• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: bajgle

Łukasz Stafiej
26 stycznia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Bajgiel niemalże idealny w barze Sch. Schopenhauer w Gdańsku. Bajgiel niemalże idealny w barze Sch. Schopenhauer w Gdańsku.

Bajgiel, czyli bułka z dziurką, to coraz popularniejsza przekąska w Trójmieście. W kolejnym odcinku "Gdzie zjeść w Trójmieście" sprawdzam, czy to hipsterska fanaberia kulinarna czy alternatywa dla poczciwej kanapki. W poprzednim tekście testowałem falafele, w następnym - poszukam w restauracjach najlepszego dania z piersi kurczaka.



Na początek rys historyczny. Bułkę z dziurką wymyślili podobno krakowscy Żydzi. I to dawno temu, bo jeszcze w czasach Sobieskiego. Coś w tym jest, bo jak zapytacie znajomych z południa Polski, to potwierdzą: bajgle, podobnie jak obwarzanki, to tam chleb powszedni. Międzynarodową karierę pieczywo to jednak zrobiło dopiero sto lat temu i wcale nie w naszym kraju, ale w Nowym Jorku.

W trójmiejskich lokalach pierwsze bajgle pojawiły się kilka lat temu, ale z początku były raczej ciekawostką. Pionierami w najnowszej historii trójmiejskiego bajgla jest szefostwo gdańskiego Amsterdam Pubu, gdzie bułkę z dziurką można przekąsić do szklanki rzemieślniczego piwa. Niestety, tamtejszych bajgli nie udało mi się na potrzeby tego tekstu przetestować - lokal jest chwilowo zamknięty i będzie czynny ponownie dopiero na początku lutego.

Wybrałem się za to do Sch. Schopenhauer przy ul. Św. Ducha w Śródmieściu - otwartego w ubiegłym roku baru w miejscu nieodżałowanego Duszka. Z poprzednika nic tutaj nie zostało - zamiast "spelunki z duszą" dla wyrzutków i miłośników mocnych barowych wrażeń, powstało miejsce wprost z podręcznika dla młodych gastronomów - jest modnie, minimalistycznie i hipstersko. To jednak sprawa drugorzędna, bo bajgle podają tutaj mistrzowskie. Pulchne, a zarazem chrupiące. Serwowane na ciepło i w świetnych konfiguracjach smakowych - połączeniem sadzonego jajka, boczku, marynowanych jalapenos i guacamole zdobyli moją dozgonną miłość. Mógłbym narzekać na sposób podania: w papierku, na minidesce i z absurdalnie niewygodnymi, jednorazowymi sztućcami. Sami jednak oceńcie, czy to naprawdę problem. Ja im wybaczam za smak. Cena potrafi zaskoczyć - 16 zł za kanapkę to dużo pieniędzy.

Bardzo dobry śniadaniowy bajgiel z omletem w Alei 40. Bardzo dobry śniadaniowy bajgiel z omletem w Alei 40.
W gdyńskiej Alei 40 jest podobnie. Bajgle są równie smaczne, ale i równie drogie. Za 16 zł dostajemy wypiekanego na miejscu (nie dopytałem, ale chcę wierzyć, że tak jest) ciepłego bajgla. W smaku różni się od tego z Gdańska - jest odrobinę bardziej słodki i maślany. Ale w wydaniu śniadaniowym - z omletem, bekonem, pomidorem, kremem ziołowym i szczypiorkiem - sprawdza się wyśmienicie. Warto poprosić o solidne wysmażenie boczku, jeśli wolimy chrupiący. Oraz wybrać się z samego rana, gdy jest jeszcze względny spokój - restauracja otwierana jest o godz. 8, czasami szybko robi się tłoczno.

Bajgiel na wynos w wersji wegetariańskiej w dworcowej kawiarni Pociąg do w Sopocie. Bajgiel na wynos w wersji wegetariańskiej w dworcowej kawiarni Pociąg do w Sopocie.
Bajgle wypiekane w popularnej piekarnio-śniadaniowni Marmolada, Chleb i Kawa nie tylko zjemy na miejscu (w oddziałach we Wrzeszczu lub Gdyni), ale także m.in. dworcowej kawiarni Pociąg do w Sopot Centrum. Podają tutaj je na miejscu i na wynos. Na ciepło i zimno. Można nawet zamówić minipizzę na bajglu. Ja wybieram wegetariańskiego klasyka - bajgla z roladą z koziego sera, pieczonym burakiem i roszponką. To dobry, puszysty bajgiel ze słodko-wytrawnym wkładem. Polecam jednak poprosić kelnerkę o podgrzanie albo - jeśli jest taka możliwość - zrobienie świeżego od zera. Te z lady są dobre, ale ciasto odrobinę nasiąka składnikami, przez co traci na jakości. Cena całkiem atrakcyjna - spora kanapka kosztuje 9 zł.

Bajgiel z Kromki, czyli ciekawa kompozycja smakowa i przystępna cena. Bajgiel z Kromki, czyli ciekawa kompozycja smakowa i przystępna cena.
Najtańsze bajgle kupimy we wrzeszczańskiej Kromce (już za niecałe 7 zł). Co prawda lokal posiada kilka miejsc siedzących, ale to przede wszystkim bar z kanapkami na wynos. Ich bajgle wyróżniają się nie tylko ceną, ale też podejściem właścicieli do ich przygotowania - sami przygotowują pasty czy wegetariańskie pasztety i inne dodatki. Dbają o pochodzenia składników i ich jakość. I co najważniejsze - komponują z nich oryginalne smaki. Jak na przykład bajgiel o wdzięcznej nazwie "Koneser" z serem z czarnuszką (przypominającym ser koryciński) i serem edamskim z dodatkiem domowego, słodkawego pesto. Szkoda, że nie był ciepły. Za to cena dobra: 8,90 zł. Do Kromki polecam wybrać się z samego rana (jeśli nam po drodze) - otwierają o godz. 7, a najlepsze kanapki szybko potrafią się sprzedać.

Gwoli sprawiedliwości: bajgle zjemy również w kawiarniach Moher w Gdyni i Drukarnia w Gdańsku. Tym razem nie udało mi się do nich dotrzeć, więc liczę na wasze wrażenia.

A wy gdzie jedliście najlepszego bajgla w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (117) 5 zablokowanych

  • Najlepsze jest narzekanie...

    ... na to, że Schopenhauer nie jest teraz speluną "dla wyrzutków", a knajpką urządzoną w modnym nurcie. Może niech wystosują przeprosiny, że odważyli się zrobić remont i założyć nową działalność? Drogo tam jak cholera, ale bardzo smacznie, a obsługa przemiła.

    • 5 8

  • Czym różni się Bajkał od bułki? (1)

    Że dziurką to wiem, chodzi o smak.

    • 2 0

    • * bajgel oczywiście (mój telefon wie swoje)

      • 2 0

  • hmm...bajgel...czy to jest aby rzymskokatolickie jedzenie? (1)

    • 2 0

    • potrzebujesz zezwolenia z kurii?

      • 0 0

  • Dolne miasto

    Rzecz Jasna na dolnym. Bajgle za 8, ciekawe połączenia smakowe.

    • 2 1

  • kupilem bułkę za 33 grosze... (1)

    ..i wydłubałem paluchem dziurę ...

    • 13 4

    • Nie

      Raczej żałosny

      • 3 3

  • normalnie debile (2)

    Ci co opisują nie mają pojęcia o co chodzi...
    Dlatego napisałem "debile". Bagel to nie bułka i to wszystko.
    Ja robię to w domu bo nauczyłem się w NYC.
    Mogę bagle produkować po 1,50 w domu, ale trzeba wiedzieć o co chodzi w tym businessie, no i trzeba mieć ten tani specjalny serek z Brooklynu...
    pozdrawiam amatorów szybkiego zarobku (czytaj oszustów).
    Jeżeli ktoś pisze o puszystych bagalach, to bardzo mi przykro, wróć do tytułu.

    • 5 4

    • a ten specjalny serek nazywa sie Philadelfia chese :)... (1)

      mmmmm.. palce lizac...I prawdziwe bagle sa gumowate, twardawe... potrafia kamieniem lezec w zoladku :).

      • 0 0

      • bo bajgli się nie wypieka :)

        o czym nie każdy wie. nie każdy tez chyba wie, że philadefia jest do kupienia chyba w każdym osiedlowym spożywczaku w PL :)
        Bajgle są ok, ale ja wolę bialy. Pozdro dla kumatych

        • 0 0

  • Bajgel z kromki

    Masakra
    Zimna buła a serka to nie czuć wogóle

    • 0 1

  • Po 50 za bajgla...

    Prawdziwe bajgle są w Krakowie i to w przystępnych cenach. Niektórym gastronomom rozum odbiera. Jakość w porównaniu do krakowskich to przepaść. Proponuję podróż do Krakowa po naukę wypiekania bajgli.

    • 2 0

  • Bardzo dobre bajgle w Gdyni na Łużyckiej w Barze Alicja bud. 6c

    Naprawdę świetne bajgle serwują w Barze Alicja Gdynia Łużycka 6c

    • 0 0

  • Panie Redkatorze, proszę rozważyć zmianę tematów Pańskich tekstów (1)

    O kulinariach nie wie Pan nic, udowadniając to w coraz bardziej żenujący sposób. Nie będę pastwiła się nad rozbrajającym wyznaniu z okazji testu ramenu ("wcześniej nie jadłem, ale czytałem w necie"). Teraz pisze Pan o wypiekaniu bajgli... Bajgli się nie wypieka!!!!!!! Jeśli już faktycznie nie ma siły, że by to akurat Pan pisał o gastronomii, to proszę chociaż spędzić więcej czasu w sieci i zrobić porządny risercz.

    • 0 1

    • A co się robi z bajglami ? Suszy ? :) :) :)

      To niby jak się robi bajgle, skoro się ich nie wypieka ?

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane