• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: kaczkę

Łukasz Stafiej
29 grudnia 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Kaczka z czerwoną kapustą w Fedde Bistro. Kaczka z czerwoną kapustą w Fedde Bistro.

Kaczka - jeszcze nie tak dawno danie wykwintne i odświętne, teraz popularne i dostępne niemal w każdej restauracji. Choć wciąż nie należy do tych tanich. W tym tygodniu sprawdzam, gdzie w Trójmieście zamówimy danie z kaczki i polecam, dokąd się wybrać. Ostatnio testowałem naleśniki, a za dwa tygodnie poszukam najlepszych falafeli.



Fedde Bistro, choć firmowane nazwiskiem jednego z najlepszych trójmiejskich szefów kuchni, Jacka Fedde, fajerwerków na talerzu nie oferuje. Gdyński lokal stawia na smaczną prostotę inspirowaną polską tradycją i podrasowaną nowoczesnym (ale nie przesadnie) spojrzeniem na kuchnię. I to mu się chwali. Kaczkę tutaj możemy zjeść na dwa sposoby. Tatara sobie tym razem odmawiam i próbuję klasyka: piersi z czerwoną kapustą. Kelnerka ostrzega o sporej wielkości porcji, więc wybieram wersję zmniejszoną. Po kwadransie żałuję, że nie wziąłem tej większej - wszystko w tym daniu było na swoim miejscu: mięso świetnie wypieczone, sos pełen umami, kapusta jak w domu, ziemniaczana zapiekanka au gratin znakomita. Prosto, ale spójnie - taką kuchnię najbardziej lubię. Jeśli macie podobnie, wybierzcie się na Świętojańską. Cena za kaczkę to 48 zł (za mniejszą porcję zapłaciłem 10 zł mniej) - niemało, ale warto.

Kaczka w sosie pomarańczowym w La Fontaine. Kaczka w sosie pomarańczowym w La Fontaine.
Wizyta w La Fontaine okazała się niestety rozczarowaniem. Lokal do testu wybrałem pełen nadziei - to miejsce na uboczu, ukryte na patio gmachu przy ul. Dyrekcyjnej niedaleko gdańskiego dworca często było chwalone za smaczne, domowe obiady. Takiej też kaczki tutaj oczekiwałem. W zamian dostałem przeciągnięty, gumowy kawałek piersi z buraczkami i kopczykami ziemniaków o marnej jakości. Tylko pomarańczowy aromat sosu był w tej kompozycji do rzeczy, reszta do poprawki. O estetyce podania rodem z przyjęć weselnych z lat 90. nie ma co pisać. Bez zarzutu za to była obsługa - kelnerka zapytała nawet o stopień wysmażenia mięsa. Co z tego, skoro dla kucharza było to bez znaczenia. Strata 35 zł.

Kaczka w owocach i mleku kokosowym w Ping Pongu. Kaczka w owocach i mleku kokosowym w Ping Pongu.
Kubeczki smakowe poszedłem udobruchać do Ping Ponga w Garnizonie. Lubię tamtejsze swobodne podejście do kuchni azjatyckiej. Firmowa kaczka tutaj to połączenie smaków chińskich i tajskich. Pierś jest ładnie wypieczona, ma chrupiącą skórkę i smakowity aromat tłuszczu. Równie dobrze smakowałaby bez sosu, ale szef kuchni postanowił dać jej do towarzystwa owoce w mleczku kokosowym. Słodziutkie podduszone kawałki ananasa i winogron dobrze grają z pikantną, kokosową zawiesiną. Jak dla mnie strzał w dziesiątkę. Plus za dobry zwyczaj podawania ryżu osobno. Danie solidne, smaczne i warte 40 zł.

Kaczka po żydowsku w Bagażowni. Kaczka po żydowsku w Bagażowni.
Na koniec Bagażownia w sopockim kompleksie dworcowym Sopot Centrum, czyli prawdziwy raj dla miłośników kaczego mięsa. Znajdziemy tam i kaczą nogę w sosie wiśniowym, i pierogi z kaczką, a nawet całego pieczonego ptaka. Ja wybieram polecaną przez kelnerkę kaczkę Rachelki, czyli pierś w słodkim, rodzynkowo-korzennym sosie. Lepiej trafić nie mogłem. Mięso jest perfekcyjnie kruche, rozpada się na języku, a wyśmienity, słodkawy sos aż chce się wylizać z talerza. Do tego domowe chrupiące pieczone ziemniaczki i prosta, ale świetna sałatka z korniszonów w sosie miodowo-musztardowym. Pełne smaku jedzenie, którego szybko zaczyna brakować na talerzu. Ta mała uczta kosztuje tutaj 37 zł. Zdecydowanie warto.

A wy gdzie jedliście najlepszą kaczkę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (111) ponad 10 zablokowanych

  • 35 zl za pol 1 piersi kaczki, 4 kulki ziemniakow i surowke z kapusty?podane, jak w barze dworcowym za komuny!

    Kogoś niezle po****! No, chyba, że ten lisc sałaty i 2 plasterki pomarańczy tak podniosły wartosc Żarła... ani to wygląda, ani zacheca cena

    • 27 0

  • Grono di Rucola

    Grono di Rucola! Maleńka restauracja na uboczu pod lasem. Podają min. pyszną kruchą i soczystą kaczkę. Obsługa przemiła, kompetentna i przede wszystkim lubiąca swoją pracę. Nawet kucharz nie stroni od kontaktu z gośćmi. POLECAM!

    • 2 7

  • Restauracja Kos (3)

    Bardzo polecam Restauracje Kos na ul.Piwnej. Kaczuszka świezutka,smaczna,naprawde. Robiłam roczek synkowi,goscie byli zachwyceni. Teraz w maju zrobię komunie córce. Serdecznie polecam

    • 2 18

    • Za rok wypraw rozwód

      • 8 1

    • 500+ i teraz "som pany".

      • 12 2

    • pieczyste z ptaków?

      kaczki, kosy i bażanty?

      • 1 0

  • Lolo Thai Jolo (1)

    Na Placu Kaszubskim w Gdyni najlepsza kaczka dla ludzi lubiących ostre tajskie smaki

    • 4 7

    • Zdecydowanie nr 1 taj

      • 0 0

  • tylko Stara Wozownia w Lublewie

    trochę poza Trójmiastem, ale można jeść i płakać ze wzruszenia. Miękka, rozpływająca się w ustach. Do tego podano nam buraczki i takie puree ziemniaczane, że niebo w ustach!

    • 0 9

  • Zdecydowanie Villa Uphagena

    Ceny są dość wysokie, jednak jakość potraw a w szczególności kaczki nie do opisania. Do tego ten klimat.
    Nie jest to może lokal na co dzień ale warto tam zaglądać.

    • 5 12

  • Kaczkę najlepiej u wietnamczyka.

    • 5 2

  • sam nie umiem przyrządzać, to ile powinienem miesięcznie płacić żonie

    za śniadanka i świetne obiady (kolacyjek nie jadamy). Zarabiamy oboje, więc za składniki i za gaz płacimy wespół, ale ja więcej jem (75:25).

    • 5 0

  • Najlepsza ze stawu w Parku Oliwskim przyrządzona osobiście. Oskubać i do piekarnika :)

    • 10 1

  • W domu

    • 14 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane