Wiadomości

Gdzie w Trójmieście zjeść: filet z kurczaka

Filet z kurczaka z puree dyniowym i farszem grzybowym w Tu'gether.
Filet z kurczaka z puree dyniowym i farszem grzybowym w Tu'gether. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl

W kolejnym odcinku "Gdzie zjeść w Trójmieście" sprawdzam, gdzie zjeść danie z piersi kurczaka. W poprzednim tekście testowałem bajgle, w następnym - odwiedzę sieciowe pizzerie.



Pierś z kurczaka - jedno z najpopularniejszych dań w kartach wielu lokali. Zazwyczaj dla gości szukających bezpiecznych smaków. Kurczaka trudno zepsuć, wystarczy kilka przypraw, proste dodatki i potrawa gotowa. Nie oznacza to jednak, że filet z kurczaka musi być nudny. Szefowie kuchni coraz bardziej starają się urozmaicać to w gruncie rzeczy bezsmakowe mięso. A najlepszym miejscem, gdzie się o tym przekonamy jest sopockie Tu'gether.

To niewielkie bistro w kilka tygodni od otwarcia wyrobiło sobie niezłą renomę. Minął ponad rok, zmienił się kucharz, ale poziom wciąż trzymają wysoki, a kreatywności w kuchni im nie brakuje. Rozumiem, że można nie przepadać za tutejszymi mało wygodnymi krzesłami czy drażniącym niektórych "modnym, sopockim klimatem", ale jedzeniu w Tu'gether zarzucić niewiele można.

Moje danie z kurczakiem w roli głównej w Tu (jak mówią bywalcy) było świetne w każdym calu. Począwszy od delikatnego mięsa w esencjonalnym sosie, przez aksamitne, słodkie puree z dyni, po kontrastujący z nim wyraźny w smaku grzybowy farsz. Półtwarda ciecierzyca i duszony jarmuż to pomysłowy sposób na zastąpienie dodatku skrobiowego i surówki, które często towarzyszą na talerzu kurczakowi. Oraz niezbędny chrupiący akcent w tej rozpływającej się w ustach kompozycji. Cena w wysokości 29 zł - choć nie najniższa - jest w pełni warta tego dania. Dobra rada: w porze lunchu w Tu'gether może być tłoczno nawet w tygodniu. Na szczęście kelnerka, choć jedna na posterunku, radzi sobie świetnie.

Kurczak faszerowany pastą truflową z gratin warzywnym w Browar Port Gdynia.
Kurczak faszerowany pastą truflową z gratin warzywnym w Browar Port Gdynia. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
W restauracji Browar Port Gdynia obsłudze też nie można nic zarzucić, ale kucharz podczas mojej wizyty musiał mieć gorszy dzień. Choć w lokalu były zajęte raptem dwa stoliki, na zamówione danie czekałem blisko pół godziny. I wcale nie zostało to mi wynagrodzone niezapomnianym przeżyciem kulinarnym. Warzywne gratin z ziemniakami to fajna alternatywa dla wszechobecnych opiekanych ziemniaczków, choć trochę brakowało tej zapiekance smaku. Mus z batatów był za to niezawodny - bardzo lubię słodkie smaki w towarzystwie mięsa. Sam kurczak zawiódł mnie niedbałością przygotowania. Mięso było soczyste, ale lekko przypalone z zewnątrz - jakby kucharz nie mógł się zdecydować, czy już się upiekło, czy nie. Co najważniejsze - pasty truflowej, która skusiła mnie w menu i tak naprawdę nadawała ton temu daniu, było na jednym kawałku mięsa jak na lekarstwo. Na drugim, większym, zabrakło jej w ogóle. Znając całkiem dobre opinie o tym miejscu zakładam, że to jednorazowa wpadka. Cena spora: 32 zł.

Grillowana pierś kurczaka z kuskusem w On/Off.
Grillowana pierś kurczaka z kuskusem w On/Off. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Restauracyjka On/Off to niepozorne miejsce - leży na uboczu, w biurowcu przy ul. Olimpijskiej na Małym Kacku, i z jednej strony jest kantyną dla pracowników tutejszego Inkubatora Przedsiębiorczości, którzy chętnie wpadają na lunch dnia, ale z drugiej ma też aspiracje do bycia lokalem z menu wykraczającym poza standardy korporacyjnych stołówek. Dlatego grillowanego fileta z kurczaka (mięso zrobione w punkt, bardzo soczyste) nie dostaniemy tutaj z frytkami i surówką z wiaderka, ale w znacznie zdrowszym wydaniu - z kuskusem, suszonymi pomidorami i papryką oraz jajkiem na twardo. Ten drugi dodatek pasuje tutaj jak kwiatek do kożucha - i wizualnie, i smakowo, ale rozumiem, że miał zapewnić odpowiednią ilość kalorii w tym daniu. Świeże warzywa sprawdziłyby się jednak lepiej. Cena przyzwoita - 21 zł, tym bardziej, że wliczona jest w nią darmowa przystawka, np. śledzik.

Kurczak gotowany na parze z masłem czosnkowo-ziołowym w Kucharii.
Kurczak gotowany na parze z masłem czosnkowo-ziołowym w Kucharii. fot. Łukasz Stafiej/Trojmiasto.pl
Na koniec wizyta w Kucharii - jadłodajni w Garnizonie. Miejsce wyróżnia się na tle pozostałych tutejszych lokali - zamiast autorskiej karty, wybierać możemy w menu bufetowym, jedzenie zamawiamy przy ladzie, a danie sami kompletujemy z dostępnych danego dnia składników w bemarach. Fajerwerków kulinarnych na języku tutaj raczej nie uświadczymy, ale za to zjemy do syta za całkiem przyzwoite pieniądze. Tutejszy kurczak to wersja fit - gotowany na parze w papierowej sakiewce z masłem, czosnkiem i mieszanką ziół. Mięso jest naprawdę smaczne - soczyste i pełne maślano-ziołowego smaku i aromatu. Cena 12,90 zł również jest zachęcająca, ale porcja nie jest zbyt duża. Żeby się najeść, trzeba dobrać dodatki, np. ryż za 4 zł i surówkę za 5 zł - tych obsługa nakłada całkiem sporo. Dobre miejsce na szybki lunch w pracy, jeśli mamy po drodze, albo obiad z rodziną - dzieciom na pewno spodobają się huśtawki zamiast krzeseł przy niektórych stolikach.

Opinie (102) 5 zablokowanych

  • czyli minimum dwadzieścia kilka złotych za wariacje na temat zwykłego mięsa. (4)

    Małe porcje, mało zielonych dodatków, wszystko wygląda na podgrzane w piecyki a autor sam mówi, że tłumów nie było. Nie widzę związku na kino produkt jakość cena...

    • 62 7

    • związku na lini produkt jakość cena.

      • 2 2

    • Kiedyś była restauracja na M. (2)

      180 gram kurczaka za 20 PLN, w tym kasza/frytki/ryż i surówka. Stety jak to w lokalach - najwyżej parę lat i nowy lokal.
      Potem pretensje do ludzi, że chodzą do fastów - człowiek chce się po prostu najeść a nie napawać artystycznie maźniętą kroplą wyrafinowanego sosu.
      I te "droższe wydania", czyli nie pire z grochu tylko humus, nie kasza tylko kuskus a cena rośnie i hipsterskie herubinki zmieszczą się w tysiąc kal :)

      • 17 1

      • zioomy chca sie napchac pasza, nie zjesc

        ludzie, nie biedacy zarabiajacy ponizej 3 tys, juz zaczynaja myslec co i jak jedza, bo to sie odbija na zdrowiu.

        • 6 10

      • Chyba 'kcal'

        :-)

        • 3 0

  • ziemniaki (9)

    Niedługo w tym cyklu artykułów znajdziemy taki: "Gdzie zjeść w Trójmieście: Ziemniaki."...
    Coraz lepiej

    • 92 8

    • za 30 zł ekologiczna z biedry.

      • 5 0

    • "niezwykłe"

      Albo chleb z masłem.

      • 6 0

    • lokalsi mówią - "kartofle"

      a nie ziemniaki

      • 4 1

    • A już jest na przymorzu (2)

      jeden bar, w którym za jednego ziemniaka z dodatkami trzeba zapłacić ok. 20zł

      • 5 1

      • co? (1)

        20 zł za ziemniaka? To chyba jakaś hipsterska restauracja.

        • 9 2

        • Nie żebym robił reklamę czy antyreklamę

          grulle

          • 3 0

    • nie mam nic przeciwko (1)

      wszak ziemniak to nie tylko ten z wody.

      • 3 1

      • dokładnie, specjalne gatunki ziemniaka do pieczenia są wielkości kokosa

        • 3 0

    • w ziemniokach się specjalizuje Pyra Bar w Gdyni :)

      ale mnie takie danie nie pociągają

      • 0 0

  • Filet z kurczaka? (2)

    Tylko w Ołszą na Kołobrzeskiej lub Lekler na Obrońców Wybrzeża.

    Przy okazji można zrobić tanie zakupy.

    • 26 6

    • Tesko - `bistro (1)

      • 4 0

      • bdb kebab z buraczkami ;)

        • 0 0

  • Restauracja on/off to Mały Kack a nie Redłowo (2)

    • 5 5

    • zdecydowanie on/off

      • 1 2

    • na mapę trzeba spojrzeć a nie nie zgadzam się :)

      • 0 1

  • najlepiej w Ikei - cena 12 zlotych a kawa i herbata za darmo (9)

    A jak chcesz do tego zupkę, to jest pomidorowa za 1 złoty, a nie jak gdzie indziej gdzie zupa kosztuje 10-15 zlotych

    • 56 9

    • i hot dogi za 1 zł

      za 10 zł najadam się na 3 dni

      • 18 0

    • i lodzik za 1 złotówkę też jest

      • 18 1

    • no i musztardy można sobie nalać do słoika, nie?

      • 19 4

    • phi , bórżuje

      w tesco sa parowki za 7zl za kilogram, wychodzi ze zdzieraja w ikei kilkadziesiat groszy na sztuce. A miecho to miecho, przeciez chodzi o to zeby sie napchac jak najtaniej

      • 8 2

    • Zupa z paczki (1)

      zupa z paczki albo niewiadomo skąd naw et w domu nie ugotujesz dobrej zdrowej zupy za zeta za porcje!!!maskara

      • 1 2

      • Pomidorowej z ryżem nie ugotujesz za 1zl za chochlę???

        No bez jaj!!!
        Tańszej zupy sie chyba nie da.
        Skrzydełka za grosze, ryż za grosze, marchewka za grosze, troche soli pieprzu i przecier...

        • 8 0

    • Ikea - A to wszystko bez smaku i żadnego wyrazu :-) Ale cena ok, tu się zgadzam

      łosoś suchy jak wiór, podobnie kurczak etc

      • 2 2

    • I kepuczu do oporu,a to zdrowe jest

      • 2 1

    • Wszystko w Ikei jest z improtu

      Mrożonki ze Szwecji.

      • 1 1

  • Najlepiej zjeść filet w... domu (11)

    To tak niewymagające mięso, że można przyrządzić go na tysiąc sposób nie tracąc majątku.

    • 71 5

    • Ale tracąc czas. (1)

      Nie wszyscy go mają w nadmiarze.

      • 6 13

      • Tracąc czas?

        Byłeś kiedyś w restauracji? Nie pytam o fast food typu KFC gdzie dostajesz jedzenie od razu.

        • 1 1

    • ale trzeba go jeszcze umieć zrobić (4)

      bo usmażyć to kazdy gupi umi

      • 8 3

      • :))

        • 2 0

      • kurczak (2)

        wystarczy przyprawic zawinąc w folię i do piekarnika cala filozofia

        • 7 1

        • oczywiście, bierzesz jedzenie, używasz temperatury, voila, całe gotowanie (1)

          żadna sztuka

          • 1 0

          • tylko pytanie co ci wyszło na końcu

            bo tu specjalista od wora twierdzi, że z wora kurczak wychodzi idealny,
            no ale jak tego dowieść
            bo ogólnikami to byle frajer może rzucać

            • 0 0

    • Zwłaszcza będąc w delegacji (3)

      albo mając chwilę czasu przed odjazdem pociągu, no brawo.

      • 2 6

      • (2)

        czepiasz sie juz . to chwile przed odjazdem kup sobie kanapke z kurczakiem w KFC czy Mac Donaldzie na dworcu

        • 3 6

        • żołądek już nie ten (1)

          i jakbym tak żarł fastfoody ciągle, to już musiałbym pewnie dwa miejsca w samolocie kupować :D

          • 2 2

          • nie wiem co ty żresz, że rozwaliłeś żołądek

            jesteś pewien, że nie wódka i tanie fajki?

            • 1 0

  • Najlepszy filet mozna zjeść u Babci (2)

    Taka prawda

    • 37 7

    • Niektórzy nie (1)

      mają już na to szans.

      • 6 0

      • ech...

        • 0 0

  • Zielone jaja (13)

    Nie ma nic gorszego jak w "restauracji" jajka sa ugotowane na zielono!

    • 76 0

    • ? (5)

      a co to oznacza?

      • 3 1

      • Oznacza to że kucharz nie potrafi jaj ugotować (2)

        Nawet.
        Już się boję jak gotuje inne potrawy

        • 24 0

        • Kucharz (1)

          Nie umył jajek

          • 13 0

          • Umył

            ale w tym sosie co polał potrawę

            • 7 0

      • że gotował je za długo i będą niesmaczne (1)

        • 18 1

        • że ugotował rano, a podaje wieczorem...

          • 9 2

    • to są jaja ugotowane tydzień temu.

      • 13 1

    • te jaja są biało-zielone

      • 12 0

    • bo to są jajka (1)

      od kury zielononóżki.

      • 15 2

      • Zielonodupki chyba

        • 9 0

    • green jajo (2)

      o tym samym pomyślałam jak zobaczyłam te okropne jajka, nieapetyczne

      • 9 0

      • belona ma zielone ości (1)

        może to rybie jajko było

        • 1 0

        • albo rybie oko

          oko morświni

          • 1 0

  • Przeglad restauracji ktore podaja filet z kurczaka to bzdura

    Troche tak jakby robic przeglad pubow gdzie wypic Tyskie, oh wait to mogloby miec sens bo pubow coraz mniej.

    • 32 1

  • Naprawdę???? (1)

    A ciekawe gdzie w Trójmieście zjeść ugotowane jajko???? Odpaliło Wam już czy tematów brak?

    • 37 5

    • Droga Anno

      jeżeli nie odpowiada Ci treść artykułu, to go po prostu nie czytaj.

      • 3 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Filmowe Trójmiasto: z wizytą u "Lokatorów"
Wspominamy: z wizytą u "Lokatorów"
Szukali sławy w telewizji. Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta
Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta

Kultura

"Sołdek" w pełnej krasie podczas remontu w doku w stoczni
"Sołdek" podczas remontu w stoczni
Szekstream rozpoczęty. Trwa Festiwal Szekspirowski online
Trwa Festiwal Szekspirowski online

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2