• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Mariacka 1: mięsna kuchnia w ciekawym wydaniu

9 lipca 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Mariacka 1 to restauracja z niewielkim, ale przez to bardzo przytulnym i klimatycznym wnętrzem. Lokal posiada też sporych rozmiarów ogródek graniczący z Bazyliką Mariacką.
  • Mariacka 1 to restauracja z niewielkim, ale przez to bardzo przytulnym i klimatycznym wnętrzem. Lokal posiada też sporych rozmiarów ogródek graniczący z Bazyliką Mariacką.
  • Mariacka 1 to restauracja z niewielkim, ale przez to bardzo przytulnym i klimatycznym wnętrzem. Lokal posiada też sporych rozmiarów ogródek graniczący z Bazyliką Mariacką.
  • Mariacka 1 to restauracja z niewielkim, ale przez to bardzo przytulnym i klimatycznym wnętrzem. Lokal posiada też sporych rozmiarów ogródek graniczący z Bazyliką Mariacką.
  • Mariacka 1 to restauracja z niewielkim, ale przez to bardzo przytulnym i klimatycznym wnętrzem. Lokal posiada też sporych rozmiarów ogródek graniczący z Bazyliką Mariacką.
  • Mariacka 1 to restauracja z niewielkim, ale przez to bardzo przytulnym i klimatycznym wnętrzem. Lokal posiada też sporych rozmiarów ogródek graniczący z Bazyliką Mariacką.

W klimatycznym zaułku vis a vis Bazyliki Mariackiej od ponad miesiąca funkcjonuje nowa restauracja - Mariacka 1. Zjemy tu głównie dania mięsne z wołowiny i jagnięciny, pochodzących z ekologicznej hodowli oraz obfite śniadania. Przytulny wystrój lokalu współgrający z okoliczną architekturą oraz ciekawe połączenie smaków kuchni klasycznej z azjatycką sprawiają, że warto wybrać się tu zarówno na romantyczną kolację, jak i obiad z przyjaciółmi.



Dokąd wybrać się na fantastyczną mięsną ucztę, a przy tym w samym sercu starego Gdańska cieszyć się kameralną atmosferą i odpoczynkiem od zgiełku turystów? Adres jest prosty - to restauracja Mariacka 1, która od końca maja działa przy ul. Mariackiej 1Mapka, tuż przy Bazylice Mariackiej.

Szefem kuchni Mariackiej 1 jest Kamil Kołodziejski. Szefem kuchni Mariackiej 1 jest Kamil Kołodziejski.

Klasyczna kuchnia z azjatyckim twistem



Szefem kuchni Mariackiej 1 jest Kamil Kołodziejski, który przez ostatnie trzy lata piastował stanowisko szefa kuchni restauracji Sztuczka. Choć doskonalił swoje umiejętności w zakresie kuchni klasycznej i włoskiej, jego największą pasją są smaki Dalekiego Wschodu. Przemyca te fascynacje w daniach przygotowywanych w Mariackiej 1, udowadniając, że przyprawy i inne produkty kuchni azjatyckiej mogą świetnie wzbogacać kuchnię klasyczną i rozpieszczać podniebienia gości prawdziwą eksplozją smaków.

- Chciałbym przekonać odwiedzających nas w Gdańsku gości do swojej kuchni, opartej na szlachetnych produktach w prostych odsłonach. Z racji momentu, w którym się otworzyliśmy, pokazuję smaki kojarzące się z wakacjami. Później chciałbym przejść do dań inspirowanych kuchnią azjatycką - mówi Kamil Kołodziejski, szef kuchni.

Mięso z ekologicznej hodowli



Trzon karty dań głównych stanowią steki - z rostbefu, antrykotu wołowego, polędwicy wołowej oraz z tuńczyka. W menu znajdziemy także jagnięcinę - w postaci szaszłyków i duetu biodrówki jagnięcej i combru z kością oraz grillowane macki ośmiornicy.

Wszystkie mięsa pochodzą od lokalnych dostawców z ekologicznych hodowli. Choć karta nie zakłada opcji wegetariańskich, istnieje możliwość zamówienia i takich dań. Szef kuchni zawsze jest w stanie przygotować bezmięsne danie na specjalne życzenie.

  • W menu Mariackiej 1 znajdziemy steki z ciekawymi dodatkami, a także zupy, przystawki i desery.
  • W menu Mariackiej 1 znajdziemy steki z ciekawymi dodatkami, a także zupy, przystawki i desery.
  • W menu Mariackiej 1 znajdziemy steki z ciekawymi dodatkami, a także zupy, przystawki i desery.

Smakuj i łącz dodatki



Dania zestawiane są z ciekawymi dodatkami, odpowiednio harmonizującymi kompozycje smaków, takimi jak: puree z batatów, chimichurri i ziemniaczany chrust, puree z zielonego groszku z sosem tzatziki i kiełkami groszku czy pesto szczawiowe z karmelizowaną cykorią i chorizo. Ponadto, do dań głównych można dobrać jeszcze jeden dodatek (każdy kolejny kosztuje 10 zł) spośród m.in. ziemniaków z parmezanem i szczypiorkiem, ziemniaka opalanego z gzikiem z wędzonego twarogu czy sałatek np. z kolorowych pomidorów z domową fetą lub rzymskiej z cezarem i parmezanem.

Na przystawkę zjemy tu szwajcarskie placuszki - rosti ziemniaczane z łososiem gravlax, grillowane przegrzebki i zasługujący na szczególną uwagę tatar wołowy podawany z piklowaną szalotką, świeżymi portobello, majonezem pieprzowym i truflą. Wśród zup znajdziemy cebulową i rybną, a na słodkie zakończenie posiłku proponowany jest placek bananowy z espumą ze słonego karmelu i kruszonką kawową oraz sernik limonkowy z duszonym rabarbarem z truskawkami, bazylią i kruszonką z palonego masła.

Codziennie w godz. 9-12 Mariacka 1 serwuje śniadania. Codziennie w godz. 9-12 Mariacka 1 serwuje śniadania.

Obfite śniadania



Codziennie w godz. 9-12 Mariacka 1 serwuje śniadania. Do wyboru jest kilka opcji, głównie śniadaniowych klasyków, jednak podawanych w ciekawym wydaniu. To m.in. wariacja na temat śniadania angielskiego - jajka sadzone z chrupiącym boczkiem, białą fasolką, pieczonym pomidorem i pesto bazyliowym, jajecznica ze szczypiorkiem, kurkami, zapiekanym brie, dux-el grzybowym, majonezem truflowym i frankfurterkami, owsianka z owocami leśnymi, kokosem i twarogiem, brioche z łososiem, musem z awokado, jajkiem, sosem holenderskim i kawiorem czy foccacia z grillowanym antrykotem, marmoladą z czerwonej cebuli i majonezem z pieczonego czosnku. Każde ze śniadań kosztuje 35 zł, a w cenie do wyboru jest kawa lub herbata.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (8) 1 zablokowana

  • "Murowaniec" nawdycha sie aromatow za friko. Czyli tak jak lubil i dzialal.

    • 3 0

  • Ceny powalające

    • 3 0

  • Szaszłyk z jagnięciny lub fajny stek (3)

    Zjadłoby się... Ciekawe jakie ceny...

    • 0 2

    • (1)

      Z jagnięciny polecam tzw. kotleciki - czyli comber pokrojony na mini-tomahawki.
      Całkiem niedawno dopiero poznałem smak jagnionka, jedzonego koniecznie z fragmentami tłuszczu - właśnie kotlecki, ale także łopatkę z kością - i na pewno przy okazji odtworzę sobie te dania. Chętniej niż steka. Kotleciki wcześniej marynujesz w gęstym sosie (zmiksowałem dużo świeżego rozmarynu, czosnek 2 ząbki, 1 limonkę obraną, nieco oliwy, sól i pieprz.) Mięso potem ogrzewasz do temp pokojowej, piekarnik na 180-200 st. C i wykładasz do nagrzanego kotleciki (nie przykryte) na 20-25 min. Wytopionym tłuszczem i marynatą polewasz pieczone ziemniaki. Do tego czerwone wino o zdecydowanym smaku i mocnym ciele. I szczęście w gębie! Kostki wyssać, ogryźć ze wszystkiego, paluchy oblizać.

      • 3 2

      • Nie jadajcie młodych zwierzątek. One tak płaczą.

        • 0 1

    • Wyglądają na rozsądne, no chyba, że porcje mikro...

      • 1 0

  • Pamiętam jak ten lokal prowadził Vittorio.

    Prawdziwy włoch. Zawsze było zamieszanie na kuchni.

    Ranata z Zaspy

    • 2 0

  • Konsumpcja mięsa powinna zostać zakazana lub znacząco ograniczona, np. poprzez obłożenie jej wysokim podatkiem, tak jak papierosów czy wódki. Przyczyniłoby się to do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych i wyeliminowania cierpienia zwierząt.

    • 0 8

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane