• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: dorsza

Łukasz Stafiej
20 kwietnia 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Fish'n'chips, czyli dorsz w panierce z domowymi frytkami w Pobitych Garach. Fish'n'chips, czyli dorsz w panierce z domowymi frytkami w Pobitych Garach.

Najpopularniejsza - obok łososia - ryba w restauracyjnych kartach, którą serwować można na niezliczone sposoby. Gdzie zjemy dorsza, sprawdzam w kolejnym tekście z cyklu "Gdzie zjeść w Trójmieście". Poprzednio testowałem indyjskie curry, za dwa tygodnie w trójmiejskich restauracjach sprawdzę polędwiczki wieprzowe.



Ryba z frytkami to chyba najpopularniejsze na świecie wcielenie dorsza. Jedno z narodowych dań Brytyjczyków zrobiło międzynarodową karierę i z ulicznych kiosków zawędrowało pod strzechy restauracji. W Trojmieście fish'n'chips zjemy między innymi we wrzeszczańskich Pobitych Garach, gdzie pod nazwą Ryba i Fryty (38 zł) kryje się naprawdę spory filet z dorsza w złocistej, delikatnej panierce z domowymi frytkami. Te ostatnie to jeden z atutów tego dania - wciąż niewiele lokali zdaje sobie sprawę, jaką krzywdę robi swoim gościom (i sobie) serwując mrożone frytki z paczki. Całość jest podana w typowy dla tej knajpki sposób - na desce, w towarzystwie dwóch ceramicznych miseczek: z odświeżającą sałatką z fenkułem i domowym majonezem. Do pełni szczęścia zabrakło cytryny do skropienia ryby - musiała się gdzieś zapodziać w kuchni, bo w opisie dania była. Drobne wpadki obsługi w Pobitych bywają regularne, ale to pewnie cena, która się płaci za wyluzowaną, klubową atmosferę w lokalu. Zresztą, dobre jedzenie to wynagradza.

Smażony na maśle dorsz w Cozzi. Smażony na maśle dorsz w Cozzi.
Dorsza w dwóch wcieleniach znajdziemy w karcie świetnej włoskiej restauracji Cozzi w centrum Gdyni. Wersja inspirowana smakami śródziemnomorskimi to dorsz w winnym sosie z vongolami (małżami). Ja wybieram klasykę - smażony filet z frytkami (34 zł). Danie wręcz banalnie proste w Cozzi jest bliskie perfekcji dzięki dwóm drobnostkom. Po pierwsze, ryba jest doskonale wysmażona na maśle - skórka jest chrupiąca i pełna aromatu, a mięso soczyste i delikatne. Po drugie, smak podkręca mascarpone zmiksowany ze szczypiorkiem i nałożony na filet. Rozpuszczający się powoli serek tworzy pyszny kremowo-ziołowy sos. Do tego domowe, chrupiące frytki stekowe. Zamiast szukać "rybki" w barach nad morzem, lepiej wybrać się do Cozzi.

Dorsz z francuskimi akcentami w Winnym Gronie. Dorsz z francuskimi akcentami w Winnym Gronie.
Wizyta w gdańskim Winnym Gronie to wycieczka w stronę kuchni francuskiej i okazja do spróbowania dorsza (39 zł) w wydaniu zdecydowanie wykwintnym, choć nieprzekombinowanym. Na talerzu dzieje się sporo i można odnieść wrażenie, że ryba wcale nie jest tutaj głównym bohaterem, a przynajmniej jest równie ważna, co dodatki. Smakiem całej kompozycji rządzi - nota bene świetna - potrawka z pieczarek i szalotek duszonych, na której spoczywa filet polany jasnym sosem veloute o lekko rybnym aromacie. Te delikatne, lekko słodkie smaki uzupełnia odrobina ostrości z grillowanego pora. Ciekawe i kompletne danie. Do tego bardzo lekkie. Winne Grono po raz kolejny udowadnia, że jest jedną z ciekawszych restauracji w Gdańsku ze świetnie przyrządzonym i bezpretensjonalnym jedzeniem.

Połączenie rybnych smaków i potrawki z kiełbasą chorizo, czyli dorsz w Sztuczce Bistro. Połączenie rybnych smaków i potrawki z kiełbasą chorizo, czyli dorsz w Sztuczce Bistro.
Sztuczka Bistro to nowy lokal znanego kulinarnego eksperymentatora Rafała Wałęsy. W swoim sopockim bistro "fine-diningowe" ambicje odkłada jednak na bok i karmi prosto, choć nadal autorsko. Tutejszy dorsz (36 zł) to dobry przykład nowej kulinarnej filozofii Wałęsy. Danie jest nawiązaniem do hiszpańskiej kuchni, która słynie z wyraźnych, pełnych smaków, ale także prostoty. Pięknie wysmażony filet z pyszną chrupiącą skórką spoczywa na pikantnej potrawce z ciecierzycy, dymki i chorizo. Połączenie delikatnych morskich smaków z mocnym, przydymionym aromatem kiełbasy jest jednym z ciekawszych spojrzeń na dorsza w trójmiejskich lokalach. Do dania można domówić frytki albo ziemniaki, ale najlepiej sprawdzi się domowy chleb, którym koniecznie należy wybrać z talerza smakowity sos do ostatniej kropli.

Gdzie jedliście najlepszego dorsza w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (173) 1 zablokowana

  • Dorsz nie ma smaku, jak większość białych, chudych ryb (4)

    jest za suchy.

    • 3 16

    • Ja też wolę dobrego łososia norweskiego. Jakiś wdzięczniejszy jest

      • 0 0

    • prawda

      Mam to samo, dorsza nie lubię, zjem, ale....nie ma smaku i za suchy. Wolę karpia, łososia, halibuta, makrelę,tłuste , po prostu tłuściutkie rybki. Mniam.

      • 0 0

    • Dorsza chyba nie jadłaś. Kup od rybaków, zrób w domu a potem się wypowiadaj

      • 4 0

    • Nie, jak go źle zrobisz to jest taki jak mówisz.

      Potrafi być pyszny i nie suchy oj nie!

      • 10 0

  • Karmazyn (4)

    Bar karmazyn w Jelitkowo! Kawał ryby, świeża, smak taki jak powinien być i cena uczciwa.tylko piwa mają tragiczne bo koncernowe

    • 31 30

    • święta

      prawda

      • 0 0

    • Karmazyn popieram dorsz wyśmienity ,przynajmniej był kilka lat temu

      • 4 2

    • Karmazyn zdecydowanie!

      Zawsze trzymają poziom, nie jadłam nigdzie lepszego dorsza.

      • 6 4

    • Dobra zupa rybna!

      • 8 6

  • Najlepszy dorsz

    Zdecydowanie Kawior Brzeźno.

    • 0 0

  • Bar Hawajski - Jelitkowo! (1)

    Sezonowo otwarty bar w Jelitkowie to miejsce w którym jadłam najlepszą rybę w swoim życiu! Czuć było, że jest świeża... raz trafiłam na dostawę i ku mojemu zdziwieniu nie były to bryły lodu do odmrożenia! Mimo wysokiej ceny ryby na rynku tam wciąż można zjeść dobra świeżutka rybkę!

    • 17 4

    • Nie polecam

      Niestety ryba nie była świeża...
      a cena powaliła z nóg.

      Dają najwieksze ryby na talerz nie informując nieświadomego klienta, ze taka ryba bedzie duża i droga.... Jest to korzystanie niestety z nieświadomosci i naiwności turystów. Zapłaciłam za porcję 58 zł!!!! Za porcję ryby
      Czy ktoś by się takiej ceny spodziewał - chyba nie. Ryba byla wielkosci dobrze utuczonego kurczaka!

      • 1 0

  • Dorsz

    Najlepsze dorsze ,ogromne świeże ryby to tylko w REWIE. Jestem mieszkanką Gdyni i bardzo lubię ryby,Ale na świetnie przyrządzone ryby zawsze jeżdżę do Rewy i w tym wyborze nie jestem samotna. Barbara

    • 0 0

  • Seafood Station Sopot!

    Tutaj jest najlepsze Fish&Chips! Swieży Seafood i ryby! Wow!!!

    • 0 0

  • Pobite gary ...

    Przereklamowne..dorsz słaby...suchy z ogromem tłustej panierki!

    • 0 0

  • aaa..RYBka Pizza bar w Jelitkowie

    jedn z lepszych dorszy jakie jadam co roku kiedy się otwierają.i pyszne swojskie surówki.polecam

    • 1 0

  • Typowy marketing

    Pan Łukasz chyba krótko mieszka w Trójmieście albo szukał sponsorów artykułu...Rybakówka to miejsce na rybkę ! I myślę że nie tylko mi zabrakło w artykule o tym miejscu...Polecam mieszkańcom i przyjezdnym:-)

    • 1 0

  • Byle nie w Orlowie!!

    Znana Tawerna Orlowska.....A ryby omijajcie tam z daleka. znajomy tam pracowal, wszystko mrozone, kupowane w hurtowni po 5 zl, sprzedawane po 100/kg. Zadnej swiezej ryby. Miesa za to ok. A na rybke do restauracji przy plazy w Rewie :)

    • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane