• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastrobanda: Kamil i jego macki

Kamil Sadkowski
25 kwietnia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Mam nadzieję, że tak jak ja polubicie to doskonałe mięso z sałatą i winem. To zapowiedź udanego czasu. Mam nadzieję, że tak jak ja polubicie to doskonałe mięso z sałatą i winem. To zapowiedź udanego czasu.

Lekko i przyjemnie wkraczamy w sezon doskonałych wiosennych produktów. W kolejnym odcinku cyklu "Gastrobanda" zarzucę tym razem na was macki. Będzie to przepis prosty i pachnący świeżością sałaty z grillowaną ośmiornicą. Ostatnio proponowałem łatwy przepis na risotto.



Ośmiornica to genialne mięso i warto się nad nim pochylić podczas codziennych zakupów. Niektórzy myślą, że jest twarda, niezbyt smaczna, macki brzydko wyglądają... Smak wszystkie złe skojarzenia zrekompensuje i będziecie zachwyceni.

Zatem spieszę z listą zakupową. Potrzebne będą:

Czy jadłe(a)ś kiedykolwiek ośmiornicę?

- jedna ośmiornica (mają różne rozmiary, jak znajdziecie taką o wadze 1 kg, będzie już dobrze);
- dwa liście laurowe;
- kilka ziaren pieprzu;
- trzy łyżki octu winnego lub soku z cytryny;
- kilka pomidorów cherry;
- jeden ogórek;
- mały koper włoski;
- mały kawałek kapusty włoskiej;
- jedna łyżka oliwy extra virgin;
- mięta posiekana (ale nie na atomy);
- odrobina soli i pieprzu.

Ośmiornicę zapewne kupicie mrożoną, więc rozmrażamy i myjemy (wyjmujemy aparat gębowy, jest pośrodku worka trzewiowego), gotujemy na małym ogniu z niewielką ilością wody, listkami laurowymi, ziarnami pieprzu i dwoma łyżkami octu winnego lub soku z cytryny.

Cały proces potrwa około pół godziny, mięso powinno być miękkie (sprawdzicie widelcem lub nożem). Wyjmujemy i studzimy. Mamy wtedy czas na przygotowanie warzyw.

  • Łatwa do przygotowania sałatka
  • Gotujemy ośmiornicę.
  • Kroimy warzywa.
  • Kroimy warzywa.
  • Sos do sałatki.
  • Grillujemy ośmiornicę.

Myjemy warzywa, pomidorki kroimy na połówki, ogórek przecinamy wzdłuż na połowę, wyciągamy pestki łyżeczką i kroimy na grubsze plasterki, koper włoski bardzo cienko kroimy, kapustę włoską szatkujemy, z oliwy i octu robimy emulsję i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Mieszamy warzywa z emulsją i miętą.

Ośmiornica już ostudzona, więc odcinamy macki i grillujemy je z dwóch stron na rozgrzanej patelni (delikatnie posmarowanej oliwą). Jak delikatnie się zrumienią, podajemy z sałatą.

Do tego kieliszek dobrego trunku, o odpowiedni dobór zadbał Piotr ZastróżnyFestusa. Zaproponował dwa wina z Francji: Louis Jadot Petit Chablis 2017, Burgundia, cena 99 zł lub Champagne Drappier Carte d'Or, Szampania, 179 zł.

Dla miłośników włoskich trunków propozycja padła na Ca di Rajo Brut Treviso Prosecco, Veneto, 49 zł. W zestawie jest również wino z Chile Viu Manent Reserva Chardonnay 2017, Central Valley, 39 zł, czyli wina na każdy portfel i gust.

Mam nadzieję, że tak jak ja polubicie to doskonałe mięso z sałatą i winem. To zapowiedź udanego czasu. Niech macki wam nie opadają, to naprawdę proste.

O autorze

autor

Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.

Miejsca

  • Festus Gdańsk, Kołobrzeska 41C

Opinie (73) 9 zablokowanych

  • "to zapowiedź udanego czasu" (1)

    Co Pan Autor chce nam przekazać? A może to po prostu i**otyczna kalka z j. angielskiego?

    • 7 2

    • Może chodzi o czas zaprzeszły? Ten się w języku całkiem udał.

      • 3 0

  • Ośmiornica

    swoją inteligencją dorównuje delfinom.

    Nie jem istot myślących.

    • 9 4

  • Chyba żadne jedzenie tak nie drażni "suwerena",

    jak ośmiornica.

    • 7 2

  • Peło mi sie kojarzy jak u Sowy żarli za nasze osmiorniczzki i kpili z Polaków (4)

    Bienkowska jedzac ośmiorniczki smiała sie z ludzi ktorz ypracują za 5 tys. pln. Szok co sie działo za rzadow Tuska

    • 6 11

    • Dlatego teraz sekretarki w NBP zarabiają po 65000 złotych miesięcznie. (3)

      Bo im się należy.

      • 5 3

      • 30 mld. rocznie vatu znikało za czasów PO-PSL? (2)

        szok...

        • 2 2

        • Gdzie znikało.? (1)

          Kogo posadził prokurator zero?

          • 2 0

          • Jak sama nazwa wskazuje posadzil zero.

            • 1 0

  • owoce morza są miękkie jeśli N I E gotujemy ich przez pół godziny !

    szczególnie jeśli były przedtem zamrażane

    • 4 0

  • z ośmiornicy najsmaczniejsze udko

    • 0 0

  • czy to gdańska ośmiornica?

    i kto trzyma za macki?

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane