• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdzie w Trójmieście zjeść: kaszankę

Łukasz Stafiej
27 lipca 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Kaszanka w drożdżowym przysmaku w Gvarze. Kaszanka w drożdżowym przysmaku w Gvarze.

Niedoceniana przez lata przez restauratorów kaszanka wraca do łask - zarówno jako przystawka, jak i danie główne. W kolejnym odcinku "Gdzie w Trójmieście zjeść" odwiedziłem trójmiejskie restauracje w poszukiwaniu tej tradycyjnej polskiej wędliny. Ostatnio opisywałem chłodniki, a za dwa tygodnie przetestuję mule.



Kaszanka często podawana jest jako przystawka. To dobre rozwiązanie, bo dla wielu większa porcja kaszy zmielonej z krwią, mięsem i podrobami może być trudna do przyjęcia. Tak też jest w nowej gdańskiej restauracji Gvara, gdzie wpadli na pomysł, aby niewielką porcję kaszankowego farszu zamknąć w "drożdżowym przysmaku". Koncept może i ciekawy, ale wykonanie - przeciętne. Owszem, farsz wymieszany z podsmażoną cebulką i musztardą jest w porządku, nawet mimo tego, że w ogóle niemal nie czuć w nim deklarowanego w karcie boczku. Przysmak niestety okazał się wysuszoną, twardawą skorupą, która zamiast urozmaicić danie, tylko je psuła. Cena: 16 zł.

Kaszanka z musem jabłkowym w gdyńskiej Panoramie. Kaszanka z musem jabłkowym w gdyńskiej Panoramie.
Ciekawszą kaszankową przystawkę zjemy w gdyńskiej Panoramie. Od razu jednak zaznaczę: porcja jest słusznych rozmiarów i spokojnie może zastąpić danie obiadowe dla niezbyt głodnej osoby. W kaszankowym kopczyku szef kuchni zamknął zarówno cebulkę, jak i mus jabłkowy. Bardzo klasycznie, ale smaki są świetnie zbalansowane. Do tego ogórek kiszony i wizualnie okropne, ale zaskakująco dobrze komponujące się dzięki swojej słodyczy zdobienia z balsamico. Szkoda tylko, że pieczywo było wczorajsze. Cena w sam raz: 14 zł.

Kaszanka własnego wyrobu w Motlavie. Kaszanka własnego wyrobu w Motlavie.
Kaszanka w Motlavie zaskakuje. Przede wszystkim swoją konsystencją. To nie jest zmielona papka, ale wędlina o wyraźnej strukturze kaszy z kawałkami mięsa. Podobno przygotowywana jest na miejscu przez szefa kuchni, a nie kupowana jako półprodukt. W tej sytuacji chciałoby się, żeby farsz był lepiej doprawiony, a nie tylko mocno posolony. Fajny jest dodatek lekko skarmelizowanego słodkiego pora zamiast standardowej cebulki. Reszta to klasyka: kiszone ogórki (czyżby też domowe?) i musztarda oraz dwa tosty. Cena: 26 zł - to danie główne, a nie przystawka.

Kaszanka "ze wszystkim" w Błękitnym Pudlu. Kaszanka "ze wszystkim" w Błękitnym Pudlu.
Jako danie główne kaszanka występuje również w karcie Błękitnego Pudla - jednej z legend sopockiej gastronomii, z niemal ćwierćwieczną tradycją. Porcja jest naprawdę spora i najciekawsza w tym zestawieniu, jeśli chodzi o różnorodność dodatków. Na metalowej patelni dostajemy kaszankę, konfiturę z cebuli, podsmażone pieczarki i ziemniaki. Do tego prosta sałatka z kiszonych ogórków i cebuli z sosem musztardowym. Nic wyszukanego, jak w domu - może dlatego tak dobrze smakuje. Cena jak na tak dużą porcję przyzwoita: 22 zł.

Gdzie jedliście najlepszą kaszankę w Trójmieście? Czekam na wasze komentarze - piszcie, gdzie zjeść lepiej, inaczej, smaczniej czy taniej, a których miejsc unikać.

Miejsca

Opinie (132) ponad 20 zablokowanych

  • papu z krwi, smacznego

    • 5 10

  • Już odpowiadam. Najlepiej w domu. Taniej znacznie taniej i smaczniej.

    • 14 1

  • Ja tylko z lidla

    A w domu już samemu robie tuning i jest kozacka i i na pewno nikt i niej nie zapomiał, zaraz napiszecie ze biała kiełba wraca do łask

    • 1 2

  • Kaszanka to moja trauma z dzieciństwa, nienawidziłem tego jeść. Ale do wątróbki się przekonałem :-)

    • 5 0

  • Stara wozownia- lublewo

    Jadna z lepszych kaszanek jest w karczmie "stara wozownia" w lublewie- moze to nie trojmiasto ale jego okolice. Kaszanka jest fajnie podana w papierze ryzowym jak sajgonki, poprostu super polecam.

    • 0 3

  • A browar piwna

    Pyszna kaszanka - spora porcja, fajnie przyprawiona - polecam

    • 0 2

  • najlepsza kaszanka tylko od Kumera

    • 0 1

  • Najlepszą kaszankę to robiła moja Babcia (2)

    Z pół świeżo ubitego świniaka wyżynała najlepsze kawałki, mieszała z kaszą i podsmażała z cebulką. To było coś, co pamięta się na całe życie.

    • 9 1

    • z pół świeżo, czy pół ubitego?

      • 1 1

    • rzeczywiście, brzmi dramatycznie

      • 0 0

  • Ale wiecie moje żuczki kochane, że kaszanka to kasza z krwią? Taką trochę zciętą..to stąd ten kolorek. (3)

    Lubicie kaszę ze strupem jeść? :))

    • 4 9

    • no i ???

      • 5 0

    • pyszna, mniam. Ty za to świecisz w ciemności od swojego "zdrowego" jedzenia.

      • 7 0

    • Dzieki!
      Nie wiedziałem

      • 3 1

  • motlava, gvara? po jakiemu to? szkoda, że nie podajjhą tham kaszvanki nha osthro only full najs. (1)

    najlepsza kaszanka to własny wyrób z grilla. (własny grill i własna kaszanka).

    • 10 5

    • Bardzo pretensjonalne te nazwy, fakt.

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane