą zakupową. Potrzebne będą:

Czy jadłe(a)ś kiedykolwiek ośmiornicę?

- jedna ośmiornica (mają różne rozmiary, jak znajdziecie taką o wadze 1 kg, będzie już dobrze);
- dwa liście laurowe;
- kilka ziaren pieprzu;
- trzy łyżki octu winnego lub soku z cytryny;
- kilka pomidorów cherry;
- jeden ogórek;
- mały koper włoski;
- mały kawałek kapusty włoskiej;
- jedna łyżka oliwy extra virgin;
- mięta posiekana (ale nie na atomy);
- odrobina soli i pieprzu.

Ośmiornicę zapewne kupicie mrożoną, więc rozmrażamy i myjemy (wyjmujemy aparat gębowy, jest pośrodku worka trzewiowego), gotujemy na małym ogniu z niewielką ilością wody, listkami laurowymi, ziarnami pieprzu i dwoma łyżkami octu winnego lub soku z cytryny.

Cały proces potrwa około pół godziny, mięso powinno być miękkie (sprawdzicie widelcem lub nożem). Wyjmujemy i studzimy. Mamy wtedy czas na przygotowanie warzyw.

  • Łatwa do przygotowania sałatka
  • Gotujemy ośmiornicę.
  • Kroimy warzywa.
  • Kroimy warzywa.
  • Sos do sałatki.
  • Grillujemy ośmiornicę.

Myjemy warzywa, pomidorki kroimy na połówki, ogórek przecinamy wzdłuż na połowę, wyciągamy pestki łyżeczką i kroimy na grubsze plasterki, koper włoski bardzo cienko kroimy, kapustę włoską szatkujemy, z oliwy i octu robimy emulsję i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Mieszamy warzywa z emulsją i miętą.

Ośmiornica już ostudzona, więc odcinamy macki i grillujemy je z dwóch stron na rozgrzanej patelni (delikatnie posmarowanej oliwą). Jak delikatnie się zrumienią, podajemy z sałatą.

Do tego kieliszek dobrego trunku, o odpowiedni dobór zadbał Piotr ZastróżnyFestusa. Zaproponował dwa wina z Francji: Louis Jadot Petit Chablis 2017, Burgundia, cena 99 zł lub Champagne Drappier Carte d'Or, Szampania, 179 zł.

Dla miłośników włoskich trunków propozycja padła na Ca di Rajo Brut Treviso Prosecco, Veneto, 49 zł. W zestawie jest również wino z Chile Viu Manent Reserva Chardonnay 2017, Central Valley, 39 zł, czyli wina na każdy portfel i gust.

Mam nadzieję, że tak jak ja polubicie to doskonałe mięso z sałatą i winem. To zapowiedź udanego czasu. Niech macki wam nie opadają, to naprawdę proste.

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

  • Festus Gdańsk, Kołobrzeska 41C

Opinie (73) 9 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • czy to gdańska ośmiornica?

    i kto trzyma za macki?

    • 0 0

  • Peło mi sie kojarzy jak u Sowy żarli za nasze osmiorniczzki i kpili z Polaków (4)

    Bienkowska jedzac ośmiorniczki smiała sie z ludzi ktorz ypracują za 5 tys. pln. Szok co sie działo za rzadow Tuska

    • 6 11

    • Dlatego teraz sekretarki w NBP zarabiają po 65000 złotych miesięcznie. (3)

      Bo im się należy.

      • 5 3

      • 30 mld. rocznie vatu znikało za czasów PO-PSL? (2)

        szok...

        • 2 2

        • Gdzie znikało.? (1)

          Kogo posadził prokurator zero?

          • 2 0

          • Jak sama nazwa wskazuje posadzil zero.

            • 1 0

  • z ośmiornicy najsmaczniejsze udko

    • 0 0

  • zwierzat sie nie je, to okrucienstwo! (4)

    • 18 24

    • a rośliny? też żyją

      • 1 0

    • Dokładnie, je sie tylko mięso

      a nie całe zwierzęta!

      • 8 0

    • ale jestem okrutnyyyyyy !

      • 6 0

    • hihihi te można

      • 0 0

  • (3)

    Wole kiełbe z gryla

    • 33 5

    • Sprzedajemy dużo (2)

      w pakiecie z darmową wieńcówką, cukrzycą i rakiem jelita grubego.

      • 2 7

      • (1)

        Masz rację
        Jem ja codziennie, trzy razy dziennie.
        Ostatnio wysyp nawiedzonych, którzy też na coś umrą

        • 2 0

        • Doganiacie zachód w żrnięciu?

          • 0 2

  • Pół godziny? (8)

    W 30 min ugotować ośmiornice ?
    Coś tu nie gra
    Jest tu jakiś chef co wyprowadzi mnie z błędu ?:)

    • 1 1

    • (4)

      Kwaśne środowisko przyspiesza proces gotowania

      • 1 1

      • Od kiedy? (3)

        • 2 0

        • tak przyspiesza proces gotowania... taki świeżo rozpakowany (1)

          ... mrożony gotowiec z mikrofalówki :))))

          • 0 0

          • W przepisach na dania ze świeżej ośmiornicy

            zaleca się jej porządne obtłuczenie o coś twardego lub właśnie zamrożenie na 2-3 dni. Wszystko to na celu ma rozerwanie zawartych w jej ciele dużej ilości włókien kolagenowych. Coś a la nasze kruszenie zająca.

            • 2 0

        • od momentu zagotowania :)

          • 0 0

    • Szefem kuchni nie jestem

      ale jak w Grecji zamówiłem taką jedną wybraną z lady to po 45 minutach przyniesiono danie i była całkiem mięciutka.

      • 1 0

    • ośmiornica

      To stworzenie wymaga albo bardzo krótkiego (ok 3 m.) albo bardzo długiego gotowania, inaczej jest twarda

      • 0 0

    • Tak

      Można

      • 0 0

  • (13)

    Ohyda!Wizualnie odrażająco a smak żaden.Dla snobów.

    • 18 38

    • (7)

      Jak dorośniesz to zrozumiesz, że ludzie mają różne gusta i lubią różne rzeczy, niekoniecznie te same co ty.

      • 9 5

      • jakby ośmiornica o poranku pływała se w morzu - by przy obiedzie zagościć na stole to OK (6)

        tylko, że w Polsce ... nijak to się ma // produkty z zamrażarki podawane z mikrofalówki - za paskarskie ceny !!! ........ to czysty SNOBizm

        • 2 2

        • Banany kupujesz? (4)

          Jeśli tak to według swojej definicji jesteś snobem, u nas nie rosną a o świeżości dojrzewających w ładowniach statków trudno mówić. Oczywistym jest, że najlepiej jeść świeże produkty i to przyrządzane przez „miejscowych” ale nie każdego na wszystko stać. Jak ktoś chce spróbować to nie widzę w tym żadnego snobizmu zwłaszcza, że cena wcale nie jest powalająca w porównaniu z innymi rodzimymi produktami o podobnej wartości odżywczej.

          • 2 3

          • Poniekąd masz racje (1)

            Ale świeża ośmiornica a mrożona to, dwa rożne smaki. Podobnie jest z ryba i nie mam nawet na mysli mrożonej w glazurze wielkości góry lodowej, po roztopieniu której mozna sie utopić

            • 0 1

            • Bez przesady

              Myślę, że jest to raczej kwestia samego produktu, czy był świeży w trakcie zamrażania i jak długo przeleżał w lodzie. Nie spodziewam się aby mrożonki z Biedronki spełniały kryteria wyrafinowanych szefów kuchni ale można w Polsce zjeść w restauracjach dania z produktów specjalnie sprowadzanych na konkretne zamówienia. Są to mrożonki ale tak przygotowane, że nie czuć specjalnie różnicy w produkcie finalnym. Poza tym większość ludzi nie ma tak rozwiniętych kubków smakowych jak Gessler czy jej podobni.

              • 0 0

          • powiem tak ... (1)

            byłem bardzo zdziwiony że we francuskiej małej rodzinnej restauracji dla jednego talerza zupy - to właściciel makaron ręcznie robił... od podstaw, mąka jajko.
            codziennie w menu była inna ryba, ... bo akurat taką sie udało o wschodzie słońca złowić. do tego ceny były na "polskim" poziomie - choć to Francja i waluta Euro i nie tak daleko do Cannes i SaintTropez.
            u nas Ten Poziom prowadzenia restauracji - jeszcze dłuuugo nie do pomyślenia

            • 2 1

            • A gdzie tu jest mowa o jakiejkolwiek restauracji?

              • 0 0

        • Ja kupiłem za 30/kg, tyle co dobra polędwica. To jest snobizm?

          • 1 4

    • (1)

      tylko buroki i ziemniory !!!!

      • 5 0

      • I cebula dla świeżego oddechu

        • 3 0

    • prostak (2)

      • 3 2

      • Tylko prostak uważa, że nie wypada mieć swojego zdania (1)

        Bo co ludzie pomyślą :)

        • 0 2

        • Każdy może mieć swoje zdanie

          ale zdanie: "Ohyda!Wizualnie odrażająco a smak żaden.Dla snobów." to typowa wypowiedź prostaka, którego racja jest najmojsza.

          • 10 0

  • owoce morza są miękkie jeśli N I E gotujemy ich przez pół godziny !

    szczególnie jeśli były przedtem zamrażane

    • 4 0

  • Opinia wyróżniona

    Ale bym jadła :) (3)

    Bardzo lubię takie smaki, owoce morza mogłabym jeść codziennie ;) szkoda, ze ceny w Polsce są zaporowe :(

    • 21 11

    • moge ci podac sledzia

      ze smietana

      • 0 2

    • Kup w markecie (1)

      • 3 1

      • Swieżość pierwsza klasa czy

        Sama wychodzi

        • 0 2

  • Opinia wyróżniona

    Najiteligentniejsze bezkregowce na świecie (4)

    Potrafiące rozwiązywac zagadki logiczne, uczyć się przez obserwację i używać prostych narzędzi.
    No ale najlepiej zabić i zażreć.
    smacznego, barbarzyńcy.

    • 38 23

    • (1)

      Dobrze ze ty nie masz tych walorów ośmiornicy, możesz być spokojny nikt ciebie nie zje

      • 7 4

      • Nawet wyniki meczu potrafią typowac

        Piłkarskie oczywiście pomimo ze nie wiedza ze jest cos takiego jak, piłka nożna.

        • 3 0

    • (1)

      Gdyby ewolucja ludzi była trochę wolniejsza, a ich szybsza, to one by nas hodowały i jadły.

      • 20 1

      • Skąd wiesz, że tak nie jest?

        • 6 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane