- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (56 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (106 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Gdzie i za ile kupimy rogale świętomarcińskie?
Na te specjały wiele osób czeka cały rok. Rogale świętomarcińskie, których tradycja wywodzi się z Wielkopolski, dostępne są również w Trójmieście. Z okazji dnia św. Marcina wypieki z białym makiem dostępne są w cukierniach, piekarniach i osiedlowych sklepach. Gdzie mamy okazję je kupić i w jakiej są cenie w tym roku?
- Poznański wypiek inspirowany końską podkową
- Oryginalne rogale tylko w Poznaniu, ale te w Trójmieście równie pyszne
- Co powinien zawierać prawdziwy rogal świętomarciński?
- Ceny rogali w odniesieniu do poprzedniego roku
- Rogale z białym makiem w Trójmiejskich cukierniach
Poznański wypiek inspirowany końską podkową
A skąd wzięła się rogalowa tradycja? Na podstawie legendy możemy dowiedzieć się, że kiedy św. Marcin przejeżdżał konno przez Poznań, jego zwierzę zgubiło podkowę. Zainspirowany tym faktem miejscowy piekarz znalazł ją, zachwycił się jej kształtem i zaczął wypiekać ciastka w takiej formie.
Przysmak rodem z Wielkopolski co roku podbija serca i podniebienia także mieszkańców Trójmiasta. W ostatnich latach rogale stały się nieodzownym elementem Święta Niepodległości.
Oryginalne rogale tylko w Poznaniu, ale te w Trójmieście równie pyszne
Warto zaznaczyć, że od 19 listopada 2008 r. tradycyjnie wypiekany poznański rogal świętomarciński może poszczycić się unijnym znakiem geograficznym, od tego momentu weszło bowiem w życie unijne rozporządzenie nadające rogalowi certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej". Co oznacza, że wypiek trafił na listę regionalnych specjałów, które powstają z lokalnych surowców według oryginalnych przepisów.
Rogale na dzień św. Marcina (43 opinie)
By cukiernia mogła używać nazwy "rogale świętomarcińskie", musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania. Oryginalny rogal świętomarciński musi być upieczony w Poznaniu lub też w wyznaczonych powiatach wielkopolskich. To jednak są jedynie przepisy dotyczące używania nazwy towarowej dania regionalnego, a rogale, które wypiekane i sprzedawane są w Trójmieście, często są bardzo zbliżone do oryginalnej receptury, choć mogą też nieco różnić się składem od poznańskiego wypieku.
Wyroby cukiernicze w lokalnych punktach możemy spotkać pod nazwami: rogali listopadowych, rogali tradycyjnych lub po prostu rogali z białym makiem.
Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach
Co powinien zawierać prawdziwy rogal świętomarciński?
O prawdziwym rogalu świętomarcińskim możemy mówić wtedy, gdy spełni kilka kryteriów. Ciasto, z którego powstaje nasz specjał, powinno być półfrancuskie i przygotowywane na bazie margaryny. Nadzienie powinno zawierać biały mak z cukrem, okruchy ciasta biszkoptowego, masę jajeczną, margarynę, orzechy, rodzynki, owoce w syropie lub kandyzowane (czereśnie, gruszki lub skórkę pomarańczowa), a także aromat migdałowy. Ważnym elementem jest również sposób zawijania rogala. Pomiędzy warstwami ciasta powinna znajdować się masa makowa, a całość kształtem powinna przypominać uformowaną podkowę. Poznańskie rogale z certyfikatem powinny ważyć w granicy od 150 g do 250 g.
Ceny rogali w odniesieniu do poprzedniego roku
Rogale świętomarcińskie nigdy nie należały do tanich wyrobów cukierniczych. Nadzienie, które stanowi dużą część rogala, zawiera często drogie półprodukty, jak biały mak, marcepan lub bakalie. Niemniej na ich cenę wpływa wiele innych czynników, w tym również inflacja i podwyżki cen prądu.
Porównując ubiegłoroczne ceny do dzisiejszych, rogale podrożały średnio o 3 do 4 zł. Średnio w ubiegłym roku za rogala musieliśmy zapłacić ok. 13 zł, a w 2022 - 17 zł. Zarówno w ubiegłym roku, jak i teraz najtańszym wypiekiem jest rogal z Piekarni Gdańsk. Wypiek w 2021 r. kosztował 5,50 zł, dziś 7,50 zł. Najdroższe rogale w ubiegłym roku kosztowały 16 zł, obecnie 18,90 zł.
Rogale z białym makiem w Trójmiejskich cukierniach
Słodkiego rogala dostaniemy w wielu miejscach, np. w cukierni Le Delice, która mieści się przy ul. Partyzantów 9/2 w Gdańsku. Otrzymamy go za 17,90 zł. W Gdańsku, a także w Gdyni słodkości dostaniemy również w sieci piekarnio-cukierni Manufaktura mojej mamy. Rogale nadziane są białym makiem, miodem i bakaliami i zapłacimy za nie 11,90 zł.
Cukiernie w Trójmieście
Na listopadowego rogala można udać się też do cukierni Umam, który posiada swoje oddziały w Gdańsku w Garnizonie , przy ul. Grobla II oraz przy ul. gen. Andersa 22/U8 na Jasieniu . W UMAM rogala dostaniemy za 18 zł. W lokalu Piekarnia, nieopodal Galerii Madison, rogale dostępne są za 7,50 zł.
Kaiser Patisserie na św. Marcina przygotowało rogale wypełnione białym makiem, bakaliami i marcepanem za 18 zł. Dostępne są w Gdańsku nad Motławą, w Sopocie nieopodal Grand Hotelu .
Słodkości oferuje również cukiernia Sweet Boss, w której rogala otrzymamy za 15 zł (na bazie masła, a w środku nadziane są białym makiem, marcepanem i bakaliami), w Mamy Wypieki dostępne są za 13 zł, a także w cukiernio-piekarni Tomasza Dekera. Tomasz Deker to rodowity poznaniak i przeniósł unikalną poznańską recepturę rogali do Trójmiasta.
W Sopocie rogale kupimy m.in. w Capuccino Cafe za 17 zł za około 250 g., zaś w Gdyni w kawiarnio-cukierni Więcej!przy ul. Amona 1 . Wypiekane są z ciasta pół drożdżowego, pół francuskiego na bazie masła. W nadzieniu znajduje się biały mak, marcepan, orzech włoski, słupki migdałowe, skórka z pomarańczy i cukier puder. Taki rogal to koszt 18,90 zł za sztukę lub za 90 zł za 5 sztuk.
W cukierni Must bake dostaniemy wypieki za 18,90 zł. Nadzienie rogali w lokalu jest bardzo bogate, zawiera: migdały, orzechy laskowe, marcepan, żurawinę, rodzynki i amaretto. Rogal stworzony jest na bazie ciasta półfrancuskiego, które składa się z 81 warstw. Przysmak z makiem oferuje też w gdyńska sieć cukierni Justynka, w której za rogala nazwanego tradycyjnym trzeba zapłacić 13 zł.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-11-10 13:24
W Gdyni Justynka ma świetne rogale, ale drogie (4)
Nie wiem kiedy Poznaniacy zmienili przepis na posypkę z orzeszków ziemnych, trochę to smutne
Może napiszę coś co się nie spodoba, ale dla mnie mało ważne jest gdzie jest robiony rogal, byle był smaczny.
Te z Poznania albo takie nie są, albo jada zbyt długo i sa sprzedawane praktycznie prawie czerstwe. A ciastka muszą być świeże (oprócz piernika). Dlatego wolę kupować lokalne, są o wiele smaczniejsze.- 60 14
-
2022-11-11 11:20
Ani świetne ani drogie
- 2 2
-
2022-11-10 15:51
raczej posypka z ziemnych oznacza podróbkę - najczęstszy sposób, żeby obejść znak firmowy i sprzedać rogale "marcińskie", zamiast "świętomarcińskich"
- 12 0
-
2022-11-10 15:43
Mieszkałam chwilę w Poznaniu. Tam też nie wszędzie te rogale były takie pyszne, nawet 11 listopada, mimo niby tej samej receptury. Masło masłu nierówne, czas obróbki itp. Te najprawdziwsze były przepyszne, ale piekielnie drogie - ok. 20 zł za jednego rogala dobrych 10 lat temu...
- 19 0
-
2022-11-10 14:48
Nikt kołku nie przywozi rogali z Poznania ! Te co są w Gdańsku wypiekane są w tutejszych cukierniach ! Dlatego są tak Niesmaczne !!!
- 6 21
-
2022-11-10 15:48
W Poznaniu (2)
też jedne są gorsze, inne lepsze. Tak jak u nas każdy woli pączka czy drożdżówkę z kruszonką z innej piekarni. Tyle że receptura jest ujednolicona, są jakieś wymogi, ale jeden piekarz zrobi na prawdziwym maśle, a drugi cichcem doda margaryny. Jeden będzie ciasto opracowywał zgodnie ze sztuką, drugi trzy razy złoży i basta (polecam tutoriale o
też jedne są gorsze, inne lepsze. Tak jak u nas każdy woli pączka czy drożdżówkę z kruszonką z innej piekarni. Tyle że receptura jest ujednolicona, są jakieś wymogi, ale jeden piekarz zrobi na prawdziwym maśle, a drugi cichcem doda margaryny. Jeden będzie ciasto opracowywał zgodnie ze sztuką, drugi trzy razy złoży i basta (polecam tutoriale o robieniu ciasta półfranc.). Natomiast jak ktoś chce zjeść naprawdę dobre rogale, to niech nie liczy, że kupi je za 5 złotych, bo masa makowa i bakalie są drogie, a ciasto półfrancuskie jest bardzo czasochłonne w przygotowaniu + idzie do niego mnóstwo masła. Więc jak ktoś potem je jakieś lepiszcze zalane olejem i posypane orzeszkami ziemnymi, to niech nie mówi, że rogale świętomarcińskie są niedobre, bo po prostu nie wie, jak smakuje oryginalny wypiek.
- 28 3
-
2022-11-11 10:48
Na maśle + bakalie
Ciasto francuskie jest bardzo tłuste (może na margarynie troche mniej), do tego orzechowo-marcepanowe nadzienie z makiem - to jest przepis na bombę cholesterolową, cukrową i ciężkostrawną.
No ale raz w roku na Św Marcina - tradycja- 1 0
-
2022-11-11 07:05
Niestety, one mają być na margarynie wg receptury, dlatego odwlekam sprobowanie tego specjału, nie brzmi smacznie.
- 2 1
-
2022-11-10 13:36
a ja bardzo lubię te rogaliki (20)
tylko nadal nie wiem gdzie w Gdyni kupić dobre i w przyzwoitej cenie.
- 16 12
-
2022-11-11 07:48
Nie jadłemi, ale smaczne?
- 1 1
-
2022-11-10 19:04
W Justynce
- 3 5
-
2022-11-10 16:29
Dobra cena = dobra jakoś
W tych czasach za dobrego rogalika trzeba dać około 14 zł :)- 6 2
-
2022-11-10 15:42
Raszczyk
Od Raszczyka pyszne!
- 4 5
-
2022-11-10 14:27
Piekarnia Bochen (1)
Kupowałem przedwczoraj. Bardzo smaczne.
- 3 4
-
2022-11-11 21:13
Popieram
- 0 0
-
2022-11-10 14:09
W języku polskim zdanie pieszemy z dużej litery. (13)
Dbajmy o polskoćś.
- 7 29
-
2022-11-12 04:14
Lol
Ić stont
- 0 0
-
2022-11-11 17:10
Znalazł się samozwańczy obrońca języka "walący" błędami jak z procy.
- 1 0
-
2022-11-10 16:05
pieszemy...
- 5 0
-
2022-11-10 15:05
jak już to z wielkiej litery
- 5 2
-
2022-11-10 15:03
(1)
Jak już jesteś taki skrupulatny, to nie z dużej, a z wielkiej litery.
- 9 1
-
2022-11-11 17:11
"Wielką", nie "z wielkiej" :)
- 1 1
-
2022-11-10 15:03
poprawiasz mnie, a sam z błędami piszesz?
- 5 2
-
2022-11-10 14:33
W języku polskim zdanie zaczynamy dużą literą (3)
'' z dużej litery '' to rusycyzm / z balszoj bukwy / . Dbajmy o poprawną polszczyznę !
- 25 1
-
2022-11-10 15:02
Wielką nie dużą (1)
znawco
- 15 1
-
2022-11-11 15:11
Dopuszczalne są obydwa słowa, to się zmieniło.
- 1 1
-
2022-11-10 14:56
mam juz popcorn!
mozeta sie po polsku nawalać po pyskach bez powodu - chętnie popacze
- 4 3
-
2022-11-10 14:15
Polskoćś??? (1)
WTF?
- 21 1
-
2022-11-10 16:52
Jestę polakię
- 11 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.